TomTom Carminat frissítés. Hogyan csináld

A Renault gépkocsikba épített CARMINAT készülék csak az SD kártyán keresztül kommunikál. Ezért bármilyen frissítés, javítás, verzió módosítás az SD kártya közvetítésével, a TomTom HOME programból vihető át a készülékre.

A legfontosabb teendő: a frissítés előtt készíts egy teljes mentést! Ameddig a vásárlás utáni frissítési jogosultság le nem jár, a kártya behelyezése után automatikusan felajánlja a térkép frissítések letöltését. Nálunk három hónap volt.

Utána már csak a QuickGPSfix és a Map Share javításokat ajánlja fel. Legalább hetente egyszer ajánlatos a kártyát felvinni a számítógéphez, mert az első a (QuickGPSfix) a műholdak pozícióját korrigálja (gyorsabban találja meg a készülék a pozíciónkat), a másik még fontosabb: több lelkes TomTom térképhasználó rendszeresen javítja a térképhibákat és önzetlenül közreadja.

Nem csak behajtási irányok, körforgalom, utcanév javításokat, hanem teljes útszakaszokat felvisznek a térképre (M31, 8-as út elkerülő szakaszai, stb.). Úgy, hogy mindenkinek javaslom a rendszeres frissítést.

Ha ezt látjuk a képernyőn, nyugodtak lehetünk (a zöld pöttyre gondoltam).

Amennyiben időközben a navigációs szoftverben történik változtatás, azt is felismeri a rendszeradatokból és pontosan elmagyarázza frissítés lépéseit. Ha kíváncsiak vagyunk, hogy a legutolsó verzió van-e a készülékünkön, megnézhetjük TomTom HOME-ban a „Saját Carminat TomTom frissítés ikon”-ra kattintva is. Amennyiben változás történik a szoftverben, mint legutóbb a Navcore 8.841-ről 8.842-re a TomTom HOME felajánlja a telepítést

Induláskor ezt a képet látjuk (remélem látható). Az első sor a szoftverfrissítés, most csak ezzel foglalkozunk (a jelölő pipa azért nincs a képen, mert én már frissítettem, csak egy korábbi mentés tettem vissza a kártyára, hogy le tudjam fényképezni a folyamatot).

Letöltés utáni képernyő. A reklámról sem feledkeztek meg, vegyük meg a sebességmérő kamerákat egész Európára kedvezményesen potom 24.95 Euróért. Ezzel ráérünk később foglalkozni.

A kártyára átmásolt fájlokat el kell vinni a gépkocsiba (a felmásolás után a kapcsolat a kártyaolvasóval automatikusan megszakad, ezért nyugodtan kivehetjük az SD kártyát). Indítás előtt be kell helyezni a kártyatartóba, majd beindítjuk a gépkocsit.

A képernyőn ezt látjuk:

Nem kell csinálnunk semmit, főleg nem szabad a kocsit leállítani, és nem szabad a kártyához nyúlni. A folyamat megy tovább:

Jobbra fent az új verzió száma, jobbra lent zárójelben a hátralévő másodpercek. Az „X”-el megszakíthatjuk a folyamatot, de annak nincs semmi értelme. Ezután kezdi telepíteni a programot:

A lényeg, hogy amíg be nem fejeződik a telepítés (a képen 25%-nál tart) nem szabad a kártyához nyúlni, és nem szabad a gépkocsit leállítani. Amikor befejezte, kivesszük a kártyát, visszavisszük a számítógéphez és ezzel a frissítést befejeztük.

Mindezeket a lépéseket a TomTom HOME is leírja:

Ha a kártyát nem visszük el a gépkocsiba, és úgy akarunk a Map Share frissítéseket keresni, akkor a következő hibaüzenetet kapjuk:

Szóval a mászkálást nem lehet megúszni.

Még egy téma: térképvásárlás frissítéssel. A TomTom HOME néhány hónapja felajánlotta ezt a lehetőséget a Carminat tulajdonosoknak is, azonban akkor még nem volt meg technikai háttér (ebbe futottam bele én is, várom a befizetés visszautalását). Szerencsére változott a helyzet. A TomTom HOME felismeri milyen térkép van a kártyánkon és ahhoz ajánl fel vásárlást

Szerintem ez egyáltalán nem drága, ne sajnálja érte a pénzt senki, mert megéri. Egyre több részletes adat van Magyarországról is (igaz nem kapkodják el). Az ára 33.75 Euro. Aki gyakran jár külföldön is jobban megéri az Europe térképet venni, mert árban nem sokkal drágább (összesen 48.75 Euro), de minden benne van, amit korábban szelvényenként is forgalmaztak.

A vásárolt térkép telepítését, a régi fontos adatok visszaállítását a fórumozó kollégák szépen leírták, azzal már nem kell foglakozni

Van még egy téma: a fórumon kérdezték, hogy lehet megtudni a készülékünkön a szoftver és térkép adatokat. Akkor azt javasoltam, hogy használják TomTom HOME Súgó- Rendszerinformáció menü pontját. Ott minden benne van, még egy kicsit túl sok is egy laikusnak. Egyszerűbben és tömörebben lehet a készüléken megnézni (ez is le van írva a honlapon)

A jobb oldali INFO/ROUTE gombot lenyomva tartva megjelenik több minden mellett a műholdvétel erőssége és a szoftver verzió száma:

Ezután a joystick egy finom jobbra kattintás után megjelennek a rendszer adatok (ha lenyomva tartjuk, jobb oldalra nem történik semmi):

Ha tovább megyünk, a Copyright menübe láthatjuk a gyártó adatait:

Ennyi a frissítés telepítése. Látszik, hogy nem ördöngős feladat. Egyről ne feledkezzetek meg, a legfontosabb teendő a frissítés ELŐTT, egy komplett mentés készítése! A frissítés leírását, és a fotókat Dapra küldte, amit ezúton is köszönünk!

31 hozzászólás
 1. avatar
  2011. január 22. Válasz
  Zsolto

  Na, ez tök jó, most már ezt is tudom. Sokan hálásak lesznek ezért a cikkért, mert a márkakereskedőknek lövésük sincs a Carminatról.
  Tavaly nyáron erősen szemeztem a TomTommal szerelt új Scenicekkel, és egy helyen a navigációra terelődött a szó. A készséges értékesítő kolléga szakszerűen elmagyarázta, hogy a térképek a kocsi “központi számítógépében” laknak, és a frissítésük csak a szervizben lehetséges :D.

  • avatar
   2011. január 22. Válasz
   Gyurci

   @ Zsolto Köszönjük Daprának, hogy a kedvünkért mégegyszer megcsinálta a frissítést. Így lettek fotók, és screenshotok is. Érdekes amit mondasz a Renault szervizben történtekről. Pedig már ez is hozzátartozik az autóhoz. Lassan biztosan megtanulják ők is.

 2. avatar
  2011. június 9. Válasz
  fmart01

  Szia!
  Én most vettem át az autót carminat tomtom-al. Az alap sd kártyán 2010. szeptemberi dátumú adatok vannak. Próbálom frissíteni, a térképeket fel is adja, viszont a navigációs szoftvert nem. Lehetséges, hogy tavaly szeptember óta nem volt frissítés a navigációs szoftverben? Köszi a választ!

 3. avatar
  2013. július 26. Válasz
  szycsu

  Szia Gyurci remélem te tudsz segíteni vettem egy Laguna 3 ast benne sd kártyás carminat de sajnos olasz térképpel egyszerűen nem tudom felrakni a central europa térképet kérlek segits koszonom

 4. avatar
  2013. november 20. Válasz
  Maklári István

  Tisztelt uram!
  A sd kártyámról letörlődött minden/magyar térkép volt csak rajta/. Semmilyen funkció nem érhető el ha a kártyát behelyezem a navigációba. Típust: Renault Fluence 2010-es évjárat Carminat Tom Tom.Kérem ha tud adjon tanácsot.

  • avatar
   2013. november 20. Válasz
   Gyurci

   @ Maklári István Jó estét kívánok. Hogyha a törlés előtt nem készített mentést, akkor sajnos csak a Renault Hungáriát tudom ajánlani Önnek. :( Elvileg a TomTom oldalán tud a Renault-hoz való Carminat megoldáshoz térképet venni, de nem biztos hogy a készülék fogja látni a térképeket. A teljes Európa térkép 70 euro, a Közép és Kelet Európa térkép pedig 60 euro, és Kelet Európa térkép 45 Euro.

   https://www.tomtom.com/de_at/shop/maps/

 5. avatar
  2014. április 2. Válasz
  Zola

  Szia,
  vettem egy senicet és csak francia térkép van a naviban. Hogyan tudnék teljes európa térképet rá frissíteni? Azt hiszem talán live is van rajta.
  Köszönöm válaszod!

 6. avatar
  2014. szeptember 29. Válasz
  Joco

  Vásároltunk egy Renault-t, amiben benelux kártya volt. A Tomtom Home programban minden rendben megy a fizetésig, de ott a Fizetés befejezésekor Nem megfelelő irányítószám hibát ír.
  Az összes adat oké, magyarország, győr, stb, mégsem fogadja el az irányítószámot megfelelőnek. Bár őszintén szólva akármit írok be ugyanez a helyzet. Van esetleg lehetőség, direktben venni egy kártyát kelet európa térképpel?

  A választ előre is köszönöm

  • avatar
   2014. szeptember 30. Válasz

   Nincs, mert amit tudnak szállítani azt nem fogadja el egyik autó sem. Mindig az a válasz, hogy forduljanak a Renault Hungáriához. Hogyha átállítod az országot a TomTom Home-ban (pl. Ausztriára), akkor sem tudsz vásárolni?

 7. avatar
  2014. november 16. Válasz
  TT84

  Kedves Gyurci,

  érdeklődni szeretnék, hogy egy 2010es Laguna gyárilag beépített navija olvassa a SDHC kártyát, vagy csak SD-t?

  Köszönöm

  TT

  • avatar
   2014. november 17. Válasz

   Szia, a beépített navi pontos típusa?

   Üdv:
   Gyurci

 8. avatar
  2014. november 19. Válasz
  TT84

  Szia.
  Nem vagyok benne biztos hogy erre gondolsz illetve hogy ez a jó válasz, de Carminat TomTom van benne. Így közelebb kerülünk a válaszhoz? (Egy barátomé a kocsi, ő meg külföldön, nálam csak a kártya maradt)
  Köszi:

  TT

 9. avatar
  2014. november 23. Válasz
  daraboss

  Kedves Gyurci!
  Renault Megane-nem frissítettem a TomTom navit és a frissítést követően a TMC nem talál használható frekvenciát. Korábban néhány perc alatt megtalálta és ezt jelezte is a zöld pötty ikon a megfelelő helyen. A frissítést követően azonban akár manuális akár automatikus frekvencia választást adok meg, nem találja a rádió állomást órák alatt sem. Próbáltam úgy is, hogy a Live szolgáltatás tiltva van, úgy is, hogy engedélyezve, az eredmény nem változik. Van valami orvosság?
  Köszönöm,
  Miki

  • avatar
   2014. november 24. Válasz

   Kedves Miki!

   Ha eddig még nem frissítetted a készülékedet, akkor elviekben most szoftvert is szoftvert is frissítettél. Viszont sem az új szoftverrel, sem pedig a térképpel kapcsolatban nem találtam “tömeges” hibát.

   Érdemes lehet megpróbálni egy újraindítást:
   https://hu.support.tomtom.com/app/answers/detail/a_id/10225/locale/hu_HU

   Ha nem lesz jó, akkor esetleg visszateheted a mentésedet (ha van), és ha azzal működik akkor írj az ügyfélszolgálatnak itt (ha nem akkor is):
   https://hu.support.tomtom.com/app/contact

   Amúgy én a szoftverfrissítés hibájára tippelek:

   “9.883 verzió
   (Carminat TomTom LIVE)

   – A szoftver RDS-TMC jelvevőhöz való csatlakozása alatti viselkedését továbbfejlesztettük.”

   Nézd meg neked milyen szoftver verzió van a készülékeden.
   Üdv:
   Gyurci

   • avatar
    2014. november 26. Válasz
    daraboss

    Kedves Gyurci!
    Sajnos semmilyen újraindítás nem segített. A TomTom leírása szerint ha csinálom, semmi nem történik. Nem veszíti el az óra időzónát sem.
    Itt vannak a verzió számok:
    App 9.884.1609031.550 OS 1574740 (NFA2.8-RC06 2014.6.26)
    Térkép v940.5604

    Köszönöm,
    Miki

    • avatar
     2014. november 26.

     Kedves Miki!

     Többféle hibát is találtam a Fórumon a szoftverrel kapcsolatban, de a TMC szolgáltatással kapcsolatban semmit (csak Magyarországon van vele gond?). Az újraindításra ugyanezt a leírást használják ott is. Mentésed nincsen? mert akkor csak az Ügyfélszolgálat marad:
     https://hu.support.tomtom.com/app/contact

     Üdv:
     Gyurci

   • avatar
    2014. november 24. Válasz
    daraboss

    Kedves Gyurci!

    Megpróbálom és leírom a verzió számokat is. Nálunk a családban 2 autón is jelentkezett ez a hiba.
    Én találtam ilyen témát a TomTom fórumában, senki nem tudott használható megoldást:
    http://discussions.tomtom.com/t5/Built-in-car-navigation/No-TMC-available-Carminat-TomTom/m-p/225495#M1485

    Köszönöm amit javasoltál, írok, hogy mi lett :)
    Miki

    • avatar
     2014. november 24.

     Kedves Miki!

     Nagyon szívesen. Az általad linkelt topikban az utolsó bejegyzés 2012-es. Ha eddig működött a TMC nálad, akkor nem valószínű, hogy a hibák kapcsolatban lennének egymással.
     Üdv:
     Gyurci

 10. avatar
  2015. május 1. Válasz
  drogi9

  Sziasztok!
  Frissítettem a navimat, de frissítés után nem idul el. Az előfizetésem lejárt, meghosszabbítva.
  Kártyára telepítve az új progi térkép…..
  A cikkben látható sárga keretes homok óra és egy fekete képernyőn lévő homokóra váltogatja egymást és nem történik egyéb.
  Tudtok vmi okosat mondani hogy hogyan tudom működésre bírni a navimat?!?!
  Köszönettel: Péter

  • avatar
   2015. május 1. Válasz

   Szia, mentésed van?
   Üdv,
   Gyurci

Szólj hozzá te is a cikkhez!

A hozzászóláshoz jelentkezz be. Nem vagy még tag? Regisztrálj!


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás