Sygic GPS Navigation for WinCE. Mit kapunk a pénzünkért

Adva van egy program, amit nagyon jól ismerünk még Sygic Aura korából. Bemutattuk már Androidos készüléken, sőt WinCE alapú készüléken is a szoftvert, előbbit egy Samsung, míg utóbbit egy Wayteq X990-en próbálhattuk ki…

Most elérhetővé vált a program készülékkel együtt (WayteQ x850 3D EU, WayteQ x960BT 3D EU), vagy anélkül is. Memóriakártyán. Azaz ismét kapható egy olyan navigációs alkalmazás, amely azoknak a készülékeknek nagy részén is futhat, amelyhez vásárláskor nem adtak ilyet. Lássuk mit tud a Sygic GPS Navigation.

Az első olyan újdonság, amivel belopta magát a szívembe, az a 8 GB-os memóriakártya volt. Végre a navigációs szoftver/térkép mellé a saját dolgaim is felférnek. És akkor még nem beszéltünk azokról a plusz tartalmakról, amik egy multimédiás készülék gazdájának számára szükségesek. Ilyenek például egy jó film elütni az időt, vagy akár néhány lemez is az unalmas órákra… A telepítése nagyon egyszerű: csak betesszük a PNA kártyafoglalatába, beállítjuk az elérési utat (ez a megoldás leginkább a térkép nélkül kapható készülékekre érvényes), és használjuk.

Persze az sem egy hátrány, hogy végre az összes térkép egy helyen van, és nem kell a Sygic honlapról a maradékot letölteni, és alkalomadtán cserélgetni egyik térképet a másikkal. Egyszóval jó ez a normális méretű hordozó…

Nagy változás még az is, hogy ez a verzió már nem csak a hardveres 3D segítségével tud működni, hanem szoftveres rendereléssel is, azaz így nincs kötve a Wayteq X990-hez. Persze azért nem árt ha a vas egy kicsit erősebb, és a 800×480-as felbontáson is jobban mutat. De egy szónak is száz a vége, nem csak Wayteq PNA készülékeken fut. Hanem máson is. Kipróbáltam…

Lássuk mit tud a Sygic GPS Navigation, miért fogjuk szeretni, avagy miért nem. Kezdjük talán a megjelenésével először. A jelenleg kapható szoftverek közül, talán ennek a megjelenése a legszebb. Bár navigációs szoftvert nem ezért veszünk, mégis engem zavar ha valami igénytelen.

A következő fontos tudnivaló, hogy a szoftver a Tele Atlas (TomTom) térképeit használja, és itt ismét találunk újdonságot… A programot megvásárolhatjuk 36 hónapos frissítéssel együtt is. Ja és a legfontosabbat majdnem kihagytam: Sygic Assistant. Ez a kliensprogram szolgál a meglévő térképek frissítésére, illetve az újak vásárlására is…

Amint az a képen is jól látszik, Európa, Ázsia, Africa, America, és Ausztrália egyes térképei is letölthetőek, így elmondhatjuk hogy van választék bőven. Most, hogy megismerkedtünk a szoftver néhány fontos,és egyáltalán nem mellékes tulajdonságával, indítsuk el a szoftvert…

Mi várható? Hát ez: a színek élénkek, a kijelölt út jól látható, a háttérben a pesti lakóházakat láthatjuk. Jobboldalon felül a megengedett sebesség ikonja látható, a felkiáltójel a “gyorshajtást” jelzi.

Amikor elindítjuk a szoftvert a jól ismert Sygic logo fogad minket. Ennyi maradt emlékeztetőül, a szinte minden szoftveren használható Sygic Drive programból. Ha olyan készülékkel rendelkezünk, amely képes internetkapcsolatot felépíteni, akkor érdemes regisztrálnunk. Így egyrészt új ismeretségeket köthetünk, másrészt a Sygic Assistant miatt is szükségünk lesz rá.

A kezelőfelület semmihez nem hasonlítható, viszont aki még emlékszik a Sygic Aura szoftverre (nagyon sok Androidos készülékre letölthető/volt a Trial változata), annak az új (megújult) program becsukott szemmel is működni fog. Aki először látja, annak némi idő lesz megtanulni a kezelését.

A beállítási lehetőségek bőségesek, minden igényt kielégítenek. A WinCE-s változatba is bekerültek az online extrák, így kereshetünk barátokat, megnézhetjük az időjárást, és a legfontosabbat, a Google helyi keresést is használhatjuk.

Ahogy a screenshotokon is láthatjátok, szinte mindenre kereshetünk, cím, fénykép, gps koordináta… Én leginkább az előzményeket, a kedvenceket illetve a Google keresést használom. És van néhány funkció, ami nekem nagyon bejön, ilyen az online “fícsörök” után, a vasúti átjárók előjelzése (392 m múlva következik),

vagy a másik, a figyelmeztetés, hogy más sebességi zónába érkezünk. Kifejezetten ötletes (161 méter múlva, 70-es zóna).

Véleményem szerint, figyelemre tarthat számot még az Útikalauz, amely az általunk megtett útról tárol el, később visszakereshető információkat (átlagsebesség, távolság, idő)

Bár ez nem a legfontosabb, de az időjárási viszonyokat is megjeleníthetjük, egy napra, vagy akár több napra előre is

“Beállítások”, ebben a részben adhatjuk meg a navigáláshoz szükséges fontosabb adatokat (a nyelv kiválasztásától, az útvonalbeállításokig)

Lévén hogy a szoftvert nem csak egy márka gépein futtathatjuk, fontos tudni hogy a GPS, illetve a TMC portot hol állíthatjuk be. Ezek megadására szolgál a “Hardverbeállítások” menüpont.

Összegzés: A felülete szép, jó ránézni. A kezelőfelület nem túl bonyolult, néhány alkalom alatt megszokható. Az online lehetőségek (főleg a Google Search), valóban segítik a navigációt. Az hogy a szoftver kapható 36 hónapos térképfrissítéssel, illetve a frissítéshez/vásárláshoz mellékelt Sygic Assistant nagy fejlődést jelent.

További képernyőmentések a Facebook oldalunkon találhatóak. A Sygic GPS Navigation szoftvert a Wayteq Europe Kft-től kaptuk tesztelésre, ezúton is köszönjük!

Néhány fontosabb funkció a Sygic GPS szoftverben:

– Google helyi keresés (internet képes készülék szükséges hozzá)
– Dinamikus sávasszisztens ™
– Sebességkorlát jelzése a térképen
– Sebességmérő kamera figyelmeztetés
– GPS koordináták megadása
– Kedvenc POI importálása
– Útinapló
– Városinformációk
– Érdekes pontok (POI)

A szoftver minimális (hardver) igénye a következő:

Windows CE 6.0
500 MHz CPU
128 MB RAM
480×272 felbontás

Ha lehetőség van rá, érdemes vásárlás előtt kipróbálni a kereskedőnél, hogy valóban jól fusson a készülékünkön.

Videó:

A tartalom a sütik elfogadása után érhető el.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.

Az árak (bruttó-kisker):

Sygic GPS Navigation 8GB memóriakártyán: 17990,- Ft
Sygic GPS Navigation 8GB memóriakártyán, 3 év ingyenes frissítéssel: 24900

Sygic GPS Navigation 8GB memóriakártyán frissítés: 14900,- Ft
Sygic GPS Navigation 8GB memóriakártyán frissítésként vásárolva + 3 év ingyenes frissítés: 19900,- Ft.

Kapcsolódó cikkek:

https://navigyurci.hu/2012/01/23/sygic-gps-navigation-for-wince-ismerkedjunk-meg/
https://navigyurci.hu/2012/01/18/komoly-valtozasok-a-sygic-haza-tajan/
https://navigyurci.hu/2011/08/24/megerkezett-a-sygic-gps-navigation-android/
https://navigyurci.hu/2010/11/30/sygic-aura-for-wince-inditsuk-el/
https://navigyurci.hu/2010/11/09/sygic-aura-for-android-gyorsteszt/

21 hozzászólás
 1. avatar
  2012. február 1. Válasz
  nord

  Jó a cikk is és a Sygic is!
  Gyurci: arról van valamilyen infó, hogy a Sygic mikor kapja meg a legfrissebb térképi állományokat a TeleAtlastól? TomTommal egyidőben vagy azért van valami csúszás?

  • avatar
   2012. február 4. Válasz
   Gyurci

   @ nord Még mindig nem tudok semmit, a nálam lévő tesztkártyán 2011.09-es verzió van, de a Sygic Assistant azt mutatja, hogy a jelenlegi (2011.03) a legfrissebb térkép…

  • avatar
   2012. február 1. Válasz
   Gyurci

   @ nord Köszi! sajnos az általad felvetett kérdésről nincs információm, ha megtudok valamit, megírom.

 2. avatar
  2012. február 1. Válasz
  DM43

  Én első olvasatban a TomTom (TeleAtlas) térképeket látom a gyenge pontjának – legalábbis Magyarországon és a keleti régióban.

  • avatar
   2012. február 1. Válasz
   Gyurci

   @ DM43 Mintha a Navteq itt-ott előrébb járna (2011/Q2):

   Country Roadway Coverage of roadway
   (km) (%)
   Romania 156 261 99,9%

  • avatar
   2012. február 1. Válasz
   Gyurci

   @ DM43 Ha Magyarországon nem is, de igen lehetséges. A mostani adatok (TomTom v8.80):

   “Részleges lefedettség: Törökország (68%), Lettország (62%), Horvátország (69%), Bulgária (55%), Oroszország (45%), Ukrajna (43%), Románia (14%)
   Csatlakozó utak: Albánia, Bosznia és Hercegovina, Macedónia, Moldavia, Montenegró, Szerbia, Fehéroroszország”

 3. avatar
  2012. február 1. Válasz
  DM43

  @ Gyurci kb erre utaltam, bár lehet, hogy nem volt egyértelmű :)

  • avatar
   2012. február 1. Válasz
   Gyurci

   @ DM43 Nekem az volt, gondoltam hátha másnak esetleg nem az…

 4. avatar
  2012. február 3. Válasz
  sklave

  Sziasztok!
  Poitológiai szempontból kérdezném, hogy milyen típusú poikat lehet importálni. A régi upit, vagy kitaláltak valamit hozzá.
  A 3D épületek minden városban láthatók, vagy csak a nagyobb városokban? A hely információk minden városhoz megvannak? Ezeket lehet bővíteni? Gondolok arra, hogy lelkes amatőrök cserélgetik az adatokat erre vonatkozólag.
  Azért a Románia 14% elég durva. Mondjuk Horvátországé se sok. Ne haragudjatok, de a mai világban, ebben a versenyhelyzetben(?) elgondolkodtató….Az alsó információs sávban milyen adatokat lehet megjeleníteni?

 5. avatar
  2012. március 6. Válasz
  Baggio

  Gyurci,

  Nagy reményekkel vettem egy x960 BT-t, Sygic GPS Navigation szoftverrel. Sajnos az IGO8 egyik leghasznosabb, az útvonal menti POI-k (pl. benzinkutak) választásának lehetőségét nem találom. Én vagyok béna vagy a program?

  • avatar
   2012. március 6. Válasz
   Gyurci

   @ Baggio Bár csak az androidos verziót tudtam megnézni, de úgy látom csak a célpont körül keres (leírás 14.-15. oldal).

 6. avatar
  2012. március 6. Válasz
  Baggio

  Egy kifejezett oka volt, hogy ezt a típust választottam, az pedig a 800×480 pixel. Ebben nem is okoz csalódást, remekül látható napfényben is. Sőt, Polaroid napszemüvegben is!
  De ez a Wayteq elismerése. Nekem a Sygic szoftver nagy csalódás. Egyetlen hasznos dolgot találtam, a köv. sebességhatár és vasúti kereszteződés előrejelzést. Grafikája a Commodoros időket idézi, a navigációhoz hasznos kiegészítő lehetőségek sora pedig hiányzik. :(

 7. avatar
  2012. március 9. Válasz
  Baggio

  Gyurci, Feldobtam az IGO8-at a vasra. Működik, viszont a képarányt nem tudom 16:9-re átállítani.
  Más fórumon találtam a sys.txt-be való resolution_dir=”800_480″ bejegyzést, beírtam, de nem reagál. Van erre megoldásod?

  • avatar
   2012. március 9. Válasz
   Gyurci

   @ Baggio Nincs a szoftveredben ekkora felbontás. De ez egy gyári szoftver esetében nem lehetséges. A warez meg tilos.

 8. avatar
  2014. január 18. Válasz
  ITcrowd

  Sziasztok,

  a Sygic-el kapcsolatban szeretnék kérdezni. 3 féle tervezési algoritmus opció közül lehet választani: leggyorsabb, legrövidebb illetve a leggazdaságosabb.
  Általában ez elég is lenne, de vannak olyan szakaszok, amikor a leggyorsabb és a legrövidebb között lenne a tökéletes. Mondok példát. Abony-Jászalsószentgyörgy

  A Google térkép 2 féle útvonalat ajánl fel, egy 25km és egy 36km útvonalat. Az utóbbi Szolnokon keresztül megy, amely hosszabb, időben tovább tart viszont gyorsabban lehet menni rajta.

  A Sygic-nél, a legrövidebb opciónál a 25km-es szakaszt számítja ki, a leggyorsabb illetve a leggazdaságosabbnál pedig a 36km-est.

  Általában a leggyorsabb opciót szoktam használni, mivel nem szeretem az alacsony rangú utakat, viszont amikor akár 10 perces és 10 km különbség van, akkor azért ott lehetne a program működése annyira szofisztikáltság, hogy ezt mérlegeli, esetleg megkérdezi a vezetőt a rövidebb útszakaszról.
  Azt pedig nem értem, hogy a leggazdaságosabbnál miért a 10 km-el hosszabb útvonalat tervezi be.

  kb nyár óta használom, alapjaiban jó kis program, jó néhány opcióval, de sokszor dühöngtem ilyen apróságokon. ja igen, pl. Agárd – Jászberény esetében még mindig Budapesten keresztül akar átvezetni (igen, igen, a Lágymányosi hídon!!!) a leggyorsabb és a legrövidebb opciók esetében is, de most is, a decemberi térkép frissítés után is.

  Szóval inkább a google map-et használom, jelenleg most úgy érzem, hogy ez egy kidobott pénz volt…..

  Üdv.
  ITcrowd

  • avatar
   2014. január 19. Válasz
   ITcrowd

   Sziasztok, nem tudom kipróbáltátok-e már (a legtöbb navigációs program tervezési algoritmusát lehet így tesztelni) , hogy kikapcsoljatok a GPS -t, ez után a program felajánlja a kiindulópontot is. Ebben az esetben adjátok meg Agárdot, célnak pedig Jászberényt.

   Üdv.
   Itcrowd

  • avatar
   2014. január 19. Válasz
   ITcrowd

   Sziasztok,

   Nem teljesen értek veletek egyet, mert szerintem a navigációs programokkal szemben több az elvárás.
   Pl. dugókerülés, de amikor azt kérem, hogy leggyorsabb út Agárd és Jászberény között, akkor tervezze be az M0-ást és ne vigyen át Budapesten. De mondhatnám azt is, hogy 2 párhuzamos út esetében a nagyobb rangú úton navigáljon, ne vigyen le a mellékútra.

   Lehet, hogy a térkép hibája, lehet, hogy a programé, lehet mindkettőé. Nem tudom.
   Minden esetre, félévente nézem, hátha fejlődött e tekintetben is a program, ahelyett, hogy HUD-ot építenek a programba.

   Üdv.
   ITcrowd

   • avatar
    2014. január 19. Válasz

    Szia, ha lesz alkalmam rá, kipróbálom (megint).

    Üdv:
    Gyurci

  • avatar
   2014. január 19. Válasz

   Szia. Egyetértek Zsolto hozzászólásával. A navigáció alapvető feladata, hogy akkor segítsen, amikor ismeretlen helyen vagy, és fogalmad sincs arról, merre kell menni. Sajnos mi ennél már sokkal többet várunk el tőle, még azt is (talán) hogy gondolkodjon úgy, mint mi. De ezt persze nem tudja megtenni.

   Ésszerűsítsd az elvárásaidat: amikor tudod hogy hol vagy, esetleg a rejtekutakat is ismered, halkítsd le, csak bosszantani fog az útvonaltervezése. Akkor használd ha valóban szükséged van rá. Sokkal kevesebb bosszúságot fog okozni.

   Üdv:
   Gyurci

  • avatar
   2014. január 19. Válasz
   Zsolto

   Szia!
   Hát, csak morfondírozás jelleggel tudok hozzászólni, és nem is védeni akarom a Sygicet, mivel nem kétlem, hogy nem mindig és minden útvonalnál számol úgy, mint az adott terepet jól ismerő, helyi “profik”, de annak, aki még sosem járt arra, valószínűleg “elég jó” ez is.
   Gondolom, a különböző változatokat megnézheted, mielőtt döntesz — szerintem a navigációs programoktól talán nem is lehet elvárni, hogy helyetted döntsenek. Inkább gyorsan megmutatják a lehetőségeket, és aztán menet közben szólnak, hogy itt fordulj erre, aztán arra — hiszen elvileg te nem tudod, merre kell menni. Oké, ma már ennél néha többet várunk tőlük, de a lényeg valahol ez lenne.

   Itt a saját környékemen én is tudok jobb egérutakat, mint a legtöbb navi, de ezt nem is vetem a szemükre, hiszen a lényeg, hogy ha valaki nem tudja, hogy kell idejönni hozzánk, azt pontosan idehozza.

   Az meg, hogy hogy lehet egy 10 km-rel hosszabb út gazdaságosabb, szerintem nagyon egyszerű: ha a rövidebb útvonal átvisz két kisvároson, ahol lámpák vannak, kanyarogni kell a kereszteződésben, meg kell állni, gyorsítani kell, netán még dimbes-dombos is a terep, akkor simán elfogyhat több üzemanyag, mint ha egyenletes tempóval gurulsz 10 km-t az adott esetben völgyhidakkal síkká tett autópályán.

   Üdv:
   Zsolto

Szólj hozzá te is a cikkhez!

A hozzászóláshoz jelentkezz be. Nem vagy még tag? Regisztrálj!


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás