Múzeum. A HP Csipkerózsikája

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer a HP-nek egy autós navija, a Magyarországon iPAQ 316 típusszámmal árult Travel Companion. 2007 őszén nagy várakozás előzte meg a megjelenését, és nem is hiába: igazi prémium kategóriás, ínyenceknek való cucc lett belőle…

Igényesnél is igényesebb külső, számtalan tartozék és a maga korában egyedülálló specifikáció jellemezte:

• Windows CE 5.0 operációs rendszer HP szoftverekkel
• Centrality Titan 600 MHz processzor
• 4,3 hüvelykes TFT 16-bit RGB 65 000 színű fekvő kijelző
• WVGA 800 x 480 pixeles felbontás
• 128 MB SDRAM az alkalmazásoknak
• Maximum 2 GB Flash ROM a térképeknek
• Bluetooth 2.0 EDR
• Beépített GPS és RDS/TMC
• Csatlakozás: mini USB
• SD-kártyahely
• Multimédiás funkciók + Windows Media DRM támogatással (zene, videó, kép, játék)
• Méretek: 86,8 mm x 110,2 mm x 18,2 mm
• Tömeg: 187 gramm
• 1700 mAh-es lítium-ion akkumulátor

Ráadásul ezen a készüléken debütált az iGO legelső 3D-s változata, egy kimondottan a HP számára készített felülettel (ma skinnek mondanánk), mely szépen belesimult a készülék Windows CE-alapú belvilágát elfedő, barátságos és felhasználóbarát keretprogramba (mely össze sem hasonlítható a többi navi menüjével).

A felhasználók oda is voltak érte, csupán egyetlen akadálya volt annak, hogy sokan megszerezzék: a 120 000 forint körüli ára. Akik ettől sem visszarettenve megvették, nagy örömmel használták, de később üröm vegyült az örömbe: az idők során a HP összesen egy ingyenes térképfrissítést adott ki a készülékhez, az iGO-licenc (sőt, alig másfél év után a HP-féle terméktámogatás is) megszűnt, és az iPAQ 316-os a navigációs szoftverét tekintve egyre jobban lemaradt a többi PNA-tól. Bár a legfrissebb térképek fizetség ellenében ma is letölthetők rá, a kezelőfelület nem változtatható meg, az új iGO-szolgáltatások így nem elérhetőek.

A szépséges HP így lassan kikopott a köztudatból; emlékét néhány lelkes felhasználó tartotta csak életben (közülük is a leglelkesebb Sancho barátunk, akinek az iPAQ 316-osról szóló blogját ma is Bibliaként „forgatjuk” sokan, hálás köszönet érte!). A boltok raktárában még meglévő utolsó darabok lassan Csipkerózsika-álomba szenderültek – így várták a fehér lovon érkező herceget, hogy felébressze őket.

Bár lovam nincs (se fehér, se más színű), több hónapig tartó vajúdás után (erről Gyurci sokat tudna mesélni…) végre elhatároztam, hogy felébresztek egy ilyen Csipkerózsikát, és 25 000 magyar forintért megvettem egy vadonatúj, még mindig egy év garanciával árult példányt (talán az utolsót az országban?). Na, erről fogok most írni egy a szokásosnál kicsit személyesebb jellegű, és Csipkerózsikának csak néhány fontos vagy különleges vonását felvillantó bemutatót.

Számomra két döntő érv volt a vásárlás mellett: a készülékre jellemző igényesség és a soha nem látott képminőséget produkáló, 800 × 480 képpont felbontású, 4,3 collos kijelző. Ehhez képest egy 480 × 272 képpontos „átlagos” navi, pláne, ha 4,3 collnál nagyobb a kijelzője, szánalmasan szemcsés, elmosódott képet ad – de ezt valójában látni kell ahhoz, hogy felfogjuk, miről van szó. Ez a kép csupán illusztrálja, hogy mi minden kifér egy ilyen felbontású kijelzőn (lejjebb lesz még néhány):

A következő képeken látni lehet majd, hogy ezt a felbontást gyönyörűen kihasználja a HP saját kezelőfelülete is, melyet össze sem lehet hasonlítani a kínai PNA-k menüjével.

Íme, az öt panelből álló főmenü. A leghangsúlyosabb panel persze a navigációé, erről később lesz még szó. Az iPAQ 316 navigáláson kívül meglehetősen jól használható zenelejátszóként (SD-kártyával bővíthető, 3,5 mm-es fülhallgató dugható bele), filmnézőként (egyes források szerint külön grafikus mag található a processzorában), képnézegetőként (naná, ilyen felbontással – a 4,3 collon 800 × 480 képpont arányaiban sokkal finomabb felbontás, mint egy 1680 × 1050 képpontos, 21 collos asztali monitoré), BT-s telefon-kihangosítóként, naptárként, névjegyalbumként (szinkronizál az Outlookkal), játékkonzolként (a PDA Mill remek játékainak köszönhetően), vagy éppen tudományos számológépnek. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a Windows CE felülethez hozzáférve ezerféle más program is tölthető rá…

A készülék egész menüje nagyon szépen kidolgozott, öröm ránézni. Minden egyértelmű, minden kézre áll.

A tartozékok igényességére jellemző, hogy az autós szivargyújtó és a hálózati töltő is USB-csatlakozóval rendelkezik, tehát egy szabványos USB-kábellel autóban, hálózatról és laptopról is tudjuk tölteni Csipkerózsikát:

Így fest a HP által a csomagba rejtett (mű)bőr tok. Kecses, pont annyi védelmet nyújt, amennyit kell, ráadásul nagyon szép, ahogy elősejlik belőle a készülékház selymes fényű, bronzbarna felülete.

Amilyen szerencsém volt, sikerült felhajtanom hozzá egy vadonatúj, eredeti TMC-vevőt is, amin a büszke HP-embléma mellett ott virít a GNS logója is – szóval ezt is a jól ismert navikiegészítő gyártja, de többek tanácsára nem próbálkoztam a „nem eredeti HP” változattal, hanem keményen és sikerrel alkudtam a forgalmazónál (ki vesz ma már ilyen készüléket, és a csak hozzá jó TMC-vevőt…). Ez a kiegészítő így is 11 000 Ft-ba került, viszont kifogástalanul teszi a dolgát.

Tudom, most jön a kérdés, hogy „jó, jó, de hogy navigál?”. A válaszom: jól. Minden funkciója zökkenőmentesen működik, ebben a tekintetben olyan, mint bármelyik PNA. Villámgyorsan pozícionál, és ezt szó szerint kell érteni: hideg indításnál is 15 másodpercen belül üzemkész. Az eredeti, HP-féle iGO navigációs felülete nagyon érdekes, a HP sajtófotója alapján valahogy így néz ki, én ilyen jót sose tudnék készíteni, így inkább ezt mutatom meg nektek:

Készítettem viszont pár képernyőfotót a saját iGO 8-asomról, amint egy ugyanilyen felbontású PDA-n (HTC Touch Diamond2) csillogtatja a tudását. Ezzel illusztrálnám, hogy milyen különbség van a 480 × 272 és a 800 × 480-as felbontás között. Érdemes megnézni a pókháló-finomságú úthálózatot és az apró feliratokat – tényleg lenyűgöző, főleg élőben:

Nagyon örülök, hogy végre letettem a garast: úgy érzem, Csipkerózsika nem öregedett meg a dobozban eltöltött bő két év alatt…

44 hozzászólás
 1. avatar
  PDA_FAN


  Gyurci:

  @ PDA_FAN Az utángyártott akku nem jó ómen.

  Persze, de itt az eredeti gyártóról van szó, aki saját nevén árulja ugyanazt, amit HP logoval is megvehetsz a duplájáért.

 2. avatar

  @ deathroww:

  Bizony, a TomTomok hardvere lélegzetelállító, főleg a Go950-be voltam beleszeretve. A kínai navikat én sem kedvelem, most olvasom épp a Navigon-tulajok TMC-s panaszait egy másik fórumon… Ezért vettem meg végül az itt ontopic 316-ost, mert itt a hardver is nagyon rendben van.
  Mobilból is tudnék gyúrni magamnak egy ideálist, ha lenne mód a sok gyártótótól kimazsolázni a lényeget ;)

 3. avatar
  deathroww

  @Zsolto:

  Abba teljesen igazad van hogy a Teleatlas térképe hagy kivetni valót maga útán ,de ha megnézed az útolsó pár frissitést akkor tény hogy sokat fejlődöt.
  Egyértelmű hogy az Igo jobb de azon a sokk gagyi gps készüléken amin futnak minőségileg nevetségesek.
  Nekem is volt Navon ,Iconx stb ,és mindegyik egy förtelem volt .
  Mindegyiknek volt valami hibája :hangerő,kijelző ,szoftver stb. ,ezeket gyorsan vissza is vittem a boltba hogy kérem vissza a pénzem.
  Pl Iconx:létezett 2 évig és csá,a sok szerencsétlen aki meg megvette szivhatja a fogát,és max illegálisan tölthet rá új térképet.
  A tomtomnak legalább jó a készüléke és nem kell naponta szervizbe rohangálnom vele mint a Navonnal.
  Most jelentek meg az új Navon széria ,és ugyan olyan szar mint a régi :láthatattlan kijelző,szar a hang,fagy a szoftver stb .
  A tomtom készülékébe kéne az igo szoftver ,és igy lenne egy szuper navi.

 4. avatar

  @deathroww:

  Értem én, bár amikor a Go950-essel Kőszegre mentem, annak a TMC-vevője sem virított túlságosan.
  Nekem a prioritási listán az első tíz helyen a jó térkép és navigációs algoritmus áll. Engem ne fordítson be egy navi a Keleti felé haladva a Rákóczi úton balra a Síp utcába, ne vigyen be forgalommal szemben egyirányú utcába Belváros közepén és hasonlók (írtam erről a TomTommal és a Sygickel kapcsolatban is). Csak ezután jön az összes többi, pl. a TMC is, amit szerettem volna, ha van, de nem létkérdés. Működik, bár kicsit masszírozni kell, ez tény, és én sem mondom, hogy nem lehetne jobb/érzékenyebb az a vacak vevő…

  Szerencsére nem vagyunk egyformák, virágozzék száz virág :) :peace:

 5. avatar
  Sancho


  deathroww:

  Sziasztok.
  Én szerintem az ősszes igos készüléknek a tmc antennája egy rakás szar.
  Nekem is volt és gyorsan meg is szabadultam töle.
  Nevetséges hogy nekem kell manuális modba keresnem a frekvenciát mert ezek a gagyi antennák 10 méters zsinorukkal együtt sem találták meg soha a petöfit.

  Na ja. A Garmin Nüvi 205 GPS-emhez használok egy gyári töltős antennát, amibe bele sem dugom azt a hosszú antennavezetéket. Mégis van TMC jelem a Balatonnál. Az iGO a PDA-ra BT-n át kapja egy GNS-sel, mely az autórádióra van kötve, és az sem veszi előbb a külső antennával. A Garmin tud valamit. :)

 6. avatar
  Sancho


  Zsolto:

  @ Sancho:
  Köszi, hogy benéztél, nagy megtiszteltetés

  Még ha nem is mindig kommentelek, azért figyelem Gyurci barátom oldalát! ;)

 7. avatar
  deathroww

  Sziasztok.

  Én szerintem az ősszes igos készüléknek a tmc antennája egy rakás szar.
  Nekem is volt és gyorsan meg is szabadultam töle.
  Nevetséges hogy nekem kell manuális modba keresnem a frekvenciát mert ezek a gagyi antennák 10 méters zsinorukkal együtt sem találták meg soha a petöfit.
  Ha meg vidékre megyek akkor meg elötte nézem meg hogy az adott területen mi a petöfi frekvenciája ,és keresgéljem a készüléken ?
  A garmin és a tomtom tmc vevőik lemossák ezeket a gagyi antennákat !
  Azok miért találnak jelet ?
  Én már fogtam a tomtom tmcantennájával jelet a Balatonon Zánkán,Zalaszentbalázson,Egerben ,Dunaújvárosban stb.
  Mig ti örültök ha pesten fogjátok a tmc jelet és pár órán belül beis olvassa az adatokat.
  Ha nektek ennyire fontos a tmc ,akkor vegyetek tomtom készüléket ( Go 750 ),lehet hogy kicsit rosszabb a térképe ,de legalább üzembiztos a készülék . :)

 8. avatar
  vacsa

  habár igaz, ha már nincs navid, akkor marad a papír! LOL

 9. avatar
  PDA_FAN

  Vacsa, vegyél Garmint, arra van :-)
  http://tinyurl.com/2wp7ctv

 10. avatar

  Ne viccelj, persze, még úttörő koromban másoltam a hatodikos földrajzkönyvemből.

Szólj hozzá te is a cikkhez!

A hozzászóláshoz jelentkezz be. Nem vagy még tag? Regisztrálj!


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás