Színes *.kml ikonok iGO primo alá

Ez a probléma már régen foglalkoztat. Az iGO8 alatt meg lehetett oldani a mindenfelé fellelhető branding-zip fájlokkal, a TomTom meg alapból is tudja.. De az iGO primo. Az már valami… Többen is elkezdtek ikonszettet csinálni, de tökéletes egyik sem volt. Most egy másik megoldás, Atta69 segítségével.

Azzal kezdődik a műtét, hogy kiválasztjuk melyik letöltött *.kml fájl mellé szeretnénk ikont készíteni. Természetesen a legegyszerűbb a poiplaza.hu ikonjai között keresgélni. Én a buszsávot figyelő kamerákat választottam. Elsőre nem jött össze, de a második próbálkozásomat már siker koronázta.

A feladat összetett, és ha hibázunk, akkor különféle hibaüzeneteket kapunk, illetve rosszabb rosszabb esetben a primo sem fog elindulni. Ezek után adja magát az első lépés, a data.zipről készítsünk mentést! Ja, a változtatásokat abban fogjuk elvégezni. Szükségünk lesz egy *.bmp képre (a kml nevét adjuk neki, jelen esetben buscam.bmp) amit a *.kml-hez akarunk tenni, egy *.spr fájlra, egy *.icon fájlra, és magára a *.kml-re, ami az adatokat tartalmazza.

Én a PoiPlaza oldaláról letöltött fájlt átneveztem egy egyszerűbben kezelhető névre, így a H-Bus Lane Camera.kml lett nálam H-BusCam.kml. Nem elég hogyha a fájlt átnevezzük, a fájl tartalmában is meg kell változtatni a nevet.

Ezután elkészítjük az *.spr fájlt az alábbi módon: notepadban írjuk meg, vagy kopizzuk be a szöveget, nagyon fontos, hogy Unicod (txt) formátumban mentsük el! A kapott fájlt nevezzük át a bmp_neve.spr-re (jelen esetben buscam.spr).

BmpFlags = 0
DefFlags = ALPHA_PIXEL | ALPHA_LAYER | GRAB_BOTTOM | GRAB_HCENTER
DefPhase = 1
Stripes = 40

A Stripes bejegyzés, az icon méretét jelöli. Jelen esetben az ikonunk 40×40 pixel nagyságú. Ezután következhet a *.icon fájl elkészítése.

$buscam.bmp
buscam.spr $ 0
buscam.spr $ 0
buscam.spr $ 0

Itt is fontos, hogy az elkészült fájlt Unicode formátumban mentsük (txt), és nevezzük át, a neve bmp_nev.icon legyen (jelen esetben buscam.icon). Most minden szükséges alkotóelem a rendelkezésünkre áll, csak data.zip-be kell beletennünk ezeket. Tehát van egy data.zip mentésünk!!, és ezután a *.kml file-t bemásoljuk a content/userdata/POI könyvtárba, és engedélyezzük a láthatóságat. ezután lépjünk ki a programból.

Most a *.bmp, a *.spr, és a *.icon fájlt belecsomagoljuk a data.zipbe. Ez történhet a számítógépen, vagy akár magán a kütyün is. A *.bmp, és a *.spr fájlt a data.zip/ui_igo9\common, míg a *.icon fájlt a data.zip/ui_igo9\icons\poi mappába tegyük. Már csak egy dolgunk van, a Save mappában a poi_visiblities.txt javítása. Ebben a fájlban tudjuk beállítani, hogy a POI mellé melyik ikont rendelje a program.

Ezután a szoftvert elindítva, látszik a busz ikon. Ha mégsem, akkor “masszírozni” kell. Nekem segített, hogy a data.zip/ui_igo9 \ icons \ poi mappában, a kmlpoi fájl tartalmát töröltem (a fájlt magát nem!!). Ikonokat találhattok a PoiPlázáról letöltött *.zip fájlokban (pl. TomTom), vagy a Google segítségével is.

Ellenőrzésképpen elkészítettem az autópályán lévő kamerákhoz tartozó POI-kat is, íme az eredmény:

A megoldás Atta69 érdeme, ennek megosztását ezúton is köszönjük!

49 hozzászólás
 1. avatar
  2010. szeptember 30. Válasz
  szaga

  Szükségünk lesz egy *.bmp képre (a kml nevét adjuk neki, jelen esetben buscam.bmp) amit a *.kml-hez akarunk tenni, egy *.spr fájlra,….
  Szia Atta69 . Engem erdekelne hogy honem szereszted aszt a buscam.spr fajlt??? Vay hogyan keszitetted??? Mert es nagyon erthetetlen es a leiras par reszletnel sajnos. :-(
  Kerlek ha lehet valoszolj a szagas@gmail.com email cimre vagy MSN szaga@centrum.sk. Nemvagyo kezdo az IGO szerkesztesben a sys.txt szerkesztesben meg syb… de most ezel a leirasal megfogtal. Minden meglenne de az a .spr fajl csak nalom a data.zip-ben ez van.. versio.spr! Hogy is tudom peldaul Gumiszervis.spr vagy stb. masra eszt kivarazsolni??? Koszi elore is az infot!! Mivel Kamionos vagyon nagyon sokat segitene ez nekem.

  • avatar
   2010. szeptember 30. Válasz
   Gyurci

   @ szaga Letöltesz egy kml-t (pl: gumiservis.kml), letöltessz hozzá egy képet az ikonnak, és átnevezed gumiservis.bmp-re. Ezután elkészíted az spr fájlt:

   BmpFlags = 0
   DefFlags = ALPHA_PIXEL | ALPHA_LAYER | GRAB_BOTTOM | GRAB_HCENTER
   DefPhase = 1
   Stripes = 40

   Ezt bekopizod a Notepadba, és elmented egy Unicode formátumú txt fájlként, majd átnevezed gumiservis.spr-re. A Stripes értéke a kép mérete legyen. Tehát a Stripes = 40, az 40×40 pixeles ikont jelent.

   $gumiservis.bmp
   gumiservis.spr $ 0
   gumiservis.spr $ 0
   gumiservis.spr $ 0

   Ezt bekopizod a Notepadba, elmented Unicode formátumban egy txt fájlba, és átnevezed gumiservis.icon-ra. Ez a három dolog kell a data.zip-be.

 2. avatar
  2010. október 1. Válasz
  szaga

  Nagyon szepen koszonom. Meg anyit szeretnek kerdezni mert edig azokat a kml fajlokat tehat poi pontokat amiket leszedtem inet (persze mar raktam is parat fel) miert csak a keresesnel talalja meg az IGO primoban (akor is egy foldgomb iconal dobja ki az adott poi nevet) es miert nemlatom oket valamelyik kategoriaban? Lehet ez a megoldas majd orvosolja eszt a problemat is?

  • avatar
   2010. október 1. Válasz
   Gyurci

   @ szaga Én látom a Hasznos helyek/Kategóriák (Étterem, BusCam, Hajózás). Azért látod földgömb ikonnal, mert valamit nem csináltál meg a leírásból, vagy rossz sorrendben csináltad. A Save könyvtárban beírtad, hogy melyik ikont használja a *.kml fájlodhoz?
   https://navigyurci.hu/wp-content/uploads/2010/09/szines_pvtxt.jpg
   A tegnapi példa esetében, a buscam helyett neked gumiservis kell, hogy ott legyen.

 3. avatar
  2010. október 1. Válasz
  szaga

  Bocsanat javitas a POIplazarol toltottem le. :-)

 4. avatar
  2010. október 1. Válasz
  szaga

  Szoval meg nemprobaltam a leirast. Most kaptam eszt PrimoPoi. Ez alitolag 3 szerverrol (koztuk a Poiplaza is ott van) tolti le az osszes poi-t iconokal egyut es utana eleg csak bemasolni a content/userdata konyvtarba a dolgokat. Meglatom asztan ha ez nemjo kiprobalom a Te megoldasodat. Elore koszonet mindenert es meg talalkozunk. Meg csak most regeltem az oldaladra de kamionos vagyok sjat navigaciom van es aszthiszem eleg sokat fogok ide jarni mivel nagyon hasznosnak latom az oldalt!! :-)

 5. avatar
  2010. október 18. Válasz
  istvan0794

  Szintén hasonló problémával küzdök. Kamionsofőrként kb 2300 poi-t töltöttem le. Full európáshoz. Sajnos csak a földgömbök vannak és a gyári kék ikonok. Egy – egy célnál 5-6 földgömb és kék ikon van. Azért jó lenne tudni hogy mit is akar megmutatni. Szerintem ami itt van azt mind megcsináltam. Még sem mutat egy ikont sem. A “buszsávos” megoldás kissé durva több mint 2000 poi-nál. A segítségnek nagyon tudnék örülni. Szájbarágósa. Bár nem vagyok nagyon kezdő de ez megfogott. Itt vagy a bencsik0794@hotmail.com (a vas Navon)

  • avatar
   2010. október 18. Válasz
   Gyurci

   @ istvan0794 Szia István. A leírásban lépésről-lépésre minden benne van, képernyőmentésekkel együtt. Milyen plusz segítséget tudnék még adni?

 6. avatar
  2010. október 19. Válasz
  vibers

  Szia Gyurci!
  Kb. 8x végigcsináltam a leirtakat,úgy és abban a sorrendben ahogy leirtad.De nem müködik sajna!Egyik alkalommal,amikor már a szines ikonnak a kiválasztása történne,a poi-ba lépésnél hibaüzenet.Ekkor kilépek,és kitörlöm a kmlpoi tartalmát.Visszalépek a poi kiválasztásába,de ekkor minden ami a userdata/poi-ban van,kap egy piros sziv ikont.Primo 1.1-ben szeretném az ikonokat cserélni.
  Köszi,ha van ötleted!
  De addig is kisérletezek tovább!

 7. avatar
  2010. október 19. Válasz
  vibers

  Jelentem sikerült!
  rosszul kodoltam.

  • avatar
   2010. október 20. Válasz
   Gyurci

   @ vibers Ennek örölök, mert háromszor is kipróbáltam, mielőtt leírtam.

 8. avatar
  2010. november 8. Válasz
  szaga

  Na en is megcsinaltam. Mutassa is az iconokat a kivalosztott szerint de ha beleakarok menni a poi menube a bealitasoknal egyszeruen kidom az Igo Prima failed to open $D. Hogy ez mi sajnos nemtudom de valami a data.zip -el van gond mert ha visszateszem az eredetit mar tudom alitani a poi helyeked de ismet csak a szokasos fold gomb icon van a neveknel. :-(

 9. avatar
  2010. november 8. Válasz
  szaga

  Rajottem mi a baj. Nalom mivel kamionozom vannak olyan POIk mind D-WIFI vagy D-Busines amik alatt meg vannak al nevek (poik) . Peldaul itt van a magyar compani poikra amit mutat a poi visible:H – Company, Manufacturer & Grower|kmlpoi|5000
  H – Company, Manufacturer & GrowerH – Company|kmlpoi|5000
  H – Company, Manufacturer & GrowerH – Die-Casting|kmlpoi|5000
  H – Company, Manufacturer & GrowerH – Doemoetoer Ltd|kmlpoi|5000
  H – Company, Manufacturer & GrowerH – Farm|kmlpoi|5000
  H – Company, Manufacturer & GrowerH – Generator, aggregator|kmlpoi|5000
  H – Company, Manufacturer & GrowerH – Manufacturer|kmlpoi|5000
  H – Company, Manufacturer & GrowerH – Packaging|kmlpoi|5000

  Ha beteszem mindehova a kmlpoi helyett a H – Company, Manufacturer & GrowerH – Company akor megy a dolog de ha beakarok lepni a poi menube ahol valasztani akarok mit lassan a navigacio akor kidob a Primo hibaval. :-(

  • avatar
   2010. november 8. Válasz
   Gyurci

   @ szaga Nem tudok többet mondani, mint a leírásban van. Szerintem ne dolgozz ilyen hosszú nevekkel, vedd rövidebbre őket, mondjuk: H-Farm, H-Generator, stb. Ugyanez legyen a neve a a bmp ikonnak is.

 10. avatar
  2010. november 8. Válasz
  szaga

  Ertem csak en arra gondolok hogy beteszek 1 kml poit a poi plazarol a neve: H – Company, Manufacturer & Grower viszont az a 1 poi kml keszit nekem meg +7 al poi-t amiknek a neve:
  H – Company, Manufacturer & GrowerH – Company
  H – Company, Manufacturer & GrowerH – Die-Casting
  H – Company, Manufacturer & GrowerH – Doemoetoer Ltd
  H – Company, Manufacturer & GrowerH – Generator, aggregator
  H – Company, Manufacturer & GrowerH – Manufacturer
  H – Company, Manufacturer & GrowerH – Packaging
  Az eredeti kml nev az H – Company, Manufacturer & GrowerH es ha a |kmlpoi| helyere beirom a H – Company, Manufacturer & GrowerH nevet megy is rendesen de viszont ha a poi menuben beszeretnem alitani mit mutasson a navigacio (tehat betenni pipat vagy kivenni) akor ahogy belepnek az Egyeb-Bealitasok-Terkepbealitasok es ott a Hasznos helyek a Terkepen menube a program kidob hibaval. Viszont a Save mappaban a poi-visibles.txt ben csak azoknal a kml poiknal irom at a “|kmlpoi|5000 ” nevet amik szoloban vannak ahol nincsenek al kml poi-k akor siman tudom aligatni a navigacio menuben mely poi-kat lassa a navigacio. Nem a nevvel van baj hanem 1 poi -val ami multipoi.

Szólj hozzá te is a cikkhez!

A hozzászóláshoz jelentkezz be. Nem vagy még tag? Regisztrálj!


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás