Nokia Lumia 820 egy újabb szerelem

Kozek friss cikke! December végén vásároltam egy új készüléket, a régebbit még előtte eladtam. Mivel az android rendszer már kivesézésre került, így a következő darab egy windows phone 8-as készülék lett. A térkép az egy fontos szempont számomra és mivel egyedül a Nokián van plusz térképszoftver…

…ami képes offline navigálni is, így egy Nokia Lumia 820-as készülékre esett a választásom. A vásárlás után elkezdtem használni, viszont gondok voltak vele, szabálytalan időközönként fagyott. Volt hogy navigálás közben, volt hogy videózás közben, így visszavittem. Alaplapcsere történt az eszközön. Ezután megszűntek a fagyások ill. mégsem. Ám az új hibajelenség, az nem használat közben jelentkezett, hanem mialatt ki volt kapcsolva a kijelző, tehát nyugalmi állapotban.

Visszakerült ismét szervizbe. Nem találtak különösebb hibát, de újabb szoftvert kapott. Visszakapva sem javult a dolog. Ismét szervizben járt a telefon és miután visszakaptam azt láttam, hogy nem találtak hibát, de telefont újra beállítva ismét előjött a hiba. Eközben már erős levelezés zajlott a szervizzel, hogy ha már nem tudják javítani legalább adjanak ki csereigazolást, de erre a szerviz nem volt hajlandó.

Készüléket 2012. december 10-én vettem, most már március végén járunk…

Egyszer csak a telefon jelez, hogy szoftverfrissítés érkezett, ennek a letöltése után a fagyások hirtelen megszűntek. Mint utóbb kiderült egyetlen probléma volt csak, és az a Google Mail beállításainál keresendő.

A Google egy “hihetetlen szabványos” megoldást használ imap használat közben, ettől voltak a fagyások. Neten találtam rá megoldást, de ekkor már lényegtelen volt. A lényeg, hogy Google beállításainál semmiképpen ne a “mindennel szinkronizálást” válasszuk, hanem a “csak email-t”, mert ekkor nem imap alapú postafiókot használ a rendszer, hanem pop3 alapút, ezzel viszont nem jelentkezik a fent részletezett probléma.

Ennyit bevezetőül, és most következzen a készülék, illetve a szoftverek bemutatása:

A Nokia Lumia 820 egy nagyon minőségi, jól összetett darab, nagyon jó használni. Gyorsan nyílik meg rajta minden, nagyon eltalált a fogása, minden kézre áll. A windows rendszer sokkal használhatóbb, véleményem szerint mint az Android, viszont még jóval kevesebb alkalmazás érhető el rá. Bár túl sokra nincs is szükség, elég ha ami van jól működik, eddig ez így is van…

Ami fontos, hogy a Windows Phone rendszer abszolút sallangmentes. A hatalmas csempék kissé érdekesnek tűnnek elsőre, viszont minimális szokás után láthatjuk, hogy sokkal jobb a rendszer, sok visszajelzése is van.

A fogyasztása a készüléknek megint csak kiemelkedő. Folyamatos Skype, Viber, IM+ pro (GTalk), Facebook chat (alap üzenetkezelő használja) használata mellett estére 70%. Eközben nem játszottamk, és csak 2 hívást intéztem. Egy átlagos napon nagyobb kihasználtság mellett, fél óra-óra netezéssel sem esik le 50% alá. Ez az Androidhoz energiafelhasználásánál sokkal jobb. Ráadásul semmi lassulás nincs a rendszerben.

A Nokia térkép egy alapprogram. Ne keressünk benne TomTom szintű tudást, viszont ingyen van és egész jól használható, gyors és egészen jó térképpel rendelkezik. Nagyon nagy poi adatbázissal, jó navigálással, de TMC nincsen hozzá. Bár itthon szerintem evvel még mindig nem érdemes foglalkozni…

Az Office alkalmazáscsomagot is megkapjuk a rendszerhez teljes értékűen, persze ez a telefonhoz írt verzió.

A Facebook egy hosszabb történet. Amint beállítjuk a fiókoknál, utána a kapcsolatok alatt látjuk ismerőseink Facebook elérhetőségét is. A kapcsolatoknál, ha a hírekre görgetünk balra, akkor ismerőseink bejegyzéseit láthatjuk a Facebookon. Alapesetben kint van a kezdőképernyőn egy ÉN csempe, ami alatt a saját bejegyzéseinket és a saját idővonalunkat láthatjuk.

Minden csempének (ha ezt az alkalmazás támogatja), van egy státusza is, ami számmal mutatja, ha történt valami. Például Skype-nál a szám azt mutatja, hogy hány üzenet vagy hívás történt, a Viber ugyanígy, ha a naptár elég nagy csempeként van kint, akkor mutatja kinek van születésnapja (beállítás kérdése is), illetve azt, hogy milyen fontos esemény következik.

Az üzenetek alatt tudunk sms-t írni, de Facebook-on is tudunk üzenni a másoknak, ha van Facebook fiókjuk (bejelentkezés szükséges ehhez, egy váltógombbal alul lehet kiválasztani mivel üzenjünk, de mutatja előre is, hogy miben írna) és mi is fogadhatunk itt Facebook üzeneteket (Facebook chat).

A Kapcsolatok program egy elég jól megírt alkalmazás. Ami számomra nagyon jó, hogy be van állítva Google, Outlook, Facebook és emellett azon ismerősök, akik mind a kettőben benne vannak legalább egyszer (a Google alattinál sajnos nem ritka a 2-3x sem) mégis csak egyszer mutatja és össze is kapcsolja az azonos nevűeket. Ha mégis lenne olyan, ami többször jelenne meg a kapcsolatok alatt, azt össze lehet kapcsolni, így már csak egyszer lesz a listában, nincs duplázás.

Ami még kiemelkedő, hogy minden vezetéknév (ami listában van) kezdőbetűje kapott egy külön kis jelet, ha erre rákattintunk akkor egy kis abc-t látunk, amelyikre rákattintunk arra a betűvel kezdődő vezetéknevekhez fog ugrani. Ugyanezt a rendszert láthatjuk a programlistánál is (a kezdőképernyőről balra húzzuk a “képet”) és egyéb programoknál is találkoztam már evvel a megoldással (Viber).

A Telefon alkalmazás kicsit furcsa volt elsőre. Elindításakor a hívásnapló jelenik meg. Alul 4 gombot láthatunk: hangposta, számbillentyűzet, kapcsolatok, és keresés. A számbillentyűzettel csak számokat tudunk beírni, ez nem keres a névjegyekben. Elsőre furcsa volt, mivel a számok mellett vannak ott betűk is, mégse lehet használni őket (legalábbis én nem jöttem rá a hogyanára…

A keresés alatt sem a kapcsolatok között keres elsőre, hanem a hívásnaplóban. A betűk írásával szűkül a lista. Ha ilyen nem volt benne, akkor az alján még mindig ott van a keresés a névjegyzékben, amire ha rákattintunk azonnal ott az eredmény minden gondolkodás nélkül, szinte azonnal.

Fényképek alkalmazás: Egyszerre mutatja filmtekercs alatt a saját fotóinkat, ill. a Skydrive-ra feltöltöttet és Facebookot is. Fotózásnál be tudjuk állítani, hogy SD kártyára mentsen, és ne a telefon memóriájába. Valamint azt is, hogy töltse azonnal SkyDrive-ra is, hogy legyen mindig mentésünk is.

SD kártya: Annyit érdemes tudni a használatáról, hogy Windows Phone-nál NEM lehet az alkalmazásokat SD kártyára telepíteni, ez csak és kizárólag a telefonra tehető, ill. az alkalmazások plusz file-jai is. Ez egy Microsoft korlátozás, amit véleményem szerint az élmény miatt nem engednek külső tárolóra tenni, mivel a belső tár sokkal gyorsabb, mint egy SD kártya.

A Kamera egész jól használható, ráadásul esti fotók is készíthetők vele, még elfogadható minőségben. Összehasonlítva egy Sony Ericsson Arc-al (eddigi favorit) nem jobb, de közel hasonló képeket készít, viszont a ledet felejtsük el éjszakai videózáshoz, ahhoz gyakorlatilag használhatatlan. Max 1 méterig használható. Egy normál minőségű fényképezőt ez sem, mint ahogy egy másik telefon sem tud pótolni. Egyébként zárt kijelző mellett is elindítható a kameragomb hosszú megnyomásával. Ez ki is kapcsolható. Telefonhoz képest nem rossz az eredmény amit a kamerája produkál.

Nagyon sokfélék a beállítási lehetőségek. Ami nem szokványos az az iso állíthatósága illetve az expozíciós érték. Ez mellett a szokásos jelenet, fehéregyensúly, képarány és fókusz segédfénye állítható.

A rendszer majd minden része a megosztásról szól, nagyon gyorsan oszthatunk meg fotókat, programokat vagy bármit pár kattintással. Ebben szintén előrébb jár, mint az alternatív rendszerek, mivel ezeket segédprogram nélkül tehetjük meg (Facebook, Twitter, Outlook.com, Hotmail, Yahoo, Google, Linkedin)

Ami viszont furcsa elsőre, hogy a Skype, Viber, IM+ (ami nem MS alkalmazás) tud futni a háttérben, viszont ha ellépünk róluk a windows jellel, akkor háttérfolyamatba küldi, ami azt eredményezi, hogy hirtelen kilép a program és újból bejelentkezik a háttérben. Megnyitáskor ugyanez fordítva, hirtelen kilép majd vissza az előtérbe. Ezt ismerőseim jelezték, annak, hogy folyamatosan ki és belépek, ez az oka. Így kevesebbet fogyaszt a program, mert nem kell komplett alkalmazást futtatnia, egy csökkentett fogyasztású módba lép az alkalmazás (lásd fogyasztási adatok).

Végezetül a billentyűzetéről annyit írnék, hogy az elgondolás érdekes. A rendszer megtanulja, hogy milyen szavak után milyen szavakat használunk és ezeket ajánlja fel elsőnek. Eleinte kicsit nehézkesebb, utána viszont nagyon jól használható.

A Kisegítő lehetőségeknél állítható a betűméret, illetve tud a rendszer egy kétujjas nagyítást is (2 koppintás két ujjal), ez mindent nagyít, mint pl egy böngésző a ctrl + egérscrollal.

A rendszer zárt, itt külsős programokat nem tudunk telepíteni (gyári rom), de biztos vagyok benne, hogy lesznek erre is custom romok, mint ahogy a Windows Phone 7-re is voltak.

Összegzés: végeredményben egy nagyon jó telefont vettem, nem bántam meg, de az elején lévő hibákat azért el lehetett volna kerülni… Sok mindenben más, mint egy Android vagy iPhone, itt messze kerülik az ikonos elrendezést, sokkal inkább törekszenek egy egyszerűbb, átláthatóbb rendszerre. Nem olyan szép a felület, viszont tapasztalatom az, hogy használhatóbb. Pláne, hogy mindenhol nagy betűk fogadnak, ami számomra külön előny, hiszen látom őket.

Az alkalmazások száma, mint írtam korábban jóval kevesebb, mint az Android alatt volt, de eddig mindent meg tudtam velük oldani. A Nokia ráadásul nagyon sok hasznos szoftvert is ad. Sok a fizetős program, nagyon sok 300Ft környékén, a maximum egy átlag programnál 1000Ft. Persze vannak navigációs szoftverek és komolyabb programok, amik már 10.000 felett is lehetnek, de ez minden rendszernél így van. Pdf, Word, Excel, Power Point file-ok olvasása semmi gondot nem okoz, alapból tudja a rendszer, amit azonnal szinkronizál is a Skydrive-al.

Üdv:
KozGab

Színes fotó: 1080pwalls.blogspot.hu

Kapcsolódó cikkek:

https://navigyurci.hu/2013/11/02/androidbol-wp8-ba-lumia-925-vakugras-a-melybe/
https://navigyurci.hu/2013/11/06/androidbol-wp8-ba-lumia-925-landolas-utan/
https://navigyurci.hu/2013/05/12/nokia-lumia-920-a-kicsomagolas/

23 hozzászólás
 1. avatar
  2013. április 9. Válasz
  Zsolto

  Hú, jó leírás nagyon, egészen kedvet kaptam a winfónhoz :)
  Kicsit átgondolom, milyen progik azok, amikről nem tudnék lemondani, és megnézem, hogy állnak ezen a rendszeren, van-e olyan mutációjuk vagy alternatíváju, aztán megfogdosok én is egy ilyet — ha nem is mindjárt a Lumia 920-at…
  Tényleg, az mennyiben befolyásolja a véleményedet, hogy azért a 920 egy eléggé high-end winfón?
  Zs

  • avatar
   2013. április 9. Válasz
   Gyurci

   @ Zsolto Én már régen töröm az agyam rajtuk, sajnos a Windows Phone 8 elérhetetlen árakon van egyelőre, talán az új sorozat… Viszont hoztam egy Lumia 920-at kipróbálni… :)

 2. avatar
  2013. április 9. Válasz
  Tamaci

  Tényleg nagyon jó írás!
  Amikor elolvasok egy ilyen cikket, mindig és újból tudok örülni, hogy az iPhone-t választottam…:-)

 3. avatar
  2013. április 9. Válasz

  Hali.

  Nekem volt iphone-om is, androidból nem is egy (abból sony a favorit), most a Nokia. Nem a win rendszerrel volt probléma, hanem a Nokiánál volt egy szoftverhiba (htc-n nincs ilyen bug). Külföldi nokia tudott róla (ott találtam megoldást utólag), magyarok nem akartak vele foglalkozni.
  Mint kiderült a google saját szabványa miatt volt a történet.

  Így nem kevés használat után azt kell, hogy mondjam, hogy a legjobban kézreálló rendszer a win 8 phone. Sokkal jobban átláthatóbb a rendszer. Nekem iphone is gyakran belassult, igaz 3gs volt, de iphone az arra adott 5-ös szoftverrel (ez volt a hiba apple részéről).

  Akkuról ez a legjobb, teljesen logikus felépítéssel.

  Nem mondom, hogy tökéletes, olyan nem létezik, viszont nekem ez vált be a legjobban. Nem kell pl plusz memóriazabáló facebook, egyéb kliens. Skype a hívás miatt van fent és viber is. Navinak ott a nokia, ami teljesen rendben van.

  Egyébként én az apple rendszerét is szeretem, ill. ezt a windowst is nagyon megkedveltem.

  Kifejezetten jó a csempés felülete, mert akinek nem jó a szeme (pl nekem) annak kifejezetten előnyös és még lehet növelni nem kevés mértékkel a betűméretet.
  Akinek jó a szeme az nem tudhatja mekkora öröm, ha látsz rendesen egy kis kijelzőt és nem kell erőltetned a szemed :)

  A Nokia külső hangszórója meg még egy hangos suzuki ignisben is tökéletesen hallható navigálás közben 30/20-as hangerőn.

  Nekem nagyon bejött. Védeni nem fogom, mert kiszúrt velem az elején, de nagyon nem bántam meg még így sem. Az első telefon, amit nem akarok eladni pár hónap után és ez jelent valamit, ugye Gyurci :D

  üdv.


  Tamaci:

  Tényleg nagyon jó írás!
  Amikor elolvasok egy ilyen cikket, mindig és újból tudok örülni, hogy az iPhone-t választottam…:-)

 4. avatar
  2013. április 9. Válasz
  PDA_FAN

  Így utólag gondolom, mindegy, de ez a gmailes probléma nem abból ered, hogy a Ms nem akarta a WebDav-ot implementálni a WP8-ba? HTC nem mérvadó ilyen szempontból, mert ők annyi szoftvert fejlesztenek pluszban a saját telóikra, hogy simán kinézem belőlük a házi megoldást. Nekem is volt HTC-m, messze arra kellett a legkevesebb szoftvert feltolni, annyi minden eleve benne volt.

 5. avatar
  2013. április 9. Válasz

  Hali.

  MS nem akarja sztem telefertőzni minden szutyokkal.
  Az tény, hogy sokkal pörgősebb, mint bármelyik android telefon és ez csak két magos. Azt követi amit apple csinál, céleszközt és csak pár hardverre tervez, így könnyebb és stabilabb rendszert lehet csinálni.
  Semmi lassulás, semmi gondolkodás nokián, csak a gyári effektek oszt pont.
  A google amúgy is nagyon sok helyen próbál keresztbe tenni ms-nek telefon téren, félti a pozícióját, mert jönnek ki az olcsóbb win 8-as telek (lumia 520, 620) meg a tabletek is már a küszöbnél járnak.
  No meg ha MS beindul, akkor abból lesz vmi, nem kevés pénz van mögötte és technika.

  Csak egy példa:
  Wines telefonon nem lehetett elérni google mapsot sokáig meg gmailt, csak wines telen. Gmail is hulladék böngészővel (mobil verzióra állítva) belépve ill minden google szolgáltatás. Próbálja korlátozni a dolgokat.

  Rosszabb jelenleg hozzáállásra, mint MS pedig az már rég rossz :D

  Üdv
  G


  PDA_FAN:

  Így utólag gondolom, mindegy, de ez a gmailes probléma nem abból ered, hogy a Ms nem akarta a WebDav-ot implementálni a WP8-ba? HTC nem mérvadó ilyen szempontból, mert ők annyi szoftvert fejlesztenek pluszban a saját telóikra, hogy simán kinézem belőlük a házi megoldást. Nekem is volt HTC-m, messze arra kellett a legkevesebb szoftvert feltolni, annyi minden eleve benne volt.

 6. avatar
  2013. április 9. Válasz

  Hali.

  920? Irigykedni fogok :) Nekem már nagy lenne a kijelző, ez is húzza a zsebem rendesen Ugyanakkor a se arc-hoz képest sokkal nagyobbak a betűk, végre látok jól egy telefont Fura ránéznem a nexus one-ra, no azt pl nem látom csak ha erősebben nézem :(
  920-ban asszem nem lehet sd kártyát tenni, bár elég a memóriája bőven, 32GB Arra fér egy pár videó meg progi. Ilyen szempontból jobb, mint 820, bár a maradék 5GB-re is fér a 820-on csak komplett EU térképet nem töltök rá

  Ami még nagyon jó, hogy bárhol kattintok egy ismerős nevére (sms, mail, facebook hírek) rögtön a kapcsolat progi jön be az ismerős minden elérhetőségével. Hihetetlen praktikus

  Üdv
  G


  Zsolto:

  Hú, jó leírás nagyon, egészen kedvet kaptam a winfónhoz
  Kicsit átgondolom, milyen progik azok, amikről nem tudnék lemondani, és megnézem, hogy állnak ezen a rendszeren, van-e olyan mutációjuk vagy alternatíváju, aztán megfogdosok én is egy ilyet — ha nem is mindjárt a Lumia 920-at…
  Tényleg, az mennyiben befolyásolja a véleményedet, hogy azért a 920 egy eléggé high-end winfón?
  Zs

 7. avatar
  2013. április 10. Válasz
  Zsolto


  KozGab:

  Hali.

  920? Irigykedni fogok :)

  Á, csak félrebeszélek, 820-at akartam írni. De a dolog tényleg elgondolkodtató lehet, ha másért nem, hát az “ismerjünk meg minél több rencert” elv érvényesülése célából is :)
  Na, majd meglátjuk.

  • avatar
   2013. április 10. Válasz
   Gyurci

   @ Zsolto Kaptam az MM-től egy Lumia 920-at “játszani”. Mit nem mondjak, lehet vissza sem adom… :D

 8. avatar
  2013. április 10. Válasz
  PDA_FAN


  KozGab:

  Hali.
  MS nem akarja sztem telefertőzni minden szutyokkal.
  Az tény, hogy sokkal pörgősebb, mint bármelyik android telefon és ez csak két magos…

  Hát a WebDav szabvány, nem mondanám szemétnek meg szutyoknak. Persze egy zárt szoftver/hardver kettősre mindig könnyebb fejleszteni, csak épp a platform zártsága és kismértékű testreszabhatósága az, ami miatt nálam nem játszik. Mint ahogy Apple sem, ugyanezért. Persze ettől még sokaknak bejöhet, csak legyen hozzá bőséggel app.

 9. avatar
  2013. április 19. Válasz
  beyazg

  Én is nemrég kaptam egy Lumia 820-as telefont és nagyon elégedett vagyok vele. A cikkben nem kerültek szóba a Nokia hozzáadott alkalmazásai, mint a HERE Közlekedés (angolul Transit), ami gyalogos és tömegközlekedéses navigációra képes, valamint az Intelligens kamera (ahol pl. ki lehet törölni a képbe véletlenül belesétáló embereket, vagy egy csoportképnél több kép kombinálásával mindenki nek kiválasztható a legelőnyösebb arca. Én ezeket a funkciókat kedvelem a legjobban rajta!

  • avatar
   2013. április 19. Válasz
   Gyurci

   @ beyazg Szia. Elvileg a navigációs alkalmazásokról lesz külön cikk. Köszönjük, hogy a kedvenc alklamazásaidat velünk is megosztottad.

 10. avatar
  2013. április 19. Válasz
  rtanczos

  Sziasztok,
  Ez tényleg egy jó leírás a 820-ról. Én meg vagyok vele elégedve. Gyors, megbízható, okos, személyre szabható, jó képeket készít ahoz képest hogy telefon, lehet vele mókás videókat készíteni és télen kesztyűben is használható. Ami számomra negatív hogy minden nap töltenem kell az extra sok nyomkodásom miatt. Nincs benne rádió. Letöltöttem egy rádió alkalmazást de annak működéséhez minden esetben net szükséges. Erre gondolom nincs más megoldás :(
  Összességében csak ajánlani tudom ezt a telefont bárkinek :) R

  • avatar
   2013. április 19. Válasz
   Gyurci

   @ rtanczos Köszi a hozzászólást, tényleg jó kis telefon.

Szólj hozzá te is a cikkhez!

A hozzászóláshoz jelentkezz be. Nem vagy még tag? Regisztrálj!


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás