Színes *.kml ikonok iGO primo alá

Ez a probléma már régen foglalkoztat. Az iGO8 alatt meg lehetett oldani a mindenfelé fellelhető branding-zip fájlokkal, a TomTom meg alapból is tudja.. De az iGO primo. Az már valami… Többen is elkezdtek ikonszettet csinálni, de tökéletes egyik sem volt. Most egy másik megoldás, Atta69 segítségével.

Azzal kezdődik a műtét, hogy kiválasztjuk melyik letöltött *.kml fájl mellé szeretnénk ikont készíteni. Természetesen a legegyszerűbb a poiplaza.hu ikonjai között keresgélni. Én a buszsávot figyelő kamerákat választottam. Elsőre nem jött össze, de a második próbálkozásomat már siker koronázta.

A feladat összetett, és ha hibázunk, akkor különféle hibaüzeneteket kapunk, illetve rosszabb rosszabb esetben a primo sem fog elindulni. Ezek után adja magát az első lépés, a data.zipről készítsünk mentést! Ja, a változtatásokat abban fogjuk elvégezni. Szükségünk lesz egy *.bmp képre (a kml nevét adjuk neki, jelen esetben buscam.bmp) amit a *.kml-hez akarunk tenni, egy *.spr fájlra, egy *.icon fájlra, és magára a *.kml-re, ami az adatokat tartalmazza.

Én a PoiPlaza oldaláról letöltött fájlt átneveztem egy egyszerűbben kezelhető névre, így a H-Bus Lane Camera.kml lett nálam H-BusCam.kml. Nem elég hogyha a fájlt átnevezzük, a fájl tartalmában is meg kell változtatni a nevet.

Ezután elkészítjük az *.spr fájlt az alábbi módon: notepadban írjuk meg, vagy kopizzuk be a szöveget, nagyon fontos, hogy Unicod (txt) formátumban mentsük el! A kapott fájlt nevezzük át a bmp_neve.spr-re (jelen esetben buscam.spr).

BmpFlags = 0
DefFlags = ALPHA_PIXEL | ALPHA_LAYER | GRAB_BOTTOM | GRAB_HCENTER
DefPhase = 1
Stripes = 40

A Stripes bejegyzés, az icon méretét jelöli. Jelen esetben az ikonunk 40×40 pixel nagyságú. Ezután következhet a *.icon fájl elkészítése.

$buscam.bmp
buscam.spr $ 0
buscam.spr $ 0
buscam.spr $ 0

Itt is fontos, hogy az elkészült fájlt Unicode formátumban mentsük (txt), és nevezzük át, a neve bmp_nev.icon legyen (jelen esetben buscam.icon). Most minden szükséges alkotóelem a rendelkezésünkre áll, csak data.zip-be kell beletennünk ezeket. Tehát van egy data.zip mentésünk!!, és ezután a *.kml file-t bemásoljuk a content/userdata/POI könyvtárba, és engedélyezzük a láthatóságat. ezután lépjünk ki a programból.

Most a *.bmp, a *.spr, és a *.icon fájlt belecsomagoljuk a data.zipbe. Ez történhet a számítógépen, vagy akár magán a kütyün is. A *.bmp, és a *.spr fájlt a data.zip/ui_igo9\common, míg a *.icon fájlt a data.zip/ui_igo9\icons\poi mappába tegyük. Már csak egy dolgunk van, a Save mappában a poi_visiblities.txt javítása. Ebben a fájlban tudjuk beállítani, hogy a POI mellé melyik ikont rendelje a program.

Ezután a szoftvert elindítva, látszik a busz ikon. Ha mégsem, akkor “masszírozni” kell. Nekem segített, hogy a data.zip/ui_igo9 \ icons \ poi mappában, a kmlpoi fájl tartalmát töröltem (a fájlt magát nem!!). Ikonokat találhattok a PoiPlázáról letöltött *.zip fájlokban (pl. TomTom), vagy a Google segítségével is.

Ellenőrzésképpen elkészítettem az autópályán lévő kamerákhoz tartozó POI-kat is, íme az eredmény:

A megoldás Atta69 érdeme, ennek megosztását ezúton is köszönjük!

49 hozzászólás
 1. avatar
  csabekk

  Ltebbi kérdésre “hová kell beírni az ikon nevét , keresd a következőt :

  és változtasd meg így :
  A TE IKONOD NEVE.bmp

  Nagyon jó a megoldás és tetszik :)
  Engem is foglalkoztatott a kérdés és a következő képpen oldottam meg :
  content\userdata\ mappában létrehoztam a poi és az usericon mappát .
  Poikba bemásoltam azt a .kml fájlt amit látni szeretnék a térképen , miután szerkesztettem a Notepad++ ban a következően :
  alapból ezzel a bevezetéssel kezdődik (nálam) , ha nem így van akkor is a hozzászólás elején leírtakat lehet alkalmazni :

  Adblue
  UPOI Editor – EyeGPS

  az utolsó sorban módosítottam a beírt szöveget erre :
  adblue.bmp
  tehát beleírtam az adblue.bmp-t .
  Ezek után a böngészővel kerestem egy adblue-nak megfelelő képet , átméreteztem 60×60-ra a paintban és mentettem a content\userdata\usericon mappába .bmp formátumban .
  60×60 megfelel a 800×480-as felbontásra , és a primo indítása után már csak be kell állítani a láthatóságot és a távolságot .
  Amennyiben nem jelenij meg a beállítások\térképbeállítások\hasznos helyek a térképen listában ikonnal együtt , abban az esetben törölni kell a
  -save mappából a “poi_visiblities” nevű fájlt
  vagy a
  -save\profil1 mappából a “poi_visiblities” nevű fájlt .
  Az elérési út verziófüggő , aztán újraindítás .
  Figyelem , lehetőleg az ikon nevében és a kml-ben kerűlni kell az ékezetes karaktereket öüóőúáűéí :) sok sikert .

  • avatar

   Köszi!

   • avatar
    csabekk

    A leírt szöveget csak részben látom így nem is működhet , ezért teszek ide egy linket egy nagyon egyszerű egy poit tartalmazó .kml fájllal . Semmilyen problémát nem okozhat (ha mégis , akkor csak törölni kell) , nyugodtan ki lehet próbálni . Tehát az “Userdata” mappát be kell másolni a content mappába , progi indítása és beállítások/térképbeállítások/hasznos helyek a térképenben lehet kipipálni az “AA en mentettem” nevű kategóriát , aztán látszik a térképen Budapest keleti részén a Teréz körút és az Andrási út találkozásánál.
    Link : https://drive.google.com/file/d/0B1PKxy2MQ3U8clNJQlZ3b3lIQkE/view?usp=sharing
    Ha kitömörités után a kml fájlt megnyitod a negyedik sorban ezt látod : AA en mentettem , ez a poi mappa neve , azért “AA” kezdettel hogy a lista elején jelenjen meg .
    Ami azt eredményezi hogy megjelenjen a térképen az a 7. sorban található : ajjaj.bmp , itt az “ajjaj.bmp annak a bmp-nek a neve ami a content/userdata/usericon mappában van és megjelenik a térképen .
    Jelenleg itt tartok ezzel a dologgal ez egy nem teljes menütérkép az saját rendszerezésű és használt adatbázishoz :) : https://drive.google.com/file/d/0B1PKxy2MQ3U8MWdyX2hET1lIR3M/view?usp=sharing

    Megjegyzés : ebben a formában az Igo8 és a a Primo attól függetlenül tudja használni hogy Wince vagy Android verzióra készült . Nagyon korlátozott (50MB) amit naponta használni tudok ezért ritkán böngészem a netet . Kérdés esetén szivesen válaszolok innen : kamionosoknak.poik@gmail.com .

 2. avatar
  kovi76

  Ez is megoldás, ha a POI-t tartalmazó .kml fájl elé beszúrjuk az alábbiakat:

  H-akarmiakarmi.bmp

  Ebben az esetben is megjelennek a kívánt ikonok!

  Nekem az általad leírtak nem akart működni. Pedig próbáltam különböző nagyságú, felbontású, színmélységű ikonokkal. Elvileg ennek mennie kellene akkor is ha vant fennt egy branding.zipem? Nem?

  • avatar
   OldMike

   @kovi76
   Nekem most adódott olyan gondom, hogy a PoiPlazaról letöltött KML fájlban lévő pontokhoz nem tudok ikont rendelni. Nem vagyok jártas, ezért nem értem, hogy a leírt H-akarmi.bmp beírást (esetleg a fájlt?) pontosan hova kell tenni:
   1) a userdata\POI könyvtárba, ahol a KML is van?
   2) esetleg magába a KML fájlba, valamilyen utasításként?

   Nekem a PoiPlaza pontok a branding.zip-ben lévő root.bmp nevű ikonnal jelennek meg. Ez a poi_visiblities.txt szerint van így, mert ahol abban nincs a POI névhez ikon társítva, akkor a root.bmp a default. Próbáltam a poi_visiblities.txt fájlt átszerkeszteni (ikont hozzárendelni), de sajnos így sem jelent meg az ikon.

   • avatar

    Sziasztok, csak óvatosan! A cikk megjelenése óta már számtalan iGO primo verzió megjelent, és a cikk nem is a droidos verzióra vonatkozik!

    • avatar
     2015. augusztus 11.
     OldMike

     A leírásod szerintit nem is gondoltam kipróbálni, csak kovi76 módszere érdekelt volna. Egyébként csak azért írtam le a gondomat, hátha olvassa olyan, aki esetleg friss megoldást tud javasolni.

    • avatar
     2015. augusztus 12.

     Ok, akkor sok sikert!

    • avatar
     2015. augusztus 11.
     OldMike

     @Gyurci
     Nagyon óvatosan járok el, csak ahhoz nyúlok, amit még meg tudok érteni. Amúgy az a root.bmp nagyon idegesítő látvány (egy “Egyéb veszély” tábla, ráadásul sárga színben). Én egy másik, a branding.zip-ben lévő ikont neveztem át root.bmp-nek, így sem beszédes az ikon (és minden PoiPlazas ponthoz ugyanez rendelődik hozzá), de legalább látványnak jobb.
     /a poi_visiblities.txt-vel együtt mindig létrejön egy poi_visiblities.cks fájl is (az bináris), gondolom közvetlen összefüggésben lehet a kettő, és ezért sem működik a szerkesztés/

    • avatar
     2015. augusztus 11.

     Ahogy írtam, a leírás elkészítése óta már sok primo verzió megjelent, ez a megoldás nagy valószínűséggel nem fog nálad működni.

  • avatar

   Ha van már egy “branding.zip”-ed akkor még egyet nem tudsz használni vele egyszerre.

   • avatar
    kovi76

    Ha jól értem, akkor az általad leírtak nem mennek, ha van fent egy branding.zip?

    • avatar
     2014. szeptember 6.

     Amikor a ez ikonok “branding .zip”-jét feltöltöd a navira, az szinte biztos hogy valamit felül fog írni a már fent lévő változatban. Így elég valószínűtlen hogy működjön. Akár az is lehet, hogy utána már a navi sem fog elindulni.

  • avatar
   kovi76

   Hogyan lehet megjeleníteni egy programkód részletet a hozzászólásban?

 3. avatar
  demszkij

  Bocsi tudod nagyon sokáig a teleatlast használtam és úgy tudom, hogy az mostanában szűnt meg ezért álltam át a navteq-ra, csak fejben nem sikerült még átállnom :D

Szólj hozzá te is a cikkhez!

A hozzászóláshoz jelentkezz be. Nem vagy még tag? Regisztrálj!


Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.