Nokia Lumia 925 – Androidból WP8-ba – szoftverek és esztétika

zsolto2Harmadik rész: néhány szó az alkalmazásokról és a Lumia 925-ről. Lássuk tehát akkor azokat a bizonyos, számomra fontos programokat, melyeket minél előbb szerettem volna WP8 alatt is használatba venni. A „működik” megjegyzés vagy azt jelenti, hogy az Android alól ismert app portolt változata elérhető WP8-ra is…

…vagy azt, hogy van másik, hasonló funkciójú alkalmazás – ezeket csillaggal jelöltem. Nem fontossági, hanem ABC-rendben haladok:

• Box (működik, de megnyitni csak a jpg fájlokat lehet, mp3-asokat nem, és letölteni sem hagyja őket — súlyos hiányosság!)
• Dropbox (működik, de megnyitni csak a jpg fájlokat lehet, mp3-asokat nem, és letölteni sem hagyja őket — súlyos hiányosság!)
• Evernote (működik – ha nem így lenne, az számomra kétségessé tenne egy végleges átállást)
• Facebook (működik)
• Facebook Messenger (működik, de  az SMS app is átveszi az üzeneteket, így igazából ez felesleges)
• Gitárhangoló (találtam működő alkalmazást)
• Google Drive (működik, a Google Drive On WP nevű program a jpg és az mp3 fájlokat is letölti és megnyitja*)
• HVG (működik)
• Index (működik)
• Origo (működik)
• Picasa webalbumok (működik*, hasonlóan fontos, mint az Evernote)
• RSS-olvasó (találtam használható alkalmazást)
• Skype (működik)
• Soundhound/Shazam (mindkettő működik)
• TuneIn Radio (működik)
• Viber (működik, ezzel kapcsolatban lásd az első epizódhoz írt egyik hozzászólásomat)
• YouTube (működik).

Tehát sajnos el kell mondanom, hogy a két számomra fontos felhős tárhely, a Box és a Dropbox gyakorlatilag nem használható, legalábbis arra nem, hogy képeket és zenéket “külső tárhelyként” tároljak rajta és a telefonon megnézzek vagy lejátsszak. A Google Drive a fent említett appal nekem a rövid próba alatt működött, de az értékelések között sokan panaszkodnak rá. Működik persze a SkyDrive is, amit szintén kipróbáltam, ebből egy 7GB-os rekeszt kapunk ingyen, amin azért sok zene, kép és egyéb fogyasztani való elfér.  A Boxszal és a Dropboxszal kapcsolatban tisztelettel várom a tapasztaltabb felhasználók tippjeit!

Van azonban egy app, amit már ezer éve (még a WinCE idők óta) használok, és eddig minden telefonomra át tudtam tenni, mert volt rá megfelelő változat — ez az eWallet. Ebben tartom a jelszavaimat, a bankkártya-adatokat és hasonló bizalmas dolgokat. Az benne a nagyszerű, hogy van belőle asztali gépre és mobil eszközre írt kliens is, melyek szépen szinkronizálnak egymással, vagyis egyrészt két helyen vannak meg az adatok, másrészt bárhol módosítom őket, a másik eszközön is frissülnek. Nos, WP8 alatt egyelőre csak az eWallet GO! változat érhető el, ami nem pótolja az igazi eWalletet. Egy átállás esetén számomra ez lenne talán a legnagyobb bökkenő.

n925_ewallet

Természetesen az androidos telefonomon ennél jóval több féle program van fent, a játékokról nem is beszélve, de azt hiszem, azokról vagy le tudnék mondani, vagy találnék mást helyettük, ezért egyelőre nem foglalkoztam a pótlásukkal (eBay, Vatera, könyvolvasó, effélék).

A navigációról egy külön epizódot tervezek írni, ezért csak megemlítem, hogy a Lumia 925-ön a Nokia Drive+ nevű alkalmazás található meg, amely annyiban különbözik az összes Nokia Lumia modellen elérhető, Nokia Drive nevű kistestvérétől, hogy gyakorlatilag az egész világon offline, vagyis internet-kapcsolat nélkül is használható. A Nokia Drive csak abban az országban ad ingyenes térképet, amelyen a készüléket regisztrálták.

Sajálom, hogy a WP8 alatt nincs Waze, ezt a programot ugyanis városban a leghasznosabb navigációs szoftvernek tartom, méghozzá az azonnali, friss és valóban a felhasználóktól származó forgalmi információk miatt. Navigációs szempontból ez komoly hiányosság, ugyanis a városi közlekedésben az, hogy merre kerülhetem el a dugókat, legalább olyan fontos feladata egy navigációs alkalmazásnak, mint hogy megmutassa az utat.

A Lumia 925 mint esztétikai élmény

A továbbiakban „közkívánatra” mégis szólnék pár szót konkrétan a Lumia 925-ről, mint hardverről. Azt már elmondtam, hogy igényes, minőségi darab, számomra eddig a készülékek non-plus-ultrája. Ezt fogom részletezni egy kicsit az alábbiakban.

A Lumia 925 valóban olyan, mintha egy, masszív tömbből lenne kifaragva. Az előlap fantasztikusan fényes felületű, abszolút prémium minőségérzetet adó, finoman csúszó üvege a peremek mentén kicsit kidomborodik a készülék tömegéből, amitől egyrészt sokkal exkluzívabb az egész látvány, másrészt sokkal jobban simul a kézbe a telefon. Ez a domborodás talán a lenti képeken is látható. Az oldalsó perem ezen a „fekete” változaton szürkés-bronzos alumíniumból van, finom, hideg és selymes a tapintása. Az egész Lumia 925-nek amúgy ez az egyetlen megkarcolható része. Az előlap és a hátlap átlagos, recés konyhakéssel nem karcolható meg (ezt nem saját tapasztalat, hanem egy YT-os videó alapján írom).

n925_landolas_x33

n925_landolas_x37

A peremet egyedül felül és jobb oldalt törik meg csatlakozók vagy kezelőszervek. Ezek is nagyon igényes kidolgozásúak, sorja, elnagyoltság, lötyögés sehol nem tapasztalható, ahová néz az ember, mindenhol az átgondoltságot és az minőségre törekvés nyomait látja:

n925_landolas_5

n925_landolas_6

És akkor még nem beszéltünk a hátlapról, mely a leírások szerint polikarbonátból készült. Tapintható átmenet nélkül, lenyűgöző lágysággal simul bele a keretbe, levenni nem lehet, tehát a készülék valóban „unibody” kivitelű, így az akku sem cserélhető otthoni körülmények között. Csak halkan jegyzem meg, hogy ötletem sincs, hol, hogyan lehet megbontani a készülék házát, annyira egyben van az egész…

n925_landolas_19

n925_landolas_16

Azért ennek a szenzációsan sima, élektől mentes, kézbe simuló kialakításnak vannak hátrányai is. A készüléket nehéz óvatosan felvenni az asztalról, mert az embernek az ujjai lecsúsznak róla. Határozottan alá kell “karmolni”, csak így emelkedik meg annyira, hogy meg tudjuk fogni. Ha pedig már kézben van, hát érdemes nagyon odafigyelni, nehogy kicsússzon az ujjaink közül — főleg, amikor egy kézben tartva, a hüvelykujjunkkal bűvészkedve próbáljuk elérni a kijelző távolabbi sarkát. A tesztidőszak kezdete óta csak arra koncentrálok, hogy semmi lazaságot ne engedjek meg magamnak, nehogy elejtsem ezt a csodát.  Lehet, hogy ezen egy gumírozott vagy más, például bőrből készült tok segítene, de akkor oda az esztétikai élmény…

Ezzel a mai rész végére értünk, de biztosan lesz még egy-egy részletes epizód a navigálásról és a Lumia 925 fényképezőjéről, mert ez a két terület a készülék fő erősségei közé számít – legalábbis a Microsoft és a Nokia szerint…

A készüléket a Mammutban lévő Média Markttól kaptuk tesztelésre, ezúton is köszönjük.

27 hozzászólás
 1. avatar
  2013. november 12. Válasz


  Galambos Gabor:

  Azért a recés késes videót – mondjuk directed by Zsolto verzioban megnéztem volna!?.

  ;-)

  Ne viccelj, a víz kivert, mikor megláttam. Aztán amikor az oldalán az alumínium keretet x@rrá karcolta, reszketni kezdtem, majd amikor egy fémnyelű kalapáccsal addig ütötte a kijelzőt, amíg porrá nem tört (az első repedéshez öt-hat komoly ütés kellett), elsötétült előttem a világ és lefordultam a székről…

  TechRax néven keresd.

 2. avatar
  2013. november 12. Válasz
  Lagi

  Szia!

  Remek írás! Már én is számolok vissza, mert karira meglepem magam egy 925-el!
  Egy kis megjegyzés: nem teljesen unibody, megbontható. Ez a videó megmutatja hogyan :)
  http://www.youtube.com/watch?v=M4ONeSWTG_M

  Ez pedig egy nagyon ügyes modding hogy ne kelljen külön Qi töltőköpenyt venni rá (megmarad az eleganciája):
  http://www.youtube.com/watch?v=Uc-o8qQBPSg

  Üdv.

 3. avatar
  2013. november 12. Válasz

  @Lagi:
  Köszi az elismerést :)

  A unibody fogalmát úgy értelmezem, hogy pl. nem tudsz akkut cserélni benne. Az normi, hogy nyilván minden készüléket szét lehet szedni valahogy :) Én annál jobban tisztelem/megbecsülöm a készülékeimet, hogy ilyen YouTube-os haxolásnak vessem alá őket. Pláne, hogy a 925 nem is az enyém…

  Ami pedig a modot illeti, ha megkapod ezt a telefont, még elővenni is félsz majd a zsebedből, annyira fogod félteni, nem hogy nekiess lefeszegetni a hátlapját és tönkretenni egy amúgy hibátlan vezeték nélküli töltős hátlapot. Ja, és milyen szép lesz utána a hátoldalán a négy réz érintkező helyett a fehér papírlapból előkandikáló négy fehér pötty — vagy a négy fekete lyuk…

  Szóval köszi, hogy megmutattad, de ez nem az én világom ;)

 4. avatar
  2013. november 12. Válasz
  Lagi

  Teljesen igazad van, én sem esnék neki semmi pénzért!
  A linkeket csak azért mutattam, hátha valaki annyira elvetemült, hogy egy 100ezer+ telefont elkezdi szétdönteni

  Akárhogy is, nagyon várom már a többi írásodat róla! Mire megveszem a készüléket, addigra teljesen képben leszek!
  Köszi még egyszer! :)

 5. avatar
  2013. december 18. Válasz
  Molnár Péter

  Nokia 925 naptárba beírt időpontot kb. 10mp múlva 1órával előbbre módosítja. Pl. 10 órát 9órára.
  Sem a T-mobil, sem a Nokia szervíz nem tud megoldást a problémára . Szerintem szoftverhiba.(Téli-nyári idő)
  Fiam Nokia 1020-as telefonja ugyan ezt produkálja.
  Minden beállítás jó (többszörösen kontrollálva)
  Számomra katasztrófa ez a hiba.
  Ki tud megoldást?

  • avatar
   2013. december 19. Válasz
   Gyurci

   @ Molnár Péter Tedd fel a Chronos calendar próbaverzióját, és azzal próbáld ki. Ha nálad is működik, akkor 435 forintért a Tiéd lehet, és ennyit szerintem meg is ér. Én is találkoztam a hibával, a gyári Naptárprogram esetében.

 6. avatar
  2013. december 19. Válasz

  @ Molnár Péter:
  Ennek komoly irodalma van sajnos, és eddig nem találtak megoldást rá:
  http://tinyurl.com/onehouroff

  A Chronosszal létrehozott időpontok azonban nem csúsznak el, akkor sem, ha utána a natív Naptár appal nézegeted őket. A Chronos amúgy még szebb is. Nekem a Chronos úgy van beállítva, hogy új esemény felvételekor ne hívja meg a natív Naptár appot.

 7. avatar
  2014. január 4. Válasz
  Számbádi

  “Csak halkan jegyzem meg, hogy ötletem sincs, hol, hogyan lehet megbontani a készülék házát, annyira egyben van az egész…”

  Nos a Lumia 720-ról készült egy YouTube video, imho hasznos lehet a 925 esetében is. Íme:

  http://www.youtube.com/watch?v=_0HIvzxcKOA

 8. avatar
  2014. január 29. Válasz
  Gyurci

  teszt

 9. avatar
  2014. május 31. Válasz
  monika

  Szia Gyurci és Zsolto!
  Valami okosságot légyszíves már,android app portolásához.Keresgéltem de nem találtam semmi hasznosat.Üdv.

Szólj hozzá te is a cikkhez!

A hozzászóláshoz jelentkezz be. Nem vagy még tag? Regisztrálj!


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás