Január-február, itt a nyár. Mivel navigáljunk? Második rész

Cikksorozatunk első részében a papírtérképnél kezdtük, majd a telefonos navigáció előnyeit és hátrányait vettük szemügyre. Most egy kicsivel komolyabb eszközökről, az úgynevezett PNA (Personal Navigation Assistant) készülékekről lesz szó. Végignézzük a lehetőségeket…

…az olcsóbb kategóriától kezdve, egészen a prémium kategóriáig. Kezdjük az elején.

Szoftver nélküli készülékek

Több gyártó is megtalálható az olcsó kategóriában, nálunk a két legnagyobb talán a Wayteq és a CNS (rengeteg márka megfordul a különböző áruházakban, ám ezt a kettőt tartom ezek közül kiemelkedőnek). Ezeknek a kütyüknek a nagy előnye, hogy sokrétűek. Azaz nem csak navigálásra, hanem videólejátszásra, zenehallgatásra, képnézésre, e-könyveink elolvasására is korlátozottan alkalmasak. Hogy miért korlátozottan?

Mert nem minden fájltípust, és nem minden tömörítés mellett képesek lejátszani. Bár az ebben a szegmensben található drágább készülékek már 800×480-as felbontással, és 4 GB belső memóriával is rendelkezhetnek. Szuper, mondhatnánk. Azonban van egy pici probléma velük. A legnagyobb kedvenc az iGO szoftvere, legyen az akár az iGO8, akár az iGO primo, hivatalosan nem futhat rajtuk (pontosítsunk: hogyha az adott hardvert vásárláskor szoftver nélkül vettük meg utólag nem tehető rá az iGO).

Miért kellett ezt külön kiemelni? Mert mindkét említett gyártó néhány típusa navigációs szoftverrel együtt is kapható (a CNS-iGO8 és iGO primo alapú szoftverrel, míg a Wayteq pedig Sygic navigációs szoftverével).

Hogy miért nem kerül szó az olcsó kategóriában róluk mégsem? Mert navigációs szoftverrel együtt már inkább a középkategóriába tenném őket.

Így hát ebben a kategóriában maradnak a szoftver nélküli változatok. Legálisan, aránylag könnyen hozzáférhetően két gyártó szoftvere használható hozzájuk, az egyik a Sygic (Drive és Truck), míg a másik az Útinfó.

Akkor lássuk mire használhatjuk a most vizsgált eszközöket?

– navigálásra
– médialejátszóként (utazás közben a gyermekünk szórakoztatására)
– mindkettőre

Lássuk az első esetet:

A térképek szubjektív minősítése nélkül inkább számoljunk: egy aránylag jó kütyü nagyjából 20 ezer forint (vagy több), míg egy hozzávaló Európa szoftver nagyjából 14 ezer forint magasságában vásárolható meg. Van még egy fontos szempont, és ez a frissítés: ezeket a szoftvereket általában kártyacserével lehet frissíteni, ami ugyan olcsóbb, mint mikor új kártyát veszünk de mégsem jelentősen. És itt érdemes elgondolkozni azon, hogy ne legyen- e inkább egy kicsit drágább a felszerelés.

A második esetben érdemes megfontolni egy hordozható DVD lejátszó vásárlását. Ezek a kombi készülékek (multimédia és navigáció), ugyan lejátszanak elég sok méretet és formátumot, de mégis csak navigációra készültek. Azaz ha “vájtfülüek” vagyunk, sokat fogunk bosszankodni…

A harmadik eset az, ami a legjobban lefedi a szoftver nélküli készülék – plusz szoftver kategóriát. Itt mindkét funkció bír némi megalkuvással, de használható. Ha ezt elfogadjuk akkor jól fogjuk tudni használni őket.

Bár az cikk elején azt ígértem, hogy csak a szoftver nélküli készülékek kerülnek ebbe a kategóriába, de mégsem így lesz. Akadnak olyan felhasználók, (köztük én is) akik jellemzően Magyarországon navigálnak. Nekik általában felesleges teljes Európa térképes, drágább készüléket vásárolni. Azonban van nékány készülék, ami Magyarország térképpel együtt kerül értékesítésre, és mégis árban belefér az említett határok közé:

– Garmin nüvi 30
– Mio s480 Magyarország
– Garmin nüvi 40
– Garmin nüvi 50

Fenti készülékek csak navigálnak, és azon belül még TMC sincs hozzájuk. A fő feladatuk, hogy “A” pontból, “B” pntba (Magyarországon) eljuttassanak minket-olcsón…

Közép kategória

Itt már csak gyárilag navigációs szoftverrel szerelt készülékeket veszünk sorra.

Némi gondolkodás úgy döntöttem hogy ezt a kategóriát forintban, közvetlenül az előbb bemutatott felett indítom. Azaz csak egy hajszállal drágább készülékekkel indulunk. Lássunk milyen lehetőségeink vannak, ha szoftveres masinát keresünk (36-40 ezerig):

– Becker Ready Traffic (19 ország, 45 napos Latest Map Guarantee, akciós 24 hónapos frissítés 30 euróért, TopMap bővíthetőség)
– Mio S485 (Európa térkép, 24 hónapos frissítés, magyarországi TMC)
– CNS Globe + Map8 EU (Európa térkép)

ettől kicsivel feljebb (40-46 ezerig):

– Becker Active 43 Traffic (43 ország, 45 nap Latest Map Guarantee, akciós 24 hónapos frissítés, TopMap bővíthetőség)
– Mio S685 (Európa térkép, 24 hónapos frissítés, magyarországi TMC)
– CNS Globe + iGO primo EU (Európa térkép, multimédiás képességek is)
– Wayteq x990 + Sygic Aura (multimédiás képességek is, elvétve még kapható)
– CNS Globe Pro + iGO primo EU (Európa térkép, multimédiás képességek is)

Ezen készülékek mindegyike navigációs szoftverrel, magyarországi garanciával, és magyarországi szervizzel rendelkezik. Érdemes odafigyelni arra, hogy a pénzünkért milyen többletet kapunk: 24 hónapos frissítés. magyarországi TMC, TopMap bővíthetőség, multimédiás képességek, és még egy nagyon fontos kellék, az egy-illetve főleg a kétéves garancia lehetősége!

Vagy figyelembe vehetjük a hardveres “többletet”, pl. 800×480-as kijelző, bluetooth, stb.)

Felső kategória (46-120 ezerig)

Ez a kategória talán a legszélesebb, hiszen itt a határ a csillagos ég. Bár írtam felső határt, de ez itt már nincs annyira kőbe vésve, ám igaz lehet rá, hogy ez már a “gazdagok sportja”

Azonban a kategória alsó felében (is) található néhány említésre méltó készülék:

– Becker Ready 50 (45 ország, 30 nap Latest Map Guarantee, akciós 24 hónapos frissítés, TopMap bővíthetőség)
– Becker Active 50 (45 ország, 30 nap Latest Map Guarantee, akciós 24 hónapos frissítés, TopMap bővíthetőség)

– Becker Professional 43 Controll (45 ország, 45 nap Latest Map Guarantee, akciós 24 hónapos frissítés, TopMap bővíthetőség)
– TomTom GO 1000 és GO 1005 (90 nap Latest Map Guarantee, 24 hónapos térképfrissítés)

– Garmin 3490 LMT (45 ország, LifeTime frissítés, szoftveres extrák)
– Garmin 3790 LMT (45 ország, LifeTime frissítés, szoftveres extrák)

Természetesen itt is a különbségekre figyeljük (24 hónapos vagy LifeTime frissítés, magyarországi TMC, magyarországi szerviz, bluetooth, 800×480-as felbontás és hasonló nyalánkságok).

Bár én nagyon szeretem a TomTom készülékeit (szubjektív vélemény), és mindig van körülöttem egy-kettő, de fel kell hívnom a figyelmet, hogy jelenleg nincs magyarországi szervizük. Magyarán szólva futár viszi – hozza a készüléket. Ennek ugye van előnye, és hátránya is egyben.

Sokan fogjátok kérdezni, hogy jó – de a Navigon miért nem? Azért, mert gyakorlatilag eltűnt az itthoni piacról, ugyan Navigon 70 Prémium készüléket találtam még, de szerintem már ezek száma is véges. Pedig ez az egyik kedvenc márkám volt…

A végére néhány jó tanács: nagyon fontos, hogy hol vásárolunk. Mindenképpen olyan üzletet keressünk, ami a navigációs készülékek eladása terén már nevet szerzett, segíteni tudnak (és akarnak is) nekünk a vásárlásban, illetve a későbbi problémák esetén is segítőkészek maradnak.

Az itt felsorolt készülékek, a saját szubjektív szempontjaim és az áruk miatt kerültek a megadott kategóriába. Természetesen ezek nincsenek kőbe vésve, ahogy írtam, oda menjünk vásárolni, ahol megbízunk a kereskedőben, és a választott márkában is. Azt is tudom, hogy még rengeteg készüléket lehetett volna említeni ilyen olyan okokból, de ez a hely hiánya miatt (sem) történt meg.

A felsorolt navigációs eszközök árait a smartshop.hu és az edigital.hu árai szerint kategorizáltam.

Kapcsolódó cikkek:

https://navigyurci.hu/2011/05/22/januar-februar-itt-a-nyar-mivel-navigaljunk-elso-resz/
https://navigyurci.hu/2011/05/24/mivel-navigaljunk-gondolatok-egy-cikk-nyomaban/
https://navigyurci.hu/2009/12/02/milyen-gps-t-vegyunk-karacsonyra/

18 hozzászólás
 1. avatar
  2012. január 13. Válasz
  Lucky Tomyx

  Gyurci!
  A Garmin nüvi 1350-em melyik kategóriába tartozik?

  • avatar
   2012. január 13. Válasz
   Gyurci

   @ Lucky Tomyx Bár nem mai darab, de mégis a középkategóriába tenném.

 2. avatar
  2012. január 13. Válasz
  Lucky Tomyx

  Ja, pl a legjobb multimédiás funkicó a képnézegető.

  • avatar
   2012. január 13. Válasz
   Gyurci

   @ LT Európa térkép, magas fényerejű kijelző…

 3. avatar
  2012. január 13. Válasz
  Lucky Tomyx


  Gyurci:

  @ LT Európa térkép, magas fényerejű kijelző…

  Az elsőt nem sokat használom, de az tényleg jól jön, hogy akkor is jól látom a kijelzőt, ha tűz a nap.

 4. avatar
  2012. január 13. Válasz
  Zsolto

  Klassz áttekintés, technikai és piaci is egyben. Sokan olvassák majd, ahogy közeledik a kikelet (Itt most mondjuk éppen hózápor van, szóval arra még várni kell) És most látom, hogy a fejlécben is igen téli az új kép… nem baj, várjuk a tavaszt :)

  • avatar
   2012. január 13. Válasz
   Gyurci

   @ Zsolto Igaz, viszont lassan jön a síszezon… :)

 5. avatar
  2012. január 13. Válasz
  Lucky Tomyx

  @ Gyurci
  Most nézem, nem is 1350, hanem 1390. Rosszul emlékeztem.
  Mondjuk nincs sok különbség

  • avatar
   2012. január 13. Válasz
   Gyurci

   @ LT Asszem csak egy Bluetooth-szal több

 6. avatar
  2012. január 13. Válasz
  Lucky Tomyx


  Gyurci:

  @ LT Asszem csak egy Bluetooth-szal több

  Ja, az van.

 7. avatar
  2012. január 16. Válasz
  fioglenu

  Szia!
  Köszi a remek összeállítást.
  Mégis bizonytalan vagyok. A számomra leglényegesebb szempont nem tiszta.
  Mit érdemes venni, ha csak A->B jó navigációt szeretnék, tartós frissítéssel. Könnyen használható legyen, nem kellenek extrák, de amit csinál, azt ne csak 2 évig csinálja jól.
  Annó vettem egy Acer N311 PDA-t iGO 2006-tal, és azóta használhatatlanná vált. A készülék teljesen működőképes, de pár év múlva megszűnt a térkép frissítés, és a vas nem bírta el már az iGO8-at rendesen.
  Azota barkácsolok az okostelefonommal, de nem vagyok boldog.
  Sajnos nem volt időm randesen foglalkozni a dologgal mostanság, és így nem akarok semmit venni.
  Talán a Garmin tűnik a legstabilabb gyártónak ilyen szempontból, de soha nem volt még a kezemeben, nem tudom mennyire jó a térképük itthon (van olyan jó mint annó az iGO 2006-osom volt?), és milyen a support.
  Köszi a segítséget!

  • avatar
   2012. január 17. Válasz
   Gyurci

   @ fioglenu Szia. Örülök, hogy hasznosnak találtad! Valóban megszűnt az iGO 2006, de migrálni lehetett iGO8-ra, vagy kedvezményesen kicserélni:
   http://archiv.navigyurci.hu/index.php?page=hir&az=681

   Azonban ha akkor még nem volt frissítve az iGO 2006 szoftvered, migrálhattad iGO8-ra ingyen. Nekem máig van egy ilyen példányom, bár az ingyenes frissítés már lejárt. A telefonos navigáció mindennapi használatban, nekem sem vált be. Csak Magyarország, vagy Európa térképes navigációt szeretnél?

 8. avatar
  2012. január 17. Válasz
  fioglenu

  Szia!
  Pont az volt a bajom az iGO-val, hogy nagyon szerettem, de a vas amit vettem a 2006-hoz, nem bírta el a az iGO8-at. Így se új szoftver, se térkép frissítés a régihez…
  Akkor még az Európa térképek arany árban voltak, így csak magyarországit vettem. Most viszont szívesen vennék egy alap készüléket Európa térképpel. Tényleg a navigálás az elsődleges funkció, mert másra úgyis a telefont használom inkább. Vezetés közben meg amúgy se akarjon TV-zni az ember, az utat nézze :-P
  Igazából most az érdekel, hogy milyen vas és szoftver irányba keresgéljek, ha ez a cél, utána még ráérek eldönteni, hogy a vásárlás pillanatában a pénztárcám mekkora képátlót enged meg.
  Üdv

  • avatar
   2012. január 17. Válasz
   Gyurci

   @ fioglenu Szia. Mindenképpen márkás vasban gondolkoznék, lehet az Garmin vagy Becker is. Mindkettőnek van magyarországi szervize, és nem is azok a beteges fajták. Szerintem először nézd meg a Becker 50-es sorozatából az egyik készüléket, és ha nem olyanra vágysz akkor jöhet a Garmin. Azért ebben a sorrendben, mert úgy látom annyi pénzért nem kapsz hasonló tudású Garmin készüléket.

  • avatar
   2012. január 17. Válasz
   Gyurci

   @ roland Szia, javítottam, köszi az észrevételt!

 9. avatar
  2012. január 17. Válasz
  fioglenu

  A garminnak jól hangzanak ezek az “LTE” jelzésű készülékei. Ha úgy legalább 5-6 évig tényleg van frissítés, már sokkal jobban jártam. Viszont nem ismerem a garmin autós navigációit, csak azt tudom, hogy outdoor-ban nagyon jók. Kellően naprakészek? Jól navigálnak? Azért az iGO komfortját biztos nem könnyi hozni…

 10. avatar
  2012. január 20. Válasz
  fioglenu

  Köszönöm szépen a segítséget, meg fogom nézni élőben valahol mindkét ajánlott márkát. Majd dobok egy visszajelzést, hogy mire jutottam! :-)Üdv:

  • avatar
   2012. január 20. Válasz
   Gyurci

   @ fioglenu Nagyon szívesen, és várom a visszajelzésedet. Sok sikert!

Szólj hozzá te is a cikkhez!

A hozzászóláshoz jelentkezz be. Nem vagy még tag? Regisztrálj!


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás