Navon Platinum Explorer 7 plusz Android-iGO primo. Jogtisztán Androidon

Ebben az írásban tehát egy 7 collos, androidos tabletről lesz szó, mely az autóban (majdnem) teljes értékű navigációként működhet, mivel jár hozzá egy iGO Primo, egy autós töltő és egy autós tartó is…

A címben említett párosítás legnagyobb előnye, hogy egy androidos tablet számtalan lehetőségét párosítja az iGO primo hatalmas tudásával és mindezt jogtisztán, a warez összes kellemetlensége/nehézsége nélkül teszi.

A készlet navigácóra kész: az autós tarozékokon kívül navigációs szoftvert is kapunk hozzá. Nem is akármilyet, hanem egy iGO primo-t. Kedvünkre válogathatunk a Magyarország- vagy az Európa-térképes változatot között.

Mindent tud, amit amit tudnia kell, de az összes olyan extra, amit az Android felület nyújtana/nyújthatna (online funkciók, pl. TMC, Google Search) kimaradtak belőle. Ez nagyrészben a vas miatt is lehet, lévén nem 3G-s verzió, tehát nincs benne mobilnet, ezért az internet elérése csak némi trükközéssel oldható meg (ld. kapcsolódó cikkek). Hiányzik a lehetőségek közül a TMC (online TMC engedélyezési lehetősége):

Bár a Google “Helyi keresés” ikon megjelenik az úticél megadásának lehetőségei között, ámde a keresés indításakor kódot kér:

Amúgy az iGO primo 2.0-ás verziójának összes hasznos újítása megtalálható benne:

Ám aki valamelyiket mégsem használná, az egy pipa kivételével felfüggesztheti annak használatát. Én például az “Alternatív útvonalak valós időben” opciót szoktam csak nagyon ritkán használni. Amikor lassú a forgalom, gyakorlatilag állandóan lehetne nyomkodni a készüléket (a funkciók magarázata a kapcsolódó cikkek között).

A szoftver használata nem bonyolult, és a navigálás terén elég tág lehetőségeket kapunk. Az első indítás alkalmával meg kell adni a használni kívánt területi beállításokat (navigációs hangot, a kívánt billentyűzetet, a navigációs beállításokat és a mértékegységeket), valamint ellenőrizhetjük a navigációs beállításokat (itt különösen az autópálya-fizetős utak-engedélyköteles beállításokat nézzük át). Ezek után akár indíthatjuk is az első navigálást egy cím megadásával. Ezt többféleképpen is megtehetjük:

A “Címkeresés”-t választva megadhatjuk a házszámot, de ha azt nem tudjuk, lehetőségünk van egy közeli kereszteződés megadására is:

Vagy megadhatunk egy ún. “Hasznos helyet” is:

De kiválaszthatjuk a pontos helyet a térképről, vagy akár a koordinátáinak megadásával is (utóbbit főleg azok fogják “díjazni”, akik olyan helyekre járnak sűrün, amiknek nincsen postacímük):

A tervezett útvonalat módosíthatjuk vagy listázhatjuk, vagy akár be is járhatjuk berepülés módban. Így előre “bejárhatjuk” a zűrösebb kereszteződéseket, vagy akár a zsufi belvárosi utcákat is. Egy külföldi út megtervezésénél igen nagy segítség lehet.

Egy új pont megadásakor többféle lehetőségünk is van:

Akár több köztespontot is megadhatunk az útvonalon, és ezekre többféle alternatívát is kapunk. A nekünk tetszőt egy kattintással betölthetjük. Az általam kipróbált készüléken az alábbi szoftver futott:

Összegzés: 7″-os navigáció, teljes értékű, jogtiszta iGO primo szoftverrel, akár Magyarország-, akár pedig Európa-térképes változatban. Az ár mindkét esetben jónak mondható. A frissítés a Naviextras Toolboxon keresztül történik, amely elég egyszerű és megbízható is:

Negatívum a tapadókorongos tartó és a készüléktartó találkozási pontjánál lötyögő autós tartó, és a töltő egyedi csatlakozója helyett is szívesen látnék már egy micro-, vagy mini-USB-s változatot.

Néhány kép navigáció közben:

És egy rövid videó:

A tartalom a sütik elfogadása után érhető el.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.

Technikai specifikáció (forrás: navongps.com):

Kijelző: 7″ kapacitív multitouch
Operációs rendszer: Android 4.0 ICE Cream Sandwich
Processzor: Cortex A8
Memória: 4GB flash memória
RAM: 512 MB DDR3
Memóriabővítés: MicroSD(HC)
Hang: beépített hangszóró (3,5 jack csatlakozó)
Hálózat: WiFi (802.11 b/g/n)
Csatlakoztatás: micro-USB / Micro SD(HC) kártyaolvasó
Méret: 190 x 116 x 10,8 mm
Extrák: gravitációs szenzor, beépített mikrofon, beépített hangszórók, elülső web kamera, nagy sebességű USB 2.0
Támogatott videóformátumok: DivX, XviD, MPEG4, H.263, H.264, RMVB, RM, WMV
Támogatott audiofórmátumok: MP3, WAV, OGG, FLAC, APE, AAC
Támogatott E-book-formátumok: PDF, EPUB, Adobe DRM, TXT, FB2, PDB
Támogatott képformátumok: PEG, GIF, BMP, PNG

A készüléket a Mammutban lévő Média Markttól kaptuk tesztelésre, ezúton is köszönjük.

Kapcsolódó cikkek:

https://navigyurci.hu/2013/03/06/navon-platinum-explorer-7-plusz-android-igo-primo-kicsomagolas/
https://navigyurci.hu/2011/02/25/exkluziv-online-funkciok-a-legujabb-igo-primoban/
https://navigyurci.hu/2011/10/03/igo-primo-2-0-navigalas-kozben/
https://navigyurci.hu/2012/07/27/az-nng-mar-internetkapcsolatot-is-kinal/

27 hozzászólás
 1. avatar
  2013. március 19. Válasz
  Zsolto

  Hát igen. Az összes apró hátránya ellenére ez egy nagyon sokoldalú kütyü. Tetszenek a műszerfalon készült képek is, egyáltalán nem tűnik óriásinak a 7 coll.

  Kár, hogy nem bízzák a vevőre, hogy szeretne-e 3G modemet és azzal együtt online funkciókra vonatkozó licenccel is felvértezett iGO-t, természetesen plusz pénzért. Akinek nem kell, az így is boldog lehet, de aki egy picit is komolyabban gondolja a használhatóságot, annak ez még mindig sántít kicsit.

  A híreket olvasva erősen gondolkodtam egy ilyen kütyün, de mindezeket látva inkább várok még. Köszi az összefoglalót!

 2. avatar
  2013. március 19. Válasz
  Gyurci

  Egyelőre úgy tűnik, hogy nem kezel 3G-s modemet, de az utánajárás még folyamatban van, az biztos, hogy mindkettőn jogtiszta iGO van.

 3. avatar
  2013. március 19. Válasz
  Sanya

  Szia Gyurci

  Végre elindult valami ezen az úton .
  Jó lenne ha ennek komolyabban utána tudnál nézni ,hogy valójában mit is tud a Prestigo
  Prestigio Geovision 7777 Android GPS/Tablet, iGO Primo Teljes Európa térkép,FM transmitter ,MPEG4 DVBT

 4. avatar
  2013. március 19. Válasz
  OldMike

  @ Sanya
  Üdvözletem
  Találtam egy érdekességet a Prestigio Geovision 7777-ről:
  http://goo.gl/7BQ6P
  Ez egy horvát teszt, elég részletes, az összegzés eléggé kedvező, de vannak kifogások is. Ha ezen is olyan lenne az iGO, mint a Navon-on, akkor számomra szimpatikusabb is.

 5. avatar
  2013. március 19. Válasz
  Sanya

  Szia Gyurci

  Itt a megoldás ha nem jó a készülék tartója : Grippy Pad

  http://www.pto.hu/post/1/8377

  • avatar
   2013. március 20. Válasz
   Gyurci

   @ Sanya Szia, nem ez a megoldás hanem egy használható tartó.

 6. avatar
  2013. március 22. Válasz
  Árpád

  Köszönet a cikkért.
  Még ezt is ajánlom az érdeklődőknek:
  http://goo.gl/FZO4G

  Nekem eddig 2 problémám van ezzel a készülékemmel:

  1) Érintőképernyő hiba
  Ha úgy fordítom, hogy a fizikai nyomógomb van felül, akkor a képernyő alsó éle (tehát a fizikai gombbal szemközti rövidebb él) mentén rosszul érzékeli a kijelző megnyomását. Illetve egyáltalán nem érzékeli az alsó jó néhány pixelen. Így alig lehet megnyomni a “Vissza” nyilat — csak úgy, ha a gomb felső felét nyomom meg. Ez elég kényelmetlen.
  Talán valami kalibrációs probléma lehet a kijelzővel? Kipróbáltam egy másik készüléket is, azon is jelentkezett ugyanez a probléma — valszeg konstrukciós hiba, típushiba.

  Elképzelhető, hogy valami kalibrációs programmal ezt meg lehet szüntetni?

  2) iGO szoftverhiba
  Ha függőlegesre állítom a kijelzőt, akkor átrendeződnek a kijelző elemei, ezek közt az érkezés várható időpontját meg a hátralévő távolságot kijelző kis ablakok helyzete is.
  Ez idáig OK, de amikor visszafordítom az eszközt vízszintesre, akkor eltűnnek a kis információs ablakok (pl. a legutolsó képen vagy a videon a jobb alsó sarokban látszik, miről van szó). Ha nem is egyből, de legkésőbb akkor, amikor rákattintok. És vissza sem lehet hozni. Onnantól kezdve csak álló formátumban látszik, vízszintesben nem lehet megjeleníteni.
  Újra kell indítani az iGO-t.

  Van vmi elérhetősége az NNG Kft-nek? Nekem úgy tűnik, a terméktámogatás a végfelhasználók számára nem létezik, abszolút zéró.
  Van valaki, aki tud adni egy email címet, vagy egy linket egy webes űrlaphoz, ahol ilyen szoftverhibákat lehet jelezni?

  Köszönettel és üdvözlettel,
  Árpád

  • avatar
   2013. március 22. Válasz
   Gyurci

   @ Árpád Gondolom az itteni cikket pedig a Totalcar oldalára linkelted ugye? :) Az NNG támogatást eléred a naviextrason regisztrált fiókodból.

 7. avatar
  2013. május 3. Válasz
  Árpád

  Linkeltem volna, ha hozzá lehetne szólni, de nem lehet.

  Most azért írok, hogy kifejezzem meglepődöttségemet illetve csalódottságomat, hogy hiába kapcsolom be az épületek megjelenítését, azok nem jelennek meg. Tehát nem szerepel az adatbázisban.

  A nevezetes épületek (parlament, bazilika stb.) megjelennek, de az egyszerű lakóházak nem.
  Az azért lenne hasznos, mert nagyban segítené a méretarány pontos megítélését — hogy egy adott utca, amit mutat, az 50 méter hosszú, vagy 500 méter hosszú. Az épületek megjelenítésének hiányában csalóka lehet, és nem mindegy, hogy mikor kezdek el készülni a következő kanyarra.

  A lényeg: nincsen a szoftverben 3D épület adatbázis.
  Ez számomra azért meglepő, mert én pont fordítva gondoltam volna; a 3D épület alap, és a Landmarks (jellegzetes/kiemelt épületek) részletesebb 3D képeit tartalmazó adatbázis lenne a külön fizetős.

  Ez így szokott lenni?
  Ez csak nekem furcsa (hogy nincsen alapból 3D épület adat)?

  • avatar
   2013. május 4. Válasz
   Gyurci

   @ Árpád Szia. általában a nevezetességek szoktak megjelenni a térképen, vagy azok sem. Idegen helyen, egy templomtorony, egy Bazilika vagy Minaret jó támpontot jelenthet. A Sygic Vaucher Edition-ben is, és a Sygic GPS Navigationban viszont találsz épületeket is, igaz hazánkban csak Budapesten és Debrecenben van így:
   http://www.sygic.hu/hu/sygic_gps_navigation_android

 8. avatar
  2013. május 4. Válasz
  Árpád

  Gyurci, köszi.

  Azóta megvettem a Kelet-Európa 3D-t 20 EUR-ért.
  Abban a Magyarországról szóló 3D egy nagyon erősen megkurtított adatbázist tartalmaz (4 MB 30 MB helyett).
  Budapestre használhatatlan, mert csak a belváros egyes részein mutatja a közönséges épületeket.

  Utána megvettem a csak Magyarország 3D-t 5 EUR-ért; az Budapest összes kerületének minden utcájára tartalmazza az összes közönséges épületet.

  A röhej az, hogy mivel a Kelet-Európa 3D egy hónappal frissebb kiadás, hiába tölti le valaki az UTÁN a Hungary-t, nem fognak megjelenni az épületek, mert alapból nem ajánlja fel frissítésre a Naviextras Toolbox a Hungary fájlok frissítését.

  Az Advanced gomb után lehet kézzel kiválasztani a korábbi verziót, ami ebben az esetben a jobb, a teljes…

 9. avatar
  2013. június 1. Válasz
  Juhász Gábor

  Szevasz Gyurci!
  Vásároltam egy navon plat.exp.7 táblagépet jogtiszta igo primoval.
  A következő a problémám: nem tudom beállítani magyar nyelvűre.
  Restart után mindig visszaugrik angolra.
  De nem csak ez, hanem az úttipusok, a nézetek, a színek, egyszóval minden visszaáll alapba.
  Segíts légyszives, hogy hol kell még állítanom rajta!
  Válaszod előre is köszönöm: Gábor

  • avatar
   2013. június 1. Válasz
   Gyurci

   @ Juhász Gábor Szia, én valami telepítési problémára gyanakodnék talán. Biztos, hogy van benne magyar nyelv, és hangutasítások is. Tedd fel újra. Ha jól emlékszem, akkor a vason, az iGO/Install könyvtárban fent van az *.apk. Az iGO könyvtárról készíts mentést, biztos ami biztos (ellenőrizd, hogy a license könyvtár mentése tutira jó legyen).

 10. avatar
  2013. június 24. Válasz
  Attila

  Sziasztok,
  a segítségeteket szeretném kérni. Azt szeretném kideríteni, hogy milyen “GPS vevőegység” található a készülékben ? A magyar oldalakon mindenhol azt látom, hogy beépített GPS vevő, meg azt, hogy iGO-val is lehet kapni. Arról viszont még a Navon oldalán sem láttam információt, hogy hány csatornás és milyen jelfeldolgozó processzorral dolgozik a készülék. Azt szeretném megtudni, milyen SiRF platformmal gyártják. Segítségeteket nagyon köszönöm előre is!
  Üdv,Attila

  • avatar
   2013. június 25. Válasz
   Gyurci

   @ Attila Szia. Ezt én sem láttam sehol, megpróbálok utánajárni.

Szólj hozzá te is a cikkhez!

A hozzászóláshoz jelentkezz be. Nem vagy még tag? Regisztrálj!


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás