TomTom XL2. Egyszerű mint a faék

Magát a készüléket, egy korábbi tesztünkben már bemutattuk, de a lényeg a navigációs tulajdonságokról szóló írás eddig elmaradt. Most néhány gondolat a megújult menüről, iletve a készülék navigáció közben nyújtott teljesítményéről.

A készülék kinézetre és tudásra (arra fel kell figyelni, hogy a készülék lényegesen gyorsabb, mint a régi XL verziók, ezt főleg fájlmásoláskor fogjuk észrevenni), első ránézésre egy átlagos TomTom XL. Komolyabban megvizsgálva a kérdést több is, és kevesebb is ennél. Egy biztos a kezelése nagyon egyszerű.

Közelebbről megnézve a képet, jól látható a megszokott igényes külső, kifejezetten jól mutat az ablakban. A házról elmaradt az XL készülékeknél eddig megszokott kisebb-nagyobb ezüst csík, az egész ház igényes matt fekete. A legfájóbb pont, hogy az usb csatlakozó, még mindíg mélyen megbújik a készülék alsó felén, így a töltő, vagy a tmc antenna behelyezése néha komoly kihívás elé állít minket… Még valami nem változott, az Easy Port tartó, még mindíg agyig vannak húzva a csukló csavarjai, így érdemes a használatbavétel előtt Kozek megoldását alkalmazni.

Apropó, tmc. Ugyan a csomagban nincsen, de természetesen csatlakoztathatunk vevőt a készülékhez. A 4v00.014 sorozatszámú eszköz kell hozzá. Tehát mégegyszer, a biztonság kedvéért: a tmc vevő nem jár a készülékhez, csak opcionálisan megvásárolható hozzá.

Néhány kép a működő (opcionális) tmc-ről:

Magáról a készülékről, most nem is ejtek több szót, csak ismételném magam. Lássuk az új szoftvert.

Véleményem szerint, ez a szoftver legfőképpen azokat fogja segíteni, akik először fognak gps-t a kezükbe. Minden fontos dolog a kezünk ügyében van, és már induláskor is a legfontosabb felület, a navigáció fogad minket. Nagyon tetszik, kikerült a vezetés képernyőre a 2D/3D váltás. Én a némítás gombot is idetettem volna…

Innen vagy közvetlenül címet beírni,

vagy közvetlenül a térképet böngészni lehetséges:

Erről az oldalról érjük el azt a menüt is, ahol be tudjuk állítani, mely érdekes pontokat jelenítse meg a szoftver, a térképen.

Jól látható, hogy minden a navigációról szól aXL2 menüjében. Fontos tudni, hogy a készülékbe nem került bele az autós tervezésen kívül más lehetőség, sem a gyalogos, sem a kerékpáros, de még legrövidebb út opciója sem. Azonban a legnagyobb “okosság” az IQ Routes benne van.

Lássuk mi került a menübe:

Néhány menüpont érdekes halyre került, ilyen például a kedvencek rendezése, amely az Otthon és kedvencek menüpontba került, azután a “csicsák beállítása” (autószimbólum, kezdőkép és zárókép csere, de ide került színsor és a hang módosítása is), amely ezen a készüléken a Hangok és képek ikon mogött található. Aki a Hol vagyok opciót keresi, az a kezdőképernyőn a Súgó gombot nyomja meg… Innen érhető el a Segítséghez vezet, és a Segélyhívás is.

Navigálás közben hibátlanul teljesít. A poziciót hamar megtalálja, és mindíg tudja merre járunk. A kijelző napfényben is jól látható, az érintőkijelző kellően érzékeny, és nálam a tappancs sem esett le. A készülékben a v8.45-ös TeleAtlas térkép volt.

A tmc vevőt a Budaörsön található RCE Trade Kft. biztosította számunkra, ezúton is köszönjük!

16 hozzászólás
 1. avatar
  2010. július 30. Válasz
  deathroww

  Sziasztok.

  Egy kollégám most vett egy ilyen gépet, tényleg nagyon jól olvasható a szép nagy kijelzője,és nagyon mutatós a matt feketében.
  A tartója viszont nagyon gagyira sikerült amikot ki akartam szedni olyan érzésem volt mintha elakarna törni.
  A tmc antenna is elég bénára sikerült a 4 méter zsinórjával, rajta meg a tapadókorongokkal ( kiváncsi vagyok hogy mikor fog megtörni majd a zsinór ).
  Az usb is elég hülye helyre került.
  Nekem egy Go 750 -es gépem van de énszerintem az sokkal jobb konstrukció.
  Profin megoldották hogy a tmc antennát beleépitették a bölcsöbe.
  Egyedül a kisebb kijelző illetve a gagyi szürke festés,ami negativum.
  Én még mindig a Go 750-est venném meg

  • avatar
   2010. július 30. Válasz
   Gyurci

   @ deahtoww Nem tudom mivel kevered (talán ezzel?), de ennek is csak 4,3″-os a kijelzője. Az Easy Port taró valóban elég “furcsán” vehető le a készülékről, de azért ilyen vékony, hogy ne is akard (kelljen) levenni. Az usb-s tmc antenna nekem “biztosabbnak” tűnik mint az előző vékony kábeles, jack dugóvál ellátott (4v00.013) vevő.

   És tökéletesen igazad van, a GO750 az egy más kategória, hiszen az XL2 az egy belépő szintű modell, míg a GO750 a felső kategória.
   Én is azt venném, de van köztük durván 20 ezer forint különbség, az pedig nem kevés pénz (persze ez is csak látszat, mert ha vesz az ember az XL2 mellé egy tmc antennát is…).

 2. avatar
  2010. július 30. Válasz
  deathroww

  Szia Gyurci.

  Bocsi.Tényleg igazad van én összekevertem az XXL -es verzióval.
  De ahogy láttam és olvastam a kijelző kivételével nem sok a külömbség.
  A tmc antennával kapcsolatban meg igazad van hogy ha külön veszed meg akkor egy Go 750-es készüléket is kapsz ezért az árért.
  Konkrét példa:Kollégám most vett egy Tomtom XXL tipusú navit 44000 ft-ért szép és ólcsó csak tmc antenna nem járt hozzá .
  Amikor megmutatta akkor mondtam neki hogy jó dolog a tmc ,ekkor mondta hogy vessz hozzá egy antennát .
  Egy internetes oldalon talált 15000 ft-ért most akarja megvenni.
  Én még januárba vettem a Go 750-est 63000 ft-ért ha ezt összehassonlitom akkor összesen 4000 ft a különbség,és ezért a felárért egy sokkal jobb készüléket vehetett volna.
  Itt látszik hogy ilyenkor nem szabad sporólni mert elöbb -útobb úgyis visszaüt a sporolás.
  A minöséget meg kell fizetni,és annyival pedig nem drágább mint azt az ember gondolná.

  • avatar
   2010. július 30. Válasz
   Gyurci

   @ deathroww Igen, én is úgy gondolom, hogy az emberek többsége hosszútávra vesz készüléket (tévét, videót, navigációt…), ilyenkor pont nem a spórolás az elsőrendű cél. Persze mint tudjuk, elég nehéz kigazdálkodni még azt is, hogy egyáltalán a család mellett, a navigációra is jusson keret…

 3. avatar
  2010. július 30. Válasz
  deathroww

  @ gyurci.Hát sajnos én nem az a tipus vagyok.Nekem mióta az országba kapható gps kezdettől fogva volt. kb az 5 év alatt volt vagy 6 féle Garmin ,3 féle Igos,de mindegyikkel volt valami nyügöm és eladtam öket.
  Először Garmin hivő voltam hogy az a minőség aztán rájöttem hogy amilyen drágák,nem képviselik azt a minőségi szinvonalat amit az ember a pénzéért elvárt volna
  Az Igosok pedig a sokk noname márkák amik kiadtak egy két szériát aztán eltüntek mint a szar a fübe ( myguide,altina,iconx stb ) ,utánana meg ott maradtál egy készülékkel aminek nem volt semmi háttere ,a térképeket meg max illegálisan letölthetted.Az összes Igos készülék meg egy kaptafa még hassonlitanak is egymásra,szinte még a hibáik is úgyanazok a tmc antennájuk meg egy nulla.
  Szinte csak az autópályán veszi a vételt illetve Budapesten de azt is olyan lassan hogy mire beolvassa az adást már meg is érkeztél a célhoz.
  A tomtomban idáig kellemesen csalodtam az ára se drága és többett nyújt mint a 120000 ft-os csúcskategóriás Garmin.
  Ahogy látom a térképe is szépen javul és egyre kevesebb a hibáik is.
  Látszik hogy egy minőségi vas korrekt áron,és ha ez igy marad akkor egy tomtom hivő leszek :).
  Tomtom csak igy tovább !!!!!!!!!!

  • avatar
   2010. július 30. Válasz
   Gyurci

   @ deathroww Jé, még egy TomTom hívő… :D

 4. avatar
  2010. július 31. Válasz
  IsToK

  Sziasztok!
  Nekem egy Go 750-es gepem van, de sajnos nincs rajta kelet europa. Meg nem nagyon ertek hozza, hogy lehetne rakni ra?

 5. avatar
  2010. július 31. Válasz
  deathroww

  Szia IsTok.

  Hogy létezik hogy nincsen rajta Kelet-Europa térkép ?
  Amúgy fellépsz a Tomtom.com honlapjára ,ott csinálsz egy profilt ,és letöltöd a Tomtom home szoftverét.
  Ha a készüléket most vetted boltban akkor ingyenesen letöltheted a legújabb Kelet-eu térképet.
  Ha a készülék régebbi akkor a neten keresztül tudod megvenni a térkép frissitést .
  1 évre kb 50 euro (14000 ft ) ezért a pénzért 4 új frissitést kapsz majd.
  A letöltés az tökegyszerü a neted sebbeségétől függően kb 1 és 3 óra között tehető.
  Sok sikert.
  Üdv Deathroww

 6. avatar
  2010. július 31. Válasz
  Cziráki Gábor

  Ízlések, és pofonok…
  Érdekes, nekem az XL2 karosszériája nem az “igényes matt fekete” kifejezést adta a számba. Enyhén fogalmazva puritán, a minden díszítést nélkülöző, szikraforgácsolt felületű szerszámmal fröccsöntött ház. Számomra ez inkább igénytelenebbre sikeredett, mint a nikkel díszléces XL IQR. Mondjuk ezáltal kevésbé sérülékeny is, nem kophat meg a fényezés, hiszen nincs.
  A mélyen ülő miniUSB csati viszont szerintem praktikus. Igaz, nehéz beletalálni a lyukba, de ha egyszer sikerült, akkor a csatlakozó szinte beleépül a készülékbe. Ennek akkor lesz előnye, amikor véletlenül lepotyog a cucc, és nem töri ki tőből az aljzatot, mint sok más GPS-nél. Sok Mio C710-nél láttam már kitörött miniUSB aljzatot.
  A GO 750 aktív tartója valóban első pillantásra profi, kompakt megoldás. Tényleg elegánsabb, ahogy a TMC-t magába rejti. Nem akarok senkit elijeszteni, de láttam már közel egy éve használt modellt, és az aktív tartó gumigyűrűje megnyúlik, a TMC antenna kis gombja letörik. Hetente keresnek nálam külön aktív tartót a Go750-hez, de nem lehet beszerezni. Az EasyPort tartó egyszerű, mint a pofon, tartós, és kapható. A hagyományos, közdarabként beépülő TMC pedig külön is kapható, utólag is beszerezhető. A felhasználó eldöntheti, kell-e neki, vagy nem. A GO750, 950-nél pedig muszáj megvenni, nincs mese.
  Mindazonáltal tényleg kicsi az árkülönbség a modellek közt, és érdemes a GO sorozatot választani már csak a memóriabővíthetőség miatt is, ami a frissítéseknél lesz izgalmas…
  Nem csodálkoznék, ha az árban kicsit alulpozicionált GO 750 és 950 helyett a TomTom hamarosan kihozna egy GO2-t, ami – a receptet követve – kicsit igénytelenebb kivitelt, lebutított szoftvert jelentene, de 10.000 Ft-tal magasabb áron. Gondolkozzunk el.

  • avatar
   2010. augusztus 1. Válasz
   Gyurci

   @ Cziráki Gábor Én mindíg aszerint “mérem”, hogy be lehet-e tenni (betenném-e) egy tisztességes autóba. Szerintem kinézetre nem gagyi, persze nem egy GO750/950. Az ezüst csík? Az izlés dolga. GO950 nekem, is volt, igaz csak néhány hónapig, de nem tűnt szétesős fajtának. A tmc-s tartó nem is említhető egy lapon, a kábeles megoldással, utóbbit főleg kezelni macerásabb. A mélyen ülő csatlakozó pedig… Amikor kiszállsz az autóból, nem biztos hogy kábelköteggel együtt akarod kivenni a készüléket. A kábel sem bírja örökké az “abajgatást”.

 7. avatar
  2010. július 31. Válasz
  deathroww

  Akkor én még szerencsés vagyok hogy semmi baja nincs a Go 750-es tmc antennájának?
  Mondjuk azért az elég érdekes hogy ha valakinek tönkre megy a tmcantennája akkor nem tudd venni helyette egy másikat ?
  De törvény szerint a Tomtom -nak több éven keresztül kéne biztositania a készülékekhez az alkatrészeket.Nem ?
  Vagy rosszul tudom ?
  Még szerencse hogy nálam volt a szivgyógyszerem és betudtam venni az előző irás elolvasása után :)

  • avatar
   2010. augusztus 1. Válasz
   Gyurci

   @ deathroww Nekem van olyan ismerősöm, aki tudott szerezni aktív dokkolót. Megkérdezem hogyan.

 8. avatar
  2013. december 3. Válasz
  grofur123

  Sziasztok.
  Egy kérdésem lenne az XL2-vel kapcsolatban.
  Menetközben találok olyan sebesség mérőt amit a telepitett előjelző nem tud akkor 120-140-es tempóban autópályán,hogy tudom bejelölni,hogy később tárolni tudjam?
  Köszönettel:grofur123
  UI:ja és én is kisöpörtem az összes igot,garmint és más sz….kat :))))))

 9. avatar
  2013. december 3. Válasz
  grofur123

  Köszi a választ
  Hát 47 évi aktiv vezetés után nem próbálkozom evvel! :)
  Csak reméltem,hogy egy egyszerű érintéssel jelölöm és amikor megállok beirom.De hát nem.
  Üdvözlettel:grofur123
  Ede

  • avatar
   2013. december 3. Válasz
   Gyurci

   @ grofur123 Szívesen! Sajos ennél a készüléknél nem. Üdv: Gyurci

Szólj hozzá te is a cikkhez!

A hozzászóláshoz jelentkezz be. Nem vagy még tag? Regisztrálj!


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás