TomTom GO 950 tartós teszt. Egy éve együtt

Először 2009 őszén hallottam az új sorozatról, és októberben, még a navigálj.hu (most archive.navigyurci.hu) keretében már a kézbe foghattam, igaz egy akkor még egy, nem gyári csomagolású, hanem egy kimondottan tesztelésre küldött példányt…

Teljesen lenyűgözött, a forma, a jobban látható kijelző, az új szoftver és természetesen a tartóba épített TMC vevő is. A GO x50 sorozat, a máig talán a legjobban eltalált TomTom készülékeket jelenti számomra. Több mint egy éve használok egy GO950-et, és most megosztom veletek a tapasztalataimat.

Elsőként magáról a készülékről ejtenék néhány szót. Amikor kaptam, vadonatúj volt, még kicsomagolós videó is készült az első napokban (kapcsolódó cikkek). Ezután apránként belaktam, és használatba vettem. Az akkori napi használatból, mára erősen alkalomszerű találkozások lettek, bár a tartóba épített forgalmi jelvevő miatt, újabban ismét aránylag sűrűn felkerül a szélvédőre…

Maga a vas nem változott, az elmúlt időben (kicsivel több mint egy év) gyakorlatilag karcmentes maradt. Sajnos ugyanez a tartóról nem mondható el. A csukló, a gyárban nagyon meg lett húzva, és az alatt a néhány alkalom alatt, amikor állítottam a dőlésszögön, elrepedt keresztben. Sajnos mire ezt nemrégen észrevettem, már megtörtént a baj.

A közelmúltban szétszedtük, és megpróbáltunk lazítani a mechanikán (köszi Zsolto), de hiába. Szinte ugyanolyan merev maradt, bár egy hajszállal könnyebb mozgatni, de még így is olyan mint egy berágódott kormánymű…

Persze ez a lényegi használatot nem befolyásolja, miután többnyire ugyanabba az autóba, ugyanúgy kerül fel az ablakba. Inkább az zavar, hogy nem sikerült meggyógyítani. Az asztali tartót (mindig kevés az USB portok száma), és az autóstöltőt alig használtam, így előbbi ma is olyan mint újkorában. Ámde az autóstöltő rommá van törve a dobozban. Ahogy próbáltam rekonstruálni a dolgokat, ara meggyőződésre jutottam, hogy a doboz valamelyik eleme megnyomhatta a töltő fejét, és az, kemény műanyag lévén elpattant. Kár érte.

Persze lehet, hogyha nem lennék doboz mániákus, és nem mindent-mindig abban tartanék, akkor ugyan a töltő nem törik el, de akkor nyilván máshol lenne nyoma a “helytelen” tárolásnak, mondjuk a kijelzőn. Így ott nincs… De azért ha azt számolom, hogy nem napi használatban volt, és én kínosan vigyázok a dolgaimra, akkor ennek a példánynak az összeszerelése, és anyagválasztása nem a legjobban sikerült.

Ennyit a készülékről, most essen pár szó ennek a használatáról. Ahogy már az elején említettem, a beépített TMC vevő, és az, hogy ennek működéséhez nem kell plusz áram (amíg a készülék le nem merül, addig a TMC is működik), lényegesen egyszerűsíti a használatot. Másfél-két órát még ma is képes egyfolytában működni, és a nem gyári töltő is jól feltölti…

Tehát ezzel a megoldással, sok mai friss TomTom, és nem az, gyári készüléket is megelőz a szememben. Persze jellemzően a GOx50 sorozat gyakorlatilag eltűnt, kifutott termék lévén nem könnyű hozzájutni, és hazudnék, ha azt mondanám, hogy a használt piac tele van az ilyen készülékekkel. Valószínűleg, akinek ilyen van, többnyire meg van vele elégedve. Itt-ott még megtalálható újonnan, de a GO1000 árát kell érte kifizetni, és ez már különféle kérdéseket vet fel.

Szoftver és térkép. A TomTom készülékeit egyszerű kezelni, és rengeteg olyan funkciója van, amit könnyű megszeretni. Néhány ezek közül az IQ Routes, a MapShare, illetve ezen belül a saját térképjavítás lehetősége. Azt a nem kevés hibát, amit akár annak felfedezésekor ki tudunk javítani, ezután a tervezéskor a készülék azonnal figyelembe is veszi. Egy példa: az egyirányú utca irányának megfordítása után, már a jó irányba fog tervezni…

A TomTom (Tele Atlas) térképnek még mindig sok “ellensége” van, bár véleményem szerint is mintha a Navteq valamivel előrébb tartana itt-ott, de Magyarországon és Nyugat Európában véleményem szerint jól használható. Persze már hallom is az ellenvéleményeket, ezért inkább úgy fogalmazok, amerre én jártam a kicsivel hosszabb idő, mint egy év alatt, ott mindig megtaláltam amit kerestem.

Összegzés: nekem máig nagyon tetszik ez a készülék, jól használható, és még “kábelmentes” is. A tartozékok viszont hullanak, mint háborúban a katonák, és bár a TMC -s tartó jól működik, de mégis végig van repedve, és ez a repedés folyamatosan nő. Elnézem, mert csak ritkán kerül a szemem elé, de ha egyszer ki kell cserélni akkor ezt 20 ezer forint körüli összegbe “fog fájni”. A gyári autóstöltő valamivel 5 ezer forint felett lehet a miénk.

Ezeket a várható kifizetéseket összeadva már kérdés, hogy “felújítsuk, avagy adjuk el, és a nem megvett tartozékok árával kipótolva, inkább keressünk valami új, garanciális készüléket…

Ezért bármennyire is jó ez a sorozat, amikor egy használt készülék vásárlása mellett döntünk, mindenképpen próbáljuk ki tartozékokat is. Illetve a TMC-s tartó próbáját semmiképp ne hagyjuk ki.

Kapcsolódó cikkek:

https://navigyurci.hu/2010/01/20/tomtom-go950-a-mindennapok-resze/
https://navigyurci.hu/2010/01/11/tomtom-go950-egy-kezdo-felhasznalo-szemevel/
https://navigyurci.hu/2011/04/20/tomtom-go-950-vs-tomtom-go-1000-egyedul-ketto-ellen/
https://navigyurci.hu/2009/12/12/tomtom-go950-es-go930-titanok-harca/
https://navigyurci.hu/2009/12/07/tomtom-go950-frissitese-latest-map-guarantee/
http://archiv.navigyurci.hu/index.php?page=hir&az=665
https://navigyurci.hu/2009/12/05/tomtom-go950-az-elso-kicsomagolos-video/

15 hozzászólás
 1. avatar
  2012. február 27. Válasz
  Watt

  Ha jól látom ez olyan egymozdulatos, ugye? Vagyis a tápkábelt nem a PNA-ba, hanem a tartóba kell dugni igaz? Ez szerintem elég nagy előny!

  • avatar
   2012. február 27. Válasz
   Gyurci

   @ Watt Sőt, csak oda tudod, a készülékbe egyáltalán nem. És igen, nagy előny, bár kis hazánkban úgysem mered bent hagyni a 20 ezer forintos aktív tartót.

 2. avatar
  2012. február 27. Válasz
  Zsolto

  Szegény szivargyújtós csatlakozó… Az is lehet, hogy a gyárban nagyon ráhúzták a rögzítőgyűrűt, így az folyamatosan feszítette a menetet, és lassan leszakította a menetes részt a tövéről. Ilyet mindenesetre még én sem láttam… Kár érte. De a GO950 nagy kedvencem nekem is, az egyik legigényesebb navi, ami valaha a kezemben volt.

  • avatar
   2012. február 27. Válasz
   Gyurci

   @ Zsolto Én sajnos már láttam, de az nem TomTom volt. Nagyon merev ez a műanyag, és úgy pattan el, mint a száraz bot. Én is nagyon szeretem, elsősorban a TMC-s tartója miatt, ám a GO100x is nagyon tetszik… :

 3. avatar
  2012. március 6. Válasz
  Bobek

  A szivargyújtó töltő feje nálam is összetört egy Wayteq akármilyen gépben (vagy 3 éves, nem emlékszem már a típusszámra). Erre az a megoldás, hogy bemész egy elektronikai boltba, ott 300Ft körüli összegért lehet venni szerelhető szivargyújtó csatit aminek fém a teteje ami neked is összetört. Csere után öröm és boldogság.

 4. avatar
  2012. március 7. Válasz
  Bende Sándor

  Gyuri ezt én is észrevettem mármint,hogy szorul a tartó ezek szerint jól tettem,hogy a véletlen törés ellen és szilikon sprével befújtam a könnyebb mozgathatóság érdekében.Már lassan másfél éve használom idáig még szerencsére nemtört el igaz az én hibámból a kijelző megkarcolódott.Nekem egyébként go-750-esem van de dettó ugyan így néz ki még a menüje is.

  • avatar
   2012. március 7. Válasz
   Gyurci

   @ Bende Sándor Igen, néhány különbség van csak. Az egyik az asztali dokkoló, a másik az a nagyobb (4 GB-os) belső memória, azután az USA, Kanasa, Alaszka térkép. Különbség még a továbbfejlesztett pozicionálási technológia (akkor is navigál, ha nincsen jel-ol. alagútban).

   Ui: jól tetted. :)

 5. avatar
  2012. március 9. Válasz
  Bende Sándor

  Heló Gyuri olyan gondom akadt,hogy egykét jelzőhangot és poit akarok leszedni a készülékről.Tom tom home kezelésénél szedem le.Le is megy a készülékről legalábbis a számitógépen nézve de a navigációt bekapcsolva látom még öket ezt ellehet valahogy tüntetni vagy amit egyszer telepítek ha törlöm is a listában ottmarad.Szerintem nem szabadna.

  • avatar
   2012. március 10. Válasz
   Gyurci

   @ Sándor Távolítsd el Total Commanderen keresztül. Egy poihoz, van egy *.ov2 és egy *.bmp fájl. Az egyedi hangok *.ogg formátumban találhatóak.

 6. avatar
  2012. április 7. Válasz
  Cziraki_Gabor

  Ez az autós töltő záróelem-törés gyakran előfordul. Szerintem gyári hiba. Szerencsére a TomTom nagyvonalú ilyen esetekben IS. Tehát nyugodtan meg lehet nekik írni a hibát a tomtom.com-on keresztül, és pár nap múlva küldenek egy újat. Egy garijegy-másolatra, vagy egy számla/nyugta másolatra lesz csak szükség. Ugyanez vonatkozik a megrepedt tartóra is. Hihetetlen, ugye? Nem ehhez vagyunk szokva.

  • avatar
   2012. április 7. Válasz
   Gyurci

   @ Gábor Doboz és minden tartozék, de számla az nincs. De már garis sem lenne. Pedig a tartó nem kicsit idegesÍt… ui: jó újra látni téged az oldalon. Boldog Húsvétot.

 7. avatar
  2013. október 20. Válasz
  Gabesz

  Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy a TMC antenna kis tappancsát mivel lehetne rábírni, hogy ottmaradjon a szélvédőn? Már agyonra takarítottam az üveget, a tappancsot is, de 1 napig képtelen ott maradni :)

  • avatar
   2013. október 20. Válasz
   Gyurci

   @ Gabesz Szia, semmivel. :) Na jó lehet hogy egy kis BluTack segítene… Amúgy semmi szükség rá, nekem ezer éve fel van tekerve úgy mint gyárilag, a tartó hátuljára, és hibátlanul működik.

 8. avatar
  2013. október 20. Válasz
  Gabesz

  Köszi Gyurci. Akkor ezek szerint nem csak az enyém ilyen leesős fajta :)
  Nyáron pedig tökjól ottmaradt, most meg folyton leesik.
  Kaptam most tanácsként egy forró vizes, szappanos átmosós megoldást, azt még azért kipróbálom. Hátha :)

  • avatar
   2013. október 20. Válasz
   Gyurci

   @ Gabesz Szívesen! Lehet hogy sikerül, hogy segít, bár általában a gumi öregszik/deformálódik el. :)

Szólj hozzá te is a cikkhez!

A hozzászóláshoz jelentkezz be. Nem vagy még tag? Regisztrálj!


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás