Megszűnik a Here Maps a Windowsos okostelefonokon?

Navigáció – GPS. A HERE-nél 10 éve, az első, GPS-szel felszerelt okostelefonok megjelenése óta fejlesztenek mobil térképalkalmazásokat. Ahogy a piac alakul, ezek új platformokon is megjelentek, míg más oprendszerek támogatása megszűnt…

here_lumia

“Előszó: több Nokia okostelefon is megfordult a kezemben az utóbbi időben, a belépő szinttől kezdve – és komolyabb készülékekig is. Volt amelyik nagyon tetszett, de a számtalan előnyük mellett sok kompromisszumot is kívántak/kívánnak (most is egy Microsoft Lumia 640 Dual SIM-et használok). Az okostelefonra megjelent rendszerek között nem túl előkelő helyen áll a Windows, és úgy gondolom ebben a helyzetben egyetlen felhasználó elvesztését sem engedhetik meg. Márpedig erre anélkül is bőven van lehetőség, hogy a legnagyobb fegyverüket maguk ellen fordítva “fejbe lőjék” magukat (és a Waze fejlesztése is megszűnt Windowsra, ami szintén nem egy jó pont)… Érzésem szerint a mostani döntés átvitt értelemben felér ezzel (by Gyurci)”. 

Bár a HERE appok lényege tovább él a Windows Maps appban, 2016 mácius 29-ével kikerül a Windows 10 Store kínálatából minden, a HERE brandhez tartozó alkalmazás, a WP8-on futó változatok fejlesztése pedig csak a kritikus hibajavításokra korlátozódik.

Mi lesz ezután?

Akinek Win10-es okostelefonja van:

Az elmúlt időszakban a Win10-es mobilok tulajdonosai egy kerülő megoldásnak köszönhetően használhatták a HERE appokat. Ez 2016. június 30. után nem fog működni, és a működőképessé tételhez nulláról újra kéne fejleszteni az alkalmazásokat. Emiatt az az üzleti döntés született, hogy ezek az appok kikerülnek a Windows 10 Store-ból.

A HERE appok 2016. június 30-a után nem működnek majd a Win 10-es mobilokon. Erre való előkészületként az appokat már 2016. március 29-én törlik a Windows 10 Store-ból.

Térképnézegetéshez, útvonaltervezéshez és navigáláshoz ezentúl a Windows Maps app használatát javasolják, mely a HERE számos elemét tartalmazza, mivel a Microsoft a HERE platform és a 2014-ben a HERE-től átvett eszközök felhasználásával fejlesztette. A visszajelzések alapján sokan már ma is elégedetten használják.

Akinek WP8-as okostelefonja vagy Win8-at futtató PC-je van:

A HERE mélyen beépül a WP8-as oprendszerbe, ezért a HERE appok WP8-as verziói továbbra is működnek majd, de új funkciók már nem kerülnek bele, és a kimondottan a Windows Phone-ra fejlesztett térképek nem frissülnek többé.

Néhány komment, illetve ezek lényege:

– Mindenki csalódott: van, aki csak emiatt használ windowsos telefont. Sokak szerint a cég a winphone tulajoknak köszönhetően jutott oda, ahol ma tart, becsapásnak érzik a dolgot.
– Valaki tajtékzik, mivel futárkodik, és évek óta ebben gyűlnek a címei, telefont is emiatt cserélt nemrég.
– A Microsoft Maps nem jó, kb. a 2007-es színvonalat hozza.
– Valaki a CoPilotot javasolja áthidaló megoldásként, ami épeszű pénzért elérhető és több funkciót tartalmaz.
– Valaki nemrég tért át a Waze-re a HERE-ről, szerinte nem nagy érvágás a megszűnése.

Forrás: 360.here.com
Fordítás: Zsolto

26 hozzászólás
 1. avatar
  2016. március 18. Válasz
  PDA_FAN

  Úgy tűnik, a Nokia kiütése egyben a platform halálát is jelenti. Míg ugyanazt a készüléket Nokia néven még el lehetett adni, Microsoft márkanévvel már nem veszik meg a népek. Érezhetően teher a Microsoft számára a mobilos világ. Most a tablet-laptop hibridekben látják a jövőt, de kérdés, hogy ennek meddig lesz felfutása.

  • avatar
   2016. március 18. Válasz

   Most egy Microsoft Lumiát használok. Érezhetően nem lett rosszabb, mint Nokiás elődje. Mintha valamivel jobb lenne a minősége az olcsóbb készülékeknek is, de amúgy szoftveresen nem látok sok változást a Lumia 520-hoz képest. Van néhány nagyon idegesítő hibája (Lumia 640 Dual) és nem érzem hogy kevesebb lenne mint eddig.

   • avatar
    2016. március 18. Válasz
    Zsolto

    Persze hogy nem rosszabb, csak idegenül hangzik a nem hozzáértők számára, akik nem tudják, hogy a Microsoft ezen a fronton a Nokia utódja. Sokakban ma is él a telefon = Nokia képlet, ők pedig a boltban rá sem néznek egy Mirco… Mrico… Microizé telefonra. Azmijaz? :)
    A témához kapcsolódva: én is sajnálom a dolgot, a HERE maps úgy égett bele a tudatomba, mint az optimális mobilos navigációs megoldás: ingyenes, offline és még jó is… Sokszor kihúzott a bajból, és még többször tette a dolgát egy-egy utazás során. Kár érte, gondolom, ez újabb szög lesz a WP koporsójában.

    • avatar
     2016. március 18.

     Erre mondják a régi viccben, hogy: “Na és, mit számít az nekem, ha a koporsóm úgy néz ki, mint egy sündisznó…”??? Sorry… És amúgy teljesen igazad van.

 2. avatar
  2016. március 18. Válasz
  Lalolib

  Fél évvel ezelőtt cseréltem telefont. Két ok miatt választottam a windows. Mivel otthon és a cégemnél win10 fut, kompatibilitás miatt ez volt az első ok. A másik maga a Here Maps. Ingyenes és tökéletesen működik.
  Most kiakadtam rendesen, írnék egy csúnyát, de visszafogom magam.
  Remélem tovább fog késni a WinPhone 10.

  A fentiektől függetlenül jó lenne olvasni egy Windows Maps GPS-ről egy bővebb bemutatót, mielőtt kihajítom a Lumiámat. :)

  • avatar
   2016. március 19. Válasz

   Ha otthon Windows 10 fut a gépeden, akkor ki is tudod próbálni. A Windows Maps GPS az Áruházból letölthető.

   • avatar
    2016. március 21. Válasz
    Lalolib

    Kipróbáltam, elsőre elég gyengusnak látszik. Hiába jelöltem be neki a fizetős autópályát, inkább a hosszabb utat javasolta. Egy másik útvonaltervnél meg figyelembe vette. Van mit tanulnia még.

    • avatar
     2016. március 22.

     Ha a Bing Maps az alap, akkor bőven.

  • avatar
   2016. március 19. Válasz
   PDA_FAN

   Ilyen indokot már mástól is hallottam, hogy ha az asztali gépen Win fut, akkor a telón is fusson. De senki nem tudta konkrétan megmondani, milyen “kompatibilitási” problémákat tud elkerülni a WP-os telefonokkal. Nem provokatív beszólásnak szánom, tényleg érdekelne, mit nem lehet pl. Androiddal, amit lehet WP telóval. Köszi.

   • avatar
    2016. március 21. Válasz
    Lalolib

    Lehet, hogy rosszul fogalmaztam. Inkább logikusnak tűnt. Ha Win10 ketyeg otthon, a cégemnél, a laptopon, akkor a telefonon is az fusson. Plusz: Hotmail, Naptár, OneNote, OneDrive…
    Nincs semmi Google+Android fóbiám, a telefon fontos kiegészítő és mivel az előbb felsorolt programok melyek nekem fontosak, Win10 alatt futnak, ezért választottam a Lumiát.

    • avatar
     2016. március 21.
     PDA_FAN

     Lalolib: Gondoltam :-) Csak mert Androidon is elérhetőek, így gyakorlatilag bármikor csereszabatos a két rendszer.

    • avatar
     2016. március 22.

     Meg azért mert gyors, nem kell állandóan a futó programokat kezelni, ár/érték arányban jó. De ettől még van ezer hiányossága is. :(

 3. avatar
  2016. március 20. Válasz
  Robika-75

  Áifónon még van Here :)

  • avatar
   2016. március 21. Válasz

   Az jó

   • avatar
    2016. május 28. Válasz
    cofon

    köszi kutakodok tovább

    • avatar
     2016. május 30.

     Szívesen! Ha találok valamit, és is szólok.

 4. avatar
  2016. május 26. Válasz
  cofon

  én meg vettem a sygicet win 10 phone-ra ( 950-es ) nagyjából jó a teló fele annyira melegszik, mint a here alatt.
  van egy problémám amit egyenlőre nem tudok megoldani , segítsen valaki!!
  surface pro3 tabletre szeretnék navigációt varázsolni, ehhez gps jeladó is kell és itt jön a probléma ugyan is eddig még nem találtam olyat amelyik működne a tablettel!!
  de ha végre működne az milyen navigációs programmal lenne hajlandó együtt dolgozni
  ebben kéne a segítség. hátha valaki …
  mellesleg én is azért cseréltem le az androidot win 10re amiért Lalolib és nem bántam meg!!!!!!

  • avatar
   2016. május 26. Válasz

   Bár a Windows is képes kezelni a külső GPS fogalmát, ám a nálam fent lévő navigációs szoftverek mindegyike CSAK belső GPS-t akar használni.

   • avatar
    2016. május 27. Válasz
    cofon

    köszi a gyors választ!
    találtam valamit : garmin go pc pár oldalon láttam , gps adóval együtt a térkép szoftver is – garmin maps. a garmin oldalán már nem láttam ezt az összeállítást. ennek esetleg nem tudnál utána nézni – természetesen,ha lenne rá érkezésed
    köszi KJ Cofon

    • avatar
     2016. május 28.

     Szia, nem láttam/olvastam utalást rá máshol – csak a Garmin oldalán – Észak Amerika térképpel. :( Régen (2009-2010) volt a Garmin XT (Garmin Mobile PC?)szoftvernek egy változata, ami futott PC-n – laptopon, de már évek óta nem kapható itthon.

 5. avatar
  2016. július 14. Válasz
  Lalolib

  Tegnap váltottam Windows 10-re, ha már július 30-án vége a Herének. :)

  Ami meglepett a simán lefutott frissítés után, hogy a Térképek alkalmazásban köszönt vissza a Here. Ugyanazon térképek, poi-k…stb., ugyanaz a női hang, még a kedvenc helyeimet is átvette…remélem nem csak július 30-ig.

  • avatar
   2016. július 14. Válasz

   Érdekes, nekem már régen nem működik a Here (2016.07.03), és a kedvenc helyeimet sem automatikusan vette át.

   • avatar
    2016. július 24. Válasz
    knor1982

    Most akkor Windows Phone 8.1-en sem fog már ezentúl működni a Here? csak, mert arra nem érhető el a Windows térképek alkalmazás… Tudunk erről valamit hivatalosan?

    • avatar
     2016. július 25.

     Akinek WP8-as okostelefonja vagy Win8-at futtató PC-je van:

     A HERE mélyen beépül a WP8-as oprendszerbe, ezért a HERE appok WP8-as verziói továbbra is működnek majd, de új funkciók már nem kerülnek bele, és a kimondottan a Windows Phone-ra fejlesztett térképek nem frissülnek többé.

     Forrás: 360.here.com

     A Win 8.1 ugyanígy.

 6. avatar
  2016. augusztus 6. Válasz
  polarobi

  Sziasztok,
  WP, 640 dual, 8.1-re keresek jó navit, offline is használhatót, olyat, amivel lehet több útvonal közül választani, vagy esetleg “belenyúlni” az útvonalba és persze nem baj, ha ingyen van :) (tudom, sok a jóból :) ).
  PC-n, Google Maps-en megnéztem az útvonalat, aztán kipróbáltam most a telón a Maps-t és a Here-t is, de ugyanazt a rövid útvonalat nem adja egyik sem. Sőt kipróbáltam Androidon a HERE We Go-t, ott már választhattam útvonalat, de ezt a legrövidebbet nem adta ez sem. Gondolom alsóbb rendű út, azért.
  Az útvonal egyébként Szeged – Lungötz, Ausztria, ha van kedvetek ellenőrizni. Végig pályán mennénk, de megtetszett a GMaps 90 km-el rövidebb útvonala, amit legrosszabb esetben is csak 5 perccel ítél hosszabbnak.
  Sygic esetleg, ami 7 napig ingyenes?
  Plusz egy kérdés, Androidon a GMaps navi hány MB netet eszik nagyságrendileg?
  Előre is köszönöm Nektek.

  • avatar
   2016. augusztus 7. Válasz

   Szia! Persze töltsd le a Sygic Navigation próbaverziót – próbáld ki – és ha tetszik most akciós áron meg is tudod vásárolni. Ha pontosak az információim, akkor Augusztus 8.-ig tart az akció.

Szólj hozzá te is a cikkhez!

A hozzászóláshoz jelentkezz be. Nem vagy még tag? Regisztrálj!


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás