Nokia Ovi Maps 3.04. Az új szoftver mellé új térkép is dukál

A telefonomon megbújva már jó ideje ott lapul a zsebemben, csendben várva azokat az alkalmakat, amikor szóhoz juthat a „Nagy Tesó”, vagyis az iPaq 316-osom mellett. Igen, az Ovi Mapsről van szó, melyet a Nokia már jó ideje ingyen kínál többféle telefonjához, és melynek a múlt héten jelent meg az új változata, a 3.04 (278)-as verzió….

Mivel ehhez új térkép is dukált, gondoltam, ennek örömére mesélek egy kicsit erről a navigációs programról – és online adatbázisról –, mert a térkép mellett számtalan egyéb hasznos funkciója is van.

Annak, aki nem még nem ismerné, röviden elmondom, hogy ez egy teljes értékű, álló és fekvő nézetben is működő, ingyenes autós és gyalogos navigációs program, mely magyar nyelvű hangutasítással kanyarról-kanyarra vezet el a célhoz. Angol hangot választva akár a Text-to-Speech üzemmódot is kipróbálhatjuk, de az a magyar utcanevekkel elég viccesen hangzik. Remekül használható, főleg ez az új változat, melybe a jelek szerint javított útvonaltervezési algoritmus került.

A dolog hátterébe nem látok bele, de az üzleti modell gondolom az lehet, hogy a Nokia a felhasználóknak ingyen adja a programot, a főmenüből elérhető számtalan online szolgáltatást (műsorújság, programajánló, időjárás-előrejelzés, Michelin Guide stb.) viszont jól megfizetteti az érintett cégekkel. Így mindenki jól jár, főleg mi, felhasználók, hiszen ha nem akarjuk, ezeket az online dolgokat nem kell igénybe vennünk, a navigálás ettől függetlenül működik.

A múlt héten az én telefonomon a 3.04 (165)-ös szoftver- és a 0.1.23.112 térképverzió frissült a (278)-as szoftver- és a 0.1.41.123-as térképre, és bár a szoftver esetében csak a zárójelben álló szám változott, a kezelőfelület sem maradt a régi: a komor feketét egy fehér háttér váltotta le, és más lett az ikonok egy része is:

Először is látni akartam, hogy mi a helyzet a sokat emlegetett autópályákkal, az M6-ossal, az M31-essel és az M43-assal. Nos, az M6-os még nincs rajta (Duanújváros alatt véget ér),az M31-es szintén nincs, az M43 viszont megvan:

Nem akarom sokáig húzni a dolgot, a két verzió képernyőmentéseit végigböngészve nem sok változást vettem észre. Az viszont egyből feltűnt, hogy a térképen megjelentek a tömegközlekedési járművek megállói, és hogy megszűnt egy régi hiba: a Szilágyi Erzsébet fasorról a Krisztina körút felé haladva végre nem akar tenni egy kört a Moszkva téren, hanem csak jobbról érinti azt.

Továbbra is megvannak a különböző nézettípusok és megjelenítési lehetőségek: a fentebb már bemutatott 3D-s, a műholdas (különböző nagyítási fokozatokkal), az éjszakai és az egész útvonalat tartalmazó áttekintő nézet:

A térkép alatt a fogaskerekekre kattintva különböző lehetőségek válnak elérhetővé, melyek közül talán a Kezelőpult a legérdekesebb, mivel az utazással kapcsolatos statisztikai adatokat jeleníti meg. A Közlek. infó ikonra kattintva rendben lezajlik egy frissítés, de hogy az így letöltött „közlek. infók” hol jelennek meg, azt nem sikerült kiderítenem.

A térkép tetszőleges pontjára bökve kezdődik a mulatság, ugyanis itt belépünk az online szolgáltatások világába. A térkép a netről lerántja a közelben található POI-k listáját, melyek közül bármelyiket egy kattintással úti céllá tehetünk:

Ha már az online témánál vagyunk, lássuk, mi mindenre jó még az Ovi Maps a navigáláson kívül! Van itt a pillanatnyi helyzetünkre vonatkozó időjárás-előrejelzés, moziműsor, koncertek, ezerféle egyéb kulturális program, áttekinthető kategóriákba szedve, Lonely Planet útikönyv, est.hu-tartalom, és egy csemege, melyről a képek alatt lesz bővebben szó.

Szóval a csemege. Igen, a Nokia Ovi Mapsben is lehetőségük van a felhasználóknak, hogy bejelentsék a térképhibákat és különböző kategóriákban egyéb észrevételeket tegyenek. Még a nyáron magam is megpróbáltam bejelenteni, hogy egy létező házszám nem szerepel a térképen (egyébként a Nokiának nincs miért szégyenkeznie, ez a házszám a TopMap adatbázisában sincs benne…), de akkor még nem működött a dolog:

Ma újra tettem egy próbát, és bár a teszt nem perdöntő, mivel a hely és a bejelentett hiba sem volt azonos, ezúttal – legalábbis a visszajelzés szerint – sikerrel jártam, bejelentettem egy kiégett utcai lámpát:

Na,elég a sok képernyőfotóból. A végére hagytam pár háttérinformációt, melyek fontosak lehetnek a leendő felhasználók vagy a frissítés előtt állók számára. A Nokia Ovi Maps az alábbi címről tölthető le: http://maps.nokia.com/services-and-apps/ovi-maps. Sajnos a térkép frissítéséhez nem elég a sokak által amúgy is használt Nokia PC Suite program, ehhez még fel kell tennünk a monstre méretű és igen lassan (de gond nélkül) települő Nokia Ovi Suite programcsomagot is.

A bevezetőben említett szoftver- és térképfrissítés során a telefonomról törlődött a régi Magyarország-térkép, mivel az nem kompatibilis az új szoftverrel. Csakhogy a frissítő keretprogram az új térkép letöltését nem kínálta fel automatikusan.

A telefonomon „Térképek” néven szereplő program ettől függetlenül elindult, és mivel nem találta a memóriakártyán a térképet, szépen nekiállt az amúgy is rendelkezésére álló adatkapcsolaton át leszedni a pozícióm körüli térképszelvényt. Mire leállt, csaknem 1,5 MB forgalmat generált, és akkor még csak egy helyben álltam…

Így jöttem rá, hogy valami nem stimmel, és valahogy még rá kell varázsolnom a térképet is a memórikártyámra, ha valóban ingyen akarom használni a programot. Ekkor derült ki, hogy ehhez szükség lesz az Ovi Suite-ra is, aminek nem örültem, de nem volt más választásom, feltelepítettem és megvártam, míg szép lassan leszedi és áttölti a telefonomban lévő kártyára a 80 MB körüli térképállományt.

A fenti apróság ellenére úgy érzem, jó, és egyre jobb ingyenes alternatívát kínál a Nokia Ovi Maps – persze csak azoknak, akiknek Nokia X6, N97 (minden változat), N86, E72, E71, E66, E55, E52, E5, C6, C5, 6760 Slide, 6730 Classic, 6720 Classic, 6710 Navigator, 6700 Classic, 5800 XM, 5800 Navigation Edition, 5235, 5230 vagy 2710 Navigation Edition készülékük van.

Kapcsolódó cikkek:

https://navigyurci.hu/2012/01/10/ingyenes-navigacios-programok-ovi-maps/
https://navigyurci.hu/2011/08/28/saarbrucken-budapest-az-ovimaps-szel/
https://navigyurci.hu/2011/04/28/ismet-frissult-az-ovi-maps/
https://navigyurci.hu/2011/02/02/nokia-ovi-maps-csak-egy-kicsi-hianyzik/
https://navigyurci.hu/2010/05/08/sajat-navi-hang-ovi-maps-hoz/
https://navigyurci.hu/2011/05/22/januar-februar-itt-a-nyar-mivel-navigaljunk-elso-resz/
https://navigyurci.hu/2011/05/24/mivel-navigaljunk-gondolatok-egy-cikk-nyomaban/

43 hozzászólás
 1. avatar
  2011. február 18. Válasz
  Orosz László

  Nekem navigálás közben mindig megjelenik egy képernyő: Hálózati kapcsolat szükséges. Megad h.fér. pontot a csatl.-hoz?

  Ha igen, akkor beugrik egy ablak, ahol csak a T-Mobile MMS-t tudom választani, ha nem akkor megy tovább gond nélkül.

  Valaki segítsen pls., hogy hogyan tudom ezt megszüntetni, mert k idegesítő és balesetveszélyes, hogy néha nyomni kell egy nem-et tök fölöslegesen, akár automatikusan is csinálhatná. )(nincs wap, csak letöltött térkép, semmi online)

  Amúgy I-go után egy tragédia ahogy tervez. Közúton lakott területen kívül kb. 30%-ot téved időben, ami miatt teljesen hülye útvonalakat generál.

  Választ az arestic kukac freemail pont hu-ra írjatok.

  köszi a segítséget

 2. avatar
  2011. február 21. Válasz
  Orosz László

  köszi szépen a gyors választ. Nekem is így néz ki, és offline állapotba van rakva, pontosan ezért nem értem miért kérdez rá mindig. Valahol máshol lehet a gubanc?

  • avatar
   2011. február 21. Válasz
   Gyurci

   @ Orosz László Sajnos nem tudom megnézni, mert nincs most min. Azonban úgy emlékszem máshol nincs mit állítani. Esetleg szoftverfrissítés?

 3. avatar
  2011. február 21. Válasz
  Orosz László

  elvileg a legfrissebb szoftver van rajta, legalábbis nokia ovi suite nem frissíti tovább. akkor megszokom így :)

  • avatar
   2011. február 21. Válasz
   Gyurci

   @ Orosz László Ha legközelebb kerül Nokia a kezembe, megnézem.

 4. avatar
  2011. február 21. Válasz
  Tido


  Orosz László:

  elvileg a legfrissebb szoftver van rajta, legalábbis nokia ovi suite nem frissíti tovább. akkor megszokom így

  Ilyenkor szerintem a helymeghatározásnál van beállitva a GPSen kivül más mód is. Értve kiegészitett vagy hálózatalapú. Ha azat kikapcsolod és offline beállitáson van, akkor nem fog kiirni ilyet, de lassab i s lesz a pozicionálás – értsd akár percek. De az országon kivül én is kivárom inkább ezt az időt, de itthon nem sporolok vele, minimális összeg adatforgalomban

  • avatar
   2011. február 21. Válasz
   Gyurci

   @ Tido Köszönjük az értékest!

 5. avatar
  2011. június 6. Válasz
  Ammoudara

  Elég silány ez az OVI MAPS térkép. Gyakran nem jelöl körforgalmakat, beton utakat földútnak mutat, nem létező utakra navigál. Legalább is Magyarországon, itt teszteltem, külföldre nem is merem vinni. Több, mint 1 éve jeleztem a NOKIÁNAK, hogy a szűk lakóhelyem körül jelölt utcák közül 4db 1 irányú, 3db utcának más a neve és 2 utcát elfeledtek berajzolni, azt ígérték a rajzom alapján hamarosan javítják. Azóta sincs semmi változás. Szóval óvatosan használni!

 6. avatar
  2011. július 22. Válasz
  Janesz

  Sziasztok!

  Nem tudom, de nekem kicsit zavaró, hogy ennyi leszólást kap az OVI… biztos mazochisták akik annak ellenére küzdenek vele, hogy nem szeretik, nem is jó nekik, stb :)
  Jó ideje használom és még nem tévedtem el, nem jutottam zsákutcába, vagy hasonló hülye helyzetbe, talán azért mert az utat is figyelem Tudjátok, vannak táblák, lámpák és ehhez hasonló figyelmeztető jelek, amiket azoknak tettek ki akik nem csak a tenyerükben, szélvédőn látható monitort bámulják
  Valóban hibás itt-ott, helyenként nem jók a sebességhatárok, de ha tudom, hogy hiányzik pl. a Margit-híd, akkor odafigyelek. Na és ingyenes, még feltörni sem kell érte semmit. Remekül keres, elég pontosak a címek, ismeri a sebességhatárokat, időben szól, nekem külön tetszik, hogy feleslegesen nem navigál. Összegezve: Hajrá, használd bátran.

  Mellesleg, észrevette már valaki, hogy tanul? (elkezdi használni azokat az “optimalizált” útvonalakat, amiket alapból nem ajánlott, de én mégis arra járok…) az okát nem tudom, de ez nagyon kedves tőle :)

  • avatar
   2011. július 22. Válasz
   Gyurci

   @ Janesz Köszönjük, hogy megosztottad velünk a véleményedet.

 7. avatar
  2011. november 10. Válasz
  Mc

  Frissítettem a szoftvert a telefonon (C7-00) és nem megy rajta a gps, vagyis be sem enged lépni a térképhez, mindig ilyet ír ki:
  “Maps: Feature not supported”
  mi lehet a baj? mit lehet tenni?

  • avatar
   2011. november 10. Válasz
   Gyurci

   @ MC Tedd fel a legújabb Ovi Maps szoftvert, hátha…

 8. avatar
  2012. február 12. Válasz
  Nono

  sziasztok nekem ugyanez a gondom. Pc suitom van. ha rákattintok ott a térkép letöltésre, bedob a nokia maps loader programba ami viszont nem talál térképet. Ha a telefonon belépek a térképbe kidobja a nagy semmit.
  Nos arra gondoltam lehet le kéne töltenem az ovi suitot, ha a pc suiton keresztül, ha a netről közvetlen próbálom leszedni a legutolsó százaléknál megszakad a letöltés. többszöt is próbáltam. Szerintetek hogy tudnám rátenni a telóra így a térképet. ja 5800-ám van. A nokiát is felhívtam már de csak habogtak jobbra balra, teát tehetetlen vagyok. Ha tud valaki segíteni légyszi írjon az email címemre:

  nonoci (kukac) maffia.hu

  • avatar
   2012. február 13. Válasz
   Gyurci

   @ Nono Nokia Suite-tal sem sikerül? Frissítetted a szoftvert is, vagy csak a térképeket?

 9. avatar
  2014. február 28. Válasz
  Németh Tamás

  siasztok én letöltöttem de a térképet nem jeleníti meg csak a koórdinátákat mutatja. segítsetek légyszives!

  • avatar
   2014. február 28. Válasz
   Gyurci

   Szia, valószínűleg nem a szoftver verzióhoz való térképeket tetted fel.

Szólj hozzá te is a cikkhez!

A hozzászóláshoz jelentkezz be. Nem vagy még tag? Regisztrálj!


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás