Múzeum. Bluetooth GPS-eket összehasonlító teszt

Navigáció – GPS. Előszó: ez a teszt még abban az időben íródott amikor a Speedshop-ban dolgoztam, és szinte korlátlanul hozzáfértem minden “földi jóhoz”, ami csak egy “navigációs blogger” számára elérhető…

…és, hogy mi okból került most ismét elő? Az olcsóbb okostelefonok nem minden esetben vannak a topon, a beépített GPS vevőt tekintve. Ám a legtöbb esetben egy külső (Bluetooth) vevő segítségével nagyon jó eredményeket lehet elérni. Igen, de akkor milyen készüléket vegyek? Az a néhány típus ami még újonnan kapható drága. Legyen inkább használt? És ha használt, akkor milyen? Itt kapcsolód (hat) ik ez a cikk (2007 Júliusában íródott)… (by Gyurci)

Mivel navigáljunk? (összehasonlító teszt)

A fórumokat olvasgatva feltűnt milyen fontos kérdés is lett manapság a navigáció. A világban egyre több készülék jelenik meg ami erre szolgál, már hölgyeknek is készítenek eszközöket (ld: Mio H610), egyszóval fontos kérdés lett a “mivel is navigáljunk?”

Miért is jó, a navigációs rendszer?

Először is elfelejthetjük a papír alapú térképet, és minden figyelmünket a vezetésre összpontosíthatjuk. A navigációs programok nem csak mutatják az utat, hanem hangosan érthetően időben előre jelezve el is mondják azt. Nagyon sokat tudnak, akár azt is beállíthatjuk, hogy mennyit lássunk előre az úton. Így egy pillantással beláthatjuk az utat és a kanyarokat előre a igényeinknek megfelelően.

Mindezeket akár indulás előtt is végignézhetjük akár berepülés módban (“itt a térkép megy helyettünk”), akár az útvonal adatokat kanyarról-kanyarra.

3gps

Miből is áll a navigációs rendszer?

Röviden, egy készülékből ami megmutatja az utat és hangosan navigál (hasonlóan, mint egy élő navigátor), valamint egy térkép szoftverből, mellyel megtervezhetjük(akár előre is) az útvonalunkat, és egy GPS vevőből ami mindig tudja hol vagyunk.

Mennyi készüléket kell ehhez magunkkal hordanunk?

Felhasználótól függően, lehet egy (PNA, vagy GPS-szel rendelkező PDA), esetleg kettő úgymint egy jó PDA, és egy GPS vevő.

Fenti összegzésből látszik, hogy többféle megoldás is kínálkozik a navigáció megvalósítására. Vagy olyan készüléket veszünk ami elsősorban navigációra alkalmas, és az irodai alkalmazások (Word, Excel, Email) nem elérhetőek róla, vagy inkább ezeket részesítjük előnyben és a navigálás másodlagos (a másodlagos azt jelenti, hogy nem kifejezetten navigációra vették az eszközt).

Most kiegészítő eszközöket teszteltünk, GPS vevőket melyeket már meglevő eszközünkhöz tudunk csatlakoztatni és pozícióinkat emigyen meghatározni.

Ezek lennének a Bluetooth GPS vevők. Tapasztalataim szerint egy külső vevő többnyire jobb vételt biztosít mint egy beépített, így kerestünk pár Bluetooth-os GPS-t kipróbálásra.

Bár nagyon sok szempont szerint lehet ezeket összehasonlítani, ez a teszt a vevő tudása illetve az ár/érték arány alapján készült. Nagyon sokan kerestek olyan vevőt, amely tudja a TMC szolgáltatást (dugófigyelő) is használni (nálunk még elérhetetlen, de az európai országokban már működik), mi találtunk egyet így ezt is bemutatjuk.

A tesztben Royaltek, Navibe és Globalsat vevőket fogunk összehasonlítani. Kezdjük tesztünk legolcsóbb résztvevőjével, Ő a Navibe gb735-ös vevő.

Navibe gb735

3gps2

Doboz és csomagolás.

A dobozban hálózati töltő, autós töltő, a GPS és a hozzávaló akku, és egy cd található. A cd-n a kezelési útmutató több nyelven, illetve egy USB driver található, de az XP-vel és rajta egy Útinfó szoftverrel nem sikerült a GPS-t szóra bírni. Nagyon sajnálom, mert ez sokat dobott volna a vevő végső megítélésében. Viszont pozitívum a mini USB-s töltő csatlakozás!

A vevő külsőre kellemes fekete színben pompázik, fogása selymes, kimondottan igényes. Nagy előnye, hogy cserélhető akku van benne. A párosítása WM 5-ös oprendszerrel rendelkező PDA-k esetében nagyon egyszerű, bár a WM2003-s gépeknél egy lépéssel több kell hozzá.

Navigálunk:

A párás, esős idő nem a kedvence, de így is biztosan navigál. Pont annyi holdat lát ilyenkor, amennyi a biztos navigációhoz szükséges. A lakásban a Navibe talált legkésőbb pozíciót, de az árkategóriához képest ez bőven belefér.

3gps5

Most a Wayfinder navigációs szoftver 14 napos próbaverzióját is kapjuk a GPS vevővel együtt. A PDAMánia Technet oldalán van egy teszt Krasnyánszki Zoltán tollából. Aki kíváncsi rá milyen is ez a program, innen megtudhatja:

A szoftver honlapjáról egyébként regisztráció után letölthető a fenti szoftver 7-es változata, mely 7 napig működik kompatibilis telefonunkon.

Specifikáció:

– 20 csatornás GPS vevõ
– Teljeskörű pontos navigáció – Standard Positioning Service (SPS)
– Kevesebb mint 130mA fogyasztás; +4.5V ~ 5.5V DC hálózati töltõ
– Bluetooth 1.1 kompatibilis
– Bluetooth Class 2 hatótávolság 10m
– Támogatott NMEA 0183 szabványú protokoll (. 3.0 GGA, GSA, GSV, RMC, VTG )
– Belsõ RTC (Real Time Clock – Valósidejű óra) (Backup elemmel)
– SBAS (WAAS, EGNOS Euro Geostationary Navigation Overlay Service) támogatás
– Egyszerű párosítás PDA vagy Notebookkal, mobiltelefonnal Bluetooth 1.1 kompatibilis
– Cserélhető, újratölthető 1050mAh Lítium-ion akkumulátor (CJ-BL5C)

(Az akkumulátor kompatibilis a Nokia BL-5C típusú akkumulátorával.)

Működési idő : kb. 9-10 óra

– 3-színű LED a Bluetooth, GPS és akkumulátor állapotának jelzésére
– Külső MMCX típusú antenna csatlakozó
– ROHS követelménynek megfelel

Start: átlagosan 42 mp-en belül

– Pontosság: 10 méter RMS 1 mikro mp szinkronizálás a GPS Dátummal és idővel : WGS-84
– Érzékenység: -159dBm
– Magasság: 18000 méter alatt
– maximum sebesség: 515 m/s alatt
– maximum gyorsulás: 4g alatt

Globalsat 359s

3gps4

A Globalsat vevő és tartozékai.

A dobozban a készülék, autós töltő egy cd, és az akkumlátor található. A cd-n, Mac-hez és Pocket PC-hez van utility program, valamint a kezelési kézikönyvek több nyelven.

A vevõ kellemesen vékony, névjegytartóhoz hasonlít. Ez a kinézet teljesen egyedivé varázsolja. Ugyan nincs hozzá hálózati töltő, de ezt egy pár száz forintos kiegészítővel, és az autós töltővel pótolni tudjuk. Megoldás lehet a szinkronkábelen keresztüli töltés is.

Az ehhez szükséges átalakító is pár száz forintért a Webáruházban is megvásárolható. Természetesen ennek a GPS-nek is mini USB-s a töltője, és az akku is cserélhető. (kinyitással vigyázzunk, az akku zárja nem körömbarát)

Navigálunk:

A Globalsat 359s hihetetlenül gyorsan talál műholdat, és a szobai képeken látszik, hogy messze a legtöbb holdat használja. Már az utcai használat alatt is látszott, hogy ezt a GPS-t nagyon eltalálták, de a benti teszt ezt igazolta is. Bár még az rbt-1000 is pozicionál ugyanott, és ugyanakkor de ez egészen más volt. Gyakorlatilag a párosítás ideje alatt pozicionált, így a Russa elindításakor csak annyit mondott a Russa “van GPS jel”. Aki rászánja a megfelelő összeget, és kipróbálja biztosan nem fog csalódni.

3gps6

Specifikáció:

– SiRF Star III magas teljesítményű és alacsony energiafogyasztású chipkészlet
– Bluetooth 2.0
– Beépített antenna
– Akár 11 órás működés
– Energiatakarékos üzemmód (10 perc tétlenség után a készülék kikapcsol)
– Támogatja a WAAS és EGNOS rendszereket melyek még nagyobb pontosságot tesznek lehetõvé
– Méretek: 82 x 41 x 13,4 mm

Chipset: SiRF Star III WAAS Frekvencia: 1, 1575.42 MHz C/A kódolás: 1.023 MHz chip rate Csatornák: 20 csatorna Érzékenység

Adatgyűjtés: -148dBm
Nyomkövetés: -159 dBm
Pozicionálás pontossága: 10 méter, 2D RMS ~ 5 méter, 3D RMS WAAS Sebesség: 0.1 m/s Idő: US GPS idő
Alapértelmezett: WGS-84 adatgyűjtési idő (szabadban, álló helyzetben) adatfrissítés: 0.1 sec., átlagosan

– Hot start: 1 mp, átlagosan
– Warm start: 38 mp, átlagosan
– Cold start: 42 mp, átlagosan
– Magasság: 18,000 méter (60,000 láb) max.
– Sebesség: 515 méter/mp (1000 knots) max.
– Gyorsulás: – Protocol üzenet: NMEA-0183 protocol,
– Bluetooth felület Baud érték 4800bps
– Kimeneti formátum: GGA(1mp), GSA(5mp), GSV(5mp), RMC(1mp)
– Működési hőmérséklet: -20° to 60° C
– Páratartalom: 5% to 95%

Royaltek Roadiator

3gps3

A Roadiator doboza, és tartozékai.

A dobozban a készülék, autós töltő hálózati töltő, TMC antenna!!, leírás, és a CD található.A Cd-n segédprogram az XP alá, a PPC alá, link a gyártó oldalára és egy leírás található. Az eddig látott Royaltek készülékekben könnyen cserélhető akku volt de ennél nem lehet kézzel kinyitni a fedelet. Nagyon fontos, hogy ez az egyetlen külső GPS vevő amely jelen pillanatban kapható, és tudja a TMC szolgáltatást.

Mi is az a TMC?

Elõször Sanciman cikkét olvassátok el, utána érdemes elolvasni Szerémy Péter cikkét, ami a TMC biztonságáról szól.

Navigálunk:

A hírek szerint Magyarországon is lesz TMC szolgáltatás. Az IGO legújabb frissítése, az IGO 2006 MyWay Plusz már kezeli is a TMC-t. Az un. Nyugat Európai országokban már most is működik, így ott már most is használhatjuk a TMC információit. A szobában rövid idő alatt, biztosan pozicionál.

3gps7

A Royaltek Roadiator szobában, és magas házak között.

Kint az utcán hibátlanul navigált. Az a feltűnő különbség a régebbi Royaltek vevõhöz(RBT-1000, ami egyébként a maga nemében egy egészen kiváló GPS vevő), hogy sokkal több holdból gazdálkodik és így az újratervezések száma a minimumra csökken. Még a Ladában, ahol a szélvédő felület minimális, ott is hibátlanul teljesít.

A CD-n lévő programokkal az XP alatt is üzemel, és az Útinfo PC-s változata is tudja használni.

Ismét bebizonyította a Royaltek, hogy GPS vevői a legjobbak között vannak és árban is állják a versenyt.

Spcifikáció:

– Kompakt kicsiny méret a PDA-k mellé tervezve
– SiRF StarIII chipset
– Beépített akkumulátor 6 órás működési idővel
– Külsõ FM antenna szükséges – a csomag tartalmazza
– Gumitalp a csúszásmentességért

– Csatornák: 20 csatorna
– Működési frekvencia: L1 frekvencia 1575.42MHz és FM RDS vétel
– Antenna Típus (TMC): Külső FM Antenna.
– Antenna Típusa (GPS): Beépített Antenna
– Jelkódolás: C/A kód
– Akkumulátor üzemidõ 6 óra
– RDS-TMC támogatás: Igen
– Akkumulátor védelem: Igen

– Jelvételi idõ
– Hot start: 1 mp, átlagosan
– Warm start: 35mp, átlagosan
– Cold start: 42mp, átlagosan Pontosság

Pozicionálás: 10 méter RMS
Sebesség: 0.1 méter/ sec
Idõ: 1 mikro sec szinkronizáció a GPS idővel

Dinamikai tulajdonságok:
Magasság: < 18,000 méter
Sebesség: Gyorsulás: < 4g

Kapcsolat
Bluetooth (Class 2) Serial Port Profile
Protokoll
NMEA-0183 V3.0
GGA, GLL, GSA, GSV, RMC, VTG, 57600

Fizikai tulajdonságok

Antenna hossza:150cm
Csatlakozó: 2.5? mm Jack
RDS-TMC vevõ

Frekvencia: 87.5Mhz~108Mhz US/Európa
RDS érzékenység: 3uV
Energiaellátás: 5.0 10%V DC bemeneti
Belsõ akkumulátor: Újratölthető 3V lítium akkumulátor Bluetooth

Bluetooth szabvány
Bluetooth 1.1 (Class 2)
Támogatott szoftverek

1. Destinator 6 PDA
2. Destinator 6 PDA & TrafficSam (De nem támogatja a német TMCpro-t )
3. Destinator v6.1.1 PDA & TrafficSam
4. ROUTE66 Navigate 7

Más szoftverekkel is működhet a TMC vevõ. Pl. iGO 2006 SE vagy MioMap 3.2, MyGuide Navigator 6.1

Készenléti idő teszt.

Legelőször a Royaltek Roadiator merült le, nagyjából 6 órát ment. A Navibe nyolc óra eltelte után még vidáman villogott. A Globalsat 359-es sorozatában pedig energia takarékos mód, ha bizonyos ideig nincs kapcsolatban, kikapcsol.

Használati idõ teszt:
Globalsat 359s : 13 óra, 56 perc
Navibe GB-735 : 11 óra, 40 perc
Royaltek Roadiator: 06 óra, 23 perc

Végül egy rövid összefoglaló:

A gyorsasága, és érzékenysége a Globalsat 359s-t állítja az élre. Közepes árfekvése szerintem még mindig megéri. A mini USB csatlakozó, és a kis méret erősíti ezt.

Másodikként nálam a Royaltek Roadiator végzett. Bár Ő a legdrágább a sorban, viszont TMC képes, és XP alatt is elindult. Nagyon gyorsan pozicionál, érzékeny és a mérete még elfogadható. Kár, hogy nem szabvány mini USB-s a töltője.

Az ár/érték versenyt mely tesztünk kiindulási pontja volt, viszont a Navibe nyerte. Valamivel többe kerül, mint a többi vevő árának a fele!, tudása viszont ennél jóval nagyobb. Elõnye a nagyon kedvező ára, és a szabványos mini USB-s töltője.

Összegzés:

Mind a három vevő jó vétel. A Globalsat a pontossága, a Roadiator a TMC képessége és a Navibe az ára/érték aránya miatt. Jó navigálást!

2 hozzászólás
 1. avatar
  2016. június 30. Válasz
  halbela

  Engedjétek, meg, hogy még egy vevőt figyelmetekbe ajánljak:
  Qstarz bt-q818xt
  Bár nem arra szánták, de egyre többen használják mezőgazdaságban, ahol pedig a közúti navigációnál sokkal pontosabb helymeghatározásra van szükség. EGNOS-szal tudja a 2,5 m alatti viszatérő(!) pontosságot, folyamatos használatban pedig a 0,5 m alatti ún. csatlakozó pontosságot.
  Az akksija egy töltéssel több mint 24 óra üzemet kibír.
  Gyengéje (ennek is) az apró beépített (patch?)antenna lehet, magas házak között nem próbáltam, mit tud, de kb. a tesztben szereplőkéhez hasonló stabilitást biztosan tudnia kell.
  Bluetooth-a stabil, hidegindítása is elég gyors.
  Ára általában 30-40ezer között.

  • avatar
   2016. július 1. Válasz

   Szia Béla! Köszönjük a friss információt!

Szólj hozzá te is a cikkhez!

A hozzászóláshoz jelentkezz be. Nem vagy még tag? Regisztrálj!


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás