Megjelent a TomTom új v925-ös verziószámú térképe

tomtom-logo_1Megjelent a TomTom új, v925.5414-es verziószámú, legfrissebb térképe. A mostani frissítés 2569,89 MB nagyságú, ezért a 2 GB-os (és nem bővíthető), tárhellyel rendelkező készülékek tulajdonosai az un. regionális térképeket telepítsék…

A frissítés azok részére ingyenesen letölthető, akik még a Legújabb térkép garanciája (un. Latest Map Guarantee) keretein belül vannak, illetve rendelkeznek egy már megvásárolt térképfrissítés lehetőségével (esetleg kétéves, hároméves, vagy élettartam frissítéssel vásárolták készüléket, és regisztráltak is az első 30 (egyes készülékeknél 90) napon belül).

tt_v925

Az új nem változott Törökország (86% – csökkent?), Oroszország (60%), Ukrajna (44%), Bulgária (60%) és Ciprus (83%) térképe is, Montenegró és Szerbia térképe 90%-os lefedettséggel bír. Az elérhető “Érdekes pontok” száma is (6,96 milló) darabra nőtt.

tt_v925a

A telepítés előtt, minden esetben készítsetek mentést (a TomTom MyDrive egy ideje automatikusan megcsinálja)!

Fontos tudnivaló még, hogy a TomTom térképhibákat bejelenthetitek a terkep (kukac) tomtom.com e-mail címen is illetve a http://www.tomtom.com/mapshare/tools/ oldalon is. A leggyorsabban ez utóbbi megoldással értek el eredményt. Aki esetleg nem olvasta volna még a hírt, a Start, Via és GO modellekhez új támogató szoftver érkezett, ez a MyDrive. Bővebben a kapcsolódó cikkek között található linken.

Mondjatok olyan helyeket, ahová javítást vártatok! Ezt megtehetitek itt, vagy a www.facebook.com/navigaljgyurcival oldalon is.

Kapcsolódó cikkek:

https://navigyurci.hu/2013/11/20/megjelent-a-tomtom-uj-v920-as-verzioszamu-terkepe/
https://navigyurci.hu/2013/09/10/tomtom-v915-os-verzio-mi-valtozott-az-uj-terkepen/
https://navigyurci.hu/2013/05/16/megjelent-a-tomtom-uj-v910-es-verzioszamu-terkepe/
https://navigyurci.hu/2013/10/31/tomtom-mydrive-az-uj-kliens-szoftver/

27 hozzászólás
 1. avatar
  2014. február 23. Válasz
  Cziraki_Gabor

  Az hagyján, hogy a 2GB-os készülékekre nem fér fel, de az új rendszerű készülékekre (Via120, 125, 130, 135, Start 20, 25, 60), amik 4GB-osak, sem telepíthető a belső memóriába, mert ezeknél nem menedzselhetjük úgy a tartalmat, mint a régebbi készülékeknél a TomTom Home programmal. Azaz nem távolíthatunk el felesleges nyelveket, nem használt hangnavigációt, stb, így nem szabadíthatunk fel elég helyet, hogy a teljes EU térkép elférjen. Ha szerencsénk van, nem az első szériából való a gép, és van rajta a töltőcsatlakozó mellett egy microSD kártyahely, ahol bővíthető a memória. De előfordulhat, hogy kártyaolvasó nélküli a TomTom, így nem telepíthető a teljes EU térkép, hanem csak egy zóna. Ezzel sikerült a TomTomnak ugyanabba a hibába esnie, mint pár évvel ezelőtt, a zónák kényszerű bevezetésénél.

  • avatar
   2014. február 24. Válasz
   Cziraki_Gabor

   A probléma abból adódik, hogy a készülék belső memóriája 3,5 GB, de ebből jelentős részt foglal el maga a navigációs program, és a lokalizáció, azaz a különböző nyelvi és hang-fájlok. Így a térképnek már csak 3 GB körüli hely marad, tehát a 3205 MB nem fér fel, csak ha letörölhetnénk például a nem használt nyelvek hang-fájljait. De én ilyen lehetőséget nem találtam a MyTomTom alkalmazásban. Hozzáadni tudok tartalmat, de leszedni nem. Ha esetleg erre létezne megoldás, az érdekelne engem is.

   • avatar
    2014. február 25. Válasz
    Gyurci

    Két lehetőséget látok a frissítésre. Az első variációt tegnap kipróbáltam, a másikat ma fogom, ma ha lesz rá időm. Azután megírom a tapasztalataimat, és a lehetőségeket.

   • avatar
    2014. február 24. Válasz
    Gyurci

    Jeleztem a problémát, meglátjuk lesz-e megoldás.

  • avatar
   2014. február 23. Válasz
   Gyurci

   Szia Gábor! Jó, hogy előkerültél, már régen jártál erre. Amit írsz, azt nem teljesen értem. Mármint, hogy-hogyan lehet ez probléma. Ha jól láttam, az új térkép jóval kisebb (3205 MB), mint az előző. Esetleg tudnál nekem képernyőmentéseket készíteni, megpróbálnám jelezni a problémát a TomTom felé. Köszönöm hogy szóltál!

 2. avatar
  2014. február 23. Válasz
  Verasztó László

  Sziasztok!
  A TomTom nagyon gáz. Csak hát a Renault-ban gyárilag benne van, és nem cserélhető Igo-ra…
  Szóval kifizettem az 1 éves frissítést, email-en számlát kaptam. Frissítési kísérletre: “Belső hiba lépett fel az Internet szerveren. A probléma ideiglebes lehet, Kérjük próbálja újra később.”
  Na ez van ezredszer is. Mellesleg tavaly is megvettem a frissítést, akkor ugyanígy, ugyanezen a hardveren, ugyanezen a szoftveren működött a dolog. És ilyenkor szerintetek hogyan tovább??

  • avatar
   2014. február 24. Válasz
   Cziraki_Gabor

   A TomTom összességében nem gáz, de valóban az egyik gyenge pontja a MyTomTom nevű új rendszer, ami az újfajta készülékek menedzselését hivatott ellátni. Sokszor teljesen érthetetlen, és hibás a fordítás, nehéz benne eligazodni, ráadásul nagyon hektikusan üzemel, sok a hiba. Nekem az a személyes tapasztalatom, hogy kitartónak kell lenni, többször meg kell próbálkozni. Ha kell, újraindítani a számítógépet, vagy a TomTom-ot egy hosszú (30mp) gombnyomással resetelni, és úgy megismételni a frissítési kísérletet. Azelőtt, amíg működött a magyar nyelvű telefonos ügyfélszolgálat, ezeket a problémákat meg lehetett gyorsan oldani telefonon keresztül (Réka, majd Tamás nagyon értette a dolgát).

  • avatar
   2014. február 23. Válasz
   Gyurci

   Szia. Küldd el a számla másolatát (gyurci navigyuci.hu), illetve az e-mail címet (gyári számot is) amire vásároltad. Megpróbálok segíteni. Én is hallottam erről a problémáról.

 3. avatar
  2014. február 23. Válasz
  Árpi

  Sziasztok!

  Jut eszembe a v925-ről…

  A TomTom refurb navik (VIA125) 90 napos “legújabb térkép” garanciája nem egészen tiszta számomra.
  Egy alkalommal tölthető le a kütyü első frissítésekor az akkor éppen aktuális térkép, vagy ha a következő térkép a kütyü első bekapcsolásától és frissítésétől számított 90 napon belül jön, akkor még az is?
  Szóval ha ma letöltöm a v925-öt, és mondjuk május közepén kijön a 930, akkor még azt is letölthetem ingyen?
  Van, ahol egy alkalmat írnak, de a TomTom weboldala félreérthetően fogalmaz. Ott azt írják, hogy a 90 napon belül minden frissítést letölthetek…

  https://uk.support.tomtom.com/euf/assets/images/mydrive/03-130620-LMG-1.png

  • avatar
   2014. február 24. Válasz
   Árpi

   Szia Gábor!

   Köszi a leírást.
   Amúgy azóta böngésztem kicsit a netet, és egy német fórumon azt írták, hogy (már?) nem az első bekapcsolás időpontja számít, hanem az, hogy mikor kötötték a navit első alkalommal PC-re, vagy mikor mért első alkalommal 30 km/h-nál nagyobb sebességet.
   Valahol logikus opció, hiszen így elkerülhető lenne, hogy mondjuk egy bolti kipróbálással elkezdjen a kütyü élete “élesben ketyegni”. Fene tudja, hogy tényleg így van e…

  • avatar
   2014. február 24. Válasz
   Cziraki_Gabor

   Az első bekapcsolástól indul a 90 nap, illetve az első GPS pozicionálástól, hiszen akkor tudja beállítani a belő óráját. Ha a 90 napon belül rátöltöd az aktuális térképet, de épp kiadnak közben egy újat, ami még a 90 napba belefér, akkor az újat is rátöltheted. (Egyébként nem valószínű, hogy májusig kijönne az újabb.)
   Ha esetleg vásárlás után nem tudod az “új térkép garanciát” érvényesíteni, mert azt írja, hogy letelt a 90 nap (mert például az üzletben bekapcsolták a gépet), akkor a TomTom ügyfélszolgálatnak el kell küldened a vásárlási bizonylatod beszkennelt változatát, és a MyTomTom fiókodban manuálisan beállítják Neked, hogy letölthesd a legfrissebb térképet. Az ügyfélszolgálatnak itt tudsz írni:
   https://hu.support.tomtom.com/app/ask
   Sajnos jóideje nincs magyar terméktámogatás, így nem árt, ha tudsz angolul, vagy németül.

  • avatar
   2014. február 24. Válasz
   Árpi

   Szia, köszi a gyors választ! :-)

   • avatar
    2014. február 24. Válasz
    Gyurci

    Szia, nagyon szívesen. Persze ez, ahogy te is írtad, csak az első pozicionálástól számított 90 napon belül igaz.

  • avatar
   2014. február 24. Válasz
   Gyurci

   Szia, amikor utoljára a próbáltam, akkor nekem két térkép is lejött.

 4. avatar
  2014. február 26. Válasz
  Józsi

  Szia Gyurci !

  Szeretnék arra a kérdésre választ kapni (amennyiben lehetséges), hogy hogyan tudok térképet frissíteni TomTom Via 120-as készülékemen, ha az ingyenes frissítés lejárt, valamint semmilyen kódom nincs hozzá. Egy barátom kapta még Angliában és a papírjai eltűntek. Jelenleg a v865.3243 térképverzió van rajta.

 5. avatar
  2014. február 28. Válasz
  Árpi

  Sziasztok :-)

  Szóóóval…

  Tegnap rákapcsoltam a már említett 90 napos térképgaranciás Tomtom VIA 125 navimat a Mydrive-ra.
  Mindem jel szerint tényleg nem az első bekapcsolás dátuma számít, hanem a számítógépre kötésé, vagy ha minimum 30 km/h-s sebességet mért a navi, mivel a térképfrissítést megadta 2014.05.27-ig (pedig korábban itthon már játszottam a kütyüvel).

  Jó hír: Szerintem bele fog még férni a v930-as térkép is. Évek óta kiadják május tizenakárhányadikán.

  Rossz hír: A radar adatbázis csak egyszer frissíthető (amit persze el is sütöttem). Máshol azt olvastam, hogy a TomTom radar adatbázisa térkép verzióhoz kötött, szóval jól látom, hogy most lesz 3 hónapig fix radar adatbázisom, utána vagy elköszönök a funkciótól, vagy megeszem?
  Ha ez tényleg így van, akkor lehet, hogy beáldozom majd a v930-as térképet a gondolom, a v925-ös térképpel bármeddig használható radarjelzések oltárán…

  • avatar
   2014. március 1. Válasz
   Árpi

   Szia Gyurci,

   OK, köszi a választ. Amúgy nagyon tetszik a kütyü. Tegnap pl. több órás vacakolással csináltam az autóm fényképéből egy kis ikont a nyíl helyett. Meglepően jó lett :-)

   Csöppet talán fáziskésésben vagyok, mert lassan mindenki az okostelefonján navigál, de nekem most nagyon bejön ez a TomTom PNA.

  • avatar
   2014. március 1. Válasz
   Gyurci

   Szia, Valóban előfordulhat az, két térképet tudsz letölteni a 90 nap alatt, bár ezt nehéz előre eltervezni. A sebességmérő kamera adatbázisod megmarad, csak a frissítésért kell fizetni. Amúgy letölthetsz egy friss adatbázist is (pl. speedcams.hu), és feltöltheted (POI-ként). Beállítasz hozzá egy hangriasztást, és használod.

  • avatar
   2014. február 28. Válasz
   Árpi

   PS: Nem megeszem, hanem megVeszem… :-)
   Aki több helyesírási hibát talál, az azokat nyugodtan megtarthatja.

 6. avatar
  2014. március 6. Válasz
  Árpi

  Megvettem a “Lifetime Map” kártyát a navimhoz. Beadtam a Mydrive-on keresztül a kártyán található kódot a rendszerbe, és most már azt látom a Mydrive-ban, hogy “Térképfrissítés szolgáltatás előfizetés: Élettartamra szóló ”

  Remélem, hogy hosszú évekig bírja majd a kütyüm a gyűrődést… :-)

  • avatar
   2014. március 6. Válasz
   Gyurci

   Gratula hozzá!

 7. avatar
  2014. április 17. Válasz
  Bende Sándor

  Jó jó, hogy a Tomtom ilyen szorgalmasan szórja kifelé a térképeket, de mikor lesz már magyar tts hang.

  • avatar
   2014. április 18. Válasz
   Gyurci

   Nem sok esélyt látok rá, hogy lenne…

Szólj hozzá te is a cikkhez!

A hozzászóláshoz jelentkezz be. Nem vagy még tag? Regisztrálj!


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás