Offline (nem kell hozzá internet) navigációs szoftverek
Kezdőlap › Fórumok › Navigációs szoftverek okostelefonra › Offline (nem kell hozzá internet) navigációs szoftverek
Címkézve: android, offline navigáció, okostelefon, sygic
- This topic has 26 hozzászólás, 9 résztvevő, and was last updated 9 years, 7 months telt el by
Gyurci.
- SzerzőBejegyzés
- 2014. július. 27. vasárnap-06:48 #30414
Gyurci
Adminisztrátor…mivel holnap megyek épp A Liszt Ferenc repülőtérre, gondoltam, igénybe is veszem a navigációt. Beálítottam az útvonalat, és azt az üzenetet kaptam, “Az útvonal nem számítható ki: Túl lépte a megadott sebességkorlátot! (4)” Azt állítottam be, hogy nem akarok autópályán menni. Egyébként autópályára ki is számolta az utat, amikor még engedélyezve volt, de amiután már nem, mindig ezt az üzenetet kapom. Mit csinálok rosszul? Illetve mi lehet a gond?
Szia!
Valóban, nálam is azt mutatja. Én valami térképhibára tippelnék, mert Ferihegy felé nem engedi kizárni a fizetős szakaszokat (nem is kérdez rá), míg például a Balaton felé igen.
Üdv:
Gyurci2014. augusztus. 8. péntek-13:58 #30641fioglenu
FelhasználóSziasztok!
Ígértem egy kis Szgic VS Norvégia beszámolót. Most meg is ejteném. Bár elég fura egy olyan szoftverről írni, aminek várhatóan heteken belűl főverzió frissítése érkezik.Kiindulás: Motorola Moto G (első, nem bővíthető memóriájó verzió), Andriod 4.4.4 (gyári), Sygic 14.3.2, Szgic GPS Navigation Offline for Android (Europa) license-szel. (Akciósan Head-up Display funkcióval együtt 41,99$-t kértek érte), és egy Belkin 2X 1 Amperes autós töltő, a folyamatos működés érdekében.
Mivel külföldön nincs adatkapcsolat, nem igazán bíztam a beépített AGPS-ben. Ezért még otthon összehoztam a rendszert egy öreg Holux GPSlim 236 -tal a telefont. Ennek mikéntjéről olvassátok el Gyurci kapcsolódó bejegyzését. Kicsit furán jelent meg mind GPS-tester szoftverben, mind a sygicben, ugyanis azt mondták, hogy nincs jel, nem látnak műholdat, ennek ellenére egy idő után, ahogy felállt a Holux, volt teljesen jól használható pozíció. Kicsit többet ugrált mint a beépített, de nem kellett hozzá adat kapcsolat. Út közben aztán olyan szépen dolgozott a gyári GPS (talán a Glonass kompatibilitásnak köszönhetóen?…) hogy nem került elő ez a megoldás.
A sygic licenselése egy érdekes dolog. A PlayStore-os leírásból nem egyszerű megérteni. A lényeg annyi, hogy ingyen is kapsz friss térképet, sőt, még útvonalat is tervez a szoftver, csak a klasszikus navigáció nem működik.
Hogy ne legyen egyszerű dolga a telefonnak, a sygic mögött a háttérben futattam a DailyRoads Voyagert, ami egy dash cam alkalmazás. Döccenés nélkül futott a kettő együtt, igaz a kamera felbontást nem vettem fel túlzotan (864×480, H264, “medium” bitrate és framerate). A Sygic előtt meg szépen megjelent a “ower flow”-ként a két hozzá tartozó kezelőgomb (videó elindít=leállít, valamint utolsó két szakasz elmentése), nem zavarták egymás kezelését. A gombok helye meg testreszabható.
Csak érdekességként jegyzem meg, hogy a következő Sygic verzióban elvileg lesz dash-cam funkció. Azt hiszem Black-box néven.
Gondolkoztam, hogy elindítsak-e harmadiknak egy GPS track-log programot, de aztán elég forrónak ítéltem meg a készüléket így is :-P Utólag azon gondolkozom, hogy ezt valószínűleg magával a sygiccel is meg tudtam volna tenni. Csak nem esett le, hogy a Sygicben Utikalauznak nevezett funkció részben ezt jelenti.Akkor nézzük a lényeget:
Ami tetszett:
– szerintem méltányos ár érték arány
– a vásárlás és aktiválás könnyen, egyszerűen ment
– nem túl nagy minta alapján de jónak tűnő térkép Svédországban és Norvégiában
– könnyen átlátható navigációs felület
– gyors útvonalte tervezés és újratervezés
– könnyen érthető hangnavigáció (bár Magyarul nincs TTS [igaz, jókat mókáztunk az iGo-val, amíg nálunk volt, amikor megpróbálta kiolvasni a svéd település neveket Magyarul :-D])
– nekem tetszik, amilyen módon jelzi előre a sebességhatár változásokat
– meglepően jól becsüli az érkezési időket még nagy távolságból is, különbség csak annyi volt, amiket megálltunk pihenni
– jól kezeli az alagutakat
– még több közbeeső komp esetén is jó volt az utvonal tervezés (igaz, itt már elcsúszik az idő, és nem csak a várakozási idő miatt, amit nem is kell tudnia, hanem mert a kompok sebességét is annyinak veszi, mint az adott ország lakott területen kívül megengedett sebessége. Norvégia esetében 80 km/h)Amit szerintem érdemes lenne még fejleszteni
– menü, keresés, rendszer gombok működése (de ezt igazából óvatosan jelzem csak, mert elvileg pont-e téren érkezik a legtöbb fejlesztés a következő verzióval)
– engem legjobban a jelző hangok (hiánya) zavart. Ugyanis pl. nem bemondja hogy gyorsan hajtok, hanem az előre megadott hangok közül lehet választani. Ezek a hangok legtöbbje ijesztően éles vagy teljesen inadekvát dallamú vagy túl hosszú. Ráadásul nem lehet külön állítani ezek hangereéjét, és szerintem hangosak a beszédhez képest. Külső hangokat nem enged használni. (Lehet, hogy a megfelelő könyvtárba való bemásolással megoldható, de a gyári megoldás nem az igazi.) Körülbelül egy használható hangot találtam a listán, de az meg megint nem jó, hogy úgyanaz az egy hang jelzi a sebesség túllépést, várható trafipaxot, várható éles kanyart, meg minden egyebet…
– Vezetés közben egy gyors bökéssel elő lehet hozni, hogy vezessen le a legközelebbi benzinkúthoz. Ez jó. Visszont így gyorsan behívva nem ajánlja fel, hogy köztes célpont legyen, és elég bosszantó volt, amikor emiatt egy több pontból összerakott útvonalat lazán törölt. (Tudom, van útvonal mentési lehetőség, miért nem mentettem el), na de akkor is…
– ha már eleve a tartóban, elfordítva van a telefon, és úgy indítom el a programot, sokszor nem találja meg a megfelelő képarányt. Megoldása egyszerű, kiveszem a tartóbol, függőlegesre fordítom a telefont és vissza. De azért zavaró.
– a forgalmi adatokat csak külön előfizetés fejében kapjuk meg, az nem tartozik bele a térképek árába (ez inkább csak nézőpont kérdése, hogy jogos-e, de örültem volna, ha azt is megkapom. Nem jártam utána, hogy van a többieknél.)Összegzés: szerintem telefonos navigációnak elég jó, de azért még mindíg messze van egy dedikált navigációs rendszertől. Azt hiszem ezt ebben a fórumban nem kell részleteznem.
Epilógus: Norvégia egyébként gyönyörű. Mi most a Geiranger fjordot, és Trondheimet néztük meg. De nagyon sokat adott élményben, hogy sokszor nem a leggyorsabb, hanem a “szép” útvonalakt választottuk. Pl. atlanti út, nyugaton a part mellett. Az utak általában jó minőségűek de keskenyek, és az alsóbb rendű utakon sok helyen hiányzik a középső sávelválasztó felfestés. Ezen kívül hol rénszarvas csorda, hol birka mászkál keresztbe. És szerintem 100 méternél hosszabb egyenes útszakasz nem sok akad… Mind ezt figyelembe véve nem csodálom, hogy csak 80 a megengedett legnagyobb sebesség. Aki autóval akar arra menni, ne felejtse el, hogy rendszám fényképezős autópálya díj van, amit állítólag bármely európai rendszám alapján be is tudnak hajtatni. Előre, vagy legkésőbb 3 napon belül interneten keresztül lehet regisztrálni a rendszámot, és a bankkártyát. Maga az ár utána nem vészes. Norvégia drága, de mi pl. konzrevekkel, gázfőzővel és sátorral felszerelkezve mentünk. Így a kempingek megfizethetőek voltak. Csak jó hálózsákkal kell készülni mert nem ritka így augusztusban sem a 3-5 fok élyszaka. Általában igaz itt a skandináv országokban, hogy 1 élyszaka vadkemping szinte mindenhol megengedett (értelemszerűen nem a veteményesben vagy valaki kiskertjében az ablaka alatt), de alapvetően ha egy terület magán kézben is van, egy élyszakát külön engedély kérés nélkül is eltölthetsz, ha nem okozol kárt. Ezt mi most nem próbáltuk ki, mert sűrűn voltak kempingek, és azért jó dolog a melegvíz, de biztos van egy hangulata. Indulás előtt azt a tippet kaptuk, hogy Norvégiába csak úgy érdems menni, ha az ember megnézi a hosszabb távú előre jelzést, és akkor indul el, ha szép időt mondanak. Ez így könnyűnek hangzik Svédországból nézve, de még nekünk sem olyan egyszerű. mert a szabadságot előre ki kell venni. Mondjuk mi is azt csináltuk, hogy nem maradtunk ott Geiranger közelében, ahol esett az eső, hanem azért mentünk Trondheimbe, mert az időjárás jelentés arra mondott szép időt, a közeli potenciális célpontok közül.
Szóval akinek van lehetősége, ne hagyja ki ezt sem a célországok közüll, mert életre szóló élmény lehet.Üdv: fioglenu
2014. augusztus. 10. vasárnap-16:04 #30667Gyurci
AdminisztrátorÍgértem egy kis Sygic VS Norvégia beszámolót. Most meg is ejteném…
Igazán köszönjük! Bőséges, jól érthető, jól használható! Az útleírás csak hab a tortán…
Üdv:
Gyurci2015. június. 12. péntek-12:56 #33784Zoli
FelhasználóA Sygic-en már Magyarországon is működik az online forgalmi infók!
2015. június. 12. péntek-13:40 #33785Zsolto
AdminisztrátorTény és való — évi 19.99 euró díj ellenében :)
2015. június. 15. hétfő-08:03 #33808Gyurci
AdminisztrátorA Sygic-en már Magyarországon is működik az online forgalmi infók!
Köszönjük!
2015. június. 15. hétfő-08:03 #33809Gyurci
AdminisztrátorTény és való — évi 19.99 euró díj ellenében :)
Köszi!
2015. július. 27. hétfő-11:39 #34147Gyurci
AdminisztrátorEgy rövid (felhasználói) útleírás a TomTom GO Mobile szoftver működéséről: https://navigyurci.hu/forums/topic/tomtom-go-400-500-600-kerdesek/page/4/#post-34145
Üdv,
Gyurci2015. szeptember. 25. péntek-15:00 #34554melitin
FelhasználóKedves Gyurci!
Én a Sygic Voucher Only-t használom. Használtam, regisztrált megvett formában Androidra. Tökéletesen működött. Most telefont cseréltem, és az a gondom, hogy a navigálásnál, nincs hangutasítás. Amikor feltelepítettem, akkor ki tudtam választani a hangutasítás nyelvét, és a két férfi hang, valamint a két női hang egyikét. De, sajnos nincs mégsem hangutasítás, és nem is találom a lehetőségét, a beállításokban a “Tájékoztatás és Hang” menüben, hogy választhatnék, hangtípust, amit lehetne változtatni alap esetben, sőt egyáltalán nem találok semmi erre utaló beállítást.
A Hangok engedélyezése ki van pipálva. A navigáció működik tökéletesen. Csak a hang hiányzik.
Nagyon megköszönném, ha tudnál segíteni!
Üdv!
Tibor2015. szeptember. 27. vasárnap-17:53 #34558Gyurci
AdminisztrátorKedves Tibor!
Legjobb tudomásom szerint a szoftver nem regisztrálható át másik telefonra, azaz most neked demó módban működik:
http://www.gps.hu/spd/9457/Sygic-GPS-Navigation-Android-Lifetime-Voucher-EditÜdv,
Gyurci2015. szeptember. 30. szerda-07:53 #34562melitin
FelhasználóKöszönöm! :)
2015. szeptember. 30. szerda-11:15 #34563Gyurci
AdminisztrátorSzívesen!
- SzerzőBejegyzés
- Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.