Néhány Waze-trükk, te használod őket?

Navigáció – GPS. A Waze világszerte milliók első számú navigációs alkalmazása, és nem véletlenül. A közösségi információkból táplálkozó forgalmi infók, a sebességmérő kamerák…

és egyéb rendőri ellenőrzések helyének jelzése és az útlezárások elkerülésének lehetősége csak a jéghegy csúcsa. Az egyéb funkciók bősége szinte zavarba ejtő, de az alábbi néhány tipp segítségével ti is hatékonyabban fogjátok használni sokak kedvenc navigációs alkalmazását.

– Egyéni navigációs hang beállítása (vagy saját hangunk rögzítése)
A Waze különböző hangjai közül nagyon könnyen választhatunk egy nekünk tetszőt. Koppintsunk a hangszóró ikonra a kijelző jobb alsó sarkában, így előugrik a hangbeállítás menüje. Koppintsunk a Hangutasítások pontra, majd válasszuk ki a kívánt nyelvet. Egyes hangok még az utcanevek felolvasására is képesek, ami szintén nagy segítség vezetés közben (magyarul nincsen).

A Hangutasítások menü tetején akár a saját egyedi utasításainkat is rögzíthetjük, ha az Új hang rögzítése pontra koppintunk, majd követjük a megjelenő instrukciókat.

– Ne fizess többé útdíjat
Nem nagy öröm, ha az ember a szándéka ellenére fizetős útra téved, de a Waze-nek megmondhatjuk, hogy soha többé ne tervezzen ilyen utakon. Ehhez simítsunk végig a képernyőn a bal széle felől. Előbukkan az oldalsó menü, ahol válasszuk a bal felső sarokban a Fogaskerék (Beállítások) ikont, majd görgessünk le a Navigáció menüponthoz és kapcsoljuk be a Fizetős utak elkerülése kapcsolót.

– Köztes pontok hozzáadása navigálás közben
A Waze menet közben is lehetővé teszi egy-egy megálló közbeiktatását, méghozzá nagyon egyszerűen. Navigálás közben simítsunk végig a kijelző alsó szélétől felfelé, hogy előbukkanjon az útvonal összesítő adatait tartalmazó tábla. Androidon kattintsunk a „Köztes cél” feliratra, iOS-en pedig válasszuk ki, hogy milyen jellegű megállót tervezünk. Az előbukkanó ablakban szabadszavas keresésre és típus szerinti választásra is módunk lesz.

A Waze útvonalanként csak egy köztespont hozzáadását engedélyezi, ezért egy új köztespont felvétele előtt vagy meg kell érkeznünk az előzőleg beállítotthoz, vagy törölnünk kell, vagy új útvonalat kell terveznünk.

– Útvonalak letöltése offline navigáláshoz (csak Android)
Androidos készüléken lehetőség van az egyes útvonalak letöltésére, így a navigálás akkor sem szakad meg, ha út közben olyan helyre érünk, ahol nincs mobilnet. Navigálás közben válasszuk ki a Beállítások menüt, majd a Kijelző és térkép menüpontot, azon belül pedig az Adatforgalmazás lehetőséget. Itt pipáljuk be a Forgalmi infók letöltése jelölőnégyzetet.

Vegyük figyelembe, hogy a legfrissebb forgalmi információk csak működő mobilnet kapcsolat mellett érkeznek meg a Waze-be.

– Inkognitó üzemmód
Nem mindenki szereti, ha a „fél világ” tudja, merre jár. Tehát akit nem zavar, hogy ilyenkor a közösség által használt forgalmi információkat sem oszt meg magáról (hiszen az inkognitó üzemmódban ez a funkció nem működik), annak ez a lehetőség is rendelkezésére áll.
A képernyő szélétől simítsunk balról jobbra az oldalsó menü előhívásához, majd bökjünk a nevünk mellett jobbra látható nyílra és kapcsoljuk be a Láthatatlanná válás kapcsolót.

– Motorosbarát navigálás
Motorral közlekedni sok tekintetben más, mint négykerekűvel. A Waze lehetővé teszi, hogy a motorosok egy ezeket a különbségeket figyelembe vevő, speciális üzemmódban navigáljanak. Az oldalsó menüben válasszuk ki a Beállítás majd a Navigáció és a Jármű típusa menüpontot és bökjünk a Motorkerékpár opcióra. A Waze ettől kezdve a motorosok számára kedvezőbb útvonalakat fogja választani.

A járműtípus módosítására menet közben is lehetőség van. Bökjünk rá az aktuális pozíciónkat jelző ikonra, hogy láthatóvá váljon az információs kártyánk. Ennek felső részén könnyen átállíthatjuk a járművünk típusát.

Forrás: smartphones.gadgethacks.com
Fordítás: Zsolto

Szólj hozzá te is a cikkhez!

A hozzászóláshoz jelentkezz be. Nem vagy még tag? Regisztrálj!


Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.