Android Device Manager. Ki zárja le a telefonomat 2?

Gyurci_60xAz előző cikkben az Android Device Manager kapcsán, néhány biztonsági kérdést feszegettem, amelyre akkor még nem volt konkrét válasz. Ám azóta Zsolto is, és én is kipróbáltunk egy-két dolgot…

Ez az írás, a kommentek között olvasható megjegyzések (teszt eredmények), egy helyre gyűjtött összesítése. Lássuk mire jutott Zsolto? Ő arra problémára keresett választ, hogy mi történik az eladott/vásárolt készülékek esetében:

Nem hagyott nyugodni a dolog, hogy ha eladom az androidos készülékemet, de átadás előtt törlöm róla a Google accountomat, és az új tulaj beállítja rajta a sajátját, hozzá tudok-e még férni a Device Manageren keresztül. Vagy megfordítva: ha veszek egy készüléket, amin már nincs rajta az előző tulaj accountja, és beállítottam rajta a saját accountomat, hozzáfér-e a régi tulaj a készülékhez.

A rövid válasz: NEM.

Egy full szűzen resetelt készüléket hozzárendeltem a feleségem Google accountjához, beállítottam a Device Managert, szépen látszott is a készülék, meg tudtam csörgetni stb.

Ezután “eladtam magamnak” a készüléket, magyarul töröltem róla a feleségem Google accountját, és beállítottam rajta a sajátomat. A feleségem netes Device Manager ablakában ettől függetlenül ott volt a készülék, mintha még mindig az övé lenne. – Ezt kifogásolják a felhasználók, hogy miért nem lehet törölni a Device Managerből a régi készülékeinket – Nos, nem lehet, de egy év után maguktól eltűnnek.

De ami a lényeg:
most már hiába próbáltam megcsörgetni a készüléket, az nem reagált a többé már nem hozzátartozó Google account felől érkező utasításra.

Egyébként ezt az eredményt vártam, hiszen a készülék már nem kapcsolódik ahhoz az accounthoz, hogy is tudna tehát hozzáférni bárki is az alól az account alól? Ami valóban logikátlan, hogy miért látszik még további egy évig a készülék a régi account Device Managerében. De ez legyen a legnagyobb bajunk.

Az alapkérdésre a válasz szerintem az, hogy ha eladtuk a készülékünket, és töröltük róla az accountunkat, akkor ahhoz a későbbiekben már nem férünk hozzá, és ugyanígy, az általunk megvett készüléket sem tudja mondjuk letiltani a régi tulaj, ha az ő accountja már nincs rajta a készüléken.

A másik kérdés hasonlóan fontosnak tűnt: mi van akkor, ha a Google accountunk céges, és megszűnt a munkaviszonyunk/jó kapcsolatunk?

Én is játszottam egy kicsit. Amennyiben az adott account-ot letörlöd a készülékről, akkor a Device Manager sem fér hozzá, bár látszani fog a telefon a Device Managerben. Ám, ha a fiók szinkronizálását kapcsolod ki, akkor minden marad a régiben, azaz hozzáférhető marad a telefonod. Azaz, amikor megszűnik a kapcsolatod a céggel, és letörölted a készüléken lévő céges accountot, bár látszani fog a készüléked az ADM-ben, ám hozzáférni már nemlehet távolról…

Így az egyetlen bizalmi problémát az jelenti, hogy a céges fiókodhoz alapból néhány ember (rendszergazda, igazgató, munkaügyes… hol-ki) hozzáfér, így Ők akár a telefonodat is le tudják törölni/tiltani. Ha akarják…

Köszönjük atesztelésben nyújtott segítséget, Zsoltonak.

Kapcsolódó cikkek:

navigyurci.hu/2013/09/26/android-device-manager-ki-zarja-le-a-telefonomat/
http://navigyurci.hu/2013/08/14/elveszett-ellopott-keszulek-segit-az-android-device-manager/

2 hozzászólás
  1. avatar
    Zsolto

    Én köszönöm, hogy összeszerkesztetted az anyagot! :)

Szólj hozzá te is a cikkhez!

A hozzászóláshoz jelentkezz be. Nem vagy még tag? Regisztrálj!


Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.