iGO Navigation – már Androidra legálisan

Navigáció – GPS. Néhány napja megjelent az iGO legális Európa változata Android és iOS rendszerre is. Bár ez alapvetően pozitív hír, ám mégis van egy kis rossz szájízünk is. De ne szaladjunk ennyire előre…

igonavi_a

Lássuk, hogyan lehet letölteni és telepíteni a szoftvert (a folyamatot az androidos verzión keresztül mutatjuk be). Az alapelv az, hogy pontosan ugyanúgy, mint egy másik Google Play-ről letöltött szoftvert (linkek a cikk végén). Az első észrevétel, hogy telepítés közben hiába választottam ki a magyar nyelvet, az összes képernyő angol nyelven fogadott.

Az első indulás utáni teendők:

– Fogadd el a licencmegállapodást (End User License Agreement)
– Engedélyezd vagy tiltsd a névtelen log fájlok gyűjtését (Usage Reports)
– A konfigurációs varázsló segítségével adj meg néhány alapbeállítást (Configuration Wizard):
a) A hangnavigáció nyelvét (Voice Language)
b) A mértékegységeket és a formátumokat (Units and Formats)
c) Az útvonal tulajdonságait (Route Preferences)
d) A tartalomletöltési információkat (Content Download Notice)
e) A próbacsomag információit (Trial Package Notice)
– Ezzel készen vagy a konfigurációs varázsló használatával

Most jön az érdekesebb rész. Ugye még nincs térképünk. A világ több tája is letölthető hétnapos próbaváltozatban, majd később az iGO-hoz mérten kulturált áron megvásárolható.

Először a próbaverziós térképek tölthetőek le, majd ezután vásárolhatjuk meg őket, ha akarjuk.

igonavi_b

– Jelzi a szoftver hogy nincs térképünk, és ha szeretnénk, akkor irány az Áruház
(You do not have any maps yet)
– Kiválasztjuk a földrészt, majd engedélyezzük a letöltést
– A szükséges országokat letöltjük (minden a készülékre települ, ezért figyeljünk a helyre)
– Majd telepítenünk is kell a letöltött tartalmat

Ezután a program újraindul, és használatra kész lesz. Ha most “benézünk” az áruházba, már árakat is látunk. Az Európa térképcsomag ára 9490 forint.

igonavi_c

Itt térjünk vissza a cikk elején jelzett rossz szájízhez:

igonavi

“Az új iGO Navigáció alkalmazással a korábbi alkalmazások támogatását megszüntettük, azaz az AppStore-okban nem találod már meg őket. A telefonodra letöltött alkalmazást viszont továbbra is használhatod, de fontos, hogy tudd, nem adunk ki ezekre több frissítést…”

Nekem csak egy Kelet-Európa csomagom van (iOS), és azt is akciósan vásároltam, de mi van azokkal, akik az akkoriban még horribilis áron vették meg az iGO-t? Azoknak is teljes áron van az új szoftver? Amikor a TomTom szoftvert váltott, akkor a régi csomagokat birtoklók komoly kedvezményeket kaptak.

Lépjünk tovább. Azt írja az áruház, hogy az online szolgáltatás ingyen kipróbálható, de ilyen lehetőség nincs a letölthető tartalmak között. Pedig a forgalmi információk minősége sok embernél fogja meghatározni azt, hogy megveszi-e a most megjelent iGO-t, vagy használja tovább az ingyenes és offline Here, vagy az ingyenes és online! Waze vagy Google Maps szoftvereket. Az áruház jelez egy elérhető térképfrissítést is, de ennek sem találtam nyomát.

igonavi_d
Pedig a letölthető 2015 Q3-as verziónál már vannak frissebb térképek.

Összegzés: Hosszú várakozás után megjelent a legális iGO Androidra. Ez tök jó, de már évekkel ezelőtt ki kellett volna jönnie. Mintha kicsit elkéstek volna. Android esetében számtalan ingyenes vagy olcsó navigációs szoftver jelent meg az utóbbi években, ezért nem lesz könnyű az elpártolt iGO-fanokat visszahódítani. Persze tévedhetek is…

Letöltés:

Androidra
iOS-re

33 hozzászólás
 1. avatar
  2016. június 18. Válasz
  Zsolto

  Hajjaj, négy éve még úgy ugrottam volna rá, mint tyúk aaa… szóval örömmel :) Ma már sajnos nem mozgat annyira, mert bőven van miből válogatni. Persze a lehetőségeket a Navigyurci összes olvasója jól ismeri — egyre jobb a Google Maps, de a nagyágyú itthon a Waze és a Here, az előbbi a forgalmi infói, az utóbbi pedig az ingyenessége és offline működése miatt.
  Az én személyes kedvencem ennek ellenére a TomTom Go, ami évi 6500 Ft körüli összegért egész világra érvényes térképet ad, nagyjából a Waze-zel megegyező minőségű forgalmi infókkal.
  Ettől függetlenül sok sikert kívánok a nagy öregnek, vagyis az iGo-nak. A változatosság gyönyörködtet, jó,hogy eggyel több klassz navi közül választhatunk.

  • avatar
   2016. június 30. Válasz
   halbela

   Én januárban háromezer-párszáz forintért tudtam megvenni egy évre. Akkor ez egy rövid akció lehetett?

   • avatar
    2016. július 1. Válasz

    Tudomásom szerint Androidra most jelent meg az első megvásárolható iGO. Nem tudom a januári mi lehetett. A Google Play-en vásároltad? Vagy a TomTom-ról van szó?

    • avatar
     2016. július 1.
     halbela

     Bocs, félreérthető volt. A TomTom Go-ra írtam.

    • avatar
     2016. július 1.

     Semmi baj. :)

  • avatar
   2016. június 20. Válasz
   moolash

   Sygic lifetime World-öm van, de többször kifejtettem már, hogy pár gyerekbetegsége miatt hajlandó lennék váltani. iGO még mindig hatalmas alap, de szerintem kicsit drága. A minap néztem meg újra a TomTom-ot, de szerintem az sem olcsó. (adna inkább egy régiót olcsóbban, de tovább…) Itthon Waze mellett szinte semmi értelme másnak. Szóval maradok kísérletező navi fétisiszta :D

   • avatar
    2016. június 20. Válasz
    Zsolto

    @ moolash: A TomTomot miért érzed drágának?

    • avatar
     2016. június 22.
     Kozek Gábor

     Szép napot.

     A tomtom egy nagyon jó termék, waze jelen állapotában kényszermegoldás, ha nem nézem kijelzőt, akkor simán elvisz másmerre. Sygic szintén jó, pláne, hogy megvettem a forgalmat is hozzá, ami tomtomtól jön.
     Sygicben pluszban tetszik az is, hogy bő előre jelzi a táblákat.

     Sokan nem hajlandóak fizetni szoftverért, mert az nem kézzel fogható, pedig azt is össze kell rakni valahogy. Nagyon jó példa erre a windows…

    • avatar
     2016. június 22.

     Mi itt szoktunk… :D

    • avatar
     2016. június 22.
     moolash

     Még pár gondolat, mert amióta itt folyik a diskurzus, nézegettem kicsit a TomTom-ot. (régen fent volt, azóta frissül), kicsit ilyen pro-kontra alapon Sygic-kel összevetve. (iGO-t nem zárom ki, de az most online forgalom és ára miatt kicsit kiesik a pixisből)
     Igen, TomTom UI talán a legügyesebb, de például a csak régiók letöltési lehetősége szerintem nem okos. Nem sajnálom a helyet, de minek nekem fél Európa, mikor csak 3 országra van szükségem? Sygic címbevitel terén nagyon gyenge és ami talán a legjobban zavar, hogy egy autópályán is elég közelre zoom-ol rá, pedig ott simán lehetne bátrabb a madártávlat. Elkerülés, alternatívák terén is ügyesebb a TomTom. Szeretem megnézni hol járok és ilyenkor a Sygic, ha kizoomolok elforog, bénázik, majd automatán visszaugrik. Árban nem rossz igazából egyik sem, de inkább fizetek 3 ezerrel többet, de akkor az legyen az enyém és ne csak 1 évre. ( bár, abban is van valami, hogy ha nem jön be 1 év után, akkor váltok) Mellesleg ha jól tudom a Sygic is TomTom alapú, nem is tudom mennyire tesók így ők. Maga a magyar support mögötte kicsit sem szempont nekem személyesen. Dugók és online dolgok határozottan erősek, bár Wazetól még messze elmaradnak, bár jegyezzük meg a Waze is kezd kicsit túl buzgó lenni – sokan jelentenek be már “állat az út mentén” típusú dolgokat, talán csak azért, mert megtehetik. :D

    • avatar
     2016. június 20.
     Zsolto

     Oké, de úgy látom, azt figyelmen kívül hagyod, hogy a TomTomnál

     1. már maga a naviszoftver is messze a legszofisztikáltabb mind közül,
     2. olyan Live szolgáltatást kapsz hozzá (egész Európában!), aminek csak a Waze lehet ellenfele. Ez szerintem 6500 Ft/év vagy 13 500 Ft/3 év áron verhetetlen.

     És ma már talán a roaming adatdíjak sem jelenthetnek nagy akadályt, legalábbis egy átlagos nyaralás esetén. Az összes szolgáltatónál kapni pár ezresért heti egykétszáz MB adatot, ami bőven kiszolgálja a navit, és ez az összeg eltörpül egy nyaralás költségei mellett. Ok, ha valaki egész évben utazik külföldön, annak jobb másképp megoldania a mobil adatkapcsolatot.

     Az iGo pedig, ahogy hallom, nem is ad forgalmi infókat a maga 9000 Ft-jáért. A TomTom mögött látni az élő, állandó, folyamatos térkép- és szoftverfrissítést, a napi kapcsolatot a felhasználókkal. Van online és telefonos ügyfélszolgálat, magyar (!) nyelven.

     Ez nagyon más üzleti modell, mint az NNGo, ami néha dob egy csontot a (rég nem) éhező rajongóknak: “Tessék egy SzülinApp”, “Tessék, egy (jó drága és forgalmi infók nélküli) iGO minden droidos telóra” stb.

     Fáj a szívem, hogy ezeket kell írnom, de ez az igazság. És akkor itt és most nem is említettem a Google, a HERE, a Sygic és a ki tudja hány egyéb navigációs megoldást…

     A TomTommal az autós (Carminat Live) navim és a telefonom révén is “napi” kapcsolatban állok, itt érzem, hogy létezik egy cég a pénzemért vett szoftver mögött. Az iGO-nál minden csak lutri… úgy kb. 5 éve. Ez pedig ebben a szakmában több emberöltőnyi időnek számít.

    • avatar
     2016. június 20.
     moolash

     Alapvetően azért, mert 1 vagy 3 évre van. (az új iGo nem tudom meddig van, de ilyen szempontból olcsóbb 9 ezerért – hacsak nem az is 1 év, értitek :) )
     A Sygic annyira nem gyenge, mint amennyire messze a legolcsóbb, tulajdonképpen tök jól el lehetnék vele, de az a pár dolog (még a viszonylag kevés navigálás mellett is) zavar benne annyira, hogy másra kacsintgassak :D

   • avatar
    2016. június 20. Válasz

    Szerintem a TomTom nagyon jó áron van. Minden tudásával együtt 13500 forint körül van három évre, ami véleményem szerint nagyon jó ár. És ez az egyetlen navi program jelenleg, ami a forgalmi információk tekintetében itthon meg tudja közelíteni a Waze-t (külföldön pedig a felhasználók nagy száma miatt amúgy is jó). Csak maga a Live szerviz alapból 50 euro lenne.

    Egy iGO Magyarország térkép egy év frissítéssel 20 euro. A most megjelent iGO pedig csak akkor lesz alternatíva, ha a forgalmi információkat átveszi a Google-től és/vagy a Waze-tól. Bár az ára már majdnem ütőképes (leszámítva a Here ingyenes és a Sygic folyamatosan alacsonyan tartott árait). Utóbbi most 30 euro, de nem Európa hanem világ térképet ad érte:
    https://eshop.sygic.com/en/

  • avatar
   2016. június 18. Válasz

   Igazad van, valóban nagyon szerencsések vagyunk. Bőven van miből választani, és lassan néhány ingyenes alkalmazás felér a fizetősökkel is. Ahogy te is említetted a Here és a Waze nagyjából le is fedi a legtöbb felhasználó igényeit. És ha fizetős, akkor érdemes megemlíteni a Sygic szoftvert amely folyamatosan akciósan árulja a termékeit. Egyszóval igen, előbb kellett volna.

 2. avatar
  2016. június 18. Válasz
  DM43

  Egy hivatalos (?) válasz egy mindenkit érdeklő kérdésre:

  “Körülbelül egy hónapon belül lesz elérhető a térképfrissítés.
  Üdvözlettel:
  Az iGO Navigáció csapata”

 3. avatar
  2016. július 2. Válasz
  moolash

  Kapott azóta valaki választ a support-tól, hogy meddig érvényes a megvett térkép illetve tartalmaz -e (örök) frissítéseket?

  Nekem még nem írtak.

  • avatar
   2016. július 7. Válasz
   Theraser

   Igen kaptam.

   Örök frissítési lehetőség van.
   Plussz jelentettem két térkép hibát is. Azt válaszoltak rá a fejlesztők, hogy a következő verzióban jó lesz. A frissítésre azt írták, hogy amikor kész lesz a közönség számára puklikálják.
   Én megvettem hozzá mindent de pl a 3d-s cuccokból csak a nagy nevezetességek vannak benne az épületek nem….
   Mai napig nem frissült még.

   További szép napot mindenkinek

   • avatar
    2016. július 8. Válasz

    Szia, köszönjük a visszajelzésedet!

    • avatar
     2016. július 8.
     Theraser

     Igazán nincs mit.

  • avatar
   2016. július 5. Válasz

   Még mindig nem kaptam választ (igaz Taky kérdéseit küldtem tovább). Most egy saját kérdéssorral próbálok információhoz jutni. Remélem így majd sikerül. Régen mintha ez a válaszadós dolog nem lett volna ilyen nehézkes…

   • avatar
    2016. július 5. Válasz
    moolash

    Az utalás után átnéztem én is a Play Store-os feedbackeket és ott elég szaporán visszaírnak.
    Illetve az tűnt fel, hogy a drágaság mellett sokan térképhibákra panaszkodnak, ami elég meglepő Topmap/NNG kombótól. Továbbra is kacsintgtok a (néhai?) piacvezető navi megvásárlása mellett, de így, ennyiért azt hiszem még várni kell. Úgy tűnik az ár/érték arányban most (mindkét szempont – ár és érték terén – alulmaradnak a piacon szinte bárkivel szemben.
    UI: Gyurci, csinálhatnál egy Navi-összehasonlítós, amolyan Pro/Contra posztot, ahol ki lehetne fejteni ki melyiket és/vagy miért szereti.

    • avatar
     2016. július 5.

     Mi lenne a három? Sygic GPS Navigation, TomTom, és iGO Navigation?

    • avatar
     2016. július 5.
     Kozek Gábor

     Hát ki hogy használja sztem.
     Nekem mindig állítva van a telefon kocsiban, így is használom a naviszoftvereket, sőt sokszor le is van tiltva az elfordulás telefonban nekem ne pörögjön csak úgy, ha én nem akarom :D

     Menet közben meg nem piszkálom, jó helyen van az ottan :) Ha meg félreállok és úgy nézem, akkor meg nincs gondom vele, akkor megy oda-vissza a madárröppentyű, ha mész közben, akkor meg alap, hogy nem nyúlkálok telefon felé :)

     Egyet rühellek, de nagyon: ha éppen hív valaki :D Ez mindig a legrosszabbkor következik be, akár szeretném, akár nem :D

     Érdekes, hogy tomtom után lett egy beckerem, azt alig használtam, pedig többet tudott tomtomnál, tmc is van benne (mi kell még :D), de valamiért nem használtam. Egy-két alkalommal ment össz, most apám teszteli :) Tomtom lassúsága ellenére nekem jobban bejött, pedig sokkal, de sokkal csúnyább a térkép rajta, lassan tervezett újra, de akkor is :) Eccerű, mint a szög.
     Nekem igo valahogy nem jött be, megmondani nem tudnám miért, de valahogy nem.

    • avatar
     2016. július 5.
     moolash

     Sygic mellett nekem is az szól, hogy már megvettem :D De csórikám 1-2 dologban olyan béna: a madártávlat áttekintés nehézkes, teszem azt 2D ben szeretném nézni, hol tartok (igen, tudom, ki lehet kapcsolni az automata rázoomolást, de akkor meg nincs auto vissza) A nézeten már kicsit csiszoltak, már nem mutat ugyanolyan ráközelítéssel az autópályán, mintha a városban lennék (ami lássuk be nem indokolt). TomTom ilyen szempontból szebb, jobban jelzi oldalt az eseményeket is, keresője is “okos”, de az pl. letölt egy egész régiót és drága (és csak 1-3 év), szerintem. Waze itthon szinte alap (nettel akár külföldön is, bár ott meg már beírnak minden átfutó macskát, ami sokszor félrevezető). iGo mindig is a legszebb volt, igaz a tervező motor iGo 8 után egy kalap szar lett és ugye van most velük gond (ld. a kommentek) velük rendesen. A többit most nem említem – nem méltatlanságból, de a 3 “nagyot” próbáltam kalap alá venni.

    • avatar
     2016. július 5.
     Kozek Gábor

     Szia

     Nem kizárt, hogy fog készülni ilyen :D
     Saját véleményem viszont, hogy sygic messze megéri a pénzét, pláne a mostani akciós árat (20$ környéke teljes EU forgalommal nagyon jó, tomtom forgalommal persze). Keresőjét szokni kell, de annyira nem vészes, én is, párom is simán tudjuk használni.

     Tomtom biztos jó, még nem tudtam kipróbálni alaposabban. Igo nekem annyira nem tetszett, sygic kézreállóbb :)

     Route66 sem egy rossz naviszoftver, vannak jó ötletek benne, érdemes kipróbálni, van forgalom is itthonra, de nem rúg labdába sygic mellett.

     Waze Pesten jó nekem, de idegen helyen nem feltétlen a legjobb pontatlan navigálása miatt, pont egy kiránduláson vitt volna másmerre, mint kellett volna :(
     Bemondja forduljon balra, no igen, képen meg azt mutatja menjek egyenesen enyhe balra tartással, de nem balra fordulással :D

     Sygic mellett nekem pár dolog szól: megvan véve már korábbról, de lehet felfrissítem ezen akcióban, forgalom miatt, előre mutatja a sebességtáblákat, ami hasznos, átlátható és normálisan navigál. Ennél több nem kell, ha meg igen, akkor tomtom pna live szolgáltatással :)

  • avatar
   2016. július 2. Válasz

   Még nem válaszoltak… El sem tudom képzelni mire várnak?!

  • avatar
   2016. július 2. Válasz
   halbela

   Válszt én se kaptam, de ezt találtam a Play Áruházban:

   Zoltán Szebeni
   Végre letölthető! Kérdés, hogy a fizetős térképek élethossz frissítésre jogosítanak?

   NNG Software Developing and Commercial LLC. 2016. június 15.
   Kedves Zoltán! Köszönjük kérdését! Amennyiben megvásárol egy adott térképcsomagot, a hozzá tartozó későbbi frissítési lehetőségeket is ingyenesen elérheti. NNG Támogatás

   Én ezt úgy értelmezem, hogy élettartam frissítés jár.

   • avatar
    2016. július 2. Válasz

    Szemfüles vagy! Köszönjük!

 4. avatar
  2016. október 7. Válasz
  Zsolti

  Reménykedtem benne, hogy az iGo8, esetleg a Primo kinézetét fogja kapni az Android-os verzió, de sajnos nem.

  • avatar
   2016. október 7. Válasz

   Szia Zsolti, miben jobbak, mint a NextGen felülete?

Szólj hozzá te is a cikkhez!

A hozzászóláshoz jelentkezz be. Nem vagy még tag? Regisztrálj!


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás