Navon Platinum Explorer 7 plusz Android-iGO primo. Jogtisztán Androidon

Ebben az írásban tehát egy 7 collos, androidos tabletről lesz szó, mely az autóban (majdnem) teljes értékű navigációként működhet, mivel jár hozzá egy iGO Primo, egy autós töltő és egy autós tartó is…

A címben említett párosítás legnagyobb előnye, hogy egy androidos tablet számtalan lehetőségét párosítja az iGO primo hatalmas tudásával és mindezt jogtisztán, a warez összes kellemetlensége/nehézsége nélkül teszi.

A készlet navigácóra kész: az autós tarozékokon kívül navigációs szoftvert is kapunk hozzá. Nem is akármilyet, hanem egy iGO primo-t. Kedvünkre válogathatunk a Magyarország- vagy az Európa-térképes változatot között.

Mindent tud, amit amit tudnia kell, de az összes olyan extra, amit az Android felület nyújtana/nyújthatna (online funkciók, pl. TMC, Google Search) kimaradtak belőle. Ez nagyrészben a vas miatt is lehet, lévén nem 3G-s verzió, tehát nincs benne mobilnet, ezért az internet elérése csak némi trükközéssel oldható meg (ld. kapcsolódó cikkek). Hiányzik a lehetőségek közül a TMC (online TMC engedélyezési lehetősége):

Bár a Google “Helyi keresés” ikon megjelenik az úticél megadásának lehetőségei között, ámde a keresés indításakor kódot kér:

Amúgy az iGO primo 2.0-ás verziójának összes hasznos újítása megtalálható benne:

Ám aki valamelyiket mégsem használná, az egy pipa kivételével felfüggesztheti annak használatát. Én például az “Alternatív útvonalak valós időben” opciót szoktam csak nagyon ritkán használni. Amikor lassú a forgalom, gyakorlatilag állandóan lehetne nyomkodni a készüléket (a funkciók magarázata a kapcsolódó cikkek között).

A szoftver használata nem bonyolult, és a navigálás terén elég tág lehetőségeket kapunk. Az első indítás alkalmával meg kell adni a használni kívánt területi beállításokat (navigációs hangot, a kívánt billentyűzetet, a navigációs beállításokat és a mértékegységeket), valamint ellenőrizhetjük a navigációs beállításokat (itt különösen az autópálya-fizetős utak-engedélyköteles beállításokat nézzük át). Ezek után akár indíthatjuk is az első navigálást egy cím megadásával. Ezt többféleképpen is megtehetjük:

A “Címkeresés”-t választva megadhatjuk a házszámot, de ha azt nem tudjuk, lehetőségünk van egy közeli kereszteződés megadására is:

Vagy megadhatunk egy ún. “Hasznos helyet” is:

De kiválaszthatjuk a pontos helyet a térképről, vagy akár a koordinátáinak megadásával is (utóbbit főleg azok fogják “díjazni”, akik olyan helyekre járnak sűrün, amiknek nincsen postacímük):

A tervezett útvonalat módosíthatjuk vagy listázhatjuk, vagy akár be is járhatjuk berepülés módban. Így előre “bejárhatjuk” a zűrösebb kereszteződéseket, vagy akár a zsufi belvárosi utcákat is. Egy külföldi út megtervezésénél igen nagy segítség lehet.

Egy új pont megadásakor többféle lehetőségünk is van:

Akár több köztespontot is megadhatunk az útvonalon, és ezekre többféle alternatívát is kapunk. A nekünk tetszőt egy kattintással betölthetjük. Az általam kipróbált készüléken az alábbi szoftver futott:

Összegzés: 7″-os navigáció, teljes értékű, jogtiszta iGO primo szoftverrel, akár Magyarország-, akár pedig Európa-térképes változatban. Az ár mindkét esetben jónak mondható. A frissítés a Naviextras Toolboxon keresztül történik, amely elég egyszerű és megbízható is:

Negatívum a tapadókorongos tartó és a készüléktartó találkozási pontjánál lötyögő autós tartó, és a töltő egyedi csatlakozója helyett is szívesen látnék már egy micro-, vagy mini-USB-s változatot.

Néhány kép navigáció közben:

És egy rövid videó:

A tartalom a sütik elfogadása után érhető el.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.

Technikai specifikáció (forrás: navongps.com):

Kijelző: 7″ kapacitív multitouch
Operációs rendszer: Android 4.0 ICE Cream Sandwich
Processzor: Cortex A8
Memória: 4GB flash memória
RAM: 512 MB DDR3
Memóriabővítés: MicroSD(HC)
Hang: beépített hangszóró (3,5 jack csatlakozó)
Hálózat: WiFi (802.11 b/g/n)
Csatlakoztatás: micro-USB / Micro SD(HC) kártyaolvasó
Méret: 190 x 116 x 10,8 mm
Extrák: gravitációs szenzor, beépített mikrofon, beépített hangszórók, elülső web kamera, nagy sebességű USB 2.0
Támogatott videóformátumok: DivX, XviD, MPEG4, H.263, H.264, RMVB, RM, WMV
Támogatott audiofórmátumok: MP3, WAV, OGG, FLAC, APE, AAC
Támogatott E-book-formátumok: PDF, EPUB, Adobe DRM, TXT, FB2, PDB
Támogatott képformátumok: PEG, GIF, BMP, PNG

A készüléket a Mammutban lévő Média Markttól kaptuk tesztelésre, ezúton is köszönjük.

Kapcsolódó cikkek:

https://navigyurci.hu/2013/03/06/navon-platinum-explorer-7-plusz-android-igo-primo-kicsomagolas/
https://navigyurci.hu/2011/02/25/exkluziv-online-funkciok-a-legujabb-igo-primoban/
https://navigyurci.hu/2011/10/03/igo-primo-2-0-navigalas-kozben/
https://navigyurci.hu/2012/07/27/az-nng-mar-internetkapcsolatot-is-kinal/

27 hozzászólás
 1. avatar
  Árpád

  Szia Gyurci!

  Itt szólok hozzá, mert ilyen készülékem van, és ehhez kapcsolódik a kérdés is.

  Probléma:
  Ez a tablet néha ISZONYÚ LASSAN találja meg a GPS jelet.
  Azaz a first fix nagyon lassú.
  Néha 4 perc, vagy még több. Ha mozgásban vagyok, talán még több…

  Ötlet:
  A mobiltelefonok általában sokkal gyorsabban megtalálják az aktuális, pillanatnyi pozíciót.
  Az én telefonom 5 mp alatt.

  Kérdés:
  Össze lehet-e valahogy kötni vezeték nélkül a tabletet a telefonnal, hogy a tablet állandóan (vagy csak kezdetben) a telefon GPS pozícióját használja?

  Ha igen, akkor mi a megoldás lényege?
  Ténylegesen a telefon GPS adatait használná a tablet?
  Vagy csak a first fix-hez szükséges adatokat töltené le a tablet a telefon mobil adatkapcsolatán keresztül?

  Ha van erről részletesebb beszélgetés, leírás itt a fórumon/blogon, akkor lécci linkeld ide.
  Vagy bármi más forrás jól jönne, ha tudsz ilyet.

  Köszönettel,
  Árpád

 2. avatar
  OldMike

  @ Gyurci Javaslatodra feltettem a kérdést a megadott helyen. Idézem a választ, ami egyébként a Naviextras.com-ról jött:

  “Elnézését kérjük a kellemetlenségért, mindazonáltal, az Ön által jelzett történések természetes velejárói az alkalmazés használatának. Sajnos jelenleg az újraindításon kívül nincs más megoldás, így külön menőpont sincs az alkalmazásba beleépítve.”

 3. avatar
  OldMike

  Szia Gyurci!
  Amikor bekapcsolt Primóval veszem ki a GPS-t az autóból, és fedett helyre megyek, akkor jelzi hogy a gps vétel megszűnt. Amikor ismét a szabad ég alatt vagyok, akkor nem jön vissza a GPS jel, csak ha újraindítom a Primót. Ennek így kell működnie, vagy ez valamilyen hiba? Esetleg a Primón belül frissíthető a műholdvétel bármilyen gomb vagy menüpont használatával?
  Köszönöm, OldMike

 4. avatar
  Árpád

  Sziasztok!

  Egy nagy hibára hívom fel azok figyelmét, akik ilyen készüléket használnak, vagy ilyet akarnak venni.

  A hiba az iGO-tól független; az operációs rendszerből fakad.
  A GPS adatokat alapbeállításként naplózza a rendszer, így a log file-ok felszaporodnak, és TELJESEN betelik a belső memória.
  Ha nem teszünk valamit a dolog ellen, akkor a tablet teljesen használhatatlanná válik; a programok el sem indulnak, az iGO sem.
  Törölni kell a gps log file-okat (melyek több száz MB-ot tesznek ki rendszeres és hosszú iGO használat esetén), de ahhoz telepíteni kell egy file-kezelő programot.
  De ha csak akkor kezdenénk ebbe bele, amikor már teljesen betelt a belső memória, és nem tudunk törölni egyéb, általunk feltelepített programokat, vagy az előre telepített programok frissítéseit (mert nem telepítettünk korábban semmit), akkor nem fogunk tudni telepíteni a törléshez szükséges file-kezelő programot, és akkor nem lehet kitörölni a log file-okat – ez esetben (tudtommal) csak az újratelepítés segíthet (ha készítettünk biztonsági mentést az iGO frissítéskor, amit egyébként felajánl a Naviextras Toolbox az első használatkor).

  Tehát még azelőtt kell lépni, hogy a belső memória teljesen betelne. Kb. 20-25 MB szabad memóriára van szükség ahhoz, hogy valami file-kezelő programot telepíthessünk.

  Itt lehet olvasni a megoldásról:
  http://www.acertabletforum.com/forum/acer-iconia-a200-help/6869-data-gps-folder-growing-huge-gps-log-files-help.html
  és
  http://www.acertabletforum.com/forum/acer-iconia-a200-help/5773-data-gps-folder-contains-too-many-files-batch-delete-2.html#post43059

  A Navon Platinum Explorer 7 alapból rootolt állapotban van, így lehet megvásárolni a boltban, tehát ezzel már nem kell vacakolni.
  (Az, hogy rootolt-e, ellenőrizhető ezzel a Root Checker programmal:
  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.joeykrim.rootcheck)
  Log file-ok törlésére valami fájl-kezelő programot lehet használni. Az egyik legjobbnak mondott ilyen program az ES File Explorer File Manager:
  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.estrongs.android.pop
  (Számomra nem volt intuitív a használata, így eltartott egy darabig, míg rájöttem, hogy a képernyő hosszú lenyomásával érhető el, hogy ki tudjak választani egy vagy több fájlt törlésre.)

  A LÉNYEG:
  Elsőként ki kell törölni a /data/gps/log/ mappából az összes fájlt. (Ehhez kell telepíteni valami file manager programot.)

  Aztán ki kell kapcsolni a log-olást:
  A /system/etc/gps/ mappában van egy gpsconfig.xml file, és abban az alábbi változtatást kell végrehajtani (ez is elvégezhető az ES File Explorer File Manager-rel):
  cLogEnabled=”true”
  átírni erre:
  cLogEnabled=”false”

  Újraindítást követően nem fog többé a rendszer GPS log fájlokat létrehozni, így nem kell attól tartanunk, hogy a tabletünk egy használhatatlan téglává válik belső memória híján.
  :-)

  • avatar
   kcsaba74

   Köszi az infót, szerintem én is így jártam vele. Én túrázáshoz vettem, hogy osmand túratérképen követhessem, hogy merre járok, szóval gps-ként használtam, de egy ideje már állandóan írta, hogy kevés a hely, mindig törölgettem róla, hogy szabaduljon fel hely, már szinte csak a térkép programokat hagytam rajta, de így is elfogyott a hely róla, mára már el sem indul, csak az android feliratig, hiába restetelem, nem áll vissza gyári állapotra (nem tudom akkor miért van ez rajta) szóval így a készüléken lévő 5 gombot nyomkodva nem lehet kezdeni már semmit a készülékkel.

  • avatar
   Gyurci

   @ Árpád Köszi az infót, lesz egy kis időm, belenézek egy ilyen tabletbe, hogy is állnak ezek a logok.

Szólj hozzá te is a cikkhez!

A hozzászóláshoz jelentkezz be. Nem vagy még tag? Regisztrálj!


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás