Waze, ez nem jó irány vaze

* Kiegészítés. Néhány nappal ezelőtt megjelent a Waze legújabb verziója az androidos készülékekre, ez a 3.0.0. Gyorsan elvittem egy körre, de valahogy nem volt az igazi… Úgy gondoltam, csak rossz napja van…

Lehet, hogy csak az Androidos verzió nem akarta az igazságot, ezért tegnap kipróbáltam az iPhone-os változatot is. Nem vagyok lenyűgözve. Pedig nagy rajongója vagyok a szoftvernek, bár nem naponta, de használom, illetve követem a fejlődését is.

Már az Androidos szoftver kipróbálásakor is észrevettem, de most meg is győződhettem róla, hogy valamiért nagyon “akaratos” lett a szoftver. Ha “Ő” eldöntötte, hogy milyen irányból közelíti meg a célt, akkor abból később egy jottányit sem enged… Azaz, csak jóval később. Jónéhányszor próbál meg az általa kiválasztott irányba kanyarítani, érzésem szerint jóval többször, mint hogy szó nélkül lehetne hagyni.

A Sasadi út-Érdi út útvonal sokkal kedvezőbb lenne. Persze, értem én hogy a Budaörsi út rövidebb, de én mégsem arra akarok menni. Ezt általában a navik tolerálják, és egy-két keresztutca után újratervezik az útvonalat. Ez lehet valami beállítás, mert ha 50-nel haladok, akkor nyilván nem fogok kézifékes fordulóval beesni mondjuk jobbra, hogy mégis a Budaörsi út felé mehessek.

A múltkor ráadásul újratervezéskor egyszerűen elvesztette az útvonalat, többször is (ez lehetett akár a szerver túlterheltsége miatt is). Ez a hiba, az iPhone esetében nem fordult elő. De az állandó újratervezés nagyon idegesítő… Bár megkaptam a javasolt beállításokat (köszi Watt), de így sem jó. Megpróbáltam játszani a kanyarokkal, de az sem segített, így a végeredmény, a legnagyobb sajnálatomra az lett, hogy ez nem a jó irány…

Pedig amúgy nagyon tetszik, forgalmi információk:

…egyszerű kezelés, jellegzetes felület. Ezenkívül érthető, jól látható és magyar nyelvű navigáció. Remélem, hogy nem csak nálam jelentkeznek ezek a hibák, és a “keményvonalas” Waze “fanok” majd jelzik hogy valami nem kerek a szoftverrel manapság. Az már csak hab a tortán, hogy térképhibát is találtam, és nem is kicsit. A Sasadi út számozása a Budaörsi úttól kezdődik:

Viszont ez nagyon kemény:

Hoztam képernyőmentéseket is:

Összegzés: a szoftver még mindig nagyon tetszik, sok ötletes megoldás van benne, ilyen például a gyakori útvonalak megtanulásának lehetősége is. Használata egyszerű, és minél többen használjuk annál jobb lesz. De ez a mostani frissítés valami jót elrontott… Jó lenne kijavítani, mert a most tapasztalt hibákat a régebbi verziókban nem tapasztaltam.

* A szoftver használatához Internet kapcsolat szükséges.

Az androidos verzió letölthető innen.
Az iPhone (iPod, iPad) készülékekre innen töltheted le.

Kapcsolódó cikkek:

https://navigyurci.hu/2010/10/12/kozossegi-navigacios-szoftver-androidra/
https://navigyurci.hu/2011/08/07/napi-app-for-iphone-waze-ez-tok-jo-vaze/

14 hozzászólás
 1. avatar
  2012. február 14. Válasz
  kozsi

  Kedves Gyurci bácsi!

  Szerintem tök jó amit írtál. Csak az útvonalproblémáddal nem értek egyet. Hogyan volt beállítva? Engem mindig olyan utakon visz, amerre gyorsabban el lehet érni. Versenyeztem már munkatársakkal, és 90%-ban nyertem. Az is nagyon jó hogy írtad, hogy mutatja hol pihennek a szurikáták lézerrel a hónuk alatt, ez jó, de a legjobb a dugókerülése!

  Látom este nyomtad, ez viszont nekem furi: ez olyan mintha egy nagy akváriumban csak két neonhal lenne! Próbáld napközben, mondjuk 20000 neonhallal! Azért nekem inkább ott jött be. Dugóelkerülős programot este?
  Éjjel meg csak szórakozásból használom, hogy lássam vannak-e szurikáták valahol, vagy hogy én is jelezhessek!

  Házszámozás miatt meg a waze összeszedhetné magát, a többi navigáció már tudja hány éve! Mi a francért nincs benne? Térképet meg nem fogok szerkeszteni nekik! Kifizetik? Nem! Ez a baja, olyan mint a linux! Ezért szoktam elindítani a Sygicet! Az tudja! 4GB-os kártyán megvettem teljes Európát 12 ezerért!!!
  Hja! meg internet kell hozzá… nekem egy 512mb-os voda csomagom van a telómon, és 10 nap alatt el is fogy a netezéssel stb! de 64k sebességgel is jól megy a wazze, alig forgalmaz!

  Egyébként jellemzően Sygic navigációt használom, ezt csak egy hónapja használom még. Éppen hogy kiesett a számból a cumi XD

  Tetszett a cikk! Kár hogy nem értetted meg a program lényegét, és szomorúvá tesz hogy ezt szakértőtől olvasom, hiszen folyamatosan követem az írásaid!

 2. avatar
  2012. február 14. Válasz
  Gyurci

  @ kozsi Köszönöm hogy kifejtetted a véleményedet. A beállítások, amiket használtam:

  Típus: Gyorsabb
  Földutak: Nincs engedélyezve
  Kevés kanyarodás: Kikapcsolva
  Főutak elkerülése: Nincs bekapcsolva
  Sütievés preferálása: Nincs bekapcsolva.

  Amit még kipróbáltam, az a “Rövidebb” beállítás, illetve a “Kevés kanyarodás”.

  Valóban az utóbbi néhány alkalommal este “nyomtam” ahogy Te is írod, de így is gondom akadt a szerverrel, na meg az sem szép dolog hogy elveszti a megtervezett útvonalat.

  “Házszámozás miatt meg a waze összeszedhetné magát, a többi navigáció már tudja hány éve! Mi a francért nincs benne? Térképet meg nem fogok szerkeszteni nekik! Kifizetik? Nem! Ez a baja, olyan mint a linux! Ezért szoktam elindítani a Sygicet! Az tudja! 4GB-os kártyán megvettem teljes Európát 12 ezerért!!!

  Hja! meg internet kell hozzá… nekem egy 512mb-os voda csomagom van a telómon, és 10 nap alatt el is fogy a netezéssel stb! de 64k sebességgel is jól megy a wazze, alig forgalmaz!”

  Ezt nem igazán értem. Nem emlékszem, hogy hasonlítottam volna bármelyik fizetős szoftverhez, sőt emlékezetem szerint az adatforgalom sem került szóba.

  Sajnálom, hogy nem a szájízed szerinti cikket írtam. :)

  Becsülöm a közösségi munkát, és ez a program az egyik kedvencem. De az akkor sem elnézhető, hogy egy több km hosszú utcát, másik oldalról kezdjünk számozni…

 3. avatar
  2012. február 14. Válasz
  kozsi

  Én vagyok megint! És nem csak a cikkről írtam, hanem a személyes véleményemről is! Akkor sincs benne házszám! A Sygicben meg van!

  Egyébként, meg jobban tetszik a 3-mas, minta 2-tes!
  Nekem meg tetszett a cikk, csak Szerintem Gyuri bá azt hitte ez navigáció! Pedig és csajozok is rajta (próbálok na!)

  :D

  • avatar
   2012. február 14. Válasz
   Gyurci

   @ kozsi Hopp, az tök jó! Evvel csajozni is lehet? ;)

 4. avatar
  2012. február 14. Válasz
  kozsi

  Hja, lehetne ha több lenne a csaj, de a spanokat is látom :)

  Csak az a baj hogy ők is engem! De nem baj, könnyebben összefutunk! Miért nem veszik meg a házszámokat is hozzá???

  Akkor atomra ez lenne a legjobb cucc, bár így is nagy király!

 5. avatar
  2012. február 14. Válasz
  Watt

  Csak néhány megjegyzés.
  Azt sajnos mi is tapasztaljuk, hogy bár megpróbálják bemagyarázni nekünk, hogy az útvonaltervező szerver nincsen leterhelve, de néha mégis vannak vele gondok. Illetve valóban kezd számunkra is körvonalazódni, hogy az Androidos verzióval lehet ilyesmi probléma, és az iPhone-os jobb.
  A program kezeli a házszámokat. De ahogy azt mindketten tudjátok, a térképet mi szerkesztjük és való igaz, egyszerűen nincsen még időnk és energiánk a házszámok pontos rögzítésére. Ha házszámra keresünk, a Waze valamilyen elv szerint besaccolja, hogy hol lehet, de ennek általában valóban semmi köze a valósághoz. (Néhány utcában fel vannak víve a házszámok, de elenyésző az aránya.)
  Az letéréskori útvonaltervezéshez annyit, hogy a program a mindenkori (óra szinten lebontott) átlagsebességgel számol, nem próbálja meg kitalálni, hogy Te merre akarsz menni. Ő “saját” tapasztalata alapján kiszámolja, hogy merre a leggyorsabb az út, figyelembe véve . (Illetve ha sokszor egy útvonalon mész, akkor megtanulja azt, vagy legalább is az alternatívák között mindenképpen felajánlja.)
  Azt viszont nagyon nem értem, hogy térképhibát miért kell egy ilyen szoftvernél felemlegetni. A térképet bárki szerkesztheti, amiből én most nem arra akarok utalni, hogy mindenki javítsa ki magának, hanem arra, hogy ha bejelentitek a térkép hibát (amelyet ugyebár a szoftverből meg lehet tenni), akkor azt a közösség kijavítja. Ez gyakorlatban általában úgy működik, hogy a szerveren 24 órán belül megtörténik a javítás (ha a megadott információkból egyértelmű, hogy mi a gond) és aztán a térkép firssítésekor (ez most általában egy hétnyi idő) már fel is kerül a telefonokra.
  Sajnos ebben mostanában nincsen tapasztalatom, ezért kérdem, hogy melyik (fizetős, vagy ingyenes) navigációs szoftverben javulnak ki ilyen gyorsan a hibák? Komolyan érdekelne, hogy van-e ilyen szempontból konkurenciája a Waze-nek…

  • avatar
   2012. február 15. Válasz
   Gyurci

   @ Watt Hogyha nem fogadná el tervezéskor a házszámot, meg sem jegyeztem volna. De ha azt mutatja hogy ismeri, akkor hajrá.
   https://navigyurci.hu/wp-content/uploads/2012/02/waze30_25.png

   Más szoftverek hasonló esetben nem engedik beütni az uticél megtervezésekor, csak az utcát. És, hogy miért hiányzott? Mert eszembe jutott Budapesten az Üllői út (talán három kerületet köt össze, a Kálvin tértől, nagyjából Ferihegyig). Javításban egyedül a TomTom az (tudomásom szerint), amelyik valamennyire felveheti a versenyt, sok mindent ki tudsz javítani a készülékeden, és azt azonnal használja is a készülék. De a hivatalos térképre nem kerül vissza/rá 24 óra alatt. Több szoftverben is be tudod jelenteni a térképhibát, de azok jó ha a következő frissítésbe bekerülnek.

 6. avatar
  2012. február 14. Válasz
  zsezo

  Kedves Gyurci!

  Érdekes hozzászólásokat, dolgokat olvasok itt, sygic, waze, venni a házszámot. Oké kozsi barátom, de hol lehet házszámot venni? Barkácsboltban! Ez az amit mindenféle ragasztókkal kirakhatsz a portálodra. Nem úgy van az vaze!

  Gyurci! Nos, jó a cikk, de egyet kell hogy értsek neonhallal. Azt gondolom, hogy szerintem felületes a megítélésed, és nem hiszem hogy tényleg ennyire rossz lenne a kép. Nos, én megtettem már vagy 25ekm-t a Waze programmal, viszont engem annyira nem hat meg a házszám dolog. Engem sokkal jobban zavarna, ha nem úgy navigálna ahogy ez teszi. Kábé, fel tudom mérni, hogy az offline navigációk után értékeled a történetet, mert amit leírtál az engem nagyon az elején zavart csak nagyon. Még mindig zavar, de már csak kicsit, de valóban zavaró hogy nincsenek házszámok. Ezért ha gondolod beszámozom neked amit szeretnél. :D Viszont nincsenek jó adatbázisok sem, mint minden környező országban, ahol egy kattra le lehet tölteni az országos utcanyilévántartást. Nálunk ez üzleti titok! Itt nincs! De rajzoltam már bőven térképet is az első 10000 pont után, és mondhatom függő lettem. Ámde, fontosnak tartom hogy ez nem egy egyszerű navigáció (annak is jó, és ha nem tetszik valami, akkor előveszed a térképszerkesztőt :D és kijavítod!) hanem egy jelenidejű kommunikációs felület is. Gondolom ez elkerülte a figyelmed :D
  Nos, itt jönnek a “központból” is jelentések ezeket a “waze” felhasználó néven láthatod. Mert ha valaki jár az úton ezzel a házszámokat rosszul ismerő programmal, akkor elteszi a sebességadatokat, és ha nem jelentesz, akkor bejelenti maga a lassulást vagy hogy már nincs dugó. Az is fontos, hogy minden eseményhez, hozzá is lehet szólni, és igen… limitáltan de csevegni is lehet. Nem olyan rossz ez, csak nem ismerted meg még teljesen! Milyen programmal tudsz utánanézni, hogy miért állt be az M0-ás? Mobil böngészővel! Persze ahhoz nem kell ám mobil internet… Itt meg meg is kérdezheted.
  Ha túlléptél volna az alap navigáción (hogyan jutok el este 10 órakor 30 házzal arrébb).

  Ebben van bőven közösségi munka, sőt a kliensen és a szervereken kívül kívül minden az. Mi lenne ha mondjuk még nem is becsülnéd? :D

  Üdvözlettel: zsezo

  • avatar
   2012. február 15. Válasz
   Gyurci

   @ zsezso A szavaid alapján ez inkább egy életforma, ezt nehéz visszaadni egy rövid tesztből. Amúgy másodikként említed meg a mobil Internet szükségességét, bár én egy szót sem írtam róla. Pedig itthon ez már sok ember számára elérhető (ezért is felejtettem el megemlíteni), csak a roaming-ot nem ajánlanám. De igazatok van, ez kimaradt, és most beleírtam.

 7. avatar
  2012. február 15. Válasz
  zsezo

  Gyurci, jessz! A mobilnetet én írtam. és itt szeretném kiemelni, hogy a mobilnet sokak számára még most is luxus!
  Az életforma, viszont nekünk? Nem vagyunk mi borg! Nagyon is emberi! Szóval… Érdekes volt a cikked, viszont nem objektív!

  Mi, zsezo :D

  • avatar
   2012. február 15. Válasz
   Gyurci

   @ zsezo …

   • avatar
    2012. február 16. Válasz
    Gyurci

    @ Madrol Nagyon szívesen.

 8. avatar
  2012. október 11. Válasz
  handras

  Én tegnap kipróbáltam, és úgy kerülte a dugókat mint a sicc!

  • avatar
   2012. október 12. Válasz
   Gyurci

   @ handras Az valóban tutin működik. Főleg Budapesten.

Szólj hozzá te is a cikkhez!

A hozzászóláshoz jelentkezz be. Nem vagy még tag? Regisztrálj!


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás