Navigon 70 Premium Live. Teszt helyett csalamádé

A Navigyurci jóvoltából én is kipróbálhattam a Navigon 70 Premium Live navit, és most szokás szerint megmutatom nektek pár tulajdonságát. Akinek nincs ideje végigolvasni a tesztet, „vezetői összefoglalóként” álljon itt a lényeg: tetszett.

A készülék egyik (főleg a tesztelők számára) okos tulajdonsága, hogy beépített képernyőmentő alkalmazás van benne: elég csak rábökni a képernyőn megjelenő fotómasina ikonjára, és máris elkészül a mentés. A teszt során számtalan képet készítettem így. Az alábbiakban bemutatom az érdekesebbeket, és elmondom, miért készültek, mi jut eszembe róluk. Lesz itt szó mindenféléről, ezért lett írásom alcíme az, ami.

Számomra az installálás fontos lépése a Bluetooth-funkciók üzembe helyezése és kipróbálása. Nos, az utóbbi időben nagy szerencsém van, mert a hozzám kerülő navik egyre jobbak ebből a szempontból. A Navigon 70 Premium Live pedig még az „egyre jobbak” közül is toronymagasan kiemelkedett…

A fenti képen az látható, hogy a Navigon 70 Premium Live (de szép hosszú neve van a szentemnek) nem csak egy, hanem két telefont is képes kezelni. No, nem egyszerre, hanem külön-külön, de eldönthetjük, hogy a céges vagy a magán-mobilunkat akarjuk-e használni, vagy ha ketten nyúzzák a készüléket, nem kell minden alkalommal újra párosítaniuk és szinkronizáltatniuk a navival a telefonjukat. A kép jobb felső sarkában mindig, navigálás közben is látjuk, hogy éppen melyik készülék csatlakozik. A középen látható nagy gombok szintén ígéretesnek tűnnek, lássuk, mire képesek!

A csatlakozás még nem minden. Sok navit láttam már elvérezni telefonkönyv-beolvasáson, vagy azért, mert pl. a Symbian S60-as telefonomból be sem tudta olvasni a névjegyeket, vagy azért, mert az ékezetes betűk helyén csak kriksz-krakszok jelentek meg. Nem így a mi hosszú nevű útitársunk! A fenti képen látni, hogy a Nokia 5800XM-ben tárolt majdnem 800 névjegyet szép szorgosan felszítta, akár az egyszeri kiskakas a török császár összes aranyát.

Ezután izgatottan böktem a fent már bemutatott Telefonkönyv-gombra. Felkínál egy kereső-mezőt, amibe elkezdtem begépelni, hogy A-U-T-O-S. Ehhez egy kényelmes, nagy billentyűzetet kapunk:

És láss csodát! Intelligensen, nem csak a névjegyek elején, hanem akár a közepén is keres, megtalálta az összes olyan névjegyemet, amiben előfordul az AUTOS karaktersor. És tisztán látszik, hogy az ékezetekkel sincs semmi gondja (a hosszú duplákkal sem). Ez látszik a következő képen. Bravó!

Tárcsázni persze a szám közvetlen beírásával vagy az előzmények alapján is lehet, amint a következő két kép mutatja.

Ha az adott bejegyzéshez cím is tartozik, akkor azonnal indíthatjuk is a navigálást. Ha a Parkolás gombra kattintunk, akkor a készülék a pontos cím helyett egy közeli nyilvános parkolóba visz minket, ahonnan gyalogos módban folytathatjuk az utat a célig:

Ha már kiválasztottunk egy névjegyet, csörgessük is meg. Ilyen a hívás közbeni képernyő, de csak akkor, ha nincs folyamatban aktív navigálás. Olyankor csak a képernyő felső csíkján látni a legfontosabb adatokat. A kihangosítás minősége kifogástalan, az én autómban elég messze volt tőlem a készülék, mégis jól hallottak engem, és persze én is jól hallottam a másik felet.

A kihangosító-funkcióhoz tartozik pár egyéb okos beállítási lehetőség is, például a telefonhívás hangerejét a navigációétól függetlenül állíthatjuk. Ez azért tetszett, mert én az ismertebb helyeken általában „néma üzemben” navigálok (nem szeretem, ha folyamatosan karattyol a navi), de ha hívás jött, akkor ahhoz nem kellett felhangosítanom a készüléket. A többi beállítási pont önmagáért beszél.

Ha már a navigáláson kívüli funkcióknál tartunk, megmutatom, az online forgalmi adatokon kívül mitől Live a Navigon 70 Premium. A mobiltelefonokról már jól ismert Foreca révén megtudhatjuk, milyen idő várható a környéken.

A Live Traffic segítségével nem csak a helyben elérhető TMC információkat közli, hanem a bécsieket is − hogy miért pont (és miért csak) azokat, azt nem sikerült kiderítenem. A Live sajnos kevesebb TMC-eseményt jelez, mint amennyit az ugyanott elérhető RDS jelezne, általában csak 30 és 40 darab között.

Megállapítottam, hogy a Google-alapú online vállalkozás-keresés is remekül működik rajta. Ez a POI-funkció afféle kiterjesztésének is tekinthető: az adott környéken csak be kell írni, mit keresünk, és ha van olyan vállalkozás, amelyik a Google-nél regisztrálta magát, akkor megkapjuk azok listáját.

Pár mondatot én is szólnék a navigálásról. Számomra új koncepció volt, hogy a Navigon nagy hangsúlyt fektet a parkolásra, mint a navigálás egyik fontos elemére. Az úti cél kiválasztásakor egészen levett a lábamról, hogy az Outlookból szinkronizált névjegyek közül is válogathatok, vagy egy Bluetoothon kapcsolódó telefon címjegyzékében is turkálhatok:

Nagyon tetszett, hogy navigálás közben egy felülről beúsztatható gyorsmenüben elérhetőek a környéken található benzinkutak, parkolók vagy éttermek (beállítástól függően):

Az alábbi kijelző láttán pedig a szavam is elállt, annyira tetszett. Behajtottam az Alagútba, és ez a látvány fogadott a Navigon képernyőjén. Ezen a képen jó látni a jobb alsó sarokban a képernyőmentést lehetővé tevő, narancssárga fényképezőgép-ikont is.

A Navigon az iGO-tól és a TomTomtól egészen eltérően oldotta meg a sávasszisztens-funkciót. A kép jobb szélén egy áttetsző hátterű, „bevetített” ablakban jelenik meg, hogy melyik sávot kell követnünk. Eleinte furcsa volt, de azt hiszem, meg lehet szokni:

Ezt az alábbi mentést csak azért mutatom meg, mert ilyen szép éjszakai képernyőt még semelyik navin nem láttam − élőben hihetetlenül hangulatos a felhők mögött bujkáló hold a horizonton.

Amin viszont eléggé elcsodálkoztam, hogy a jelek szerint ez a térképverzió még úgy tudja, a Margit híd nem járható, legalábbis őkelme sehogy se akart áttervezni rajta, pedig látszik, hogy az lenne a legkézenfekvőbb:

Amitől én nem voltam elájulva, az a kijelzője. Egyrészt még ez is az éppen használható 480 × 272-es felbontást kapta, ami a célnak megfelel, de nem lehet leírni, mennyivel szebb képe van egy 800 × 480-as kijelzőnek. Másrészt én azt tapasztaltam, hogy a napfényben tapasztalható láthatósága épp hogy csak átlagos:

A minőségről sokat elmond az is, hogy a színek nem szemből nézve csúnyán átfordulnak, ami az olvashatóságot is befolyásolja. Mondhatnánk, hogy a navit úgyis csak szemből nézi az ember, de ez nem egészen igaz, mert például ha van segédnavigátorunk, aki kezeli a készüléket, de az nem direkt felé van fordítva, akkor ő már alig látja, mi van a képernyőn. Az öt ikon elvileg egyenletesen sárga színű kellene, hogy legyen, és vegyük észre, hogy a feliratok is szinte olvashatatlanná váltak:

Ennek ellenére – talán a fentiekből már kiderült – nekem nagyon tetszett a Navigon 70 Premium Live. Számtalan apró okosság van benne, amelyek megkönnyítik és egyszerűbbé teszik a használatát. Hagy egytől ötig osztályoznom kellene, 4,5-et adnék rá, a fő levonást persze a magyarországi térkép miatt kellene elszenvednie.

A készüléket a Navigon AG magyarországi képviseletétől kaptuk. Ezúton is köszönjük.

Kapcsolódó cikkek:

https://navigyurci.hu/2011/03/20/navigon-70-premium-live-mi-van-a-dobozban/
https://navigyurci.hu/2011/03/28/navigon-70-premium-live-utazas-az-ismeretlenbe/

57 hozzászólás
 1. avatar
  2011. szeptember 4. Válasz
  peter

  Köszönöm a gyors reakciókat. Az upgrade utáni indulásnál fagyott segítségével stb., stb….hát….nem hiszem, hogy ezt így fogom csinálni. Azóta megtudtam, hogy ez egyfajta indítási hiba ami azért orvosolható. Remélem nem lesz gond.

  • avatar
   2011. szeptember 4. Válasz
   Gyurci

   @ peter Hogyan oldod meg?

 2. avatar
  2011. szeptember 4. Válasz
  Toti

  Kedves @Peter,

  Kérlek küld el a navi nevét, és az e-mail címedet privátban, hogy segíteni tudjak.

  Üdv Toti

 3. avatar
  2011. szeptember 5. Válasz
  László

  @Toti, Gyurci uszított rád, hogy megmondod nekem, hogyan tudok P70-esemből live 70-est varázsolni hardver és szoftver oldalról egyaránt. Mik a szükséges lépések ehhez. Előre is kösz.

 4. avatar
  2011. szeptember 5. Válasz
  peter

  Kedves Toti!

  Navigon 4350 max – ból javított 6310 és most ezt javítottam 6350 live-ra. Nme tudom, hogy kell privátban megírni a címet, segíts kérlek.

  Péter

  • avatar
   2011. szeptember 5. Válasz
   Gyurci

   @ peter Írj neki ide egy e-mailt: navigon.hu (kukac) gmail.com

 5. avatar
  2011. december 21. Válasz
  deathroww

  Szia Gyurci.

  Hát eddig tartott a Tomtom-os korszak :(.
  De ezt mind maguknak köszönhetik ahogy hozzáálltak a problémák megoldásaihoz.
  Én is Navigonosok táborát erősítem ( Navigon n70 prémium )
  A készülék fantasztikus egyedül a kijelző amit kritika érhet ( gyenge felbontás,de nekem legalább nem gyűrödzik ).
  Tetszik nagyon a grafikája , 3D ,és a poi adatbázisa is kifogástalan ( lenne bőven mit tanulnia a teleatlasnak ).
  A navteq -es térkép ismeri azt kis út szakaszt is Noszvajon amit már 2 éve jeleztem a teleatlasnak !!
  Tudsz valamit a navigon háza tájáról ( Garmin ) ?
  Remélem hogy nem nagyon akar a Garmin belekontárkodni a navigon munkájába.
  Most már végkép eladó a Tomtom 750 -es navim v 880 térképpel = 20000 ft.
  Kellemes ünnepeket.
  Üdv Imre

  • avatar
   2011. december 21. Válasz
   Gyurci

   @ deathroww Szia, nagyon sajnálom. A Navigon jó cucc, sajnos semmi infóm nincs róluk. Ha tudtam volna hogy Navigon párti leszel, szóltam volna hogy van eladó kütyü…
   https://navigyurci.hu/2011/07/25/szoftvercsere-a-navigon-8450-live-on/

   Sok sikert, remélem meg leszel vele elégedve. A TomTom meg nagyon jó áron van, csak most éppen nem jókor.

 6. avatar
  2011. december 21. Válasz
  deathroww

  Szia.
  Gondolkodtam hogy én is veszek egy live verziót,de amikór megtudtam a navigon ü.sz-án hogy egy évre Kb:15000 ft akkór lemondtam róla.
  Főleg hogy a tmc live alig súgározz valamit.
  Van laptop+mobilnet így ez az országon belül megoldva :).
  Ha véletlenül valakit érdekelne a tomtom Go 750-es akkor ez a számon lehet érdeklődni:06707797013

 7. avatar
  2011. december 26. Válasz
  csubakka

  sziasztok!
  Vettem egy navigon 70 premiumot és hozzá egy live modult amit a töltö és a gps közé kell dugni. A problémám az hogy a live szolgáltatásokat nem tudtam életre kelteni. Frissítettem a szoftvert maga a készülék hibátlanul megy, megtalálja az rds tmc-t is de ha rádugom a külső live modult akkor elvileg kéne lennie egy live ikonnak amire ha rákattintok akkor tudom regisztrálni a SIM kártyát és a 3hónapos ingyenes szolgáltatásokat de én ilyen ikont SEHOL sem találok!
  Köszönöm előre is a segítséget!

 8. avatar
  2011. december 26. Válasz
  Csubakka

  Köszönöm a gyors választ!
  Aktiváltam a kódot a navigon fresh-ben, de nem találtam meg a “térképek és szolgáltatások letöltése” közt a live szolgáltatást amit telepteni tudnék a GPS-re.

  • avatar
   2011. december 26. Válasz
   Gyurci

   @ csubakka Nem kell letölteni semmit. A Live modulban lévő SIM felcsatlakozik, észleli a 3 hónapos aktiválást és működik. A Live szolgáltatás ikonja ha jól emlékszem egy magába forduló nyil.

 9. avatar
  2011. december 26. Válasz
  Csubakka

  Tudom, hogy a nyíl az csak nem találom sehol.
  A navigon Fresh azt írta, hogy ezt a szolgáltatást megtalálom a “térképek és szolgáltatások letöltése” között.
  Szóval aktiváltam de nem találom a live jelét és nem is tudom elindítani.
  Nem emlékszel, hogy Neked miután aktiváltat a Fesh-ben utána egyből felismerte a kocsiban a live-ot? vagy kellett még valami mást is elindítani?

 10. avatar
  2011. december 26. Válasz
  Csubakka

  Köszönöm most már legalább tudom, hogy ilyet kell keresnem és nem én vagyok a hülye, hogy nem találom hanem ténylegesen nincs ott.
  Sajnos még mindig nem tudom, hogy hol rontottam el a dolgot. Softver és térkép a legfrissebb, kódot beírtam és Fresh aktiválta a live-ot. SIM kártya a külső modulban helyesen behelyezve, autóban összedugva az egész, és semmi.
  Lehet, hogy a külső live modul nem jó? Nem nagyon tudok már másra gondolni.

  • avatar
   2011. december 27. Válasz
   Gyurci

   @ Csubakka A Navigon oldalán ez az információ van fent a Live modulról (hoz):
   “Want to have the latest information at your fingertips in real time? Then upgrade the following devices to Live devices: NAVIGON 40 Premium | NAVIGON 8410 Premium Edition | 8410 | 6310”

   http://goo.gl/Ve7nH

Szólj hozzá te is a cikkhez!

A hozzászóláshoz jelentkezz be. Nem vagy még tag? Regisztrálj!


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás