Az Android visszavág: ingyenes offline navi a NavFree-től

Előszó! Ismét Android – ismét – navigáció, és ráadásul ingyenes. Régebben már írtunk az iPhone készülékekre letölthető változatról, Zsolto pedig most az Androidra írt verziót próbálta ki… Most már a Magyarország térkép is elérhető.

Bizony, épp a napokban gondolkodtam, hogy azért a Nokia nagyot gurított az Ovimapsszel, mert bár az Android rendszerre jó pár navi létezik, de szinte mindegyik vagy csak próbaverziós, vagy nem offline. Most viszont megjelent a Marketen egy program, a NavFree, amelyik – nem csalás, nem ámítás – valóban offline, és valóban ingyenes. Villámgyorsan letöltöttem, telepítettem és el is vittem egy körre, hogy mielőbb bemutathassam nektek.

A telepítés pikk-pakk ment, a program pár megabájtos állománya még a Marketről érkezett, a térképet viszont már a programon belülről kellett letölteni. A NavFreeről annyit lehet tudni, hogy többszázezer felhasználó által létrehozott, ingyenes térképadatbázist használ, melyet szintén a felhasználók visszajelzései alapján finomít. Anglia és Németország máris szinte hibátlan, a magyarországi térkép még nem tart itt, de ez is csak idő kérdése. De lássuk a medvét!

Most kezdődik a térképek letöltése.

Válasszunk kedvünk szerint, én maradtam Kis Hazánknál.

Ez a térkép fog a készülékünkre kerülni. A felirat tanúsága szerint kéthavonta frissítik, és valóban ingyenes, van neki komoly verziószáma is, szóval követhető lesz, pont, mint a nagyoknál.

A telepítés sikeres volt, de a fekvő mód itt valamiért átkapcsolt portréba.

Ahan, jobb szélen ott az Upgrades (kb. További tartalmak) ikon – a korábbi tapasztalatok alapján azt hittem, most majd kiderül, hogy ha nem csak rollerrel vagy csak földutakon szeretnénk navigálni, akkor készíthetjük a bankkártyánkat.

De nem, itt nem további fizetős tartalmakról van szó, csak újabb térképekről vagy navigációs hangokról, amiket letölthetünk. Magyar hang amúgy nincs, egyelőre legalábbis.

És végre feltárult az első térkép-képernyő. Első benyomás? Szép. Biztató jel a kis piros benzinkút – talán lesznek POI-k is.

A menü kicsit hasonlít a kínai navik menüjére, de élőben sokkal szebb azért, és hát az androidos kezelési élmény sem hasonlítható azokhoz a készülékekhez, ráadásul nagyon értelmes lehetőségek bújnak meg a menüpontok mögött (már amelyik működik…). Érdekesség, hogy bár a program bevezetője a Google Mapset és a Microsoft-féle Bing! keresőt említi, mint az ingyenesség két zálogát, a menüben mégis a Google logója látható. Később, a beállítások között meghatározhatjuk, melyik keresőszolgáltatást szeretnénk használni.

Na, ne húzzuk az időt bámészkodással, írjunk be gyorsan egy úti célt!

Hopp, meg is van a cím, válasszuk ki és indulás.

Íme, a megtervezett útvonal, és az első két komoly baki: a Pasaréti útról a Gábor Áron utcánál a város felé hajtva nem szabad balra felfelé kanyarodni. Ahol pedig a Bimbó útról a Fillér utcára vinne, az a Fillér utcának már egyirányú szakasza, egészen a Kopogó lépcsőtől kezdve… Szóval ez egyelőre elég gáz.

Az alábbiakban mutatok még pár képernyőmentést, és ígérem, hogy ha lesznek további tapasztalataim, visszatérek még erre a programra. Addig is használjuk minél többen és jelentsük be a hibákat, hadd javuljon az a térkép.

Az útvonaltervezéssel kapcsolatos opciók:

Közlekedési eszköz kiválasztása, tervezési mód, úttípusok elkerülése:

Ez rejlik a Főmenü Advanced menüpontja alatt. Ami lényeges, a Map Feedback Tool, viszont sajnos ha rákattintunk, csak egy felirat jelenik meg, hogy „Ez a funkció egy későbbi verzióban lesz elérhető”.

A biztonsági figyelmeztetések menüje:

Van berepülési üzemmód is:

Meg vagy ezerféle POI, melyek között kereshetünk online és offline üzemmódban is:

Sajnos ha a címjegyzékből szeretnénk kiválasztani valakit, hogy hozzá navigáljunk, egyelőre csalódnunk kell, ez a funkció is csak egy későbbi verzióban lesz elérhető.

A cucc amúgy jól néz ki, a kijelző jól látható, egyértelmű. A következő manővert jelző nyíl alatti halványszürke gomb (talán egy körző?) egyelőre egy szintén inaktív funkciót rejt. Talán távolságot mérhetünk majd vele?

Adjunk egy esélyt neki, mert bár még messze van a szintén nem tökéletes OviMapstől, a kezdeményezés mindenképpen nagyon szimpatikus.

Kapcsolódó cikkek:

http://navigyurci.hu/2011/07/20/ingyenes-navigacio-az-iphone-ra-navfree/

47 hozzászólás érkezett
 1. avatar
  Gardoni

  Azóta eltelt két év, lehetne a szoftverről egy frissítő cikk is!
  Feltettem és már magyar a szöveg és a hang is!

  Kivi lennék a tapasztalatokra!

  Köszi!

 2. avatar
  Szabi

  Sziasztok!
  Letöltöttem ezt az alkalmazást de nekem csak internetkapcsolatban működik.
  Miért?
  Köszi ha van ötlet

 3. avatar
  Zalán

  Kedves It’s me,

  hogy csinálja? A navigálj menüpontba elfogad címeket? mert nekem ott semmilyen címet nem fogad el, hanem kiírja, hogy a kereséshez server kell.

  Kösz: Zalán

 4. avatar
  It’s ME!

  Nálam (Alcatel OneTouch 918D) tökéletesen müxik.

 5. avatar
  Zalán

  Kedves György,
  elolvastam. Az a baj, hogy nekem nem néha nem talál semmmit, hanem 10 próbálkozásból egyszer sem működött, még az ön által sikeres Fillér u-i cím sem. Ezért gondolom, hogy ön internet kapcsolattal keresett.
  Tehát akkor – ha nem tévedek – csalóka a cím és a leírás, mert ez csak POI-kat tud keresni és odanavigálni egyelőre.

  Üdvözlettel.Zalán

  • avatar
   Gyurci

   @ Zalán Amikor a cikk készült, akkor biztosan úgy működött ahogy le van írva. Csak azt írjuk le, amit előtte kipróbálunk. Azonban az Ön által hivatkozott cikk, több mint egy éves…

 6. avatar
  Zalán

  Kedves Gyula,
  biztos én vagyok hülye, de nekem csak a POI-k működnek. Ugye Önnek volt internet kapcsolata az utcakereséshez, amit itt leír a cikkben? Mert azt hittük, hogy atérkép letöltése után offline módban megy a móka..

  Köszönettel:Zalán

 7. avatar
  Juba

  Na, megtaláltam a választ:
  http://www.navmii.com/support/faq#q1

  Vagyis vannak címek, amit még(?) csak nettel tud megtalálni, de dolgoznak rajta…

 8. avatar
  Juba

  Olvasom a június 29-i Gyurci hozzászólást. Szóval a címkeresés úgy tűnik ma is online történik. Csak az a fura, hogy a letöltött térképen ott az utca…
  Szerintem ez lehet az üzletpolitika: ha az neked így nem jó, akkor vedd meg…

 9. avatar
  Juba

  Tényleg offline? Akkor én valamit nem tudok…

  Bár Budapest térképét huzogatva a képernyőn bármit megtalál, bármelyik utcát meg tudom nézni, mégis amikor egy címre keresek, adatkapcsolat nélkül megtagadja.

  Mi lehet ennek az oka?

 10. avatar
  toni

  én most tettem fel egy HTC One V re és egyből felment, jól is működik.

Szólj hozzá te is a cikkhez!

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.