A nagy meccs: TomTom Live kontra RDS TMC

Úgy alakult, hogy egy kihagyhatatlan ajánlatnak engedve (mert én is olyan vagyok, mint Oscar Wilde: mindennek ellen tudok állni, kivéve a kísértést) vettem egy új navit, mely a hangzatos TomTom Go 825 Live Europe névre hallgat. Arról írtam már, hogy tavaly nyáron elhalálozott „Csipkerózsika”…

…vagyis az iPaq Travel Companion 316-os készülékem, és sajgó űrt hagyott maga után…

Gyurci jóvoltából − és mivel időközben én is átálltam Androidra − egy percig sem voltam navi híján azóta sem, de ettől függetlenül vágytam egy igényes, saját célhardverre. Nos, ezt az űrt kell betöltenie a Go 825 Live-nak, amely idehaza ritkaságnak számít: úgy tudom, Magyarországon nem is forgalmazzák. Fő jellemzői: 5 coll, 480×272 képpont, 4 GB belső memória, MicroSD-bővítőhely, Bluetooth-kihangosítás − és persze a Live-funkció.

A címből is sejthető, hogy a Live utótag fontos szereplő a történet szempontjából, mivel a live-os készülékekben tulajdonképpen egy GSM-modul és egy SIM-kártya is van, melyeken keresztül a készülék internetes adatkapcsolatot tud létrehozni, így különböző tartalmakat ér el az interneten:

Bécs környékén például fortyog a reggeli csúcsforgalom:

A mi környékünkön pedig szép idő várható:

És mi van, ha gyorsan fordíttatni szeretnék valamit, de nem akarok messze menni érte?

Hm, tőlem 20 méterre akad is egy fordító:

Egy pár héttel ezelőtti írásban már volt szó a TomTom HD Traffic-szolgáltatásáról, és elmondtuk, hogy ez Magyarországon sajnos nem működik. Vagyis működik, csak éppen kis hazákról nem kap adatokat. A fenti képeken is látni, hogy míg Bécsben csak úgy hemzsegnek a forgalomlassulásra utaló sárga és piros „kukacok”, addig Magyarországon egyetlen ilyen értesítés sincs.

Működik viszont a többi Live-funkció (nekem egészen jövő áprilisig, amikor majd meg kell újítanom őket, akár egyenként, akár csomagban), vagyis az időjárás, a sebességmérőkamera-figyelmeztetés, a QuickFix GPS-adatbázis letöltése (hogy hamarabb találjon jelet a navi), és persze a Google Helyi Keresés. Vagyis van egy készülékem, ami szép is, nagy is, okos is, csak éppen nálunk a navigációk egyik legfontosabb funkcióját, a TMC-t nem tudja…

Ez azért bosszantott, és a végén úgy döntöttem, rászánok még egy kis pénzt és veszek hozzá egy TMC-vevőt:

Boldogan kicsomagoltam a friss szerzeményt (nagyon igényes, profi darab, ami a legjobb benne, hogy nincs külön, vékony malacfarok-antenna, egy szál szivargyújtó-kábel az egész, a felső végén a TMC-dudorral), bedugtam, és láss csodát, kiírta, hogy „RDS-TMC vevő csatlakoztatva”. Hurrá, nyaralunk! Elkezdett jobb oldalt tekeregni a kék „Gondolkodom” napraforgó, majd egyszer csak a hideg zuhany: „RDS-TMC vevő lecsatlakoztatva”. Hm. Innentől nem akarom sokáig húzni a beszámolót − egyetlen egyszer jutottam el odáig, hogy valóban kiírt bármi forgalmi adatot, de 15-20 másodpercen belül mindig elvesztette a kapcsolatot… vagy nem is érzékelte a készülék, hogy a TMC-s szivargyújtó töltőt dugtam rá.

Persze kihez is fordulhattam volna bánatomban, mint Gyurcihoz. Neki is van egy ugyanilyen TMC-vevője, és egy Via 120-as készüléke (mindig van nála valami érdekes), tehát mindent mindennel ki tudtunk próbálni. A vége az lett, hogy a TMC-vevőmnek semmi baja, a Go825 viszont a Gyurci TMC-vevőjével sem működik… Innentől eléggé lógott az orrom, mert nagyon úgy festett, hogy a Go825 a hibás. Óvatosan megmozgattam az USB-s csatlakozóba dugott TMC-vevőt, hogy nem kontakthibáról van-e szó, de nem. Szóval tanácstalanok voltunk, és már a szervizelés cseppet sem kecsegtető lehetőségeit is megtárgyaltuk. A TMC-vevőt pedig vissza akartam vinni, hogy legalább abban ne álljon a pénzem feleslegesen.

De a dolog csak nem hagyott nyugodni, és elkezdtem túrni a netet, a TomTom fórumait és bármit, ahol szóba került a Live és a TMC-témakör. A sok próbálgatás közben (és egy fórumbejegyzésben talált félmondat hatására) megvilágosodott bennem, hogy az RDS-TMC-t akkor „lövi ki” a Go825, amikor létrejön a kapcsolat a Live-szerverrel. Onnantól ugyanis a HD Traffic veszi át az uralmat, a TomTom filozófiája szerint a Live és a HD Traffic előnyt élvez a jó öreg RDS-TMC-vel szemben. Ezzel persze én meg vagyok lőve, hiszen a HD Traffic Magyarországon nem szolgáltat forgalmi információkat… Olyan menüpontot pedig nem találtam, mint a Navigon készülékekben, amellyel én választhatnám ki, hogy a Live TMC-t vagy az RDS-TMC-t használja-e a készülék.

Csiki-csuki állapot, mondhatom. Minden jól működik, van egy pöpec live-os készülékem külön TMC-vevővel, és mégsincsenek forgalmi infóim… A megoldást megint a fórumok böngészése hozta meg (bár a TomTom supportnak is írtam, több üzenetet is, de azóta sem kaptam választ*). Kiderült, hogy ha a Bállítások menüpontban letiltom a rám vonatkozó adatoknak a TomTom felé történő visszaküldését, azzal gyakorlatilag kikapcsolom a Live-funkciókat. És abban a pillanatban feléled az RDS-TMC. Ezt muszáj volt kipróbálni, és láss csodát:

Perceken belül megjöttek az adatok, és sebészi pontossággal működött minden:

Ahogy a régi matekkönyvünkben írták: „Vegyük észre, hogy…” a TMC 225 eseményt jelez, vagyis ez a vevő valószínűleg nem is a szűkített, hanem a teljes TMC-kódtábla adatait használja, ráadásul minden eseményről szöveges leírás is olvasható. Összehasonlításképpen megnéztem, hogy a lejjebb szereplő, Pasaréti úti felbontást a Navigon Live TMC megemlíti-e. Nos, nem − pedig az esemény kb. két hete tart. Szóval a jó öreg RDS-TMC még mindig nem írható le, sőt, úgy látom, az elmúlt két évben, mióta próbálgatom ezt a funkciót, óriásit fejlődött a pontossága és az adatok köre is.

Alább jól láthatóak a különböző értesítési típusok. A szín a késlekedés mértékét jelöli: a narancssárga néhány perc, a piros ennél hosszabb fennakadást jelent. A kis zászlókban szereplő ikon pedig a TMC-esemény típusára utal: torlódás, útfelbontás, baleset stb. (ez utóbbit jelenti a két keréken kaszkadőrködő Trabant-ikon):

Menet közben ilyen megnyugtató üzenetekkel simítja a TomTom a sofőr borzolt idegeit:

És ha már sebészi pontosságról beszéltem, érdemes megnézni a következő képeket. A Rózsadomb felől közeledem a Pasaréti út forgalmát feltartó útfelbontás felé. Még 0,5 km van hátra, de mivel az esemény csak narancssárga besorolású, a Go825 nem tervez újra:

Nagyon közeledünk, a távolságot már ki sem írja, hiszen a kijelzőn magam előtt látom is a pontos helyet:

És akkor a becsapódás pillanata – igazán nagyon meggyőző az egész:

 

Összefoglaló, azaz hogy is áll akkor a HD Traffic kontra RDS-TMC meccs?

Csak Magyarországon használva szerintem jobban járunk egy nem live-os, de RDS-TMC-vevővel kiegészített TomTom készülékkel. Amit a Live itt kínál, azt egy okostelefonnal is kényelmesen elérhetjük (a QuickFix GPS funkció kivételével, de ez nem olyan tragédia, legfeljebb picit többet kell várni, amíg a navi jelet fog).

Ha mégis live-os készülékünk van, akkor feltétlenül érdemes megvenni ahhoz is az RDS-TMC-vevőt, hiszen idehaza pár kattintással ki-be kapcsohatjuk a Live-funciókat, így például gyorsan elvégezhetünk egy helyi Google-keresést, majd az adatmegosztás engedélyezése elől kivéve a pipát ismét használhatjuk az RDS-TMC-vevőt. Ha pedig netán külföldre utazunk, akkor élből a Live-val járunk jobban.

Aki sokat jár külföldre, annak persze érdemes eleve live-os modellt választania, mert ott a HD Traffic valószínűleg komoly előnyöket hordoz a TMC-vel szemben. A korábbi cikkből kiderült, ezért csak röviden ismétlem: a HD Traffic a hagyományos TMC-infókon kívül a mozgásban lévő TomTom navik és mobiltelefonok haladásának, sebességének adatait is használja az útvonaltervezés során, erre az RDS-TMC nem képes. Remélem, lesz módom ezt is kipróbálni a nyár folyamán.

Ami engem illet, összességében nagyon elégedett vagyok. A Go825 minden más tekintetben is igényes, minőségi cucc. Profin működik benne a másik vesszőparipám, a Bluetooth-kihangosítás is. Zokszó nélkül lekérdezi a Motorola Milestone 2 telefonomról a kb. 920 névjegyet és a híváslistákat is, az ékezetes neveket is hibátlanul jeleníti meg, ráadásul SMS érkezésekor finom hangjelzést ad, és a kijelzőre beolvassa az üzenetet is. A kihangosítás oda-vissza kifogástalan, egyszerűen képtelenség belekötni…

Az persze jó lenne, ha az RDS-TMC-hez nem kellene a teljes Live-funkciópalettát letiltanom, hanem választhatnék, hogy akarom-e használni a HD Trafficot, de ne legyünk telhetetlenek – és persze bízom benne, hogy egy következő szoftverfrissítéssel talán ezt is megkapjuk.

*Lapzárta után találtam meg a TomTom válaszát, mert a rendszer nem küld e-mail értesítést… A tartalmát lejjebb, a második hozzászólásban ismertetem.

Kapcsolódó cikkek:

https://navigyurci.hu/2009/08/17/a-tomtom-go740-live-tmc-buhera/
https://navigyurci.hu/2012/05/03/a-tomtom-live-es-hd-traffic-szolgaltatasrol/

25 hozzászólás
 1. avatar
  2012. május 27. Válasz
  Gyurci

  Köszönjük! Jól felépített, tartalmas cikk és jók a képek is. Ügyes vagy, hogy nem adtad fel, a különböző fórumokon valóban sok segítséget lehet kapni/találni. Egyszóval gratula!

 2. avatar
  2012. május 27. Válasz

  Köszönöm :)

  Nagyon örülök, mert így tényleg elég komplett lett a vas.

  Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a TomTom végül válaszolt a hibajegyemre, csak nem kaptam róla emiles értesítést és csak tegnap találtam rá.

  Sajnos látszik a válaszon, hogy agyatlanul írták, pár kulcsszó alapján odamásoltak egy-egy általános infót a HD-Trafficról és az RDS-TMC-ről, amiknek semmi közük a konkrét problémához. Az egyetlen konkrétum pedig, amit írtak (hogy ahol van RDS-TMC, ott nem lehet a Live-ot használni), konkrétan nem igaz: pont fordítva van…

  Vicces, hogy csak egyetlen egyszer tudtam megnézni a választ, mert mire másodszor megnéztem volna, eltűnt… a hibajeggyel együtt. “Megoldott” jelzést kapott, lehet, hogy ezért, de ezt is kicsit furcsának tartom…

 3. avatar
  2012. május 29. Válasz
  Gyurci

  Érdekes. Régen nem emlékszem hogy eltűntek volna a hibajegyek, főleg hogy még meg sem oldódott a probléma. Az viszont jellemző volt, hogy a saját tudástárukból ragadtak ki részleteket.

  Viszont akkor még nagy élet volt itthon, és többnyire mindig akadt valaki, aki valamilyen megoldást tudott a problémák többségére.

  Úgy ahogy most Te is. Utána olvasott…

 4. avatar
  2012. június 4. Válasz
  Greg

  Sziasztok!
  Egy TMC-kábelt én is tervezek venni a Via 120-asomhoz. Az lenne a kérdésem, hogy tényleg használható-e itthoni utakon is, szóval van-e egyáltalán értelme? Azért merült fel bennem a kérdés, mert láttam, hogy a Traffic Live nálunk még nem működik, TMC-hez pedig még nem volt szerencsém, illetve nem is nagyon olvastam róla. Szóval ebben az összeállításban (Via 120 + TMC) mennyire működik a dolog?
  Üdv:
  Greg

 5. avatar
  2012. június 5. Válasz

  @Greg: Tökéletesen működik, itt is arról írtunk, hogy Gyurci Via 120-asával próbáltuk ki az én TMC-vevőmet. Ugyanazt kapod majd te is, mint amiről itt a cikkben szó van onnantól, hogy sikerült kikapcsolnom a Live-ot. Csak neked egyszerűbb lesz, mert csak bedugod a TMC-s szivargyújtó-töltőt és örülsz :)

 6. avatar
  2012. június 5. Válasz

  @Gyurci: És úgy érzem, azóta sokat is javult a helyzet, nem?

  • avatar
   2012. június 5. Válasz
   Gyurci

   @ Zsolto Persze, ez egy régi teszt. Csak úgy éreztem Greg kérdéséből, hogy a TMC-ről is többet szeretne tudni. Úgy gondoltam a kapcsolódó cikkek ebben segítenének.

 7. avatar
  2012. június 5. Válasz
  Greg

  Köszönöm a gyors választ és a sok infót! Mivel külön topikot nem találtam a Via 120-hoz, bátorkodom emitt feltenni a kérdéseimet – van egypár. :-)
  Igazából múlt hétvégén kaptam kézhez a kütyüt, hosszú válogatás előzte meg. Az első benyomásaim nagyon pozitívak, szép, igényes kivitelű készülék. Nem szeretném lehúzni az olvasók előtt, sok mindent tudok dicsérni rajta/benne, de van pár dolog, ami böki a csőrömet. Ezekhez szeretném, ha hozzászólnátok.

  1. A hangvezérlés ikonja a menüben inaktív, ha kirakom a térképre és ott bökök rá, akkor ki is írja, hogy fájlok nincsenek telepítve. Ha a TomTom magyar oldalán nézem a készülék leírásában ugyan nem szerepel, de a fejlécben a főbb képességeket jelző ikonok között ott virít, sőt a videóban is magyarázza a néni. (Látom, hogy a Via 130-nál ezt a funkciót kibővítve Speak&Go néven üdvözlik. Akkor a kis tesónak csak kéne tudnia az alapokat, nem?) Ezek után elég kiábrándító, hogy a készülék ezt mégsem tudja, vagy csak le van butítva. Ez orvosolható valahogy, esetleg utólagos telepítéssel, frissítéssel? (A kötelező szoftverfrissítésen és a térképfrissítésen túl vagyok, gond nélkül megvolt.)

  2. A MapShare funkció szintén szerepel a leírásban és a videón is. Ezzel én odáig jutottam, hogy tudom javítani a saját térképemet, de az se feltölteni/megosztani, se mások javításait letölteni nem tudom. Bár az utóbbi funkció bekapcsolásakor kiírja, hogy ha csatlakoztatom a géphez, automatikusan letölti, azonban semmi ilyen aktivitást nem tapasztaltam. Ezek után marad nekem a saját javításom (ami nyilván a következő térképfrissítésnél törlődik), vagy van mód az oda-vissza megosztásra is?

  3. A telefonos kihangosítás, automata hívásvétel, sőt a tárcsázás is kiválóan működik, ki-be kapcsolás után is rögtön újrakapcsolódik az eszköz. Ámde a telefonkönyv funkciói inaktívak. Csatlakozáskor ugyan kiír egy infócsíkot pár másodpercig, hogy “telefonkönyv letöltése” vagy hasonló, de megint nem történik semmi. Manuálisan sem tudom áttölteni, bár még nem kutattam végig mindent. Ez persze lehet, hogy a telefonom (Nokia C3) hiányossága, mivel nem is szerepel a kompatibilis eszközök listáján. Így viszont nem értem, hogy ha már kapcsolódik és működik a hívás, miért nem éri el belőle a telefonkönyvet. Van erre ötletetek?

  4. A térképfrissítés ideje baromira nem egyértelmű. A forgalmazó (bizonyos “digitális” áruház) 1 év frissítéssel árulta. A dobozon és a TomTom honlapján 2 évet írnak, de az előnyök fül alján már megint csak 1 év szerepel, tehát a gyártó oldalán belül is ellentmondás van. Honnan tudhatom meg, hogy most akkor hogy is van ez?

  5. Az előzőhöz kapcsolódik, hogy a dobozban talált termékkulcs aktiválása is furcsa volt. Amíg nem frissítettem a térképet (csak a szoftvert), addig a MyTomTom azt írta ki, hogy a megadott kulcs nem kompatibilis a csatlakoztatott eszközzel. A térképfrissítés után már elfogadta. Ez normális? Én fordítva (aktiválás után lehetséges a frissítés) gondoltam volna logikusnak, de sebaj. Mondjuk miután sikerült, egy üres listát kaptam az elérhető szolgáltatásokról. Magyarul ennyi volt a támogatás, kész, vége?

  6. A hangok nagyon szépen és érthetően szólnak eltekintve néhány elharapott szóvégtől és a főutak számának bemondásától. Utóbbi nagyon gyatra. Eszter szájából, amikor ráfordulok a 81-es főútra, ennyi hangzik el: “Forduljon jobbra. Nyolcvanegyedik.” Majd körforgalomban az 1-esen Budaörsön: “Vágjon keresztül a körforgalmon, majd hajtson ki az első … harmadik kijáratnál.” Itt mondjuk elborult az agyam. Ha már rosszul toldalékoltatják a nénivel a számokat, legalább következetesen tennék. Ez gondolom nem javítható házilag, csak megjegyeztem. Érdekelne viszont, hogy ha be van kapcsolva az összes figyelmeztetés, akkor miért nem szól, mármint beszél sebességtúllépésnél, kameráknál. Előbbinél csak pirosan villog, utóbbinál sípol. Ennek így is kell lennie? Ezekre nincs beszédhang a készletben vagy csak a magyarból hiányzik? (Az angolt még nem próbáltam.)

  Hát ezek lennének a hibapontok, amiket eddig felfedeztem. Mindennek ellenére ismétlem, hogy külsőre is nagyon szép a készülék, kiváló a kép- és a hangminőség, külön említeném az állítható (külön nappali és éjjeli) fényerőt, amiből napsütésben is elég az 50 %. Szeretném, ha megerősítenétek abban a hitben, hogy egy jó, megbízható készüléket vettem. Persze csak ha tényleg így van. :-) A fentiek pedig remélem nagyrészt megoldhatók, különben kénytelen leszek kiábrándulni. TomTom-ból.
  Előre is köszi!
  Üdv:
  Greg

  • avatar
   2012. június 5. Válasz
   Gyurci

   @ Greg a válaszok nagyon röviden:

   1. Ahogy a leírás is írja, a hangvezérlés csak bizonyos országokban (nyelveken) áll rendelkezésre, magyarul még nem.
   2. Elvileg van mód a saját javításaid megosztására is, sajnos a MyTomTom-ban valóban nem látszik hogy mi történik MapShare ügyben.
   3. Nokia C3 Ha nem tölti le a telefonszámokat, akkor valszínüleg valónban nem kompatibilisek egymással. Az öregecske 3GS-ről gyönyörűen szinkronizál.
   4. 24 hónap, ahogy a dobozon is látod. Via 120-ból két verzió van, a régebbihez egy év járt.
   5. Nálam még nem jeleztek aktiválassal kapcsolatos panaszt (eddig).
   6. Text-to-speech Figyelmetlenségből felkerült egy nem végleges verzió. Egy-két hibát leszámítva jól használható. Ha nem tetszik, tedd át egy másik hangra.

   Amúgy pedig 38 ezer forint, és ennyiért kevés ennél jobbat kapsz… Persze ez a magánvéleményem!

   Üdv:
   Gyurci

 8. avatar
  2013. április 9. Válasz
  deathroww

  Szia Zsolto.

  Segítségedet szeretném kérni.
  Ha minden igaz akkor pénteken én is egy tomtom go 825 live típusú készülék tulajdonosa leszek és evvel kapcsolatban lenne kérdésem .
  A live szolgáltatással kapcsolatban lenne egy olyan kérdésem hogy a live szolgáltatás magától aktiválódik ahogy a készülék műhold jelet fog vagy van valami aktiváló kód a dobozban amit érvényesíteni kell a tomtom honlapján ?
  Segítségedet előre is köszönöm.
  Üdv Imre

 9. avatar
  2013. április 9. Válasz


  deathroww:

  a live szolgáltatás magától aktiválódik ahogy a készülék műhold jelet fog vagy van valami aktiváló kód a dobozban amit érvényesíteni kell a tomtom honlapján ?

  Szia Imre,

  hátöööö… nekem nem volt már ilyenem, mert én kéz alól vettem a vasat, de úgy tudom, a doboz belső felén van egy aktiváló kód, amit a mytomtom szoftver telepítése után a neten kell megadni a szolgáltatások élesítéséhez. De ha megkaptad, úgyis kiderül, majd írd meg nekünk is :)
  Gratula az új vashoz, használd egészséggel! (Ja, és vegyél hozzá TMC-s szivargyújtót ;))
  Zsolto

  • avatar
   2013. április 9. Válasz
   Gyurci

   @ Zsolto Köszi az odafigyelést!

 10. avatar
  2013. április 9. Válasz
  deathroww

  Szia Zsolto.

  Köszönöm gyors válaszodat és segítségedet .
  Ha minden igaz akkor pénteken kapom kézhez a navit .
  Természetesen mindent dokumentálni fogok :) .
  Jövőhéten utazok Lengyelországba négy napra ahol működik is a live szolgáltatás és élőben ki is tudom próbálni majd minden szolgáltatását is.
  Gyurcival már emailbe egyeztettünk is hogy ha hazajöttem akkor leírom neki a tapasztalataimat és képekkel is fogom illusztrálni az utazásomat .
  Majd Ő eldönti hogy mit tudd majd felhasználni az én feljegyzéseimből ( remélem egy teszt szerűt sikerül majd :) ) .
  Természetesen a Tmc antennát is befogom szerezni , és Zsolto neked hála tudom is majd hogy hogyan kell majd beüzemelni !!
  Üdv Imre

  • avatar
   2013. április 9. Válasz
   Gyurci

   @ deathroww TMC antennában tudok segíteni.

Szólj hozzá te is a cikkhez!

A hozzászóláshoz jelentkezz be. Nem vagy még tag? Regisztrálj!


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás