Samsung Galaxy Spica. Sklave küzdelme az elemekkel, a gyári frissítés után

Most, hogy jobban elmerülök az android világában, kezd az ismerkedés küzdelemmé válni. Úgy gondolom, hogy eddig semmi olyat nem csináltam, amit egy átlagos felhasználó nem csinál. Nevezetesen, hogy szeretném használni a megvásárolt készülékemet, illetve szeretném a saját igényeimhez alakítani…

Tudom, hogy az aki ért hozzá, most csóválja a fejét a képernyőmentések láttán, tudván, hogy ehhez az sdk-t használom. Igen, hiszen valahogy demonstrálni kell a bemutatót, de ezen kívül még másra nem használtam, és egyenlőre, nem is bíztatok senkit arra, hogy telepítse…. Tehát, kezdtem azzal hogy megnéztem, az Igo-t, ami kellemes meglepetést okozott, és olvashattátok azt is, hogy nem volt körülményes a telepítése. Tudjuk, hogy újratelepíthető, ha esetleg valamiért gyári visszaállítást kell alkalmazni a készüléken, vagy valamelyik program ezt valamilyen okból megteszi. Melyik ez a program?

Telepítettem a Samsung Kies szoftvert. Nem a cd-ről, hanem letöltöttem egy frissebb változatot. Gondolom ezt sokan megteszik, hiszen ezzel lehetne szinkronizálni (is) a pc-vel, vagy laptoppal a készüléket. Lehetne… Maga a feltelepítés kb. 20 percet vett igénybe, majd összekötöttem a Spica-val. Nagyjából felismerte. Nagyjából. Sajnos a benne lévő sd kártyát nem látja (Ezt ki lehet küszöbölni egy kártyaolvasóval, bár ez a megoldás már nem tetszik annyira). A Kies kapcsolódik valami szerverre, és megnézi, hogy van e frissítés a készülékhez.

Nagy örömömre szolgált hogy talált frissebb változatot, amiről lövésem sincs hogy mi fog változni benne. Lényeg, hogy frissebb… Hurráá! Közli, hogy mi van a tiéden, és mi az, amire frissíthetsz. Kicsit bosszantott, hogy nem tudom mi fog változni frissítés után, de azt gondoltam, hogy ártani nem árthat. Kb. 20-25 perc alatt megtörtént az új szoftver telepítése.

A készülékem, mivel szolgáltató függő, mindig az animált kék szirmokkal, (vagy mi a manóval) indult. A Spica a frissítés után, a „csörgés” , „csattogás” villogás, ki-be kapcsolás után, végre újraindul, és örömmel láttam, hogy Red Bull-os bőrt kapott a droidom. A Kies telepített még egy új alkalmazást is, ez a Red Bull rádió (Ennek már nem nagyon örültem) a kezdőoldalt pedig átállította szintén Red Bullosra.

Azért, lássuk be, ez sokkal szebb mint a „gyári” háttér. Nekem tetszik. Ez után gyorsan feltelepítettem az Igo-t, majd „indulás” a marketbe, hogy letöltsek valami PDF olvasót. A Think Free Office Mobile nevűt szoftvert szerettem volna, mert ebben lehet szavakra is keresni. A többiben pedig csak oldalakra. Az én törvénykönyvem 1200 oldal, és ha tudnám melyiken kell keresni, akkor nem lenne keresőszoftverre szükségem…

Rákattintottam az Android Market ikonra. Kapcsolódás, telepítés. És nem csinál semmit, csak felteszi a letöltés listába. Nem tölt és nem telepít. Annyit észrevettem, hogy telepített egy market frissítést, ami megjelenik az alkalmazás listában is. Azóta nem tudok semmit letölteni az Android Marketből. Megszűnt a 3G kapcsolódás problémája is, mivel a frissítés elállította a kapcsolódási pontokat, így majd nekem kell a szolgáltató adatait kézzel beírni. Nem baj, lényeg hogy működik az Igo.

Vagyis csak működött, mivel ez a letöltési probléma, és a sokszori próbálkozás, ami a többszöri gyári visszaállítással párosult, nem oldotta meg a problémát, és amúgy is a Sygicet akarom feltenni. Itt kint, még megpróbáltam. Amúgy is jöttek a kollégák az ügyes-bajos dolgaikkal. Nem nagyon volt kedvem foglalkozni velük. Egyet megcsináltam. Konvertáltam a céges poikat egy Garminra. Egyre antiszociálisabbá válok…

Jönnek a kollégák, biccentek, majd bújom a netet amíg lehet. Nem találok megoldást a markettel kapcsolatban. Nem baj (De baj!) itt a Sygic, lesz vele dolgom. Arra nem gondoltam hogy a feltelepítés majdnem egy napot vesz igénybe…

A Sygic Dryve telepítése az én (!) készülékemre. Remélem, másnak nem kerül ennyi idejébe. Egyszer Gyurci azt írta valahol, hogy a program, egy asztalon is elfut, és nekem is ez volt a tapasztalatom, ezért nem kértem instrukciót ezzel kapcsolatban, amikor ideadta. Kártya betesz. Nem történik semmi. Ááá! Nem érdekes, hiszen úgy gondoltam, hogy a kártyán van hozzá való exe, ami, ugye andrioidban az apk kiterjesztést jelenti.

Úgy okoskodtam, hogy arra kattintok, hogy 2.x, amiről azt gondoltam, hogy a 2.x-es sorszámú Romhoz van. És az eredmény? Semmi. Vissza a sima apk-hoz. Az eredmény ugyanaz. Ez sem indul. Kész vagyok…

A frissítés óta nem akar semmit csinálni. Az hogy a market nem működik, nem annyira keserít el, mint ez a nézeteltérés a Sygicel kapcsolatban. Egyoldalú a dolog. Én akarom, ő, az android nem. Ez sajnos így marad estig, mert közben mennem kell. Nem sok kedvem van elindulni. Rossz az idő is. Itt állandóan esik, és fúj a szél. Egy vigasztal, hogy gyorsan odaérek, és lesz időm buherálni. Ez így is lett.

Este, vagy inkább éjjel sikerült feltelepíteni a Sygicet. Közben, azért nem voltam tétlen. Nem. Ne gondoljátok, hogy csak úgy vezetgettem, és néztem ki a fejemből. Szerettem volna telefonálni, amihez szükségem lett volna a telefonszámokra a sim kártyáról. Igen. Jól gondoljátok. Nem olvasta be. Erről, majd később részletesen.

Szóval a Sygic. Nem sűrűn szoktam segítséget kérni Gyurcitól, de most idáig jutottam. Értetlenül állt (ült?) a kérdés előtt. Miszerint a Sygic egy asztalon is… Jó, lehet hogy egy asztalon igen, de ez egy androidos telefon. Az én első androidos készülékem. Szóval, még otthon letöltöttem egy Android Commander nevű programot (letölthető innen), amit nem volt időm kipróbálni. Végső ötletként, mivel nem maradt más, elővettem.

A programhoz szükség van az Android SDK-ra a gépen. Tehát eljutottunk idáig, hogy kell az SDK program. Aki, mint én is, most ismerkedik a rendszerrel, annak mondom, hogy ez egy program az androidhoz, amivel lehet buherálni, vagy, esetleg építőanyagot (féltéglát) csinálni a készülékből. Ezzel sikerült feltelepíteni a Sygicet. A Sygic fut, nem is rosszul. Úgy emlékszem, hogy kb. 1 óra körúl végeztem a művelettel.

Névjegyek importálása az én(!) készülékemre, SIM kártyáról. Azért hangsúlyozom, hogy az én készülékem, nehogy az a vád érjen, hogy általánosságokban beszélek. Nem írhatok mást, hiszen ezeket tapasztalom. Tehát, telefonálnék, de nincs névjegy a telefonban…

Követem az utasítást, és várom, hogy megtörténjen az import, és valami tanácsot kérjek Gyurcitól, a Sygic-el kapcsolatban.

Kiver a víz, miszerint nincsenek névjegyek a kártyán. Azonnal kicserélem a kártyákat a telefonokban. Az öreg Nokia beolvassa, nem kell neki hókusz-pókusz. egnyugszom, hogy nem tűntek el a kapcsolataim, bár lassan, már csak magammal beszélgetek. Telefonon. Sikerül telefonálni, és meglepnem Gyurcit, ezzel a kérdéssel is, így ha eddig kérdéses volt a testhelyzete, most tuttira ül, és gőze nincs az egészről.

Ezen nem csodálkozom, hiszen a fent leírtak nem tartoznak a buherálás körébe. Ezek, úgy gondolom hogy egyszerű műveletek, amiket egy átlag felhasználó is megcsinál a telefonjával. (Razofen topiktársunknak üzenem, hogy nem írtam SMS-t menetközben. Nem. Nem tudtam, mint ahogy a fent leírtakból kitalálható. Buheráltam, Rotterdamtól, kb. Gentig).

Ebben a pillanatban a Sygic másodrendű kérdéssé válik. Első a névjegyek importálása. Mi lehet? Hol lehet? Újra indítás? Meg kell állnom. Előveszem a kézikönyvet, de semmi okosság. Maradnak a kétségek, nekem meg tovább kell mennem. Lapozás a beállításokban. Hoppá! „Biztonság és hely”/SIM kártya beállítások SIM zár kipipálva. Kiveszem a pipát, mivel nincs más ötletem. Ehhez kell a PIN kód. Újra megpróbálom…

És működik. Azt nem tudom miért, de nekem ez volt a megoldás. Ilyenkor bekapcsoláskor nem kéri a PIN kódot, ezért visszaállítom, majd megpróbálom újra. A keskeny billentyűzet miatt háromszor rossz kódot ütök. Innentől meg vagyok lőve, mert nem tudom a PUK kódot… Minden kísérlettel le kell állnom, amihez a felhívásomra is szükség van. Nem baj. Van másik kártyám… Innen folytatjuk.

Jó gurit
sklave

Kapcsolódó cikkek:

https://navigyurci.hu/2012/01/07/galaxy-ace-plus-elottem-az-utodom/
https://navigyurci.hu/2011/10/30/samsung-galaxy-note-na-ki-vagyok-en/
https://navigyurci.hu/2011/08/14/samsung-galaxy-s-ii-nagyon-el-van-talalva/
https://navigyurci.hu/2011/07/28/szerelem-elso-latasra-samsung-galaxy-ace/
https://navigyurci.hu/2010/10/28/az-elso-okostelefonom-samsung-i5700-spica/

10 hozzászólás
 1. avatar
  2010. november 7. Válasz
  Zsolto

  Hááát, nem semmi kalamajka. Persze Zsolto 1. számú axiómája szerint “Szívni mindennel kell”, ezért nem is csodálkozunk… nagyon ;) Azért azt látom, hogy téged is hamar elkapott a gépszíj, de ez normális, hiszen ha csak a gyári funkciókat akarnád használni, akkor vettél volna egy jó kis S40-es Nokiát vagy egy jóféle SonyEriccsont oszt jóvan.
  Hajrá, Sklave! :)

 2. avatar
  2010. november 7. Válasz
  Gyurci

  Mint az a cikkből is jól kiderül, csak ültem… Talán egyszer, vagy kétszer szívtam ekkorát az Androiddal, mikor megállt rootolás közben valamelyik telefon, és újra kellett éleszteni. De, hogy a Samsung ezt alapból tudja?! :D Szóval a két hibából, nálam még egyik sem jelentkezett eddig.

 3. avatar
  2010. november 7. Válasz
  Gyurci

  Zsolto második axiómája pont de illik: “nix buhera, fő hogy mennyen…” Azaz ha valami működik, akkor nem biztos hogy érdemes frissíteni.

 4. avatar
  2010. november 7. Válasz
  vacsa

  ez utóbbival teljesen egyet tudok érteni! ;)

 5. avatar
  2010. november 7. Válasz

  Csodálkozni fogok, ha elmegy ez a hozzászólás.
  @zsolto
  Az vesse rám az első követ, aki nem nem frissített volna, hiszen ki tudja mikor készült a vas. Lehetett volna, valami fontos is benne. Pl. Lehessen választani, hogy honnan használjon névjegyeket. Még tartom magam :)
  @Gyurci, vacsa.
  Valójában igazatok van, de ez egy gyári program által ajánlott frissítés volt, nem egy valahol talált.
  Azért oda írhatnák, hogy mi a nagy változás feltelepítés után

  • avatar
   2010. november 7. Válasz
   Gyurci

   @ sklave Sajnos elég kevés frissítésnél írják oda. De ha majd már rootolod… Ott mindíg ott van, hogy mi változott. :)

 6. avatar
  2010. december 26. Válasz
  kozy

  sziasztok érdeklődni szeretnék hogy most kaptam 1 spica telefont és valószinü hogy letöröltem a térképet róla vagy nemis volt rajta de a gps megy mert a kék pötyött látom csak térkép nem jön be mit tegyek mert akartam feltelepíteni 1 igót de egyszerüen nem ismer fel semmit azt irja ki mindig hogy choose app? ez micsoda? elöre is köszike

 7. avatar
  2010. december 26. Válasz

  @kozy
  Itt egy részletesebb leírás:
  https://navigyurci.hu/2010/11/01/igo-for-android-telepitsd-fel/
  Letöltheted bármikor. Én az eredeti kártyát átmásoltam egy másikra, és így is működik.

 8. avatar
  2011. február 1. Válasz
  eszti

  szia. hol töltötted le a samsung kiest, nekem sürgősen le kéne töltenem de sehol sme találom.

Szólj hozzá te is a cikkhez!

A hozzászóláshoz jelentkezz be. Nem vagy még tag? Regisztrálj!


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás