Navon Platinum Explorer 7 plusz Android-iGO primo. Kicsomagolás

Néhány napra hozzám került egy Navon tablet, amelynek az volt az aprópója, hogy az iGO primo Androidos változatával kapható. Bár a hardvert nem teszteltem, ám egy kicsomagolós cikk mégis készül (t) róla…

Az alapvető kérdés ezekben a leírásokban az, hogy mit kapunk a pénzünkért. Tényleg mit is? A csomagolás igényes, a kemény doboz a kisebb sérülésektől is megvédheti a készüléket:

A készlet tartalma: a készüléken kívül találunk autós töltőt, hálózati töltőt, autós tartót, tapadókorongos tartót, szinkronkábelt, és kezelési leírást is:

Külön öröm látni olyan “navigációs” készüléket a piacon, amely mellé hálózati töltőt is csomagolnak, ma már az ilyen ritka mit a fehér holló:

Az autóstöltő:

Az összes csatlakozó és aljzat, a készülék jobboldalára került (a képen balról-jobbra), a töltő csatlakozója, mellette a szinkronkábel csatlakozása, majd a micro SD kártya foglalata és a headset csatlakozója:

A készülék tetejére kerültek a (a képen balról-jobbra): a bekapcsológomb, mellette a reset gomb, majd a menü/vissza gomb (3-5 mp menü/1 mp visszlépés) végül a hangerő gombjai (le-fel):

A Navon Platinum hátoldalára került a hangszóró nyílása, a márkajelzés, és a gyári szám is:

A szinkronkábel a szokásos:

A leírások:

Összegzés: 50 ezer forint alatt kapunk egy tabletet, amelyben GPS vevő is van, rengeteg tartozékot (többek között egy autós “szettet”), és egy iGO primo szoftvert ami pedig kíváló a navigáláshoz. Az autós tartó tartó HR (Herbert Richter) csatlakozása felhasználóbarát, így a tapadókorongos kar, könnyen cserélhető akár hosszabbra is (bár ez az eszhöz súlya miatt, nem biztos hogy jó megoldás). Kapható csak Magyarország térképes verzió is, amely az árra érzékenyebb vásárlók számára is megoldás jó lehet.

A készülék jól összerakott benyomást kelt, a ház nem lötyög, nem recseg-ropog. Az egyetlen hosszabb teszt nélkül észrevehető hiba, a tapadókorongos tartó lötyögése a készüléktartó csatlakozási pontjánál, ez pl. címbeírásnál elég zavaró volt.

A A Navon Platinum Explorer iGO primo Magyarország szoftverrel 37 ezer, Európa szoftverrel (1 év frissítés) 47 ezer forint, míg élettartam frissítéssel 60 ezer forint magasságában vásárolható meg.

A készüléket a Mammutban lévő Média Markttól kaptuk tesztelésre, ezúton is köszönjük.

Technikai specifikáció (forrás: navongps.com):

Kijelző: 7″ Capacitive Multitouch
Operációs rendszer: Android 4.0 ICE Cream Sandwich
Processzor: Cortex A8
Memória: 4GB flash memória
RAM: 512 MB DDR3
Memória bővítés: MicroSD(HC)
Hang: beépített hangszóró (3,5 jack csatlakozó)
Hálózat: WiFi (802.11 b/g/n)
Csatlakoztatás: micro USB / Micro SD(HC) kártyaolvasó
Méret: 190 x 116 x 10,8 mm
Extrák: gravitációs szenzor, beépített mikrofon, beépített hangszórók, elülső web kamera, nagy sebességű USB 2.0
Támogatott videó formátumok: DivX, XviD, MPEG4, H.263, H.264, RMVB, RM, WMV
Támogatott audio formátumok: MP3, WAV, OGG, FLAC, APE, AAC
Támogatott E-book formátumok: PDF, EPUB, Adobe DRM, TXT, FB2, PDB
Támogatott kép formátumok: PEG, GIF, BMP, PNG

Kapcsolódó cikkek:

http://navigyurci.hu/2013/03/19/navon-platinum-explorer-7-plusz-android-igo-primo-jogtiszta-parositas/
http://navigyurci.hu/2012/04/25/igo-primo-for-android-nyugaton-a-helyzet-valtozatlan/

77 hozzászólás érkezett
 1. avatar
  Gorcsev

  @Champion:
  Betű szerint ez az alkalmazás pontos neve: “FM transmitter”.
  Maga az alkalmazás a transmitter funkció be- és kikapcsolására, illetve az alkalmazott frekvencia beállítására szorítkozik. Elindítás után a frekit 88.0 – 92.0 MHz között lehet állítani 0.1 MHz-enként, a képernyőn felül léptető ikonok, ( ) illetve középen egy csúszka segítségével. A be- és kikapcsolás a képernyő alsó szélén egy pipa ikon segítségével történik. Bekapcsolt állapotban a következő üzenet jelenik meg: “Device will take charger line as FM-T antenna.” Azaz, a töltőt használja antennának, tehát azt mindenképpen be kell dugni a tabletbe is és azt hiszem, a szivargyújtóba is ahhoz, hogy a hangot ténylegesen továbbítsa a rádióba.
  A Play-en nem is találtam meg pontosan ezt az alkalmazást. Mondom, nekem alapból telepítve volt, ami természetes, ha egy készülék technikailag rendelkezik transmitter funkcióval.

  • avatar
   Champion

   Én is úgy gondolom, hogy előre telepítve fent kellett volna lennie a programnak. Most kértem infót a navongps.com-on, hátha tudnak valami okosat mondani.

   @Gorcsev:
   Esetleg valami extra infót nem lehet a programból kiszedni? Ki készítette? Honlap hivatkozás?

   Előre is köszi.

 2. avatar
  Champion

  Sziasztok!

  Vettem egy ilyen kütyüt és nagyon örültem az FM transmitter funkciónak. Most is van egy FM transmitterem, ezt szerettem volna kiváltani vele, hogy kényelmesen tudjak zenét hallgatni. Már egy napja keresem, hogy hol lehet a funkciót elindítani, de nem találom. Légyszíves segítsetek.

  Előre is köszi.

  • avatar
   Champion

   Köszönöm a gyors reakciókat.

   Átnéztem az alkalmazásokat és a beállításokat is, de nem találtam semmit. A Play-en amiket találtam, azok nem működnek. Már attól félek, hogy nincs is benne. Egyébként a kocsiban végigpörgettem a rádiót, hátha fog valamit, de semmi.
   Gorcsev, légyszi meg tudod adni az alkalmazás nevét? Hátha le tudom valahonnan tölteni.

   Köszi.

  • avatar
   Gorcsev

   Az FM transmitter nekem szimplán az alkalmazások között van, “gyárilag” telepítve volt. El kell indítani, ezt követően lehet be/kikapcsolni, valamint beállítani a frekvenciát.
   Ha nincs ilyen alkalmazás, a Play-ről lehet letölteni, csak győzz válogatni.

  • avatar
   OldMike

   Szia!
   A hasonlóan Androidos, de Prestigio gyártmányú eszközön az Androidos beállítások Egyebek menüpontjában van az FM Transmitter beállítási lehetősége. Talán nálad is van ilyen, vagy a Beállításokban kellene minden menüpontot végignézni.

  • avatar

   Szia, ezt még a leírásban sem találtam meg. Kipróbálni egyelőre nincs lehetőségem, talán a jövő héten.

 3. avatar
  navonos

  A kérdésem, hol találom meg a platinum gyári számát, ha a hátlapra nincs ráragasztva? Hol keressem a gépben?
  Köszi a választ!

  • avatar
   navonos

   itt megnéztem, mindenhez az van írva h. ismeretlen. én még a szervíz előtt szeretném megtudni. másik kérdés h. egy korábbi szervizeléskor (flash javítása, beállítása, hátlap csere és gyári beállítások visszaállítása történt) ez törlődhet-e. illetve a mac adress ezen javításoktól megváltozik-e. mert hogy más lett.
   az egészet azért szeretném kideríteni hogy tudjam, csak javítás történt és hogy ez jelentős javításnak számít-e, vagy esetleg új készüléket adtak (vannak gyanús jelek erre), csak ők javításnak könyvelték el – nekik ez jobban jönne ki további reklamáció esetén.
   szóval bizonyítékot keresek h. új készüléket kaptam-e vissza.

   • avatar

    A MAC Adress változhat a Wi_Fi modul cseréjétől is megváltozhat, a hátlap meg lehet egy vadi új darab, amiről véletlenül, vagy szándékosan lemaradt a gyári szám. A Flash javítása az akár történhetett egy alaplap cserével is, ami jelentős javítás. Ám ezt fel kell (ene) vezetni a garancialevélre is.

    És lehet akár új készülék is, mert van olyan, hogy a gyártók bizonyos számú készülékkel többet adnak, a garanciális cserék lebonyolítására. Ezt se te, se én nem fogjuk megtudni, csak ha ők megmondják. Az mondjuk számomra érdekesebb helyzetet jelez előre, amikor elviszed a sorozatszám nélküli készülékedet garanciára, amelynek a garilevelében nincs benne a sorozatszám nélküli csere.

    Persze a számítógépek korában, ez a szervizben két kattintással kideríthető…

  • avatar
   navonos

   engem a navon platinum gyári számának a helye érdekelt volna, de azért köszi.

   • avatar

    Igazad van, bocs! Benéztem az állandó kapkodásban.

    Én úgy tudom, hogy a hátlap jobboldala a matrica hivatalos helye. Hogyha ott nincsen, akkor a Beállítások/A táblagépről/Állapot/Gyári szám alapján VALÓSZÍNÜLEG tudja a szerviz azonosítani.

  • avatar
   OldMike

   A GV7777-en a beállítások/ telefonról/ állapot helyen minden adat megtalálható, a gyári szám is.

   • avatar

    Köszönöm, már nincs nálam a kütyü, így nem tudtam megnézni. Mariskát pedig valóban a tablet oldalról nem lehet beállítani, a Prestigio 5044-en, nagyjából egy perc alatt sikerült.

  • avatar
   navonos

   ezek szerint a build után a gyári számnak kellene következnie a sorban. nálam sajnos a build az utolsó. azért köszönöm a segítséget!!

  • avatar
   navonos

   ott csak a build-szám van… ami a jótállási jegyen és a dobozon van azt nem találom a gépben.

   • avatar

    Sajnos Geovision 7777-et nem találtam, viszont három másik Prestigio-ban is megnéztem, mindegyikben a Build alatt volt a gyári szám.

  • avatar

   Beállítások/Táblagérôl majd görgess le a lap aljáig.

 4. avatar
  Hopkins

  Szia Bakos, vidd szervizbe, valszeg csere lesz neked is.

 5. avatar
  bakos263

  Szia,nézem a netet,hogyan lehetne ujra éleszteni a navon pl7exp.nevű gépet ,de nem jutottam semmire!Egy hónapja vettem,kint voltam szlovákíába és egyszerüen megállt,hogy mi lehet az oka? ? ? fogalmamsincs.reset?semmi? Tudnál esetleg ebben segíteni előre is kösz.

 6. avatar
  Gorcsev

  Bocsánat, senkit nem állt szándékomban warez használatra buzdítani, pusztán közöltem egy tényt a kérdésnek kifejezetten a felbontásra vonatkozó részére válaszolva (amihez egyébként elég megnézni a Navon gépkönyvében a specifikációt).
  Tudom azoktól, akiknek van WVGA, FWVGA felbontású készülékük, hogy vannak olyan (jogtiszta) szoftverek, amik kifejezetten a felbontás miatt nem futottak rendesen.
  Azt, hogy az IGO hogy viselkedik és hogy egyáltalán hogy kell telepíteni, függetlenül a jogállástól, kezdő navis lévén nem tudhattam, sohasem használtam és sohasem néztem utána. Most már ezt is tudom, bár egy ilyen kaliberű szoftverről magam sem feltételezem, hogy ilyen jellegű gondok lennének vele.

 7. avatar
  Gorcsev


  matyesz:

  Sziasztok!
  Valaki tudna nekem segíteni iGO telepítésében? Most vettem egy Navon Platinum Explorer-t és most bajlódok az iGO-val. Eddig még nem volt GPS-em (ez is inkább tablet). Tudja valaki, pontosan milyen felbontású csomagot kell telepítenem? Próbálkoztam már többel is, de mindig hibát ír ki az iGO futtatásánál (“User interface resolution is not supported…”). Valaki segítene? Előre is köszi! A sys.txt fájl leírása is sokat segítene, hogy pontosan hogy is kell kinéznie és hova kell másolni (SD kártyán iGO mappába?).

  Ha ez segít, a Navon Platinum Explorer 7 felbontása WVGA (Wide VGA), azaz 800 × 480.
  Egyébként ez a felbontás elég zűrös, akad bőven szoftver, amelyik nem szereti. Ugyanis ez közelítőleg 15:9 aránynak felel meg (ami már önmagában is szokatlan), ráadásul könnyen kiszámolható, hogy ahhoz, hogy egész pixelre jöjjön ki mind a szélesség, mind a magasság, csalni kellett. Egyes szoftverek viszont egész egyszerűen nem tolerálják ezt.

 8. avatar
  matyesz

  Gyurci, köszönöm!

 9. avatar
  Gorcsev

  Ma vittem vissza, azt az infót kaptam, hogy biztos ami biztos alapon két hetet szoktak mondani mindenkinek, de sanszos, hogy a jövő héten kész lesz.
  Biztos, hogy más széria, mert ez 8 GB-os, az első sorozat pedig, ha jól emlékszem, csak 4 GB memóriával volt szerelve. Mintha más eltérés is lett volna az eredeti specifikációtól, de most nem ugrik be. Gondoltam rá, hogy csinálok néhány felvételt, aztán elfelejtettem. Mindegy, majd pótolom, ha visszajött a cucc.
  Ha meg tudják oldani a képernyő problémát, nyugodt szívvel tudom mondani, hogy nekem megérte az árát.

 10. avatar
  matyesz

  Sziasztok!

  Valaki tudna nekem segíteni iGO telepítésében? Most vettem egy Navon Platinum Explorer-t és most bajlódok az iGO-val. Eddig még nem volt GPS-em (ez is inkább tablet). Tudja valaki, pontosan milyen felbontású csomagot kell telepítenem? Próbálkoztam már többel is, de mindig hibát ír ki az iGO futtatásánál (“User interface resolution is not supported…”). Valaki segítene? Előre is köszi! A sys.txt fájl leírása is sokat segítene, hogy pontosan hogy is kell kinéznie és hova kell másolni (SD kártyán iGO mappába?).

  • avatar
   Gyurci

   @ matyesz Szia, gondolom iGO szoftverrel vetted, akkor az egész csomag ott van a Navon gyökerében. A fájlkezelőben kikeresed a belső memóriát, és az apk fájlt telepíted. Ha viszont iGO nélkül vetted, akkor nem segíthetünk egy törött verzió felrakásában.

Szólj hozzá te is a cikkhez!

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.