A nagy meccs: TomTom Live kontra RDS TMC

Úgy alakult, hogy egy kihagyhatatlan ajánlatnak engedve (mert én is olyan vagyok, mint Oscar Wilde: mindennek ellen tudok állni, kivéve a kísértést) vettem egy új navit, mely a hangzatos TomTom Go 825 Live Europe névre hallgat. Arról írtam már, hogy tavaly nyáron elhalálozott „Csipkerózsika”…

…vagyis az iPaq Travel Companion 316-os készülékem, és sajgó űrt hagyott maga után…

Gyurci jóvoltából − és mivel időközben én is átálltam Androidra − egy percig sem voltam navi híján azóta sem, de ettől függetlenül vágytam egy igényes, saját célhardverre. Nos, ezt az űrt kell betöltenie a Go 825 Live-nak, amely idehaza ritkaságnak számít: úgy tudom, Magyarországon nem is forgalmazzák. Fő jellemzői: 5 coll, 480×272 képpont, 4 GB belső memória, MicroSD-bővítőhely, Bluetooth-kihangosítás − és persze a Live-funkció.

A címből is sejthető, hogy a Live utótag fontos szereplő a történet szempontjából, mivel a live-os készülékekben tulajdonképpen egy GSM-modul és egy SIM-kártya is van, melyeken keresztül a készülék internetes adatkapcsolatot tud létrehozni, így különböző tartalmakat ér el az interneten:

Bécs környékén például fortyog a reggeli csúcsforgalom:

A mi környékünkön pedig szép idő várható:

És mi van, ha gyorsan fordíttatni szeretnék valamit, de nem akarok messze menni érte?

Hm, tőlem 20 méterre akad is egy fordító:

Egy pár héttel ezelőtti írásban már volt szó a TomTom HD Traffic-szolgáltatásáról, és elmondtuk, hogy ez Magyarországon sajnos nem működik. Vagyis működik, csak éppen kis hazákról nem kap adatokat. A fenti képeken is látni, hogy míg Bécsben csak úgy hemzsegnek a forgalomlassulásra utaló sárga és piros „kukacok”, addig Magyarországon egyetlen ilyen értesítés sincs.

Működik viszont a többi Live-funkció (nekem egészen jövő áprilisig, amikor majd meg kell újítanom őket, akár egyenként, akár csomagban), vagyis az időjárás, a sebességmérőkamera-figyelmeztetés, a QuickFix GPS-adatbázis letöltése (hogy hamarabb találjon jelet a navi), és persze a Google Helyi Keresés. Vagyis van egy készülékem, ami szép is, nagy is, okos is, csak éppen nálunk a navigációk egyik legfontosabb funkcióját, a TMC-t nem tudja…

Ez azért bosszantott, és a végén úgy döntöttem, rászánok még egy kis pénzt és veszek hozzá egy TMC-vevőt:

Boldogan kicsomagoltam a friss szerzeményt (nagyon igényes, profi darab, ami a legjobb benne, hogy nincs külön, vékony malacfarok-antenna, egy szál szivargyújtó-kábel az egész, a felső végén a TMC-dudorral), bedugtam, és láss csodát, kiírta, hogy „RDS-TMC vevő csatlakoztatva”. Hurrá, nyaralunk! Elkezdett jobb oldalt tekeregni a kék „Gondolkodom” napraforgó, majd egyszer csak a hideg zuhany: „RDS-TMC vevő lecsatlakoztatva”. Hm. Innentől nem akarom sokáig húzni a beszámolót − egyetlen egyszer jutottam el odáig, hogy valóban kiírt bármi forgalmi adatot, de 15-20 másodpercen belül mindig elvesztette a kapcsolatot… vagy nem is érzékelte a készülék, hogy a TMC-s szivargyújtó töltőt dugtam rá.

Persze kihez is fordulhattam volna bánatomban, mint Gyurcihoz. Neki is van egy ugyanilyen TMC-vevője, és egy Via 120-as készüléke (mindig van nála valami érdekes), tehát mindent mindennel ki tudtunk próbálni. A vége az lett, hogy a TMC-vevőmnek semmi baja, a Go825 viszont a Gyurci TMC-vevőjével sem működik… Innentől eléggé lógott az orrom, mert nagyon úgy festett, hogy a Go825 a hibás. Óvatosan megmozgattam az USB-s csatlakozóba dugott TMC-vevőt, hogy nem kontakthibáról van-e szó, de nem. Szóval tanácstalanok voltunk, és már a szervizelés cseppet sem kecsegtető lehetőségeit is megtárgyaltuk. A TMC-vevőt pedig vissza akartam vinni, hogy legalább abban ne álljon a pénzem feleslegesen.

De a dolog csak nem hagyott nyugodni, és elkezdtem túrni a netet, a TomTom fórumait és bármit, ahol szóba került a Live és a TMC-témakör. A sok próbálgatás közben (és egy fórumbejegyzésben talált félmondat hatására) megvilágosodott bennem, hogy az RDS-TMC-t akkor „lövi ki” a Go825, amikor létrejön a kapcsolat a Live-szerverrel. Onnantól ugyanis a HD Traffic veszi át az uralmat, a TomTom filozófiája szerint a Live és a HD Traffic előnyt élvez a jó öreg RDS-TMC-vel szemben. Ezzel persze én meg vagyok lőve, hiszen a HD Traffic Magyarországon nem szolgáltat forgalmi információkat… Olyan menüpontot pedig nem találtam, mint a Navigon készülékekben, amellyel én választhatnám ki, hogy a Live TMC-t vagy az RDS-TMC-t használja-e a készülék.

Csiki-csuki állapot, mondhatom. Minden jól működik, van egy pöpec live-os készülékem külön TMC-vevővel, és mégsincsenek forgalmi infóim… A megoldást megint a fórumok böngészése hozta meg (bár a TomTom supportnak is írtam, több üzenetet is, de azóta sem kaptam választ*). Kiderült, hogy ha a Bállítások menüpontban letiltom a rám vonatkozó adatoknak a TomTom felé történő visszaküldését, azzal gyakorlatilag kikapcsolom a Live-funkciókat. És abban a pillanatban feléled az RDS-TMC. Ezt muszáj volt kipróbálni, és láss csodát:

Perceken belül megjöttek az adatok, és sebészi pontossággal működött minden:

Ahogy a régi matekkönyvünkben írták: „Vegyük észre, hogy…” a TMC 225 eseményt jelez, vagyis ez a vevő valószínűleg nem is a szűkített, hanem a teljes TMC-kódtábla adatait használja, ráadásul minden eseményről szöveges leírás is olvasható. Összehasonlításképpen megnéztem, hogy a lejjebb szereplő, Pasaréti úti felbontást a Navigon Live TMC megemlíti-e. Nos, nem − pedig az esemény kb. két hete tart. Szóval a jó öreg RDS-TMC még mindig nem írható le, sőt, úgy látom, az elmúlt két évben, mióta próbálgatom ezt a funkciót, óriásit fejlődött a pontossága és az adatok köre is.

Alább jól láthatóak a különböző értesítési típusok. A szín a késlekedés mértékét jelöli: a narancssárga néhány perc, a piros ennél hosszabb fennakadást jelent. A kis zászlókban szereplő ikon pedig a TMC-esemény típusára utal: torlódás, útfelbontás, baleset stb. (ez utóbbit jelenti a két keréken kaszkadőrködő Trabant-ikon):

Menet közben ilyen megnyugtató üzenetekkel simítja a TomTom a sofőr borzolt idegeit:

És ha már sebészi pontosságról beszéltem, érdemes megnézni a következő képeket. A Rózsadomb felől közeledem a Pasaréti út forgalmát feltartó útfelbontás felé. Még 0,5 km van hátra, de mivel az esemény csak narancssárga besorolású, a Go825 nem tervez újra:

Nagyon közeledünk, a távolságot már ki sem írja, hiszen a kijelzőn magam előtt látom is a pontos helyet:

És akkor a becsapódás pillanata – igazán nagyon meggyőző az egész:

 

Összefoglaló, azaz hogy is áll akkor a HD Traffic kontra RDS-TMC meccs?

Csak Magyarországon használva szerintem jobban járunk egy nem live-os, de RDS-TMC-vevővel kiegészített TomTom készülékkel. Amit a Live itt kínál, azt egy okostelefonnal is kényelmesen elérhetjük (a QuickFix GPS funkció kivételével, de ez nem olyan tragédia, legfeljebb picit többet kell várni, amíg a navi jelet fog).

Ha mégis live-os készülékünk van, akkor feltétlenül érdemes megvenni ahhoz is az RDS-TMC-vevőt, hiszen idehaza pár kattintással ki-be kapcsohatjuk a Live-funciókat, így például gyorsan elvégezhetünk egy helyi Google-keresést, majd az adatmegosztás engedélyezése elől kivéve a pipát ismét használhatjuk az RDS-TMC-vevőt. Ha pedig netán külföldre utazunk, akkor élből a Live-val járunk jobban.

Aki sokat jár külföldre, annak persze érdemes eleve live-os modellt választania, mert ott a HD Traffic valószínűleg komoly előnyöket hordoz a TMC-vel szemben. A korábbi cikkből kiderült, ezért csak röviden ismétlem: a HD Traffic a hagyományos TMC-infókon kívül a mozgásban lévő TomTom navik és mobiltelefonok haladásának, sebességének adatait is használja az útvonaltervezés során, erre az RDS-TMC nem képes. Remélem, lesz módom ezt is kipróbálni a nyár folyamán.

Ami engem illet, összességében nagyon elégedett vagyok. A Go825 minden más tekintetben is igényes, minőségi cucc. Profin működik benne a másik vesszőparipám, a Bluetooth-kihangosítás is. Zokszó nélkül lekérdezi a Motorola Milestone 2 telefonomról a kb. 920 névjegyet és a híváslistákat is, az ékezetes neveket is hibátlanul jeleníti meg, ráadásul SMS érkezésekor finom hangjelzést ad, és a kijelzőre beolvassa az üzenetet is. A kihangosítás oda-vissza kifogástalan, egyszerűen képtelenség belekötni…

Az persze jó lenne, ha az RDS-TMC-hez nem kellene a teljes Live-funkciópalettát letiltanom, hanem választhatnék, hogy akarom-e használni a HD Trafficot, de ne legyünk telhetetlenek – és persze bízom benne, hogy egy következő szoftverfrissítéssel talán ezt is megkapjuk.

*Lapzárta után találtam meg a TomTom válaszát, mert a rendszer nem küld e-mail értesítést… A tartalmát lejjebb, a második hozzászólásban ismertetem.

Kapcsolódó cikkek:

https://navigyurci.hu/2009/08/17/a-tomtom-go740-live-tmc-buhera/
https://navigyurci.hu/2012/05/03/a-tomtom-live-es-hd-traffic-szolgaltatasrol/

25 hozzászólás
 1. avatar
  2013. április 9. Válasz


  Gyurci:

  @ Zsolto Köszi az odafigyelést!

  :) Nagy todomány, kaptam értesítést ;)

  • avatar
   2013. április 9. Válasz
   Gyurci

   @ Zsolto Akkor is. :)

 2. avatar
  2013. április 9. Válasz
  deathroww

  Szia Gyurci.

  ” TMC antennában tudok segíteni”
  Az mit takar valahol tudsz olcsóbban , jutányos áron ?
  Üdv Imre

  • avatar
   2013. április 9. Válasz
   Gyurci

   @ deathroww 12-13 körül lehet kapni, én talán tudok 10-ért. Ha majd kell, akkor utánanézek, csak szólj.

 3. avatar
  2013. április 9. Válasz
  deathroww

  @ Gyurci.

  Írta emailt.
  Köszi.

  • avatar
   2013. április 9. Válasz
   Gyurci

   @ deathroww Válaszoltam.

 4. avatar
  2013. október 21. Válasz
  Fekete Gábor

  Sziasztok ! én tmc hez nekem Go )930 Traffic már rég óta nekem tökéletes volt kint és itthon is ! csak ajánlani tudom ! nekem régi jó kis vass van Tom Tom Go 930 traffic

  • avatar
   2013. október 22. Válasz
   Gyurci

   @ Fegen Köszi!

 5. avatar
  2014. február 12. Válasz
  Gábor

  Szia Gyuri!

  Hirdetsz egy TMC vevős active dock-ot. Mennyiért árulod? (a telefonszámból egy szám hiányzik)

Szólj hozzá te is a cikkhez!

A hozzászóláshoz jelentkezz be. Nem vagy még tag? Regisztrálj!


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás