Wayteq x995BT. Első tapasztalatok – gyorsteszt

Navigáció – GPS. A most olvasható tesztben a Wayteq x995BT (Android) navigációs képességeiről szerzett tapasztalataimat osztom meg veletek. Az eltelt pár napban sok mindent kipróbáltam, telepítettem több ingyenes GPS szoftvert…

w995bt_2

…de emellett kipróbáltam az online megoldásokhoz szükséges, és az x995BT-ben meglévő – többféle internet használati/megosztási lehetőséget is. A Bluetooth illetve a Wi-Fi Tethering is működik, bár előbbi (legalábbis iOS rendszerrel) nem hibamentes.

Felszerelés, beüzemelés:

A tapadókorongos tartót könnyű kezelni, jól tapad és biztosan tartja készüléket. Azonban véleményem szerint rövid a karja, egy komolyabb autóban már nyújtózkodni kellhet a készülék után (a régebbi, meredek szélvédős autókban – pl. Zsiguli – nehezebb lehet a beállítás a megszokottnál). Bár kinézetre olyan mint egy HR kompatibilis tartó, ám sem a nálam lévő HR motoros tartóval, sem pedig a Becker HR kompatibilis tartójával nem passzol tökéletesen össze.

x995_unp_32

Megoldás lehet egy korongot a műszerfalra ragasztani, és arra tapasztani a készüléket, de egy jobb autóba biztosan nem ragasztanék semmit, és főleg látható helyre nem. A szivargyújtó kábel elég hosszú, de a készüléken a csatlakozója talán jobban kézre esne a vas jobboldalán, vagy az alján.

Az első indítás egyszerű, a nálam lévő készüléken egy Sygic Voucher Edition szoftver van előre telepítve, amelyet egy hatalmas zöld navigációs gomb megnyomásával indíthatunk. Érdekesség: az első pozíconálás kicsit hosszúnak tűnt, ám a készülék saját “GPS Infó” paneljára ránézve meglepődve láttam, hogy már pozicionált az eszköz. A későbbiekben a kipróbált szoftverekkel a készülék helyzetének megtalálása gyorsan megtörtént.

Kijelző, működés:

Már az első bekapcsolás után észrevehető, hogy ez a kijelző jobban látható mint az eddig általam kipróbált hasonló árkategóriában található készülékeké. Feltűnővé teszi a színes főmenü, amelyen a gombok autós használatra is megfelelő méretűek, akár menet közben is kezelhetőek.

x995_unp_27

Navigáció:

Több féle navigációs szoftverrel is kipróbáltam, egy kivételével mindegyik rendeltetésszerűen használható volt, lássuk mik ezek:

– Sygic Voucher Edition (jelen esetben előre telepítve)

– Here
– Magic Earth
– Be-On-Road
– Google Maps
– Waze

Jól látható hogy ezek között offline és online navigációs szoftverek is szerepelnek. A Wayteq x995-ön majdnem üzemszerűen működik az okostelefon használata internet megosztás céljára. Azért majdnem, mert bár csatlakozni csatlakozik, de a Bluetooth Tethering kapcsolatot nálam hamar eldobja (tesztelve egy iPhone 4 segítségével – iOS 7.1.2). Ugyanez Wi-Fi Tethering esetében nem történik meg, ott stabil a kapcsolat.

A Waze kivételével a felsorolt szoftverek mindegyike működik a készüléken. Kompatibilisek, és ingyenesek. A Waze esetében van egy kis nehézség, mert a most futó verzió nem kompatibilis, jómagam (jelenleg) a 3.6-os verziót használom. Ez sem tökéletes, mert bár a felület magyar, ám a magyar nyelvű hang letöltése után is csak az angol és a német nyelv választható ki.

Azonban az jól látható, hogy választék van bőven, akár online, akár offline szoftvert szoktunk használni. Azt azonban ne felejtsük el, hogy az online szoftverek esetében jóval rövidebb üzemidőre számolhatunk az internet megosztáshoz szükséges Bluetooth vagy Wi_Fi használata miatt.

Összegzés: a most bemutatott Wayteq x995BT-t nem szeretném fényezni, ez nem az én tisztem. De ezért a pénzért alkalmasnak tűnik akár az online, akár az offline navigációs szoftverek rendszeres használatára. Jó fényerő, gyors szoftver, korrekt GPS vevő és számtalan letölthető ingyenes és fizetős navigációs szoftver. Nekem tetszik.

Végül néhány képernyőmentés a felsorolt szoftverek működéséről:

Sygic Voucher Edition

x995_sygscr_8

Here

x995_herscr_6

Magic Earth

x995_scr_29

Be-On-Road

x995bt_beon_4

x995bt_beon_7

Google Mapsx995_gmascr_2

Waze

x995_wazscr_10

x995_wazscr_23

Néhány technikai adat:

– Kijelző: 5″ nagy fényerejű LCD, kapacitív érintőképernyő
– Felbontás: 800×480 pixel
– Processzor: MediaTek MT8127 ARM Cortex-A7 Quad-Core 1,3 GHz
– GPS: Beépített, MT6627
– Grafika: ARM Mali-450 MP4
– RAM: 1 GB RAM
– ROM: 8 GB tárhely (ebből kb. 2 GB programok telepítésére, kb. 4 GB adattárolásra használható)
– Bővíthetőség: MicroSD memóriakártya, max. 32 GB
– WiFi: 802.11 a/b/g
– Bluetooth: Igen
– FM transmitter: Igen
– Fülhallgató csatlakozó: 2,5 mm sztereó jack
– Csatlakozó: miniUSB 2.0
– Akkumulátor: Beépített, Lithium-Ion
– Méret: 132 x 84 x 12 mm
– Tömeg: 154 g.

– Android 4.4 (KitKat)

20 hozzászólás
 1. avatar
  2015. október 21. Válasz
  Zsolto

  Hm, nem rossz ez, úgy látom, 25e körül van az ára, annyiért nagyon jó megoldás lehet, ha valakinek sokoldalú PNA kell.
  A felsoroltakon kívül ott van még a TomTom, ami évi 6e Ft-os díjért a Waze-zel csaknem egyenértékű forgalmi infókat és összehasonlíthatatlanul komplettebb navigációs szolgáltatásokat kínál. Szerintem az ma a legjobb ajánlat a faluban.
  Ezen a Wayteq-en elő lehet csalni valami szabvány droidos felületet és funkciókat?

 2. avatar
  2015. október 21. Válasz
  DM43

  Más eszközömre annó telepítettem az iGO SzülinApp-ot a Google Playből. Ezen a gépen – ugyanavval az accounttal belépve – sajnos azt mondja, hogy nem kompatibilis a készülékkel. :(((

  Zsolto! A beállítások és az alkalmazások gomb a szabvány android felület ilyen funkcióihoz hasonló felületet hoz be.

  • avatar
   2015. október 21. Válasz
   OldMike

   Annak idején nagyon kihangsúlyozták, hogy csak mobiltelefonokra tölthető le, tabletekre nem.
   Nem tudom hogy műszaki oka volt-e, vagy inkább üzleti.

   • avatar
    2015. október 21. Válasz
    DM43

    Rosszul emlékszel, most is olvasható (annak, akinek valamelyik eszközére fel van telepítve):
    “Az alkalmazás elérhető:
    • 7” -nál kisebb képernyő-átmérőjű készülékeken, Android 4.0-tól felfelé”

    • avatar
     2015. október 22.
     OldMike

     Bennem azért maradt ez meg így, mert igazából nem is gondoltam 7″-nál kisebb tabletre. Nem olyan régen kezdtem ismerkedni ezzel az eszközkategóriával, és nem került a látókörömbe kisebb méret. Igaz pár évvel ezelőtt kacérkodtam az xTab50-nel, bújtam is a fórumokat, de az ott olvasottak miatt elment a kedvem tőle, aztán elfelejtettem.

    • avatar
     2015. október 23.

     Az XTAB-50-nel lehetett “játszani” rendesen… :)

    • avatar
     2015. október 21.
     DM43

     Egyébként én már a megjelenéskor elgondolkoztam ezen a dolgon. Lehet, hogy a tudásom kevés, de szerintem nincs olyan szoftveres megoldás, amivel a fizikai méretet (nem a felbontást és csatolt részeit) távolról le lehetne kérdezni egy Androidos eszköztől. Fogtam olyan 7″-os tablet-et, amire letöltődött a Play-ről, és olyat is, amire inkompatibilitás miatt nem (az már más kérdés, hogy arra is feltehető volt némi mágiával :D)
     Ha ez tényleg így van, akkor csak úgy működhet a dolog, hogy van valamilyen adatbázis és amelyik gép abban szerepel, arra telepíthető, amelyik nem, arra meg nem. Mivel az x995 még sehol nem volt a SzülinApp megjelenésekor, így nem is szerepelhet ebben a feltételezett adatbázisban.

  • avatar
   2015. október 21. Válasz

   Köszi, fontos infó és nekem nem jutott eszembe. Köszi!

 3. avatar
  2015. október 26. Válasz
  gutbrod

  Srácok, mi a probléma az Xtab 50- el? Csupán kíváncsiságból kérdezem, mivel tavaly egy ilyen használt, de szép állapotú kütyüt vettem, és Sygic-ot (Európa + Oroszország) vásároltam rá.
  Soha nem használtam még korábban GPS-t, ennek ellenére úgy motoroztuk keresztül-kasul Romániát, hogy mindig korrekten, tökéletesen navigált. Ezen az úton tanultam meg nagyon gyorsan a használatát is.
  Szóval szoftver is, hardver is nekem tökéletes volt. A töltési anomáliáját ismerem, betartom a sorrendet… de semmi egyéb gondjáról nem tudok, ha azonban van még valami, légyszi, osszátok már meg… :)
  Még annyit, nekem az üveg borítású kijelző nagyon értékes, motoron a por, szennyeződés miatt előnyös, hiszen nem karcolódik, nem úgy, mint a műanyag.

  • avatar
   2015. október 26. Válasz

   Szia, ahogy leírtam a Sygic kódját vesztette el, és a GPS jelet is. De az csak az első ROM verzió estében volt így. Ám több gyári, és nem gyári ROM is megjelent ezután: https://navigyurci.hu/2012/06/28/wayteq-xtab-50-gps-feny-az-alagut-vegen/

   • avatar
    2015. október 31. Válasz
    gutbrod

    Szia!
    Nem tudom. Ha nem a kötelező töltési sorrendet követem, akkor cca. 24 óra alatt csontig merül. Annyira, hogy töltő nélkül be sem kapcsolható. Sorrendet tartva, 2 hét állás után (csak motoron használom) is csak (70-80) %-ra merül.
    De mint írtam, nem gond, mert egyébként egy kitűnő cucc, a Sygic-al pedig nagyon jó együttest alkotnak.

    Üdv: János

   • avatar
    2015. október 27. Válasz
    gutbrod

    Szia Gyurci! Köszi szépen, akkor megnyugodtam, hiszen nekem nincsenek ilyen jellegű problémáim. A töltési problémát ismerem- mint azt írtam.
    A hivatkozott cikkben vannak fotók a korábbi ROM-mal szerelt készülékről. Pontosan mely adat adja meg a ROM verzióját? Kernel verzió, vagy az ún. Build-szám?

    • avatar
     2015. október 30.
     gutbrod

     Sajnos azért voltam kénytelen önmagamnak válaszolni, mert a Te hsz.-nél nem jelent meg a “Válasz” felirat.

    • avatar
     2015. október 30.
     gutbrod

     Szia Gyurci!
     Az én kütyümön tökéletesen ugyanaz a verzió van, amely a Te linkedben is szerepel, ennek ellenére a töltési gond sanjnos változatlan. Így muszáj trükközni, mióta megvettem.
     Szerencsére más gond nincs vele, ezzel el lehet élni… :)
     Köszi a segítséged, így legalább tudom, hogy ez volt az utolsó javítás erre a készülékre.

     Üdv: János

    • avatar
     2015. október 31.

     Szia János!

     Szívesen! :) Az akku probléma akár lehet a használattól is, nem feltétlenül a ROM hibája.
     Üdv,
     Gyurci

    • avatar
     2015. október 28.

     Szia! Ez az utolsó hivatalos ROM, ami a töltés problémáját hivatott javítani:
     http://wayteq.eu/hu/xtab_50_icsv2

     “A frissítés során a rendszer verziószáma a következő lesz (Beállítások -> A táblagépről):
     Android verzió: 4.0.3
     Kernel verzió: 3.0.8+
     Build szám: pw08-eng 4.0.3 IML74K 20130125 test-keys”

     A telepítési leírás is ott van a letöltés mellett. A Bulid számon látod a változásokat.
     Üdv, Gyurci

 4. avatar
  2015. november 3. Válasz
  Zoli

  Egy pár napja tesztelgetem – nekem egyelőre tetszik.
  TomTom GO-val használom, root jog kellett hozzá, hogy a térképcsomagot a memóriakártyára lehessen mozgatni. Eddig úgy tűnik, hogy a TomTom-al tökéletes páros.
  Néhány hibájáról tudok eddig beszámolni:
  -a waze hátas dob indításkor /valaki tudja mi ehet az oka?/
  -a képernyő fényerejét csak manuálisan lehet állítani
  -a töltést jelző led fényereje sötétben zavaróan erős.
  -a tartó szára nagyon rövid, /még ki kell találnom, hogy a bogárhátú meredek szélvédőjére hogyan tudom fel installálni.

  • avatar
   2015. november 4. Válasz

   Köszönjük a visszajelzéseidet! Örülök, hogy a Zsolto által említett TomTom GO is fut rajta.

   – a Waze jelenlegi verziója nem, de a 3.5 – 3.6 kisebb kompromisszumokkal használható rajta. Itt találod meg őket: http://www.waze.hu/index.php/waze-kliensek-2/
   – tudomásom szerint nincs benne automatikus fényerő szabályzó
   – a kék LED valóban nagyon zavaró este…
   – egy koronggal tedd fel a műszerfalra (ha úgy felfér)

Szólj hozzá te is a cikkhez!

A hozzászóláshoz jelentkezz be. Nem vagy még tag? Regisztrálj!


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás