Navigon T-Mobile Edition. Használat közben

A napokban egy ismerősöm nagy lelkesedéssel hívta fel figyelmemet: „Hallottad? Ingyen letölthető a NAVIGON!” Nagyon meglepődtem, bár már olvastam a T-Mobile és a Navigon németországi hasonló akciójáról, de nem gondoltam volna, hogy a hazai T-Mobile kedveskedik nekünk… “II. Blogíró pályázatra beadott alkotás”

Bár azt szokták mondani, hogy ajándék lónak ne nézd a fogát, azért szerintem kicsit vizsgáljuk meg alaposabban új szerzeményünket:

Először meglepetésként ért a program mérete: 1.69 GByte. Ebből rögtön látszik, hogy a nem csak a Magyarország térképet tartalmazza. Arra gondoltam, hogy már most magában foglal mindent, amit a teljes csomag tud, csak a licence határozza meg, mit is használhatunk valójában. Így is lett, de haladjunk sorjában:

Letöltés után a program elég “fapadosnak” látszik: a jelenlegi tartózkodási helyünktől el tud navigálni a kívánt célhoz: megadhatunk címet, kiválaszthatjuk a POI-k közül vagy kikereshetjük a térképen. Lehetőség van megadni otthonunk címét és erre később egy gombnyomással hivatkozni. Külön említést érdemel, hogy nem csak az adatbázisban tárolt POI-k közöt kereshetünk, hanem mobilnet vagy WIFI használatával a Google adataiból is válogathatunk.

Természetesen tárolhatjuk a „Kedvencek” között a gyakran használt címeket és az előzmények alapján is indíthatjuk a navigációt. Az iPhone Kontaktjait és az iPod kezelését (navi közbeni zenehallgatás) csak egy ingyenes regisztráció után érhetjük el. Navigációs képernyő ekkor kétdimenziós. Ezen grafika alapján nekem olyan érzésem volt, mintha „sok évvel ezelőtti” programot látnék…

Röviden értékelve: van egy két évig használható programunk NAVTEQ térképpel és alapvető funkciókkal. Cserében néha a T-Mobile időnként egy 2 kbyte-os adatforgalom keretében lecsekkolja hogy jogosan használjuk-e a programot: az ő előfizetői vagyunk-e? Nekem az a véleményem, hogy aki évente néhány alkalommal használja csak belföldön, annak vállalható kompromisszum.

De én azért ettől többet szeretnék! Kellene egy elfogadható 3D-s nézet, szeretnék előre megtervezni útvonalat köztespontokkal, tárolva, később elővehetően. Ezekért a funkciókért viszont már fizetni kell. Majd 10 €-t. Ráadásként megkapjuk a MyRoute alkalmazást, koordináták alapján is navigálhatunk és még a pozíciónkat is megoszthatjuk ismerőseinkkel. Szerintem ha ezzel a programmal akarjuk kielégíteni navigációs vágyainkat, erre a csomagra szükségünk lesz.

Amennyiben nem csak Magyarországon szeretnék élvezni a programunk által nyújtott szolgáltatásokat, akkor bizony a térképekre is áldozni kell 9.99 vagy 19.99 €-t. Ez rendben is van, az én gondom a következő: „Ha a Magyarországon érvényes NAVIGON select T-Mobile Editiont külföldön használja, egyéb díjak merülhetnek fel. Az alkalmazás külföldön rendszeresen ellenőrzi a felhasználó licencének érvényességét. A hitelesítés kb. 2KB-os adatátvitellel jár. A mobiltelefonja előfizetési csomagjától függően ez többletköltséggel járhat.”

Hát nekem semmi kedvem külföldi roaming díjat fizetni!

Amennyiben túltettük magunkat ezen lelki stresszen, jöhetnek az extrák:

– Kérhetjük a 3D csomagot 19.99 €-ért: kapunk érte nagyon szép panorámás navigációt és az autópálya kereszteződések valósághű megjelenítését.
– Választhatjuk a Biztonsági és Relax csomagot 9.99 €-ért, cserébe figyelmeztet a sebességtúllépésre és a traffipaxokra valamint kapunk egy igen jó sávasszisztenst. Ez nem csak azt mutatja, hogy a kereszteződésben milyen sávok lesznek és nekünk melyik a megfelelő, hanem azt is, hogy ezek hogyan alakulnak ki? Mindezt egy gyorsan áttekinthető vázlatos rajzon. Szerintem követendő példa más programok számára is.

Néhány szó a működéséről:

Először is: A telepítéshez kétszer annyi szabad hely kell az iPhone-on, mint a program mérete. Persze ez nem Navigon sajátosság, de jó tudni a fölösleges bosszankodások elkerülése végett. Az első indításkor szólt, hogy kapcsoljam ki WIFI-t: mobilnetet akar a hitelesítéshez. Kikapcsoltam, újra elindítottam, kiléptem, a WIFI-t visszakapcsoltam majd ismét beléptem a programba. Azóta nem kérte.

A program gyorsan indul (3GS), és rövid ismerkedés után, gyorsan kiismerjük magunkat a menükben. Amennyiben magyar az iPhone nyelve, akkor a Navigon is magyar menükkel örvendeztet meg és a hangutasítások is magyarul hangzanak el. A szükséges paramétereket egy helyen állíthatjuk be, és viszonylag gyorsan testre szabhatjuk.

A POI-k láthatóságát csoportonként és kategóriánként állíthatjuk. Pld. egy kattintással kikapcsolhatjuk az összes éttermet, de egy-egy kapcsolóval visszaállíthatjuk a McDonald’s és a Pizza Hut láthatóságát. Számomra szimpatikus megoldás. Kár, hogy a megjelenő ikonok csak akkor felismerhetőek, ha az iPhone a kezedben van. Vezetés közben csak színes kis „mintának” látszanak a térképen. Szóval picik. A magyar hang egészen elfogadható, „mindennapi használatra alkalmas”. Nem bántja az ember fülét, mint TomTom Marika, de nem éri el iGo Andi/Bori/Moha bá szintjét. Érthetően, időben szól, hogy mikor mit tegyél?

Nem ilyen egyértelmű viszont a grafika. Az útvonalat jelző csík nagyon vastag, néha kitakarja a szomszédos kis párhuzamos utcákat. Különösen kereszteződésbe érve néha nagyon bezoomol, és akkor hirtelen a képernyőre pillantva csak egy sárga foltot látok. Nekem nagyon nem tetszik, különösen annak fényében, hogy nem lenne nagy munka vékonyabbra venni. A sebességet, távolságot, érkezést jelző betűk és számok számomra nagyon picik. Nem elég rápillantani, komolyan koncentrálni kell a leolvasásra. Én pár perc után feladtam. Tetszik viszont, hogy a kanyarodást jelző nyilak nem „mezei nyilak”, hanem a kereszteződés alaprajzát is mutatják vázlatosan. Ráadásul jelzi a két egymást követő manővernél a másodikat is. Ismét ki kell hogy emeljem a feláras sávasszisztenst. Nagyon hasznos tud lenni ismeretlen helyeken. Amennyiben letérünk a tervezett útról, később és lassabban tervez újra, mint pl. az iGO.

Hiányoltam viszont a TMC-t a programból. Már Magyarországon is nagyon időszerű lenne, de a nyugat-európai lehetőségekre sem találtam utalást. A NAVTEQ térképek véleményem szerint egyre jobbak, bár még közel sem érik el a TopMap szintjét, viszont megelőzi a Tele Atlas pontosságát. Mondom mindezeket annak ellenére, hogy ebben a verzióban még nincs benne az M6/M60. Az egyes kiegészítő modulokat a programon belülről vásárolhatjuk meg, további letöltést már nem igényelnek. Én 3GS-en használom 3D csomag nélkül: navigáció közben szépen teszi a dolgát: nem akadozik, folyamatos a képernyőmozgás, időben szól az egyes manőverek előtt. (Igaz, a 3D-s domborzat hiánya miatt kisebb a teljesítményigény).

Összegezve: Mindenképpen köszönet érte a T-Mobile-nak! Ha csak az ingyenes lehetőségeket választjuk, akkor is áthidalhatjuk az esetleges navigációs problémáinkat a szoftverrel. Ha egy kevés pénzt is szánunk rá, akkor már elég komfortos programot kapunk. Bár ez esetben lassan elérjük az iGO Magyarország+Románia árát. Ha külföldön is gyakran akarjuk használni, akkor szerintem nem éri meg a kiegészítőkre költeni, hanem meg kell venni egy „FULL EU” programot. Például egy olyan akcióban, mint ami pár napja volt: 45 € magasságában volt a Navigon EU.

34 hozzászólás
 1. avatar
  2010. szeptember 7. Válasz

  Más programban van gps jel? Működik rendesen pl. a “Térképek”?

 2. avatar
  2010. szeptember 7. Válasz
  Lovi

  Csak az alap térképek program, a maps van a telon. Az működni szokott

 3. avatar
  2010. szeptember 7. Válasz

  A hitelesítés az telepítés után rendesen lement?

 4. avatar
  2010. szeptember 7. Válasz
  Lovi

  Elvileg igen. Most újraraktam de így se működik :S

 5. avatar
  2010. szeptember 7. Válasz

  Összefoglalom:
  -Más programban van GPS vétel
  -Ennek a programnak is engedélyezve van
  -Rendesen felment a program, T-Mobile-os kártya van a telefonodban, a hitelesítés az elején rendben megtörtént.

  Ha mindez így van, akkor azt hiszem kifogytam az ötletekből :(

  • avatar
   2010. szeptember 7. Válasz
   Gyurci

   @ mzperx67 Hogyha más programban van gps jel, és pozicionál is, akkor szvsz hitelesítési probléma lesz.

 6. avatar
  2010. szeptember 7. Válasz

  @ Gyurci Erre tippelek én is, ezért is soroltam fel tételesen a “feltételeket”

  • avatar
   2010. szeptember 7. Válasz
   Gyurci

   @ mzperx67 Sajnos azon távolról, nem fogsz tudni segíteni.

 7. avatar
  2010. szeptember 8. Válasz
  Razofen

  @mzperx67

  Továbbra sem találtam magyar nyelv beállíthatósági lehetőséget. Már épp meg akartalak kérdezni, hogy neked, hogy sikerült, mikor a posztban ráakadt a szemem erre:

  “Amennyiben magyar az iPhone nyelve”

  Átállítottam az iPhone nyelvét angolról magyarra, s láss csodát, tényleg magyar lett a Navigon.

  Well…. ez azért szerintem nem kicsit gáz. Hogy az oprendszer nyelvét kell váltani, ha a naviban ilyen vagy olyan nyelvet szeretnél? Hirtelen erre semmi épkézláb magyarázat nem jut eszembe, hogy ezt miért csinálhatták így.
  Ráadásul ugye azon 3G tulajok, akik (utólag egyébként nagyon bölcsen) nem álltak át a 4.0 OS-re, és maradtak 3.x-en, ők ugyebár ha akarnak se tudnak magyarul navigálni.
  Érthetetlen.

  • avatar
   2010. szeptember 8. Válasz
   Gyurci

   @ Razofen Ezt már az Androidnál is eljátszották. Amíg nem volt magyarul Android…

 8. avatar
  2010. szeptember 8. Válasz

  @ Razofen Abból indulnak ki (szerintem), hogy mi a fenének akarsz te más nyelven navigálni mint ahogy az iPhone be van állítva? Csak egy “fölösleges” állítgatási lehetőség. Fölösleges–>kerülendő. Nekem sem tecc, de ez van :(

 9. avatar
  2010. szeptember 8. Válasz
  Razofen

  Hát nem tudom, értem én a modern ergonómiai törekvések logikáját, szerintem is az egyszerűbb jobb, de ez már kicsit talán túllő a célon a helyettem gondolkodásban. Az szerintem egyáltalán nem ritka, hogy egy bármilyen eszközön az ember angol nyelvű OS-t futtat, de bizonyos alkalmazásokat az anyanyelvén szeretne használni.
  Nade mindegy, annyira nem súlyos probléma ez, hogy ezen lovagoljak. Ahogy írtátok is, ez van.

  Magát a programot egyébként én majdnem a használhatatlan kategóriába sorolnám most már így pár napos próbálgatás után, de ahogy fentebb is utaltam rá, ebben azért nem feltétlenül a Navigon a hibás, hanem hogy a 3G-t megfojtotta a 4.0 OS. Ez ellen szól, hogy az iGO azért (ha egyszer elindul végre), akkor az működik rendesen.
  Viszont olvastam valahol máshol ma, hogy többen tapasztalták 3G tulajok, hogy a Navigon a 4.0 óta használhatatlan lett.
  Úgyhogy egyelőre felmentést kap :) (ha minden működne szépen rendesen, nagyon kis tip-top program lenne ez, még így fapados verzióban is)
  Ma jön ki a 4.1, ami állítólag javít a 3G-n teljesítményén. Kíváncsi leszek. :)

  • avatar
   2010. szeptember 8. Válasz
   Gyurci

   @ Razofen Sajnos iPhone-ban nem vagyok otthon. Viszont én láttam régi iPhone-n a Navigont, és működött. Azóta több let a csicsa?

 10. avatar
  2010. szeptember 8. Válasz
  Razofen

  Hát így is lehet mondani. A 4.0 OS egy elég komoly bővülést hozott elég sok területen, funkcionális dolgokban is, nem csak látványban, a lényeg, hogy igazából már az iPhone 4-re (ill. iPad-ra) lett optimalizálva, ami brutálisan erősebb vas a 3G-nél.
  Mármost feltehetően marketing és egyéb okokból nem merték azt megtenni, hogy a 3G-re nem engedélyezik a 4.0 OS-t, mert abból nagy felhördülés lett volna, hogy nincs 2 éves se a telefon, és máris megszűnik a támogatása.
  Engedélyezték tehát, zseniális húzással viszont downgrade-elni nem lehet. A sok 3G-s tehát fölrakta a 4.0-át, attól a vas a reumás csiga szintjére esett vissza, de visszalépni nem lehetett a 3.x-es OS-re.

  • avatar
   2010. szeptember 8. Válasz
   Gyurci

   @ Razofen Viilágos, tehát nem a Navigon lett csicsás, hanem szivat az Apple. Ok.

Szólj hozzá te is a cikkhez!

A hozzászóláshoz jelentkezz be. Nem vagy még tag? Regisztrálj!


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás