A HERE közös adatformátum-szabványt akar

Navigáció – GPS. A HERE a közelmúltban Berlinbe hívta 16 autógyártó és autóipari beszállító képviselőit, hogy a gépjárművekből a helyadatokat tartalmazó felhőbe továbbított információkra vonatkozó, univerzális adatformátum-szabvány létrehozásáról tárgyaljanak…

here_cloude2

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a közös szabványra nagy szükség van, és megbeszélték a műszaki problémákat, valamint a terv megvalósításához szükséges konkrét lépéseket.

A HERE júniusban tette közzé a járművekben működő érzékelők adatait begyűjtő interfész specifikációját. Ez valójában nem más, mint egy nyílt szabvány létrehozását célzó javaslat, melynek segítségével a járművek megoszthatják egymással és a felhővel az általuk érzékelt vagy létrehozott információkat. Apró, de fontos lépés lenne ez az utazást biztonságosabbá tevő, közös információs hálózat felé. Ha például a következő sarkon túl egy autó hirtelen nagyot fékez, a kanyar előtti többi jármű időben figyelmeztetést kaphatna a potenciális veszélyről, így az utazás simább, hatékonyabb és biztonságosabb lehetne.

Mindez azonban csak akkor működhetne, ha minden autó ugyanazt a közös nyelvet beszélné – márpedig ehhez Dietmar Rabel, a HERE automatizált autóvezetési programján dolgozó termékmenedzserek vezetője szerint „mély, az egész ágazatot átfogó együttműködésre” van szükség.

Jelenleg a legtöbb autógyártó saját stratégiát és interfészt használ, pedig közös szabványokra lenne szükségük, mert ezek jelentik minden piaci szereplő sikerének a zálogát. Az érzékelőktől származó információkra vonatkozó nyílt szabványok az autógyártók és a beszállítók számára is a hatékonyság javulását eredményeznék.

here_cloude3

A mostani megbeszélést követő következő lépés egy hivatalos, az egész ágazatra vonatkozó munkacsoport létrehozása lesz, melynek feladata a szenzoroktól származó információk feldolgozásának szabványosítása lenne…

Forrás: here.com
Fordítás: Zsolto

Szólj hozzá te is a cikkhez!

A hozzászóláshoz jelentkezz be. Nem vagy még tag? Regisztrálj!


Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.