Acer Z110 Liquid Duo, ismerjük meg közelebbről

Az első benyomások egy “újra-kezdő” szemével. Az előző részben kicsomagoltam a telót, és tényleg akkor nyitottam ki a dobozt, tehát még az akksi sem volt benne. Én is akkor láttam először…

Volt annyi önuralmam, hogy meghagytam másnap reggelre. Hogy legyen holnap is valami érdekes…

Kávét készítettem, nyugisan, és nagy tervekkel ültem neki. Képernyőmentésekre gondoltam, Sokra. Mindenről. Azt tudtam, hogy usb driver kell, hogy az Android SDK-val működjön a dolog. A megszokott formában. Sőt. Előtte pár nappal, még otthon, találtam egy nagyon klassz kis ingyenes programot, amivel lehet kezelni az androidos telókat (is), közelebbről az üzeneteket, a híváslistákat, címtárat stb.

Ebben van lehetőség képernyőmentést csinálni. Sokkal egyszerűbb, mint az SDK, amennyiben csak ezekre akarjuk használni.. Ezzel, elmentegettem a laptora a Gyurci telójából a dolgaimat. El akartam már rakni… Ja. Hogy használhassam az új szerzeményt… Beélesítettem a napi internet felhasználásomat. Az erre használt kártyát beraktam a stick-be, úgy számolva, hogy a napi limit (50 Mb) elég lesz, hogy találjak drivert az Acerhez. Nem, még nem a saját kártyásba. Biztos ami biztos. Tényleg bőven elég volt a mennyiség. Találtam is két-három, sőt több drivert is…

Mielőtt, belekezdenék, leírom még amit az első bekapcsoláskor találtam a telóról. Ami nem volt sem a könyvében, sem a dobozán. Mondjuk az az infó ami a könyvben volt, kb. semmi. Hogy kell az akksit és hová berakni, töltsek le flash-t, mert nem támogatja. Illetve a javat sem támogatja, amire később jöttem rá. Ja! És hogy csináljak Google fiókot.

Azért a füles dugójának helye nem volt nagy talány, erre azonban volt rajzos útmutatás. Az annál is inkább elgondolkoztatott, hogy ha van benne FM rádió RDS funkcióval, akkor vajon miért nem adtak hozzá headsetet? E nélkül ugyanis ki sem tudtam próbálni. Rendben. Hallgattam az autó rádióját, közben ismerkedtem vele. A telóval. Utánajártam, hogy valóban 1 Gh-es a proci, és tényleg 512 MB a memória, milyen az android verzió, kernel.stb.

A beépített kamera: mint az előzőekben említettem, ez a része nem volt mérvadó, de lehet, hogy valakit érdekel, ezért megemlítem a funkcióit. Képeket, tesztképeket még nem csináltam. Ennek csak egy oka van. Mióta megvettem nem sütött a nap, és a hó nélküli téli képek, úgy gondolom, hogy egy komolyabb lencsének is próbatételt jelentenek ( nem tudom persze, hogy ebben mennyire komoly, de igyekszem).

Beállítási lehetőségek:

– felbontás: 1.3/2/3 MP WGA – normal/fine/super fine
– korrekció +/- 1 Fé
– fehéregyensúly autó/napsütés/lámpafény/nappali/felhős/neon
– arcfelismerés
– remegés korrekció,
– panoráma
– időzítő 2/10 mp
– sorozatfelvétel 4/8/16 kép
– fényefektek: mono/sepia/negatív/sepia kék/sepia zöld
– video felvétel: időzítő 30 mp/ 1 min/ 30 min
– video minőég MMS/ 0.1 p/ DVD/ FWGA
– zoom

Ennyi lenne maga a készülék, illetve szolgáltatásai hardveres oldalról. Nem nagyon emlékszem már mit kínált a Galaxy Spica, mert akkoriban, a vele való foglalkozás, és annak mentális következményei elvonták ilyen irányú figyelmemet. Azóta távoltartottam magam az androidtól. A továbbiakban mellőzöm a hasonlítást, és maradok a tényeknél, hiszen az már régen volt.

Ezeket találjuk a programokban (flash, firefox, viber, screenshot, yahoo nélkül):

Bekacsolás után pillanatok alatt megtalálja mindkét kártya a saját hálózatát:

Beállíthatjuk azt is, hogy melyik kártya lássa el az üzenetküldést, és melyik a hívásokat, illetve azt is, hogy használatkor inkább kérdezzen rá. Ilyenkor küldés előtt megkérdezi, hogy melyik kártyát akarjuk használni. Ami hasznos lehetőség, az a romaing be-ki kapcsolása, illetve annak lehetősége, hogy hívás-üzenetküldés előtt figyelmeztessen, hogy nem saját hálózatot készülünk használni.

A gombok nevét, színét, és a rajtalévő számokat beállíthatjuk:

Ide tarozik még a „Sim Toolkit” nevű menüpont. A neve ellenére, csak a szolgáltató menüjét találtam benne. Nekem csak a Vodás van letöltve, de gondolom, hogy a telenorost is itt kezeli:

Beállíthatjuk, hogy melyik kártya kapja a 3G lehetőséget, így nem kell cserélgetni. Esetemben külföldön, a Vodás, otthon majd a Telenoros látja el a feladatot:

A készülék használható hot-spot-ként is. Az adatforgalmat figyeli egy program, és ellenőrizhetjük netezés közben. Az erre használt kártya nem elérhető a bejövő híváskor, de a másik kártyára érkező hívást kezeli, és beszélgetés után, lehet folytatni a böngészést:

Az adatforgalmat figyelő programot jó lett volna könnyen elérhetővé tenni, úgy ahogy ezt tették az alábbi képen látható módon. A képernyő felső részén, görgetésre előjön egy gyors menüsor, a fontosabb funkciók be-ki kapcsolási lehetőségévelí.

A rádió és zenelejátszó. Egyszerű, és könnyen kezelhető. A rádióban elmenthetőek a kedvenc csatornák, a zenelejátszóban készíthetünk lejátszási listát, kereshetünk (cím szerint, előadó szerint, album neve szerint):

Egy programmal (SRS Sound) beállíthatjuk a hangzás minőségét, akár kézzel, akár az előre beállított sémákkal:

Természetesen a külső hangszórótól ne várjunk csodát, de az egyszerű fülessel, is amit a kipróbáláshoz vettem fillérekért, teljesen máshogy szól. A videó lejátszót nem tudom kipróbálni, mivel nem szoktam filmezni, így nincs felrakható filmem. Viszont kipróbáltam a filmnézést online. Gond nélkül lehet vele filmet nézni, amennyiben megfelelő az internet kapcsolat. Meglepő volt, hogy a gyors jeleneteket akadás mentesen játssza. Ez úgy gondolom a processzornak köszönhető.

Ahhoz, hogy a készülék kapcsolódjon az asztali géphez, szükség van/lenne USB meghajtóra, de normál használat esetén, amikor csak fájlokat akarunk mozgatni két gép között (vezetékkel természetesen), akkor ezzel nincs probléma. Összedugjuk, és mozgatunk. Aki buherálni akar, annak viszont szüksége lesz rá. Sajnos, eddig nem találtam. Nem csak én. ( Gyurci, és DM43 is meg tett mindent ) Ami fellelhető a neten (és sok minden fellelhető), amiben az a szó benne van hogy, „acer” és „driver”. Azt hiszem, hogy mindent kipróbáltam, de több napos keresés, kísérletezés után sem sikerült megoldani…

Szóval, egyenlőre nem a buherátorok kísérleti alanya lehet ez a vas. Ezen kívül mindenben megfelel annak, amire megvettem. Egy hátránya van. Mivel nálunk nincs forgalomban, nincs rajta magyar nyelvű menü. Ezt mindenképp vegye figyelembe, aki a megvásárlása mellett dönt.

Végre sikerült látnom a napot, és készítettem néhány fényképet a beépített kamerával. Nem tenném fel ide (Nem rondítanám vele az oldalt ). Azt a néhány képet, amit sikerült a rövidke napsütésben készítenem, megosztom veletek a Facebook oldalunkon.

Addig is jó gurit!
sklave

11 hozzászólás
 1. avatar
  2013. január 2. Válasz
  Zsolto

  Na végre, már azt hittem, sose lesz vége a misének, és a templomban éled le a házasságodat ezzel a telóval :D
  De végre lehullt a menyasszonyi fátyol — külön örülök a kétkártyás jelleghez kapcsolódó funkciók leírásának.
  De nagyon diszkrét a leírás, nem sokat tudtunk meg arról, hogy milyenek a hétkoznapok; egyelőre csak az derült ki, milyen tudományokat ígért a menyecske a házassági tanácsadáson, de hogy valóban hogy főz, mos, vasal… szeret, arról jótékonyan hallgatsz ;)
  Pár intim részletet is kérek szépen!

  • avatar
   2013. január 2. Válasz
   Gyurci

   @ Zsolto Néhány napon belül itthon van sklave, remélem utána gyorsabban érkezik a használati teszt. Engem is megesz a kíváncsiság.

 2. avatar
  2013. január 2. Válasz
  DM43

  Először is BUÉK mindenkinek!
  @ Gyurci! Engem az a fránya USB driver zavar (pontosabban a hiánya) , de nagyon. Ma is nézelődtem a neten, de semmi újat nem találtam :(

 3. avatar
  2013. január 3. Válasz
  Gyurci

  próba

 4. avatar
  2013. január 3. Válasz
  DM43

  @ Gyurci! Szerintem ez ugyanaz, mint amit Sklave próbált és nem igazán működött. De majd ha előkerül, akkor beszámol róla.

  • avatar
   2013. január 3. Válasz
   Gyurci

   @ DM43 Akkor nincs több ötletem. Bár akkor is úgy gondolom, hogy ezen a fórumon (talán) tudnának segíteni.

 5. avatar
  2013. január 3. Válasz

  Boldog új Évet Mindenkinek!
  Nem. Sajnos, nem megy semmi. Szerintem az XP..szerintem. Találtam egy olyan Acer progit, amiben több program van, és ez a program telepíti a benne lévő összes exe-t. Ebbe beleraktam, ami nálam megtalálható volt. Na. Mindent feltelepített azon az egyen kívül. Amit küldtél Gyurci emailban, az az elsők között volt, amit letöltöttem, hiszen ez van az Acer oldalán, és mindenhol ez linkelik be. Ebbe van az 3-4 exe, ami neked sem, DM43-nak sem csinált semmit. Forgott 2-3-at a homokóra és kész. Az ebben lévő info fájlt próbáltam betallózni, a “hardver hozzáadása” opciónál, amikor kiválasztod a helyet. Erre azt mondj, hogy “nincs info a hardverről” Ez után jön a vezérlőpult. Itt sem megy az “illesztőprogram hozzáadása”. Most még gyanakszom esetleg a rra, hogy a kábelen nem jut el a teljes info a telórol…nem tudom, már gondoltam minden. Az XP dolog azért sem lehet, mert elküldtem Vacsának, és neki is csak forog a homokóra.. szóval, ez már 4 XP Mindegyik nem lehet rossz…Igazából, a képernyőmentés dolgot megoldottam, azzal amit DM43 küldött. Köszi még1x :-). Ez annyira jó, mert rázni kell a telót. ma a map factoral mentem. Teljesen automatán, minden gödörnél csinált 1-2 mentést. ha nagyon rossz volt az út, akkor sorozatokat, mert hosszú a tartó szára, és mozog. Amúgy meg ha akartam, akkor pofoztam egyet a tartón, és már mentette is.. Vigyék a sunyiba az USB driverüke! :-)

  • avatar
   2013. január 4. Válasz
   Gyurci

   @ sklave Most már hamarosan itthon vagy, és talán könnyebb lesz próbálgatni. Megpróbálom addig megnézetni valakival win7 alatt is. A képernyőmentő alkalmazás tényleg így működik, automata :D Azután majd győzd kigyomlálni a felesleget…

 6. avatar
  2013. január 31. Válasz
  vargabi

  Hi! Már éppen majdnem rákattintottam a “rendelés” gombra a Pixm…án, amikor megtaláltalak titeket. És teljesen elbizonytalanított ez a megoldhatatlan USB-probléma. Tulajdonképpen pontosan mihez kellene az a driver? A PC-s szinkronizáláshoz? Mert az nekem pedig fontos volna.

 7. avatar
  2013. január 31. Válasz
  vargabi

  Esetleg nem sikerült valakinek azóta megoldani?

Szólj hozzá te is a cikkhez!

A hozzászóláshoz jelentkezz be. Nem vagy még tag? Regisztrálj!


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás