Drága és finom! Garmin dēzl 560 kamionos navigáció

Régen volt a kezemben idegen kamionos navigáció. Nem bővelkedtünk mostanában az újdonságokban. A tevékenységem kimerült a különböző készülékekhez, programokkal kompatibilis poiformátumok konvertálásában…

…vagy ha ez nem volt, akkor tanulgattam, vizsgázgattam, vagy nézegettem ki a fejemből, ami nem éppen fárasztó tevékenység, de semmi kreativitás nincs benne. Egy ilyen “fejkinézésbőlközbeni” állapotban keresett meg egy új kolléga. Van egy GPS-e (Ez jó, mert akkor Ő valamelyik nagyhatalom). Szüksége volt a céges poikra. Ez nem sok idő, és nem esett nehezemre felfüggeszteni a fent leírt foglalatoskodásomat.

Előbányásztam a laptopot és beüzemeltem. Kitt oda, katt ide… Megérkezett a kolléga kezében a „gps”. (Igen, Mi tudjuk, hogy ez egy navigációs készülék. Már ő is tudja…) Messziről láttam, hogy nem valami hekemaki szerkezet, ugyanis, bár a szemem egyre rosszabb, azért még megláttam, hogy a kábel, ami egy aktívtartóból lógott, nem a megszokott kábel, (jó vastag és valami kis doboz is volt közbeiktatva). Hopssz! Ez valami komoly kütyü- gondoltam.

Tisztáztuk, hogy ez nem egy utazóknak való hegesztőgép. Ez egy Garmin dezl 560. A konvertálás sikeresen megtörtént, amit később leírok, ha valakinek van ilyen szerkezete, és problémát okoz a poi konvertálás. Természetesen lecsaptam a lehetőségre, és a „ Mivel tartozom?” kérdésre, nem az általam megszokott „Iszunk egy kávét” válasz érkezett (Egyébként a telephelyen van kávéautomata, amiből ingyen jön a kávé kifulladásig, vagyis az alapanyagok kifogyásáig. Aztán pénzért sem) Szóval, csak annyi késésem volt, hogy adja ide amíg bemutatom nektek…

Bekapcsolás után, az általam eddig látott Garmin menüvel találkozhatunk. Nem túl bonyolult, és szerteágazó. A legfelső fekete sávban kaptak helyet a kontrol ikonok. Akkumulátor töltöttsége, Bluetooth, a beállított járműprofil, ami jelen esetben, természetesen kamion. Az óra, és a GPS jel erőssége. A legalsó sorban a további menübe jutási lehetőségek.

A „Hova?” gombra kattintva sok lehetőség van. Ezek többségében egyértelműek. Ami nekem nem, az-az a „kijárat+szolg.-ok”, a „ kereszteződés”. A „Városok” menü alatt a közeli települések találhatók

A kijáratokra kattintva kapok egy üzenetet, hogy a szolgáltatásokat, csak fontosabb autópályákon tudom megnézni, amiből arra következtetek, hogy ez az opció, arra való, hogy autópályán haladva megtaláljam a legközelebbi kijáratot. Nem rossz. Ez jó lehet olyan helyeken, mint például Franciaország, ahol nem sűrűn vannak lehajtók. A következő számomra nem egyértelmű opció a „Kereszteződés” Kipróbáltam. Bemutatom.

Kiválasztom az országot, a várost. Eddig ment minden simán. Németország. Duisburg.

Itt kiválasztom, az általam pontosan ismert utcát, és arra gondoltam, hogy kiegészíti beíráskor az ezt keresztezhető valamelyik utcával. Kezdtem beírni. Kiegészítette, de nem talált. Kezdtem újra és újra. Nem fogott ki rajtam. Egy másik navigáción kerestem két olyan utcát, ami keresztezi egymást.

Így már működött. A Heuserstrasse és a Fridrich-Wilhelm-Strasse kereszteződést megtalálta. Megmutatja hol van, és ha erre gondoltam, akkor megyek.

No. Ezt kb. nem értem. Várom az ötleteket, hogy ez az opció mire is lenne jó.

Az „Utazástervező” menü tulajdonképpen egy útvonaltervező, amiben összeállíthatunk, és elmenthetünk útvonalakat. Ez, hogy a szakmánál maradjunk, állandó fuvarok, túrafuvarok elmentésére szolgálhat.

A kész útvonalat elnevezzük, és később, így választhatjuk ki, a „Hova?” gombra kattintás után, mint lehetőséget.

Az „Extrák” menüben találjuk meg a saját poikat. Ezeket töltöttem fel a kollégámnak.

extrak1

extrak2

Nézzük az „Eszközök” gombra kattintva, milyen lehetőségeink vannak

Eszkozok1
A „Hol vagyok” megmutatja a koordinátákat, és a közeli hasznos helyeket. A helyzetünket eltárolhatjuk a kedvencekben. A világórában három város óráját állíthatjuk be.

A Súgó menüben, mindenre kiterjedő segítséget kapunk. Ide is bekerült az  „Utazástervező” opció. Biztos ami biztos.

A Beállítások menüben lehetőség van a teljes testre szabásra

A biztonsági üzemmódban letiltható az olyan kezelés lehetősége, ami jelentős figyelmet igényel. A főmenüt testre szabhatjuk, az ikonok áthelyezésével

sablon_masolata

A navigáció menüben állíthatjuk be, a járműprofilunkat, és az útvonaltervezés paramétereit. Autópálya, földút, gyors, rövid stb. Ami Garmin specifikus, és számomra nem volt teljesen egyértelmű az  két opció. A  myTrends és a trafficTrend. Ezen kicsit törtem a fejem, de a súgóban megtaláltam rá a magyarázatot, ami világossá tette számomra, hogy ez egy nagyszerű szolgáltatása a szoftvernek

Nézzük mit ír ezekről az lehetőségekről a súgó: ” A trafficTrends funkció bekapcsolásával a készülék, az útvonaltervezéshez felhasználja az előzményekben szereplő közlekedési információkat. A készülék az adott napnak vagy napszaknak megfelelő közlekedési trendek alapján, különböző útvonalakat számít ki. Ha vezetés közben bekapcsolja a trafficTrend funkciót, a készülék rögzíti a használt közlekedési adatokat a trafficTrends előzményei között szereplő közlekedési információk bővítése céljából. Az információk akkor töltődnek fel a Garmin oldalára, amikor számítógépen keresztül csatlakozik készülékével a myGarmin oldalhoz…”

A myTrendről: ” A myTrend funkció, gyakori úti céljához felbecsüli a menet időt és közlekedési információkat szolgátat, melyeket a térkép felső részén található navigációs sávban jelenít meg”

És elérkeztünk a lényeghez. Kamionos beállítások. Megadhatjuk a kamionunk méreteit. Ez eddig rendben is volna. A probléma a veszélyes anyagok megadásánál van. Még mindig nem hiszik, nem értik a szoftverkészítők, hogy megváltoztak a szabályok, és teljesen felesleges felsorolni a 9 kategóriát. E helyett, az alagút kódokat kellene már végre beintegrálni az opciók közé.

Később megnézzük, hogy valóban tudja-e, figyelembe veszi-e az adatokat. Ami még sokak számára érdekes lehet ezen kívül az a Bluetooth működése, amit a következő részben, a navigációval együtt mutatok majd be.

Fontosabb technikai tudnivalók (forrás: garmin.hu):

– Méret, Szél.xMag.xMélys: 13.7 x 8.3 x 1.5 cm
– Kijelző méret (Szél.xMag.): 11.1 x 6.3 cm; 12.7 cm átló
– Kijelző felbontás (Szél.xMag.): 480 x 272 képpont
– Kijelző típus: Kettős állású, WQVGA színes TFT, fehér háttérvilágítással
– Súly: 192,0g
– Akkumulátor: Újratölthető lítium-ion
– Működési idő: akár 4 óra
– Vízhatlan: Nem
– Nagy érzékenységű vevő: Igen

– Fénykép navigáció (geotaggelt fényképekre navigáció): Igen
– További térképek fogadása: Igen
– Beépített memória: SSD
– Adatkártya: microSD
– Térképfrissítési garancia (bekapcsolástól számított 90 napon belül): Igen

– ecoRoute HD: Igen (külön megvásárolható vevővel)
– myTrends: Igen
– TrafficTrends: Igen
– Készülék élettartamra szóló forgalmi frissítés: Igen

Jó gurit!
Sklave

Kapcsolódó cikkek:

https://navigyurci.hu/2011/01/07/garmin-dezl-ismet-egy-kamionos-navigacio/
https://navigyurci.hu/2010/09/28/garmin-nuvi-465t-terkepfrissites/
https://navigyurci.hu/2010/08/24/garmin-nuvi-465t-tallozas-a-menuben/
https://navigyurci.hu/2010/08/19/garmin-465t-hurra-nyaralunk/
https://navigyurci.hu/2010/08/10/garmin-465t-a-kicsomagolas/

10 hozzászólás
 1. avatar
  2012. május 1. Válasz
  Zsolto

  Ez igen, Sklave újra a itt :) És milyen különleges vassal!
  Köszi a beszámolót, szimpatikus készülék. A súgó arról a kereszteződéses dologról nem mondott valami kézzel foghatót?
  Várom a folytatást!
  Szia:
  Zsolto

 2. avatar
  2012. május 1. Válasz

  Szia Zsolto :-) Háát elég különleges vas. Megnéztem a súgót…
  1, Adja meg az első utca nevet
  2. Adja meg a második utca nevet
  3. Szükség esetén válassza ki a listából…
  Ja, ha tudnám, akkor nem kellene lista.. Egy ismeretlen helyen, honnan tudjam mindkét utcát, ha meg tudom..Szóval, elég érdekes
  Én beleírtam volna, hogy vegyen egy térképet, és ezek alapján adja meg a kereszteződést :-)

 3. avatar
  2012. május 1. Válasz
  Gyurci

  @ sklave Kösz Tamás! Jó hogy előkerültél. :)

 4. avatar
  2012. május 1. Válasz
  Zsolto

  @Sklave: Ez olyan, mint a cédula a konyhaasztalon a mama kézírásával:
  “Zolikám, kulcs a lábtörlő alatt!” :)

 5. avatar
  2012. május 2. Válasz
  Kiss Viktor


  sklave:

  Szia Zsolto Háát elég különleges vas. Megnéztem a súgót…
  1, Adja meg az első utca nevet
  2. Adja meg a második utca nevet
  3. Szükség esetén válassza ki a listából…
  Ja, ha tudnám, akkor nem kellene lista.. Egy ismeretlen helyen, honnan tudjam mindkét utcát, ha meg tudom..Szóval, elég érdekes
  Én beleírtam volna, hogy vegyen egy térképet, és ezek alapján adja meg a kereszteződést

 6. avatar
  2012. május 2. Válasz
  Kiss Viktor

  Sziasztok, (előre is elnézést kérek mert nincsenek pottyeim a laptop gombjain .) Szlovákiában Garmin készulékekkel foglalkozok 2007-ttől, de a keresztedődések beállítástát még eddig nem kérdezte tőlem senki se Szlovákiában, de még Magyarországon sem. Pedig a válasz egyszerű. Az európában elterjedt címkeresés altalában a szokásos kezdet az-az ország, város és az utca neve házszámmal. Mivel a Garmin az amerikai piarcon is nagyon kedvelt kütyü , ezért a készülékbe beiktatták az utcák keresztezodéseit, mert náluk így keresik vagy adják meg legtöbbszor a meghatározó helyet. Például: ,, A3rd AVE és az E11th st,, a helymeghatározó pont, mert sok helyen nincs utca név mint nálunk a Bálint utca 15. Vorosaik blokkokra vannak osztva ezért igy oldották meg a keresztezodési galibát.

  • avatar
   2012. május 2. Válasz
   Gyurci

   Szia Viktor! Üdv nálunk, és köszönjük a magyarázatot!

 7. avatar
  2012. május 3. Válasz

  Szia Viktor!
  Üdv. Nálunk. Örülök, hogy láthatsz minket!
  Na. Mindenre számítottam. Találgatásokra, csak erre nem. Köszi, a teljesen logikus magyarázatot. Nézz be máskor is, hátha lesznek máshol fel nem tett kérdések…Ez egy ilyen oldal.. :-)
  Köszönjük szépen!
  Üdv:
  Sklave

 8. avatar
  2012. június 16. Válasz
  andras80

  a mio truck , mukodne az en mio moov330 as om on?

Szólj hozzá te is a cikkhez!

A hozzászóláshoz jelentkezz be. Nem vagy még tag? Regisztrálj!


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás