Az Android egy kezdő szemével. Első tapasztalatok

Szeretném előre bocsájtani, hogy a következőkben leírtak, egy kezdő felhasználónak szólnak-egy kezdő felhasználótól, így a guruk valószínűleg néha fogják majd a fejüket. Ez az írás azoknak szól, akik hallottak már valamit arról hogy Android, de nem mondta el nekik senki, hiszen most látom, hogy ez nem megy olyan egyszerűen…

Még mindig homályos, hogy mi is ez tulajdonképpen. Az egyszerű felhasználó, akit mondjuk úgy-itt és most, én személyesítek meg (Nem mondanám hogy képviselek, mert nincs rá felhatalmazásom). Az átlag felhasználó, akit minden írásomban megemlítek, hogy érzékeltessem létezését, és arra sarkaljak egy közösséget ahol megfordulok, hogy próbáljon kezdő fejjel is gondolkozni. Próbáljon arra is gondolni, aki (élő példa) egy Excel táblázat oszlopainak összegét kiszámolta számológépen, majd az utolsó cellába ez alapján beírta az összeget.

Az előző írás vége nagy meglepetéssel zárult, miszerint nem is az a készülék érkezett, amire számítottam. A hozzászólásokból kiderült, hogy sikerült érzékeltetnem a zavarodottságomat a típusát illetően. (Mi volt a kavarodás oka? Röviden: A góré kért tesztkészüléket is, illetve visszament a boltba, a megérkezett Spíca-ért. Mivel nem voltam itthon, nem tudta ideadni. Közben megérkezett a készülék, amit igényelt. Tudván, hogy most találkozom először a rendszerrel, nem a Spíca-t küldte utánam, mondván „ – Gyakorolni jó lesz neked a Galaxy”.

Ez lássuk be a jó szándék jele, csak erről nem értesített, tehát nem ezt vártam. Bámultam egy ideig, majd erőt véve magamon, miszerint „Lesz, ami lesz” megkerestem (?) a bekapcsoló gombot. A kérdőjel annak szólt, hogy az egészhez kaptam egy hálózati töltőt. Ennyi. Semmi CD, felhasználói, kábel, stb. Bekapcs. Pillanatnyi „ csend”…

Bámulom a csillogó, zöldesen fekete képernyőt, és megjelenik fehér betűkkel a képernyő felső harmadában, a GALAXY S GT i9000 ( Persze tudom már, hogy i9000 hiszen ekkor még volt netem, és annak is utánanéztem természetesen, hogy mit tartok a kezemben) felirat, ami egy pillanatra megtorpan, mintha érezné bizonytalanságomat, és azt mondaná, hogy „- Olvass sklave, olvass! Ez vagyok én” Majd csendben eltűnik. „Hajszálnyi”fekete képernyő, és a távolban (Nem-nem egy fehér vitorla.) a képernyő mélyéről elindul egy animáció, mindenféle színes alakzatokból, a jelképes galaxisból kialakul a jellegzetes S betű, amiben megforognak a szivárvány színei, majd egy pillanatra, tiszta fehér marad. E közben megy a kellemes zene, és… igen. Megjelenik a képernyőn a nyitó oldal. Tűéles (Nem szeretek így jellemezni egy képet, de nem találtak rá még jobb szót).

Tudom, hiszen többször említettem, és tisztában vagyok vele, hogy a száj által történő vizuális ingerek közvetítése nem bizonyított tudományosan, de azért lehet benne valami… Mert én csak bámulok, tudat alatt cáfolva fenti állításokat, és az ember tudatalattija sokkal erősebben hat a fizikális mozgásra, ha ebben nem akarjuk megakadályozni. Röviden, tátom a számat a képernyő láttán. Valahol a távolban, kívül a szem fókuszán, ami a Galaxy képernyőjét bámulja, homályosan világít a Wayteq 5”-os képernyője. A különbség a két képernyő között óriási.

No, de ennek az írásnak nem a hardver a bemutatása a célja, hiszen erről számtalan helyen olvashattok részletes teszteket, leírásokat. Szándékom bemutatni az első bizonytalan lépéseimet, egy számomra ismeretlen világban. Ez volna az android világa.

Ez a kezdőkép, az asztal, ami asztal egy PC-n is betöltődik indulás után. Abból indulok ki, hogy ha ennek a cikknek az olvasásáig jutottál, akkor van egy PC-d, vagy laptopod. Tehát itt a nagy találkozás. Nem az első dolgom, hogy beleturkáljak. Először szeretném megismerni az egész menüszerkezetet. Alkalmazások gomb.

Itt vannak az alapalkalmazások, amiket tologathatunk, (Erről később) beállítva a nekünk legkedvezőbb sorrendet. Illetve asztalra helyezhetjük a kiválasztott szoftver ikonját. A készülék előlapján három gomb található ( Lásd az első képen), balról az első a szerkesztés gomb. A középső nagy gombbal lehet kilépni egy alkalmazásból, az utolsó, jobbszélsővel lehet visszalépni.

Egy valamit rögtön láttam. A legtöbb alkalmazás internet kapcsolatot igényel, tehát az első megállapításom az androiddal kapcsolatban az, hogy internet alapú. Persze, nem csodálkozom rajta, hiszen tudom hogy a Google fejleszti. Eddig jutottam kb., amikor jön az üzenet, hogy dolgozni is kellene már, tehát kikapcsolom az új szerzeményt és megyek a dolgomra. Kapok egy hosszú fuvart, így legközelebb este lesz időm folytatni az ismerkedést.

Nem bírom ki, hogy a kis pihenő (45 p) alatt ne nézegessem. Beállítások ikon. Egy PC-t is be kell állítani, amikor hozzánk kerül. Ott általában az asztal testreszabásával kezdjük. A gyakran használt programok ikonjait kitesszük, hogy kéznél legyen. Az androidnál javaslom először a készülék működését beállítani, mert érhetnek meglepetések, amikor a telefonszámlát kézhez kapod. Különösen igaz ez a szolgáltató függő készülékeknél. Úgy gondolom, hogy más is, mint én először a telefon részét fogja használni, hiszen ezért vette. Telefonálni. És úgy gondolom, más is rácsodálkozik, hogy a telefon csak egy része, ennek a rendszernek.

Elsőre riasztónak tűnik a rengeteg opció, de ne ijedj meg. Hideg fejjel kezdd el nyomkodni a gombokat. Az Android elrontásához, elég sok tudás kell. Minden opció logikus, nem vezet a végtelenbe a könyvtárszerkezete. Ja! A telefonszámla. A nagy ismerkedésben elfelejtheted, hogy az android issza a netet… Ezt elfelejtve, te iszod a levét.

El vagy varázsolva, főleg ha találsz kóbor netet, ami ugye ingyen van, és rákapcsolódáskor csak engedélyezned kell a kapcsolatot (Ebben a készülékben. Lehet, hogy más típusban nem megy ilyen egyszerűen). Más a helyzet a mobil nettel. Ez már nincs ingyen, sőt. Azért, nagyjából utána olvastam a rendszernek, fórumokon, és sok helyen volt észrevétel, hogy hónap végén döbbenten nézték a telefonszámlát, így én azzal kezdtem, hogy eleve, nem tettem be a kártyát, amíg nem ismerkedem meg nagyjából a lehetőségekkel.

Itt már látszik, hogy benne van a kártya, (A piros nyíl mellett a térerő) és az is látszik, hogy kapcsolódhat 3G rendszerre a szolgáltatón keresztül, az internetre (A piros nyíl hegyénél, a kis ikon). Még akkor is, ha véletlenül nyomtuk meg az internet ikont, hiszen az Android ezt nem tudja (Annyira azért nem okos). Hiszen neki az internet létkérdés. Tehát a fenti képen, ami mint kezdőt érdekel, az a wifi után a mobilhálózatok opció. Itt találjuk, a beállítási lehetőségeket. Az adatroaming opció, amit, mivel külföldön vagyok nem pipálom ki, de ez csak arra jó, hogy ne használja más szolgáltató rendszerét.

A következő opció a hozzáférési pontok. Ez már érdekesebb lehetőségeket tartogat. Én, mint első tulajdonosa egy anroidos telefonnak, nem tudom még, hogy van más lehetőség, hogy a droid ne tudja kielégíteni, azt a vágyát, hogy felkússzon az internetre.

Ezért az érzékeimre hallgatok, miszerint ha elállítok valamit, akkor szerintem biztonságban leszek ebből a szempontból. Hoppá! Milyen sokat kell néha görcsölni, ha valamit nem jól állít be az emberfia. Ez lehet akár egy szám, vagy egy betű is. Aha! Tehát, kezdetnek ezt választom. (A finomabb megoldás azAPNdroid.) Gány megoldás? Az, de bevált. Inkább ez, mint szörnyűködni a számlán. Természetesen, erre nem lenne szükség, ha ez a szuper érintőképernyő nem lenne ilyen érzékeny. Hogy mennyire az, arra később visszatérek.

Nem törekedvén arra, hogy bemutassam az egész menüszerkezetet, hiszen akkor mi marad neked, nézd meg az alkalmazásokat, amiket használhatsz az androidon. Azért sem részletezem, hiszen lehet olyan verzió, ami nem pontosan, ezeket, a lehetőségeket nyújtja. Egy nagyon fontos feltétel, bármihez is nyúlsz, javaslom, hogy készíts magadnak egy gmail fiókot. E nélkül például, nem megy a naptár funkció. Egyszer szinkronizál (Természetesen ha engedélyezed, akkor ha talál netet automatikusan elvégzi), és utána már működik.

Az alkalmazásokban, mint láthatod, megadhatsz a gmail fiókon kívül más fiókot is. Ez roppant kényelmes, mert egy gombnyomásra kapcsolódik. Van itt még Maps is, ami szintén internetet igényel, és ekkor van egy Google térképed, amivel lehet navigálni is (hazánkban ez még nem működik). Tapasztalatom szerint nagyon gyorsan pozícionál, de ehhez is net kapcsolat kell. Van FM rádió, amit még nem próbáltam, galéria, amibe tehetsz képeket, és felhasználhatod hátérnek, vagy hozzáadhatod egy személyhez.

A saját fájlok mappába rögtön tettem, a munkával kapcsolatos képeket, dokumentumot PDF formátumban, amire szükségem is volt, egy francia rendőrrel történt vitám közben. Mondhatni nem kicsit híztam, amikor elővettem a droidomat és kikerestem a jogszabályt, ami a vita tárgyát képezte. A ThinkFree Office alkalmazás egy nagyon jó program, ami kezeli a Word, Excel, PDF doksikat. Ennek aktiválásához is szükséged lesz a gmailodra. A benne lévő PDF olvasó, tapasztalatom szerint jobb, mint az Adobe androidra fejlesztett olvasója. A Write and Go-val előre megírt szöveget küldhetsz a kommunikáció valamelyik csatornáján. Az android amúgy is erről szól. Legyél képben, legyél ott is, ahol nem lehetsz, tartsd a kapcsolatot barátokkal, ismerősökkel, üzletfelekkel, az egész világgal, és azt gondolom ez nem túlzás…

A napi ablakokat testre szabhatod, hiszen itt van hét ablak, de gondolom ez készülékfüggő is lehet, tehát maradjunk ennél a készüléknél.

Amikor végig simítottad az üveget megjelenik az első oldal. Fent a szürke pöttyben látod az aktuális oldalt. Rögtön letakarítottam, meghagyva az alsó telefon sort. Ekkor körülbelül reggel 4 óra körül járhatott az idő, és a nagy buhera közben felhívtam egy-két jó barátot, de lehet, hogy csak egyet (a –két lehet, hogy nem is volt annyira jó barát, mert csak egy valaki hívott vissza 9 körül, hogy mi volt a bajom 4 óra tízkor).

Szóval, ezt az érintő képernyőt meg kell szokni, hiszen akkor is nyomhatsz valami gombot, ha éppen csak leteszed a készüléket. Így is jártam nem egyszer.(Ez lehet akár az internet gomb is, ha kint van az asztalon) Egy idő után azt a nagy ikont az „Aktív alkalmazások”, vissza kellett raknom, mert ezzel lehet ellenőrizni, hogy milyen programok futnak, foglalva a ram kapacitását.

Az ikonokat egyszerűen el lehet tüntetni. Érintés addig, amíg bizserálja az újad, majd egyszerűen lehúzni a képernyőről. Ja! SMS. Eddig nagyjából elboldogultam. Egy valamivel nem tudok megbarátkozni (Nem. Nem az anyósom) A billentyűzet, ami nem kevés bosszúságot okoz (Igen, igen. Az anyósom is). Ez, mivel nem egy kis készülékről van szó, hiszen a kijelző 4″, elég kicsi ahhoz, hogy nehezen érjem el, amikor egy kézben tartom a telefont, illetve ehhez képest keskenyek a gombok.

Az első menetközben írt SMS-re nagyon későn érkezett válasz, amiben a barátom elnézést kért. A szöveget elvitte a nagyapjához, aki, részt vett az Enigma fejlesztésében. Egyszerűen nem tudta, hogy mi van benne, annyira sok volt a félre ütés. Egyébként nagyon tetszik az SMS-ek beszélgetésként kezelése, ami úgy néz ki, hogy akivel üzenetet váltasz, azok az üzenetek egy ablakban jelennek meg.

Így láthatod, hogy kivel milyen párbeszédet folytattál, és mire, mit válaszoltál. Ez nagyon király, mert lehet, hogy közben 4-5 emberrel SMS-ezel, és nem kell visszalapoznod, hogy kivel, mikor mit beszéltél. Remélem találok valami másik billentyűzetet, illetve más nagyobb, vagy kövérebb betűtípust a Marketben, aminek a gombját láthatod az alkalmazások ablakban.

A Market, úgy látom, nélkülözhetetlen része az androidnak, és úgy gondolom sokan ezért is szeretik a rendszert. A Marketben nagyon sok hasznos (Vagy nem annyira hasznos) alkalmazást lehet találni, letölteni, és rögtön telepíteni is, és ami még nagyon szimpi, hogy sok minden ingyenes. Viszont, azt vettem észre, hogy sokkal előnyösebb, ha a készülékeddel keresgélsz, (Shopingolsz) hiszen, ami tetszik, azt rögtön a készülékedre töltheted.

Összességében, azt gondolom, hogy sikerült megbarátkoznom a rendszerrel, amitől kicsit tartottam, hiszen alapjában véve én is, mint sokan mások, Windows-on szocializálódtam, és kicsit tartottam az egésztől. Nagyon hamar megszokható, és nem kell attól félni hogy elrontod, vagy összeomlik. Persze ez is lehetséges, de ehhez már bizonyos szintű tudásra (Vagy éppen, nem tudásra) van szükség.

Remélem, ahogy én egyre jobban elmélyedek az android tudományában, úgy kaptok Ti az olvasók egyre bővebb képet arról, mit is várhattok el az új rendszertől. Folyt. köv!

Jó gurit:
sklave

7 hozzászólás
 1. avatar
  2010. október 31. Válasz
  Zsolto

  Na ez derék bemutató volt :) És akkor most _teljesen_ kiköltöztél a régi telódból? Ezt használod telefonnak, email-kezelőnek, netforrásnak, mindennek?

 2. avatar
  2010. október 31. Válasz
  Razofen

  Nagyon érdekes olvasni az ilyen “szűz kéz” megközelítéseket.

  A smartphone-okkal kapcsolatban én úgy gondolom az a helyes megközelítés (ha első randi környékén járunk), ha nem telefonként gondol rájuk az ember. Ezek miniatűr számítógépek. Olyanok, amelyekkel telefonálni IS(!) lehet. És ha már számítógép, akkor a netbook analógia talán a leghelyesebb, hiszen a készülék funkcionalitását akkor tudod legjobban kihasználni (mivelhogy eleve ezért és erre lettek kitalálva/kifejlesztve), ha folyamatosan online vele az ember. Ha ez nem megy valamiért, az olyan, mintha lenne egy Ferrarid, de 50-nél nem mehetnél vele gyorsabban lakott területen kívül se.

  Vagyis elengedhetetlen hozzá egy megfelelő díjcsomag, amely elegendő netforgalmat biztosít. Anélkül félkarú az óriás (meg a rabló). Ilyen szempontból, ha jól értem Te némiképp hendikeppel indulsz, mert hivatásos sofőrként nagyon sokat jársz külföldön.

  Végezetül -bár megint csak hivatásos minőségedből kifolyólag nem akarnék tanácsokat osztogatni amatőrként, nade- SMS-t írni menet közben?? :)

 3. avatar
  2010. október 31. Válasz

  @Zsolto
  Köszi, de újra olvasva, ez még nagyon kevéssé érzékelteti a lehetőségeket, és igen, tényleg jól fogalmaztál, “átköltöztem”. Persze, nem egyik napról a másikra, hiszen az erről küldött első hozzászólásom, ami két-három szó volt, felemésztette a fél órás ingyenes net hozzáférésemet Franciaországban. Tehát, előbb ismerkedni kell, főleg ha a net fizetős. :)
  @ Razofen
  “..félkarú az óriás (meg a rabló)”. Ez egy nagyon jó hasonlat. Azért akad net útközben, és akkor nem kell a laptopot beüzemelni. Mondjuk, ez a 4′-os kijelző, elég jó volt. De csak volt, mert, a Ferraris hasonlattal élve, azt le kell adni, és marad egy alacsonyabb kategória, ami nem egy Trabant de….
  Már nem írok sms-t menet közben… Megoldotta a keskeny billentyűzet :)

 4. avatar
  2010. november 3. Válasz
  stx

  “Megjelenik a képernyőn a nyitó oldal. Tűéles (Nem szeretek így jellemezni egy képet, de nem találtak rá még jobb szót).”

  Tényleg nem találtak rá jobb szót. Mivel “penge éles”-nek szokták nevezni. A tű hegyes…

  • avatar
   2010. november 4. Válasz
   Gyurci

   @ stx Bár elvileg igazad van, de mégis inkább a “tűéles” kifejezést használják sokan. A penge éles az inkább a logikára tett megjegyzésekben szerepel.

 5. avatar
  2010. november 5. Válasz
  Darkcomet

  Üdv Mindenkinek!

  Nekem is SGS-em van, és besz.rás, milyen kütyü. Idáig csak symbianos telóim voltak, de azért a vásárlás előtt volt némi elképzelésem az SGS-ről, mivel egy részt hónapokon át “képeztem” magam, másrészt meg linux rendszereket használok már vagy hat éve, harmadrészt meg elég sokáig nyúztam egy HTC Desiret. A HTC Sense felületéhez képest kicsit olyan izé ez a Touchwiz 3.0, de a maga nemében logikus, és aki ezzel találkozik először, az hamar belejön, szinte a felhasználói kézifüzethez hozzá sem kell nyúlni. A kamerája meg valami csoda. Maga az a tény, hogy 1280×720-as HD videókat csinál 30fps-sel, és HD tévére lökve az anyagot, klasszul megállja a helyét, már önmagában is szép teljesítmény. Egyébként egyszer érdemes kipróbálni tévére csatlakoztatva, mivel akkor döbben csak rá igazán az user, hogy ez a kütyü egy internetkonzol, médiaplayer, és játék konzol egyben. Pl. egy Asphalt 5 tévén játszva simán nyújtja egy playstation 2 élményét, és az már csak külön hab a tortán, hogy a telefon ilyenkor gamepadként funkcionál.

  • avatar
   2010. november 6. Válasz
   Gyurci

   @ Darcomet Az komoly!

Szólj hozzá te is a cikkhez!

A hozzászóláshoz jelentkezz be. Nem vagy még tag? Regisztrálj!


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás