Térképhibák. Válaszok a Tele Atlas irodától

Már elég régen, és egyre többen jelzitek hogy nem, vagy nem elég gyorsan változnak a Tele Atlas magyarországi térképei. Úgy vettem észre, hogy lassan azok a fanok is elfordulnak a TomTom-tól emiatt…

…akik eddig szinte nem is használtak más típusú készüléket. Pedig a térképhibákat szorgosan küldjük tovább. A mostani “segélykiáltásra” publikálható válasz érkezett. Íme (a felhasználók megjegyzéseivel együtt látjátok a választ):

“Szia Gyurci!

Először is köszönjük a leveled, igyekeztünk minden egyes bejelentést megnézni, alább találod a válaszainkat. Továbbra is várjuk a hasonló bejelentésket, annyit ígérhetek, hogy továbbra is top prioritásként kezeljük őket.

Nordnak teljesen igaza van.
Régen komolyabban vette a Teleatlas a magyarországi térképet,de 2 éve semmi újjitás nem történt részükről.
– Az M6-os,az M0-ás keleti,M31-es stb autópályaszakaszokon még továbbra sincs sávinfórmáció,pedig ezeket az útszakaszokat már minimum 1 éve átadták.

[TomTom] 2010 végén 2011 elején ezeket az útszakaszokat bejárta a MOMA, az augusztusi vagy a novemberi térkép frissítésben fognak ezek szerepelni.

– A poik is nagyon vérszegények ,sőt valahol el is tüntek ( pl:könyves kálmán körúti agip benzinkút ( régi esso ) stb.

[TomTom] 2011 második felében egy nagyobb POI gyűjtési/frissítési kampányt indítottunk.

– Noszvajra szoktunk menni gyakran pihenni és ott a sikfőkút utca teljesen kimegy a főútig,ezt is lejelentettem a teleatlasnak,de még mindig nem létezik ( pedig 9 éve van ).

[TomTom] Még az idei év során le lesz járva Noszvaj. Egyetlen bejelentés érkezett hozzánk a Síkfőkút utcával kapcsolatban 2010 szeptember 2-án.

– Az M0-ás dunaharaszti leágazását is sikerült elrontaniuk.Ha Dunaújváros felöl megyünk a soroksári auchanig,akkor a dunaharaszti elágazásnál leakar vinni az M0-ról és egy nem létező útón visszaakar vinni az M0-ra.nem tudom hogy hogy sikerült ezt elrontaniuk,úgy hogy az régen jó volt ???De ez a baki életveszélyes aki nem ismeri azt a részt.

[TomTom] Az említett helyen az M0-ás új szakasza épül. Az átadást tavaly év végére ígérték, így mi a tavalyi év közepén felvettük a leendő új utakat, hogy az átadás idején már a készülékekben is megjelenjenek. A beruházás jelentős késését csak tavaly év vége felé jelentették be. Az új M0 útszakaszt le tudtuk zárni, de ennél a csomópontnál már meg kellett hagynunk a várható geometriát. Ha átadják az új utat, akkor az azonnal navigációra kész lesz, és ez a csomópont is helyes lesz. Sajnos az új utak átadásának kiszámíthatatlansága ilyen gondokhoz vezethet. Egyes attributumokat tudunk 24 órán belül frissíteni, de az út geometriáját nem.

– A sebesség figyelmeztetésük meg jópár útszakaszon egy rossz vicc.

[TomTom] 2009-2010ben 35000km-en lett javítva a sebességkorlátozás. Egyedi hibák ettől függetlenül sajnos még mindig előfordulhatnak.

Pár éve azért választottam a TomTom-ot, mert nagyon sok innovációs megoldásuk tetszett; örültem, hogy a magyarországi lefedettséget ilyen gyors ütemben növelik. Ez igaz is volt addig, amíg Megyeri híd el nem készült. Ott még villámgyorsan felpakolták a hidat, az M0 keleti szektorát, de aztán vége…

Azóta, ha valamihez hozzányúlnak, kis túlzással csak rontanak a helyzeten…
– pl. Vác-Deákvárról az M2-re a felhajtás régebben jó volt, az eggyel előtti és a mostani verzióban már elbarmolták: a szimpla jobbkanyar helyett átrajzolták az utat egy visszafordító hajtűkanyarra! De minek??

[TomTom] Köszönjük a bejelentést, javítottuk a hibát.

A hiányosságokból a kicsiket meg se jegyzem, de azért van jópár jelentős is:
– pl. szerintük Keszthelyen nincs McDonald’s! Nem egy faluszéli ismeretlen kiskocsmát keresek ám…

[TomTom] Lásd fent a POI gyűjtési kampányt, a McDonald’s éttermek ide tartoznak.

– pl. több dunántúli _városban_ még mindig nincs házszámszintű navigálási lehetőség (Martonvásár, Pusztaszabolcs)

[TomTom] Minden városban elérhető házszámszintű navigálási lehetőség. Néhány utcánál előfordulhat hiányosság. MapShare-n ezeket bejelentve javítjuk.

– pl. a Szentendrei úton még mindig nincs sebességhatár…

[TomTom] Javítottuk.

– pl. a Király utcából (belváros felől) még mindig enged jobbra kisívben kanyarodni, holott a trolimegálló miatt ez tilos. Nem tegnap óta…

[TomTom] Javítottuk.

– pl. az M2 autóút Dunakeszi Tesco körforgalma még mindig nincs a térképen, holott tavaly ősszel adták át.

[TomTom] A körforgalom a natív adatbázisba már év elején bekerült, most kiegészítettük a környék (parkoló) frissítésével is, kütyüben is elérhető hamarosan.

– pl. az M0 keleti szektorában 90%-ban rosszak a sebességhatárok. De ezt már akkor jeleztük, amikor első alkalommal felkerült a térképre ez az útszakasz.

[TomTom] Javítva a 2011 év eleji felmérés alapján. MapShare PATCHben a következő térképfrissítésnél lesz elérhető.”

Kapcsolódó cikkek (a hozzászólások eredetijével):
https://navigyurci.hu/2011/05/30/megjelent-a-tomtom-v870-es-terkepe/

58 hozzászólás
 1. avatar
  2011. június 15. Válasz
  Tomi

  Sok mindent nem tudtunk meg belőle, mi a változás oka. Nem volt vmi vezető váltás? Ami indokolná a változást?
  Ez olyan, ez van és kész válaszok voltak semmi közünk hozzá… Le vagyunk k@kilva…
  Talán ha jól emlékszem, hogy a romániai térképet is a magyar iroda fogja csinálni vagy vmi hasonló azzal mi van?
  Mert az a térkép se bővül nagyon.

  • avatar
   2011. június 15. Válasz
   Gyurci

   @ Tomi Kell az okàt tudni? Engem tulajdonkèppen nem èrdekel, hogyha müködni fog… A Romàn tèrkèpet megkèrdezem.

 2. avatar
  2011. június 15. Válasz
  gaszto

  Sajnos a Navigon-os helyzet is hasonló a térképfrissítések terén. Viszont ők egyáltalán nem is reagálnak egyetlen fórumon sem.
  Ebben ha kérhetném a segítségedet, hogy lenne-e kapcsolatod akik hasonló kérdésekre válaszolnának.
  Köszönöm előre is.

  • avatar
   2011. június 15. Válasz
   Gyurci

   @ gaszto Elvileg van kapcsolat, de nem nyilvános. Megkérdezem… Esetleg van konkrét hibagyüjteményed is?

 3. avatar
  2011. június 15. Válasz
  Zsolto

  Hát, jó dolog, hogy egyáltalán van valaki, aki válaszol az ilyen konkrét dolgokra, meg hogy lehet hírt kapni a _várható_ fejleményekről, de ezek az “augusztus vagy novemberi térképfrissítésben benne lesznek” jellegű válaszok kicsit sem nyugtatják meg azokat, akik adott esetben soktízezer forintos navigációval bukdácsolnak az országban másfél éve, ne adj’ isten frissítést VETTEK hozzá, és MÉG EGY nyarat ki kell bírniuk így.

  Ráadásul mi van, ha tényleg nem az auguszusiba kerülnek bele a javítások (pláne, ha még az is csúszni fog), hanem a novemberibe, és addigra jóóóó sok TomTom-tulajnak lejár a kezdeti ingyenes vagy az egyéves, fizetős frissítési lehetősége? Megmondom: nem lesznek a márka jó hírét szétkürtölő, elégedett ügyfelek…

  Kicsit úgy érzem, hogy itt a cégeknek semmilyen konkrét, kézzzel fogható kötelezettségük nincs a frissítésekkel kapcsolatban. Ők szigorúan előírják a negyvennapos meg az egyéves frissítési határidőket, de őket semmi nem kötelezi arra, hogy _pontosan, előre közölt határidőre_ elkészítsék a frissítéseket, és hogy azoknak mit kell tartalmazniuk.

  A felhasználókat adott esetben kár éri abból, ha csúsznak, mert így már nem lesznek jogosultak a frissítésre. A megjelenő frissítésnek úgy kell örülnünk, mint egy adománynak, ami nem kötelező, pedig a fizetős frissítéssel éppen erre kellene jogerős és végrehajtható kötlezettséget vállalnia a TomTomnak. Most kegyet gyakorolnak.

  Mindazonáltal becsülöm, hogy a TomTomnak legalább van magyarországi illetékese.

  Gyurcinak meg köszönöm, hogy utánajárt. Azt gyanítom, hogy egy mezei felhasználó soha nem tudta volna elérni, hogy ilyen részletesen szóra méltassák a TomTomtól.

 4. avatar
  2011. június 15. Válasz
  Zsolto

  Még valami: tudható rólam, hogy nagy kedvelője vagyok a TomTom navigációs hardvereknek és szoftvereknek. Kellemes, kényelmes, igényes, előremutató termékeknek tartom őket. De hiába próbálok ki lassan két éve időnként újból egy-egy TomTom készüléket, a térkép miatt mindig úgy döntök, hogy még nem jött el az ideje annak, hogy vegyek is egyet magamnak. Pedig hej, de szeretnék pl. egy Go950 Live-ot itthoni TMC-vel és távirányítóval kiagészítve… :)

 5. avatar
  2011. június 15. Válasz
  Tomi

  Zsolto! Szinte minden szavaddal egyetértek, de gondold el mi lenne, ha kötelező lenne a frissítés? Átírnának 1-2 utcát kapna a térkép egy új verziót és kész. Ők megtették a kötelezőt és kész, csak értünk nem tettek semmit.
  Tavaly nyáron csinálták meg a Kálvin és környékét 1hónapja néztem meg az iphone-os verzióba még semmi nem volt a Baross utca elejével. Egy év kevés volt hogy megcsinálják Bp egyik eldugott szegletét…
  Én eddig akartam venni egy via 125öt de ahogy láttam a bénázást inkább letettem róla, most azt várom, hogy érdemes e megvenni az appstoreból vagy inkább igo de az ő üzletpolitikájuk nem tetszik, a többi navi nekem nem jön be, akkor most mit csináljak? Használom még idén az Imgyenes voda igo-t. Aztán majd meglátom, de pénzt egyikre sincs kedvem kiadni. Ha minden marad így akkor meg warezolok és sírjanak hogy nem vesznek eredetit az emberek…

 6. avatar
  2011. június 15. Válasz
  deathroww

  Szia Gyurci.
  Én már alig várom az augusztusi vagy a novemberi frissitést ami tartalmazza majd a javitátoskat ( sávinfó,poi, stb ).
  Ha ezeknek a válaszoknak a fele beteljesül,akkor én elgondolkodok hogy a 2012 -es évre előfizessek a térkép frissittésre.
  Ha nem akkor lesz egy eladó go 750-es gps 2 db tmc dokkolóval.
  Amúgy a házszám témára adott válasz kicsit sántit.
  De nem várom hogy elismerjék a térképek hibáit.
  Kőbányán a pongrác úton ill. a vörösdinka utcában sem ismeri a házszámozást a térkép.
  Az elötte lévő térkép ismerte őket.
  Erre is kiváncsi lennék hogy mitől tünhettek el a házszámok?
  De már ez is csóda hogy valamit reagáltak !!

  • avatar
   2011. június 15. Válasz
   Gyurci

   @ deathroww Gyűjtsétek a hibákat, én meg küldöm tovább. Ennyit tehetek…

 7. avatar
  2011. június 15. Válasz
  pogacsa

  hát ez a tomtom dolog nekem nem vált be. Képtelenek voltak ÁFÁ-s számlát adni, egy éves frissítésnél, utána meg izmoztak hogy a kiscsaj tud magyarul, pedig nem. Kontextust nem ért. Alapvetően mint a boltba mikor reklamálsz és adják a hülyét, hogy pl. egy esőkabát nem kellbyrja a vizet. De ez a nő tényleg nem ért összefüggéseket és magyar nyelvtant. Aztán volt egy fickó, hogy most már értem-e (elvesztek a backupok, mikor xp-ről win7-re tettem a gépem). Értettem én hogy nem megoldható, de nem leírták hanem engem gyöktek. köszi.
  Szokszor jeleztem nekik váltsunk angolra, én legalább értem, de nem lehet.
  Térkép: szóval évekig fizettem, hogy szar legyen. Most majd talán jó lesz, de közbe kaptam egy email-t, hogy letölthetem az utolsó – ugye még mindig hiányos – térképet tőlük.
  TMC és haverok: hát ezt egyszerűen elfeljteni érdemes. Egy iphone google maps trafic legalább használható.
  A csodás hardver: 930GO-mba végülis az aksi már nem működik, de úgy egyáltalán. Hát azért ennél többe került.
  Apropó, ez cserélhető? és nem tomtom partner túlárazott dologra gondolok. Hanem hogy veszek aksit berakom alapon, többet ez a készülék és cirkusz körülötte nem ér.

  • avatar
   2011. június 15. Válasz
   Gyurci

   @ pogacsa Nem azért hogy védjem az Ügyfélszolgálatot, de elég sok mindent el tudnak intézni, és a Réka nevű hölgy tényleg Ügyfélbarát. Vannak korlátaik, lévén azt kell csinálják amit a TomTom mond. De más Ügyfélszolgálaton is vannak korlátok… TMC: Nem vagyok biztos benne, hogy a Googel Maps jobban használható. Viszont az akksi nem tudom hol cserélhető.

 8. avatar
  2011. június 15. Válasz
  gaszto

  Köszönöm előre is segítségedet!
  Most olvastam, hogy ennek az egész Navigonos problémának – nem fríssített és pontatlan térképek MO-gon… – gyógyírje lehet, hogy zöld utat kapott a GARMIN, hogy felvásárolja a céget!

  • avatar
   2011. június 15. Válasz
   Gyurci

   @ gaszto Hogyha nincs megvásárolt egyéves térképfrissítésed, vagy fogalmam nincs mi van a Garminnál, illetve a LifeTime varázslatod, akkor adott időben a Garminon sincs jobb térkép. Ugyanazt a Navteq térképet használja. És a Navigon most abba dőlt bele, hogy mindig az elsők között jelennek meg az új térképpel, de most később lett meg a Navteq Q4, mint náluk a legújabb térkép. Mondjuk jöhetne már a Navigon Q2…

 9. avatar
  2011. június 16. Válasz
  Bouchal

  Szia, Gyurci!
  Zamárdi már szóba sem került? Mikor lehet végre Zamárdi MINDEN utcájára navigálni > a Kossuth utcától nyugatra is. Az idei Zamárdi Balaton Sound-ra érkező külföldiek a TomTommal nem tudnak navigálni, hacsak nem szántódos cimet irnak be?….
  Pál

  • avatar
   2011. június 16. Válasz
   Gyurci

   @ Pali Te jó ég… Én úgy tudtam ez vagy másfél éve megoldódott… Rákérdezek! Köszönöm, hogy szóltál.

 10. avatar
  2011. június 16. Válasz
  BandiBoy

  Ezt eleinte viccesnek találtam, de a végére már-már felháborodtam. Szerény véleményem szerint a TomTom nagyon jó …NYEU-ban és Amerikában, de aki KEU-ban szeretne navigálni személyautóval, (még ha nem is napi szinten) annak nem szabad/na/ Tele Atlas alapú naviban gondolkodnia. Esetleg kamionos navigációnál jöhet szóba.

  • avatar
   2011. június 16. Válasz
   Gyurci

   @ BandiBoy Véleményem szerint Nyugat Európa mellé Magyarország is besorolható. Vannak hibák, de szerintem némi magalkuvással használható. De valóban Kelet Európai körútra nem vele mennék.

Szólj hozzá te is a cikkhez!

A hozzászóláshoz jelentkezz be. Nem vagy még tag? Regisztrálj!


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás