Terítéken az autós navigáció-hogyan vásárolj navigációt?

gyurci_60x2Március közepe van, nemsokára elindul az utazási szezon. Azoknak, aki most állnak navigációvásárlás előtt, több lehetőségük is van arra, hogy a leckét megoldják. Lehet jól és rosszul is választani…

Nézzük meg általánosságban, hogy hogyan kezdjünk neki a válogatásnak. Az első és talán legfontosabb teendő, hogy számba vegyük az igényeinket és a lehetőségeinket, vagyis hogy mit szeretnénk, és erre mennyi pénzt szánunk. Az első szempont azért nagyon fontos, mert ha nem megfelelő készüléket veszünk, akkor sokáig bánni fogjuk, főleg akkor, ha nem is jó arra, amire szántuk. Lássuk, melyek az alapvető szempontok, amelyeket figyelembe kell vennünk a választás előtt:

– Merre szeretnénk utazni? Lehetőség szerint olyan készüléket vegyünk, amely lefedi ezeket a helyeket. Ha előre tudjuk, hogy beeshet egy Ausztria, vagy hogy több országot érintő utazás vár ránk, akkor egy Magyarország-térképes, vagy Kelet Európa-térképes készüléket legálisan bővíteni többe fog kerülni, mintha már a vásárláskor ilyet vettünk volna.
– Autós túrához, motorozáshoz, kamionozásra, esetleg túrázáshoz keresünk eszközt?
– TMC (valós idejű forgalmi információk-baleset, torlódás, stb.) Ha szeretnénk használni, akkor ezt vásárláskor jelezzük, mert utólag egyáltalán nem, vagy csak egy kiegészítő utólagos megvásárlásával fogjuk tudni pótolni ezt a funkciót.
– Figyeljünk oda a készülékhez járó térképfrissítésekre. A térkép nagyon drága dolog, főleg ha alkalmilag vesszük meg (50-60 euró/egyszeri alkalom). Érdemes olyan készüléket vásárolni, ami mellé jó sok frissítés jár; ma már szinte minden nagyobb gyártónak van un. “élettartam-frissítéses” készüléke (Lifetime map update).

– Akarunk-e zenét hallgatni, filmet nézni, netán fényképezni az eszközzel? (Általában a navigációra gyártott céleszközökben nem fogjuk megtalálni ezeket a funkciókat, bár egy bizonyos árszint felett egyik-másik előfordulhat).

– Én a márkás készülékekben hiszek: többnyire megbízhatóak, és általában a háttértámogatás is megfelelően működik (pl. TomTom, Becker, Garmin), érdemes elsősorban ilyet keresni. – Lehetőség szerint szakembertől vásároljunk (vannak speciális üzletek, akik navigációs készülékeket forgalmaznak — ezek kis keresgéléssel (ismerősök megkérdezésével, szakfórumok hozzászólásaiból), utánaolvasással könnyen megtalálhatóak, és itt általában hozzáértő eladókkal találkozunk, akik megfelelő ismerettel rendelkeznek a témában, és igény esetén érdemben is segíteni tudnak nekünk.

– Garancia

Milyen eszközök jöhetnek szóba? A választék nagy, de mégsem az. A papírtérképet már kihagyom a felsorolásból, úgy gondolom aki sokat utazik, annak ez már nem jelent valós alternatívát.

terkep

Kezdjük talán a beépített készülékekkel. Egyre több autóban lesz megtalálható, és a használt autókban is időről-időre találkozhatunk ilyen eszközökkel (ilyenkor érdemes végiggondolni, hogy hogyan járunk jobban, mert ezeknek a készülékeknek az egyszeri frissítése néha annyiba kerül, mint egy-egy olcsóbb komplett navigáció). Hazánkban a beépített autós navigáció elterjedésének legfőbb gátja a bekerülési ára.

tt_carminat

Előnyei:
– A legtöbb esetben minden egyben van (rádió, kihangosító, zenelejátszó, navigáció, és még ki tudja, mi minden)

Lehetne jobb:
– Ma még (nagyon) drágák ezek a infoközpontok;
– Általában egyedileg/alkalomszerűen kell frissíteni a navigációt, ezért ezek nem olcsók;
– Ha nincs benne TMC, utólag megoldani nem minden esetben lehetséges;
– Gyalog nem (néhány kivételtől eltekintve) használhatóak (pl. városnézésre, a szállodába visszatalálásra, parkolóhely megtalálására).

Hamarosan elérhetőek lesznek azok a rendszerek, amelyek az autóban lévő infocentert és az okostelefonunkat együtt használja majd, így a telefonra megásárolt navigáció legálisan működhet majd a beépített kijelzőnkön, és ezzel a módszerrel a térképfrissítés is könnyen/könnyebben megoldható lesz (pl. NavFusion)

Okostelefon

NavFusion_visual

Előnyei:
– Nem kell külön készüléket magunkkal vinni, mindig kéznél van;
– Több funkciót is ellát, telefon, zenelejátszás, filmnézés, internet…
– Kényelmesen elfér a zsebünkben is;
– Nagyon sokféle offline és online navigációs szoftver elérhető rájuk.

Lehetne jobb:
– Nehéz a megfelelő megoldást megtalálni a felszerelésére. Gyári tartó nem mindig kapható, az univerzális tartó pedig általában nem tökéletes (pl. nyomja valamelyik gombot a készülék oldalán). Vásárlás előtt érdemes belepróbálni a konkrét készüléket.
– Navigálás közben hamar lemerül, állandóan tölteni kell, ezzel összefüggésben nagyon melegszik, nyáron akár túl is melegedhet a műszerfalon, az ablakban (lefagy, kikapcsol);
– Általában A-GPS-szel szerelik őket, ezeknek a gyors pozicionáláshoz szükségük van internetkapcsolatra, ami nem biztos hogy elérhető a számunkra, vagy (akár jelentős) plusz költségekkel jár (hat);
– Amikor hívás érkezik, lefagy(hat), vagy eldobja/eldobhatja a navigációt, és ilyenkor nem látjuk-halljuk az információkat (Murphy szerint a bejövő hívás mindig a legrosszabbkor fut be). Persze ez nem miden készülékre igaz, de az olcsóbbakra nagyobb valószínűséggel.

Egyszóval azt gondolom, hogy az olcsó kategóriás telefonok nagy részét (30-40 ezer forint, talán még picivel e felett is) mindenképpen külön kell értékelni, mert itt szóba jöhet még a kis kijelző, a kis felbontás, a kevés RAM, a gyenge processzor, és gyenge GPS vevő problémája is.

Amúgy pedig 30 ezer forinttól jól használható, teljes Európa térképpel előre feltöltött céleszközt lehet vásárolni, amely kimondottan navigációra készült, 5″-os kijelzője, és profi GPS-vevője van…

Tablet

geo7777_navi_6

A legutóbbi hasonló írásunk megjelenése óta, egy új “versenyző” is megjelent a piacon, a tablet, amelyet most már elérhető áron is kapni lehet. Három gyártó készülékét is szerencsém volt kipróbálni (Wayteq x-tab 50, Navon Platinum Explorer, Prestigio Geovision 7777), 5″-os illetve 7″-os kijelzővel, de a végeredmény számomra az volt, hogy maradok a PNA/PND vonalon, vagyis még mindig a céleszközt részesítem előnyben.

Ezt az elhatározást az 50 ezer forintos kategórián belül hoztam. A legfontosabb indok a kijelzők minősége (és a tartók állandó rezgése is) volt. Egyetlen versenyző volt, amelyik ebben az árkategóriában normális kijelzővel rendelkezett, ez a Samsung Note. Ám ehhez nincsen iGO (legálisan, egyelőre), illetve a netkapcsolatot igénylő, vagyis “online” Google Mapsen kívül más navigációs szoftver sem, aminek az árát ha hozzáadom a készülék árához, már elég komoly céleszközt is vásárolhatok.

Előnyei:
– Nagy kijelző (7″ vagy akár 10″);
– Több funkciót is ellát, telefon, zenelejátszás, filmnézés…
– Nagyon sokféle offline és online navigációs szoftver elérhető rájuk.

Lehetne jobb:
– Kijelző (sajnos el vagyok kényeztetve, nem akarok rosszabb kijelzőt, mint a telefonjaim bármelyikén van);
– A mérete miatt a tartó rezeg, melyik típusé jobban, melyik kevésbé;
– Ha A-GPS van benne, az nagyon szereti az internetet, ám az külföldön drága opció;
– Ha olcsó, akkor jó eséllyel kevés lesz benne a memória (az olcsóbb verziókban csak 512 MB memória van, ez néha kevés).

Viszont az tagadhatatlan, hogy akinek elfogadható árú, 6″-os méretnél nagyobb megoldás kell, vagy olyan kiegészítő funkciókat használna mint pl. az internetezés, vagy a levelezés, vagy a… annál egészen biztosan szóba fog kerülni a tablet vásárlása.

Ilyenkor azt javasolom, hogy menjen be egy olyan üzletbe, ahol sok tablet van kitéve a polcra (jellemzően ez egy Média Markt), és nyomkodja meg őket figyelmesen. Próbálja ki, milyen kompromisszumokat képes megkötni, és eszerint válasszon.

PNA/PND

ketten

Ezek a már többször emlegetett navigációs céleszközök. Ahogy már a cikk elején is leírtam, én márkás készüléket vennék (veszek). És miután kapható ezek között olyan, ami alig kerül többe, mint egy szoftver nélküli komolyabb készülék, és kifejezetten navigációra készült ez a megoldás, nem is okoz igazán tudathasadást.

A kínálat nagyjából 25-30 ezer forinttól egészen 130-135 ezer forintig terjed. A javasolt márkák között van a TomTom, a Garmin és Becker is. Mindegyik gyártó minőségi készülékeket gyárt, és van élettartam frissítéssel ellátott készülékük is.

Előnyök:

– Célhardver — ezt autós navigálásra tervezték;
– Jó GPS vevő;
– Jó térkép;
– Opcionális élettartam-frissítés (érdemes ilyen változatot keresni);
– Háttértámogatás.

Lehetne jobb is:

– Ezeknek az eszközöknek a jelentős többsége CSAK navigál

Markáns különbségek vannak a típusok között, de ezekre nem térnék ki, mert a személyes benyomás sokat számít (akár az eladó személye, akár a készülék kinézete, gyártója is dönthet arról, hogy mit fogunk megvásárolni). Ezért az egyik legfontosabb, hogy olyan helyen vásároljunk, ahol megbízunk az eladóban, és vásárlás előtt, lehetőség szerint “nyomkodjuk meg a készüléket”.

Észre fogjuk venni, hogy a kezelési módok között hatalmas a különbség. Vannak egyszerűbben, és nehezebben kezelhetőek is. Jelentős különbség lehet a szoftver használatában és megjelenésében (a kezelőfelületben) is. Gondolok itt arra, hogy látjuk-e a domborzati viszonyokat, az épületek 3D-s képét, feltehetünk-e egyedi navigációs hangokat (férfi, női, vicces hangok, pl. Pákó stb.).

Amiről szándékosan nem esett szó, azok a navigációs szoftver nélküli készülékek. Az ok pedig az, hogy ha ezekhez külön vásárolunk szoftvert, akkor az drágább lesz mint egy “kész” navigáció, vagy pedig nem lesz jogtiszta megoldás. És ma már kis utánajárással (szerintem), a warez megoldástól alig többért vásárolhatunk “igazi” navigációt is.

Az eddig leírtakban próbáltam az összes lehetőséget számba venni, amelyre figyelni kell a navigáció kiválasztásánál. Ezeket általában nem egy-két napra veszi az ember, és többnyire nem kevés pénzért, ezért érdemes komolyabban körüljárni a témát vásárlás előtt…

Sok sikert!

Miután ez egy elég nagy témakör, készítettem egy külön topikot ahol tudunk beszélgetni a témáról:
https://navigyurci.hu/forums/topic/teriteken-az-autos-navigacio-mik-a-lehetosegeink/

12 hozzászólás
 1. avatar
  2014. március 25. Válasz
  nord

  A szokásos kiváló cikk, köszönjük! :)

  (Annyit hozzátennék, hogy az okostelefonoknál az a-gps csak egy plusz fícsör, ami indulásnál a gyors műholdkeresést teszi lehetővé. A navigáció ettől függetlenül használható teljesen offline módban is. Többször voltam Ausztriában, Horvátországban iPhone-os navigálással, a TomTom egy árva bit adatforgalmat nem generált.

  Az viszont biztos, hogy csak a drágább telefonokkal szabad navizni, mert ezekben van annyi kraft, hogy simán elfut a rendszer, bejövő hívások esetén sem zavarodik meg, a kijelzőn kinn tartja a az útvonalat, hogy beszélgetés közben egy pillantással felmérjük, merre kell kanyarodni. És bizony, a melegre figyelni kell: nálam is úgy van felszerelve a tartó a középkonzolon, hogy a légkondit rá tudjam irányítani a telefonra.)

  • avatar
   2014. március 25. Válasz

   Köszönöm az elismerést, és a pontosítást is. :)

 2. avatar
  2014. március 25. Válasz
  Zsolto

  Azt hiszem, erre mondják, hogy enciklopedikus összefoglaló. Nagyon jó gondolatmenet, logikus és világos útmutatás azoknak, akik most próbálnak eligazodni a navigációs lehetőségek között. Gratula, és a nevükben is köszönöm :)

  • avatar
   2014. március 25. Válasz

   Köszönöm, örülök ha valóban sikerült egy, amolyan “hogyan tovább” leírást készítenem. Használjátok egészséggel!

 3. avatar
  2014. április 2. Válasz
  napalm

  Jó cikk, köszi!
  Én a telefonos navit hanyagolnám, bár a kijelző mérettel nincs gondom (4,7 coll), de sosem sikerül annyi kraftot tolnom a készülék alá hogy ne merüljön navi közben annak ellenére hogy végig töltőn volt… Próbáltam 2 amperes töltővel is, azzal sem jártam szerencsével. A készülék egy Sony Xperia SP volt.

  Marad a célhardver, egy Mio C220-at cserélek le valószínű egy Navon N490-re.
  Vagy ha van a töltőre tippetek szívesen meghallgatom.

  • avatar
   2014. április 12. Válasz
   Szabó Sándor

   @Zsoca
   Szia!
   Valóban? Ezt nem is tudtam, így akkor érthető a dolog;((
   Köszi az infót!

  • avatar
   2014. április 12. Válasz
   Zsoca

   A Sony töltőben van egy chip, ennek hiányában a telefon nem enged csak 500mA töltést.Hiába tudna az autós töltő 2 ampert például.Ezért nem tölt bekapcsolt gps mellett.

  • avatar
   2014. április 2. Válasz

   Szia, szívesen! A töltésre nem sok ötletem van, én tényleg csak alkalomszerűen használok telefonos navigációt, olyan rövid ideig hogy nem kell töltenem. A célhardver kiválasztása előtt mindenképpen olvasgass felhasználói fórumokat.

 4. avatar
  2014. május 6. Válasz
  hazafi

  Bocs!

  talán nem egészen ide illő…de!

  A Navigonosok talán népes táborához tartozom! Nincs is vele semmi gondom csupán annyi, hogy mostanság -lassan egy éve- a TMC szolgáltatást nem veszi a készülék!
  Írogattam ide oda, sehonnan semmi megnyugtató4 Úgy tudom nem csak az én gondom ez!!

  Tudtok erről VALAMIT??

  Köszönet!!

 5. avatar
  2014. május 7. Válasz
 6. avatar
  2014. június 29. Válasz
  Max

  Sziasztok!
  Mi a véleményetek a kínai GPS e-kről ,az eBay igen kedvező áron lehet vásárolni.

  • avatar
   2014. június 30. Válasz

   Szia!

   Csak a saját véleményemet tudom leírni. Valószínűleg a műszaki cikkek nagy része Kínában készül, maximum a minőség és az ár más. Azonban én hiszek abban, hogy egy nagy gyártó felügyelete, illetve ellenőrzési rendszere jót tesz a minőségnek.

   Ezért én csak márkás GPS készüléket vásárolok, ezekkel kevés a baj, és a szakszerviz/garancia is általában jól működik.
   Üdv:
   Gyurci

Szólj hozzá te is a cikkhez!

A hozzászóláshoz jelentkezz be. Nem vagy még tag? Regisztrálj!


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás