Wayteq x960BT internetbeállítása

Már volt róla szó, hogy a nemrégiben megjelent Wayteq x960, nagyjából a régen úttörőnek számító N800 utóda. Anno nagy dolog volt, hogy egy PNA készüléken internetelérés legyen, azonban az a készülék talán egy kicsit megelőzte a korát.

Azonban most, amikor több gyártó is beépít többféle internetes fícsört is (ld. TomTom, Garmin, Navigon), adja magát a lehetőség, hogy mindez az olcsóbb készülékekbe is bekerüljön. Ilyen például a Google helyi keresés, az Online TMC, vagy akár az aktuális időjárási adatok kijelzése is.

A Wayteq x960BT képes arra, hogy egy DUN (Dial Up Networking) kapcsolatot kezelni tudó mobiltelefonon keresztül az internetre csatlakozzon (az említett N800, még egy plusz WLAN chippel is rendelkezett), és így akár a különböző szoftverek online lehetőségeit, akár pedig az internet elérés előnyeit is kihasználhatjuk.

Az internetelérést nem volt nehéz bemutatni nektek, de a szoftveres kihasználás megmutatásához, kicsit törnöm kellett a fejemet…

Szerencsére eszembe jutott a Sygic Lite (a képen az x960 BT, és egy Nokia 3230 segítségével jeleníti meg a Sygic Lite a helyi időjárást). Ezt a vásárláskor tudjuk telepíttetni a készülékre. Maga program rendesen le van butítva, nincs hangja, és a poi ikonokat sem jeleníti meg. Védelmében el kell mondanom, hogy útvonalat tervez, és a papírtérkép (atlasz) helyett is kiválóan használható. És a legfőbb előnye, vajon mi lehet?

Egy mondatban össze lehet foglalni: Európa térkép ennyiért?)

Térjünk vissza a készülékre. Ahhoz hogy a telefonunk internetét használni tudjuk, szükségünk van néhány beállítás elvégzésére is. Szebb lett volna, hogyha a magyarországi szolgáltatók alapból benne lennének, de nincsenek…

Azonban annyira egyszerű ez a művelet, hogy ezért a hiányosságért mégsem fogunk haragudni. A mobiltelefon beállításairól nem akarok beszélni, nagyon sokféle típus létezik, és mindegyiket máshol, másképpen lehet beállítani. Ezeket a trükköket megtaláljátok a gyártó oldalán, vagy a szolgáltató is segítséget tud nyújtani többnyire.

Fontos még az is, hogy az Android (ez csak félig igaz. bizonyos készülékek, illetve rom verziók képesek lehetnek erre a PDANet szoftver segítségével), és az iPhone sem képes a DUN kapcsolat kezelésére.

Az öreg Nokia minden további nélkül…

A Nexus One (a rajta lévő Cyanogen ROM verzióval), több órai játék után sem volt képes működő kapcsolatot létesíteni.

Lássuk a tényleges beállításokat a Wayteq x960 BT esetében. Igyekeztem kijelzőmentésekkel illusztrálni, így remélhetőleg mindenkinek sikerülni fog a művelet:

Amikor a telefonos hálózatot először csatlakoztatjuk, csak kínai szolgáltatókat látunk beállítva. Ne ijedjünk meg, a szolgáltató mellett jobbra kattintva az alábbi ablakot láthatjuk:

Itt válasszuk ki a Delete fület, és töröljük a szolgáltatókat. Amikor ezzel megvagyunk, kattintsunk ugyanitt az Add gombra, és csináljuk meg a nekünk jó beállításokat:

A képen a T-Moblos beállítások láthatóak.

A Pannon esetében a szükséges beállítások:

- a kapcsolat neve: én még mindig a Pannont használom, hívhatjátok Telenornak is.
- az APN beállítás pedig a net.

A Vodafone esetében a

- kapcsolat neve legyen Vodafone
- az APN pedig az internet.vodafone.net

Hogyha valaki, valamilyen általam ismeretlen okból az Active Syncen keresztül szeretne böngészni, az is lehetséges:

Sok sikert!

A készüléket a Wayteq Europe Kft-től kaptuk tesztelésre, ezúton is köszönjük!
Kapcsolódó cikkek:
http://navigyurci.hu/2011/04/30/ujdonsag-a-wayteq-tol-x960bt-dun-kapcsolattal/
http://navigyurci.hu/2011/05/16/wayteq-x960bt-csomagoljuk-ki/
http://archiv.navigyurci.hu/index.php?page=hir&az=656

61 hozzászólás érkezett
 1. avatar
  2013. július 27. Válasz
  macinet

  Szia Gyurci…
  Mivel kamionozok a kiváncsiság kedvéért tovább feszegettem a témát és kipróbáltam ezt a kapcsolódási módot szomszédainknál is, természetesen az ottani hálózatoknak megfelelő APN módosításokkal. Ausztriában az Orange AT hálózatán minden gond nélkül üzemelt a készülék csoport, Németországban azonban volt egy apró kellemetlen meglepi ami után egyenlőre felhagytam a további kisérletezgetéssel.
  Az történt hogy Frankfurt mellett pihenőidőmben elindítottam a kapcsolatott. Ott éppen a német E-Plus hálózathoz kapcsolódott a teló, tehet az ehhez tartozó APN beállítást használtam….15 percig szépen működött is minden….aztán váratlanul szétdobta a kapcsolatot valami….nem értettem és újra próbáltam, készülékeket újraindítottam, mindent megpróbáltam de nem fogadta el többet a kapcsolódást…és itt jött a második meglepi….próbaképp vissza álltam magyar Telenoros beállításokra…és lám elindult és működött németországban magyar beállításokkal. Viszont magáról a kapcsolatról el kell hogy mondja hogy rém lassú…aki böngészni akar inkább keressen más megoldást vagy alkalmazkodjon az időigényes kapcsolásokhoz….facebookon 10-15 percet csetelni még jó volt, de oldalakon ugrálni és böngészni nagyon nagy türelem kell hozzá.
  Amúgy érdekes a téma és még kutatgatok benne ahogy az időm engedi…amint lesznek újabb tapasztalataim természetesen megosztom veletek.
  Macinet
  A készülékek: Wayteq X960BT HD, és egy LG GS290 teló.

  • avatar
   2013. július 29.
   Gyurci

   @ macinet Szia, Köszönjük. :)

 2. avatar
  2013. július 21. Válasz
  macinet

  Nekem egy LG GS290 nel sikerült összehozni a DUN kapcsolatot, Telenoros kártyával… ezeket irtam be: Operator: Telenor , APN: net , Phone Number: *99# (Mindhárom magyar mobil szolgáltatónál ez!)
  A többi mezőt üresen hagytam….leOK-tam és utánna kapcsolódás..és tadaaaam már meg is jelent az Opera Mini…bejelentkezve…innen már csak egy ugrás volt a Google…

  • avatar
   2013. július 21.
   Gyurci

   @ macinet Hello, köszi a visszajelzést!

 3. avatar
  2013. február 7. Válasz
  Gabi

  Helló!

  Köszönöm a választ, de sajnos nem androidos a telefonom.

 4. avatar
  2013. február 5. Válasz
  Gabi

  Helló!
  Az lenne a kérdésem, hogy ha wifi-s telefonról akarok netezni, létezik e olyan megoldás, hogy a a telefon wifi-jét használva tudok e netezni?
  Lehet hülye kérdés, de érdekel.
  Üdv.

 5. avatar
  2012. szeptember 8. Válasz
  Pali


  Gyurci:

  @ Pali Szia, köszönjük, kipróbáljuk.

  Szia!

  Nagyon szívesen!
  Már a több, mint 1 éve megírt hozzászólásomkor tudtam (bíztam benne), hogy valaki fog írni egy használható androidos programot erre a Bluetooth DUN-ra.
  Csak tudnám, hogy most mit kezdjek a feleslegessé vált TMC antennámmal. :)

 6. avatar
  2012. szeptember 6. Válasz
  Pali


  Pali:

  Sziasztok!
  Nekem HTC HD2 telefonom van Android Gingerbread 2.3.1 operációs rendszerrel.
  Ezzel próbáltam összehozni a DUN kapcsolatot, sajnos sikertelenül.
  Eddig jutottam:
  A HD2-n futtattam a PDANet 3.00-t -> Enable Bluetooth DUN.
  A WayteQ x960BT-on mindent beállítottam, kattintottam a Connect nyomógombra.
  Ekkor a PNA-n a következő történik:
  1. Status: Disconnected
  2. Status: OpenPort
  3. Kis szünet
  4. Status: Disconnected
  Eközben a PDA-n a következő történik:
  Beugrik a PdaNet Connected üzenet, majd eltűnik és megszűnik a kapcsolat.
  Bosszantó, hogy csatlakozik, de azután mégsem.
  A T-mobile ügyfélszolgálatán megerősítették, hogy valóban az alábbi beállítások kellenek:
  APN: internet
  PhoneNumber: *99#
  (Ehhez szerintem azért érdemes ellenőrizni az Android-ban az alábbi részt, mert ott más APN is be lehet állítva (pl. wnw): Settings / Wireless & networks / Mobile networks / Access Point Names
  Valakinek van a PdaNet szoftveren kívül más ötlete?

  Lehet örülni, megszületett a megoldás az Android-os készülékekkel megvalósítható Bluetooth DUN kapcsolatra, melynek segítségével a PNA-kon futó navigációs szoftvereteknek internetkapcsolatot biztosíthattok!
  Mai napon olvastam az alábbi cikket, ki is próbáltam a Samsung Galaxy S2 (ICS-el) és a WayteQ X960BT készülékeim között, működik!
  A szoftver neve: BlueDUN
  A cikk itt található: http://andro-id.info/2012/07/16/bluedun/

  • avatar
   2012. szeptember 7.
   Gyurci

   @ Pali Szia, köszönjük, kipróbáljuk.

 7. avatar
  2012. augusztus 24. Válasz
  laikus

  Üdv!
  Ha mindent jól csináltam, és nem jó, az azt jelenti hogy a telefonom (Alcatel OT-990) nem “DUM-os”?

 8. avatar
  2012. június 21. Válasz
  critlopaco

  Sziasztok!
  Én is kínoztam a Win CE-, nem tudtam beállítani az internetet ActiveSync-en keresztül. BT-vel sem sikerült, “bluetooth hardware error 10050 controller not present” hibát ír ki. Van-e WIN CE-re usb wifi adapter driver?-Én találtam, de nem vagyok biztos benne (VT6655_V2.19.0.7), hogy ok.
  Krisztián

  • avatar
   2012. június 23.
   Gyurci

   @ critlopaco Miért jó a WinCE alatti Bluetooh kezelés?

 9. avatar
  2012. június 6. Válasz
  mihijo

  defyn2.2 keresztül sikerült már valakinek netezni a 960BT-én. Nekem nem. Nekem is a portkeresésig jut el. segédprogi vagy beállítás?

  • avatar
   2012. június 6.
   Gyurci

   Szia. Még nem láttam Androidos készülékkel működni, és iPhone-nal sem. Ha lesz kicsi időm utánanézek.

 10. avatar
  2012. május 14. Válasz
  Smoke77

  nagyon köszi! :)

  • avatar
   2012. május 14.
   Gyurci

   @ Smoke77 Nagyon szívesen!

Szólj hozzá te is a cikkhez!