Kínából érkezett – 4022D autós MP5 lejátszó távirányítóval

Navigáció – GPS. A GearBest jóvoltából alkalmunk nyílt kipróbálni egy 4022D 4.1″ autós MP5 lejátszót. Azt gondolom, erre mondjuk hogy kalandos úton érkezett, még Május közepén adták fel, és csak…

…és csak Július közepén érkezett meg a termék. Ez elég hosszú idő, már letettem arról hogy valaha is ideér. De én is belehúztam, mert a készülék csak tegnap “épült” be az autóba, most pedig már Október közepét írjuk… Most az első tapasztalataimat osztom meg veletek. A csomagolás egyszerű, de az akkori 60 dolláros (mostanra már csak 43 dollár) árához képest kulturált, és biztonságos is (azt terveztem, hogy mutatok kicsomagolós képeket is, ám ezeket elnyelte számítógép feneketlen bendője…).

A lejátszó jól védve van a külső behatásoktól, amit az bizonyít hogy a két hónapos kalandozást is baj nélkül kibírta. A dobozból nem csak kivenni lehet a benne lévő dolgokat, de meglepetésemre visszarakni is. Egyelőre csak a készülék került a helyére, ez semmilyen fúrassal – faragással – forrasztással nem járt, csak fel kellett dugni az autóban gyárilag benne lévő ISO csatlakozókat és működött is. Persze nekem előtte egy kazettás Kenwood magnó volt bent, így nálam két kábelt fel kellett cserélni, amit a legegyszerűbb volt egy átalakítóval megoldani.

A programozás egyszerű is, meg nem is: a rádió frekvenciák beállítása pikk – pakk, míg az óra/dátum, és némi normális hangzás kicsikarása hosszabb időbe telt. Az SD kártyát és a bedugott Pen Drive-ot is azonnal, minden hókuszpókusz nélkül olvasta. Ami az idősebb korosztály számára nehézséget okozhat, az a Magyar nyelv hiánya.

Akkor az első tapasztalatok: kis türelemmel egészen normális hangok csiholhatóak ki belőle, hellyel közzel a mély hangok is felismerhetőek. A rádión nincs RDS kijelzés, enélkül meg lehet lenni. Az automata programozás jó dolog, de használni nem nagyon fogjuk. Az első kezembe kerülő microSD kártyát beletettem (egy 2 GB.-os matuzsálem), de még erről is hibátlanul élvezhető volt a rajta lévő kép és a hang is. Kipróbáltam egy 8 GB-os PenDrive-val is, hasonló eredménnyel.

Nekem bejön a kijelzőn (kikapcsolt állapotban) megjelenő hatalmas digitális óra is. Ami mindenképpen a “nem tetszik” kategóriába tartozik, az a telefonkihangosító. Bár a bejövő hívás hangja szépen, tisztán és érthetően szól, de nagyon hosszú a (válasz) várakozási idő. A kimenő beszéd a visszajelzések alapján alig, vagy egyáltalán nem hallható – és ráadásnak elég visszhangos is.

A rádió méretei nem csak a beszereléshez kapcsolódó méretek terén pontos, de egy szabvány autórádióhoz vásárolt előlap”takaró” is tökéletesen illeszkedik hozzá. A készülékhez kapott távirányító jó ötlet, bár a használata elég nehézkes (kemények a gombok, és a csak szemből működik). Van egy kormányra szerelhető testvére is, de egyelőre nem jöttem rá, hogyan lehet feltenni.

A többi tartozékot egyelőre nem használtam, ráadásul a kamera beszereléséhez szakember kellene, lévén a műszerfal elég jól össze van rakva, ám azt nem döntöttem el hogy akarok-e (még több) pénzt költeni egy ideiglenesen beszerelt tárgyra.

Egyelőre ennyi. A jelenlegi 43 dolláros árát nézve, még így is jó ajánlat annak, aki a felsorolt apróbb/nagyobb hibákkal együtt tud élni…

+

– Pontosan illeszkedik az 1 DIN-es helyre.
– Könnyű beszerelni.
– Távirányító van hozzá (kormányra szerelhető is).
– Lejátszik (zenét, filmet, videót) SD kártyáról, Pen Drive-ról, és Aux-in (kábeles) kapcsolaton keresztül is.
– A filmet és a hangot is akadásmenten, késés nélkül lejátssza.

– A Bluetooth kihangosítás közben a kimenő hang nagyon halk, és nagyon nagy a késés a párbeszéd során, és visszhangzik is.
A Bluetooth kapcsolat során a zenét nem játssza át A kormányra szerelhető távirányítón van egy gomb, amelynek a használatával igen.
– A (kézi) távirányító elég gyengécske.

Technikai adatok:

– Jel – zaj viszony, SNR: 65dB
– Frekvenciaátvitel: 20Hz – 20KHz
– Hangszóró impedancia: 4 – 8 ohm
– FM frekvenciasáv: 87.5MHz – 108MHz
– Érzékenység: 25dB
– Szelektivitás: 60dB
– Sáv szétválasztás: 35dB
– Teljesítmény: 50W x 4
– Kijelző nyelve: Angol, Kínai, Orosz, Portugál, Spanyol

Tudás:

– 4.1 inch nagyfelbontású TFT kijelző.
– SD / MMC kártyahely.
– USB 2.0 port.
– Támogatja az 512M / 1G / 2G / 4G / 8G micro SD kártyát.
– Támogatja a RMVB / RM / FLV / 3GP / MPEG / DVIX / XVID / DTA / VOB / AVI videó formátumokat.
– Támogatja a MP3 / WMA / WMV / OGG / APE / ACC / FLAC / audió fájl formátumokat.
– Bluetooth 2.0, támogatja a “kéznélküli” kihangosított hívásokat.
– Sztereo tuner, keresés és tárolás automatikusan (is).
– 3 FM sáv, 3 x 6 csatorna tárolható.
– 440 x 240 felbontás.
– Multifunkciós távirányító.
– Kétirányú videókimenet és egyirányú AV bemenet.
– Digitális óra funkció.
– TV kimenet, képnézegető és zene hllgatás közben.
– 2 db. távirányító elemmel (CR 2025).

A csomag tartalma: 1 db. 4022D autós MP5 lejátszó, 1 db Angol nyelvű kezelési útmutató, 2 db. távirányító, és 2 db. kábel. Nálam egy kicsit bővebb verzió van: 1 db. MP5 lejátszó, 1 db. Angol nyelvű leírás, 2 db. távirányító (egy a kormányra, és egy “kézi”), 2 db. ISO csatlakozó, kábellel, 1 db. kamera DVR kábellel és egy hozzávaló hosszabbító kábel, és 1 db. tápkábel.

A bemutatott kamera a GearBest webáruházból rendelhető meg. A termék linkje itt található.

12 hozzászólás
 1. avatar
  2017. október 16. Válasz
  Zsolto

  Jaj de jó, megint termékbemutató :)
  Ennyi pénzért minden apró hiányossága ellenére marha jó kis cuccnak tűnik. Nagyon tetszik, hogy kormányos és kártyás távirányítója is van.
  Kíváncsi vagyok, hosszabb idő után mi lesz a véleményed róla.

  • avatar
   2017. október 16. Válasz

   Magam is így gondolom, bár nagyon hiányzik még egy esti fénybeállítás. Így, hogy nem a konzol tetején van nem annyira zavaró, de ha ott lenne, akkor valami emgoldás kellene rá. De az biztos, hogyha tartós lesz, akkor ezt az összeget vastagon megéri. Hosszabb idő eltelte után ismét megírom a tapasztalataimat.

 2. avatar
  2017. október 19. Válasz
  Watt

  Nekem 1-2 hónapja be van már építve, pontosan ugyanez. (Van egy rakás verziója, amikben nincsen nagy különbség, de én úgy láttam, ez a legjobb, kinézetre is.)
  Pár dolgot pontosítanék, kiegészítenék.
  Az én példányom sajnos kicsit megbízhatatlan. Néha (mondjuk 10-ből egyszer) nem kapcsol be a slusszkulcs elforgatásával. Ezzel az a legnagyobb baj, hogy ilyenkor sehogy sem lehet bekapcsolni, le kell állítani a motort… Pfff…. Kértem az eladót, hogy amennyiben software frissítéssel megoldható, akkor küldjenek új verziót, de nem sok esélyt látok rá.
  Egyszer a felépített Bluetooth kapcsolat is megszakadt úgy, hogy szintén csak gyújtáslevétel oldotta meg a dolgot. (Ebből is kiderül, hogy a rádión kikapcsológomb semmi sem tesz, csak leveszi a hangot és kiteszi teljes képernyőre az órát.)
  A kihangosító tényleg baromi nagy lag-et visz a beszélgetésbe, nagyon nehézzé, de azért nem lehetetlenné téve a kommunikációt. Én inkább használom, minthogy megbüntessenek. Visszhangosodás viszont nálam nincsen, a hívott felek sem panaszkodnak rá. Ellenben valóban kiabálni kell az autóban, csak akkor hallja jól a másik fél, amit mondok.
  A tolatókamerát én saját magam beszereltem, nem olyan nagy dolog, igaz, elszórakozgattam vele pár napig. Az MK2-es kombi Mondeomhoz viszont rövid volt a videó kábel, amit adtak. Kellett vennem hosszabbítót, ami nem is annyira evidens, mert RCA hosszabbító kábelt (egyik vége apa, másik anya) nem árulnak nagyáruházakban. Én éppen kicseréltem a rendszámtábla világítást is szintén Kínából rendelt LED-esre, ami azért hasznos, mert jó nagy fényárt csinál a kocsi hátuljára, ami szükséges is ahhoz, hogy éjszaka bármire is használható legyen a tolatókamera. (A kamerában lévő 4 LED semmire sem elég.)
  A kormányra szerelhető távirányító tök jó dolog. A trükkje az, hogy csavarhúzóval szét kell szerelni, akkor láthatóvá válik, hogy tépőzár tartja a gumit össze… Innentől pedig adott, hogy mi a megoldás.
  A Bluetooth zenénél is valamit elrontottál, mert mennie kell. Simán lehet telefonról rádió helyett zenét hallgatni. Ha azt akarom, hogy a gyerekek ne aludjanak el az út végén, akkor benyomom YouTube-ról a Pamkutyás Despacito paródiát. :) (Végtelen Telenor internet előnye…)
  Tolatás közben leáll a rádió, zenelejátszás, stb. kivéve a telefonhívás hangja. (Még jó, hogy az nem.)
  Én három dolgot javítanék rajta:
  1. Stabilitás. Nem indul, elveszti a Bluetooth kapcsolatot, ez gáz.
  2. Bluetooth kihangosító lag túl nagy.
  3. RDS. A hiányával jöttem rá, hogy mennyire hiányzik.

  +1 még eszembe jutott: A lapostévék miatt nekem teljesen ráállt a szemem, hogy kiszúrom, ha 4:3-as kép van igénytelen módon 16:9-re széthúzva… Na most a tolatókamera esetén is erről van szól. Sajnos a kamera 4:3-as képet küld, amit a rádió 16:9-ben jelenít meg.

  Egyébként tetszik, nagyon menő.

  • avatar
   2017. október 19. Válasz

   A bekapcsolással kapcsolatos probléma eddig nem jött elő, a kamerához kaptam hosszabbítókábelt, de a műszerfalon kifűzni egyelőre nincs kedvem. A kormánytávirányítót megnézem, kösz a tippet. A Bluetooth zenénél nem gondolom hogy bármit el lehet rontani, de megnézem. A Bluetooth a jelet nekem még nem vesztette el. Engem nagyon zavar az éjszakai mód hiánya. És miután elég nagy kijelző, és elég sok fénnyel ég, parkoláskor (szvsz) egy idő után nem fog tetszeni akksinak – különösen télen…

   • avatar
    2017. október 19. Válasz
    Watt

    Én a kábelt úgy húztam át, hogy kivettem a kesztyűtartót és ott egész jól át tudtam dugni, aztán csak a küszöbök alatt kellett behúznom. Mivel kombi autó, a plafonra kellett felvezetnem, ott fogyott el a gyári kábel. Ahhoz csatlakoztattam egy RCA hosszabbítót. A Bluetooth-nál a telefonban a párosított bluetooth eszköznél (fogaskerék ikon a GBT-CARKIT sorban) kell megnézni, hogy ki van-e pipálva a “Média audió”. Ha nincs, akkor nem lesz zene. Éjszaka valóban túl fényes a kijelző, viszont én 100%-ig biztos vagyok benne, hogy LED a háttérvilágítás, vagyis sokat nem fogyaszthat…

    • avatar
     2017. október 19.
     Watt

     Megtaláltam a képet, amit csináltam róla: https://navigyurci.hu/wp-content/uploads/2017/10/tavirnya.png

    • avatar
     2017. október 19.

     Köszönöm a képedet, mindenfelé próbáltam széthúzni – csak oldalra nem… :) A kormány távirányítóról az egyik gombról működik a BT-s zenelejátszás is. Amúgy jó lenne egy normális leírás a készülékhez, de semmi nem tökéletes.

    • avatar
     2017. október 19.
     Watt

     Pontatlanul fogalmaztam. Nem a távirányítót kell szétszedni. A távirányító lehúzható a tartóról. Ha lehúztad, akkor hozzáférsz a két csavarhoz, amivel a tartót lehet szétszedni..

    • avatar
     2017. október 19.

     A kormányra szerelhető távirányítóban hol van (még) csavar? Az elem alatt/mellett megtaláltam, de annak a kivétele után cak azon az oldalon nyílik a “gumis” rész. De a másik, LED felöli oldalon hol van csavar?

     Más:

     A Média Audio ki van pipálva, ennek ellénere nem megy át a zene. Most is van bent egy hátsó kamera, én a kapaszkodók felett vezettem el, hogy ne kelljen megbontani a kárpitot. A kesztyűtartós megoldást megnézem, kösz az ötletet!

    • avatar
     2017. október 19.
     Watt

     Még egy dolog, eszembe jutott, ami tetszik. Waze-be beállítom, hogy mindig a hangszóróról szóljon. Közben telefonról szól a zene is. (Mármint az az autó hangszórójából.) A Waze az utasításokat a telefon hangszóróján mondja így be, és közben lehalkítja (de nem teljesen) a zenét. Hasznos, amikor valóban ismeretlen helyen megyek, tuti nem hagyom figyelmen kívül az utasítást, mert az elég feltűnő, hogy elhalkul a zene.

    • avatar
     2017. október 19.

     Ezt is kipróbálom, köszi!

Szólj hozzá te is a cikkhez!

A hozzászóláshoz jelentkezz be. Nem vagy még tag? Regisztrálj!


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás