Bréking! Hogyan kerüljük ki az útdíjat?

Frissítés! Az új NNG (volt TopMap) térkép 2014.12-es verziója már megvásárolható a www.naviextras.hu oldalon! Ahogy az már bizonyára hallottátok vagy olvastátok a médiában, 2015. január elsejétől un. megyei matricákat vezettek be, ám ezek nem csak az autópályákra, hanem néhány városi, illetve főútra is érvényesek, ami elég furcsa helyzetet teremt…

2015_pest_d1

Azt fontos tudni, hogy megmaradtak az eddigi matricák is, tehát aki úgy érzi azokkal takarékosabban tud autózni, az használja azt. Ám amiért ez a cikk megszületett, az mégsem ez.

utdij_2015_3a

Eddig a navigációs készülékek nagy többségével ki tudtuk zárni az autópályákat, illetve a fizetős utakat is. Így lehetőségünk volt ezeket elkerülni, ezzel a díjfizetést kikerülni. Most az az érdekes helyzet állt elő, hogy ezt egyetlen ma piacon lévő navigációs berendezéssel sem tudjuk megtenni!

Hiába kapcsoljuk be az autópályák elkerülése funkciót – mert 2015. január 1-től van néhány olyan fizetős út (mint például a Ferihegyi gyorsforgalmi út) ami nem autópálya, de mégis fizetős lett, és hiába állítjuk be a fizetős utak elkerülését, mert a jelenlegi készülékek egyike sem ismeri a megyei matricák hatályát…

És hogy mikor fogják újra az is kérdéses. Ennek egyik oka az, hogy a fizetős és nem fizetős szakaszok még mindig szinte naponta változnak, a másik pedig a bejelentéstől számított nagyon rövid idő.

Ismereteim szerint egyetlen térképgyártó van, akinél záros határidőn belül megjelenhetnek ezek a frissítések, ez pedig az NNG (volt TopMap). Magyarán szólva a közeljövőben azokon a készülékeken lesz elérhető a fizetős utak kikerülése, amelyek NNG térképeket használnak. Néhány készülék ami hirtelen eszembe jut, és NNG térképet használ (vagy csak részben azt): például a Navonnak a (csak) Magyarország térképet használó eszközei, a Garminnak a régebbi navigációi, amikhez még járt a NaviGuide kártya, illetve az újabbak, amelyek képesek kezelni azt (még akkor is, ha külön meg kell venni hozzá), és ilyenek a Beckerhez megvásárolható TopMap kártyák, amelyeket ugyan már nem nagyon lehet kapni, ám így is van néhány száz szerencsés felhasználó aki rendelkezik ilyennel.

Akik a nagyobb gyártók navigációs kütyüit használják, azoknak ez az idő tovább fog tartani. Ez azért van, mert ezekben a készülékekben valamelyik nagy térképgyártó (egyen) térképe van, legtöbben a Here (volt Navteq), vagy a TomTom (volt Tele Atlas) térképeit használják. Ezeknél az átfutási idő körülbelül hat hónapot fog igénybe venni, ez nagyjából két frissítést takar.

Az elsőbe (március környéke – 2015 Q1) szerintem már nem fog senkinél beleférni, így a valószínűbb a május végi vagy június eleji 2015 Q2-es időpont. Azok a felhasználók, akik rendelkeznek okostelefonnal, alternatív megoldásként használhatják a Waze szoftverét (internet szükséges hozzá), ez már ismeri a fizetős útszakaszokat (ezért egy mozdulattal ki is zárhatjuk azok használatát).

waze_no_toll

Én mindenképpen azt javasolom, hogy a Waze használata mellett is figyeljük a tájékoztató táblákat. A Waze nem vezet helyettünk, és ha valahol fizetős útra visz, csak magunkat okolhatjuk, reklamálni nem fogunk tudni sehol…

A Waze letölthető innen:

Android
iOS
Windows Phone

A kérdések és válaszok ma reggeli állapota egy Word dokumentumban letölthető, így amíg nem változik, offline is magatokkal hordható (a dátum pirossal kiemelve!). Letölthető innen.

Frissítés – 2015.01.13

waze_tt2

Forrás: http://www.nemzetiutdij.hu/Dijfizetes/Kerdesek-valaszok/
A megyei matrica képe az autonavigator.hu oldaláról származik.

30 hozzászólás
 1. avatar
  2015. január 7. Válasz
  OldMike

  Örülnék, ha valóban jönne frissítés hamarosan, nem csak az újabb díjas utak miatt (azok miatt talán nem is érdemes kapkodni, mert egy-két héten belül a fele sem lesz már igaz).

  Tavaly augusztusban vettem a most is érvényes 2014. 1. negyedévesnek nevezett Mo. térképet, egyéves frissítési lehetőséggel. Ahogy elnézem a lejáratig talán belefér egy darab frissítés, esetleg valamilyen csoda folytán még egy.

  Mike

  • avatar
   2015. január 7. Válasz

   Helló OldMike!

   Sajnos én sem tudok többet, mint hogy gőzerővel dolgoznak az új térképen. Sajnos az új fizetős szakaszok folyamatosan változnak, így nincs könnyű dolguk…
   Üdv,
   Gyurci

   • avatar
    2015. január 7. Válasz
    OldMike

    Szia Gyurci!

    Köszönöm, szerintem sem egyszerű. Azt meg elképzelni sem tudom, hogy a megyei matrica dolgot egyáltalán be lehetne-e tenni. Mondjuk olyat, hogy tervezzen Bp-ről Fonyódra egy fizetős utat, és írja meg hogy melyik matricákat vegyem meg hozzá :-D
    Mike

    • avatar
     2015. január 7.

     Szia, fogalmam sincs hogy – hogyan fogják megoldani. De szerintem nem is kell ennyire cifrázni, csak annyit kell tudnia, hogy mely szakaszok fizetősek, melyik szelvénytől – melyik szelvényig. Hogy milyen matrica kell hozzá, az a te dolgod, mint ahogy a megvétele is.

     A lényeg, hogyha beállítod a fizetős utak elkerülését, akkor biztosan ne vigyen ilyen útra.
     Gyurci

 2. avatar
  2015. január 7. Válasz
  nord

  A Waze a jó megoldás, egyetértek. Nálam alapból ki voltak kapcsolva a fizetős autópálya-szakaszok, és január 2-án már úgy is tervezett útvonalat, hogy az M2-t kikerülte. (Szerencsére aznap reggel 6-7 közt még tudtam vásárolni az interneten matricát, így bekapcsolhattam a fizetős utakat, és azonnal rátervezett az M2 “pályára”.)

  • avatar
   2015. január 7. Válasz

   Köszönjük, ez egy fontos visszajelzés!

 3. avatar
  2015. január 7. Válasz
  Tamaci

  Több, mint egy éve harsogom én, hogy a Waze a legjobb!:-))

  • avatar
   2015. január 8. Válasz

   Igen, hallottuk. ;)

 4. avatar
  2015. január 8. Válasz
  asterx

  Szia Gyurci! Nekem élettartam frissítésű Becker gépem van … ahhoz nem kártyán vásároltam a térképet, hanem az ismert frissítő oldalról frissítem. Ez megegyezik a kártyán vásárolható verzióval, amit említesz? Véleményed szerint erre is jön (majd) útdíjas frissítés?

  • avatar
   2015. január 8. Válasz

   Szia Robi!

   Nem, a te gépeden minden térkép Here (volt Navteq). Magyar térképet tudsz vásárolni a Becker Content Manageren keresztül, de csak akkor érdemes ha már biztos hogy benne van a frissítés. Ez pedig van hogy elég hosszú idő…
   Üdv,
   Gyurci

   • avatar
    2015. január 9. Válasz
    asterx

    Akkor ha jól értem, az alapból a géphez kapott (vásárolt, hiszen meg kellett fizetni) Here térkép helyett vásároljam meg a CM-ben kapható TM-os térképet?

    • avatar
     2015. január 9.

     Igen jól érted, de ezt csak akkor érdemes megtenni, amikor már biztos hogy a Becker Content Manager-en keresztül letölthető térkép frissült. Ahogy írtam az előző hozzászólásomban, ezt elég nehézkesen frissítik… https://navigyurci.hu/2010/05/24/a-becker-es-a-topmap-terkep/

     Fontos még az is, hogy a telepítése előtt mentést kell készíteni a Navteq Magyarország térkép-ről, mert a Becker Content Manager felül fogja írni.

 5. avatar
  2015. január 16. Válasz
  DM43

  Az iGO-hoz kijött a frissítés (ahol néztem, ott tudja, hogy melyik út fizetős): https://www.naviextras.com/shop/portal/newCatalog?view=item&salesPackageCode=60097

  • avatar
   2015. január 17. Válasz
   Schaf

   Az uticél nem elérhető fizetős beállítások nélkül….

  • avatar
   2015. január 16. Válasz

   Szia DM!

   Köszi!
   Azokat megnéznéd, ami nem autópálya és fizetős lett? Ferihegyi gyorsforgalmi út, M0-ás, M2-es…
   Köszönöm, és üdv,
   Gyurci

   • avatar
    2015. január 16. Válasz
    DM43

    Szia Gyurci!

    Először is bocsánat, de az előbb linkelt dolog nem látszik csak akkor, ha be vagyok jelentkezve a Naviextras-ra.

    A kérdésedre: kikapcsolt díjfizetős utak esetén természetesen az autópályák mellett elkerüli mind az M0-t, mind az M2-t. Amennyiben a Liszt Ferenc repülőtér az úti cél, akkor a program közli, hogy a megadott beállításokkal nem érhető el.

    Szóval úgy tűnik, hogy a jelenlegi szabályokat tudja és jól alkalmazza. Kérdés, hogy mi lesz február elejétől …?

    • avatar
     2015. január 16.

     Szia DM!

     Köszönöm, ez jó hír! Ha nem lesznek újabb fizetős utak, a mostani rendszerből kivettek helyett akkor nem gond. Vagyis nem akkora, mintha fordítva lenne…

 6. avatar
  2015. január 16. Válasz
  Schaf

  Nana… had kotyogjak közbe…. :D

  A Becker és bármilyen más Here (volt Navtew) térképeket tartalmazó/használó készülékek esetében sajnos gond van. Az NNG térképe nem kompatibilis a Here térképekkel. Azaz bárki aki megveszi az NNG saját térképét a készülékhez, amin csak Here térképek vannak, az sajnos szembesül majd azzal, hogy egyes határokon (pl Letenye) nem tervez át majd a program…

  Azon becker készülékek esetében, amelyek Topmap térképes bővítő kártyát tartalmaznak ez nem jelent akkora gondot, azonban elvileg ilyen készülék már alig létezik. Az ezekre a kártyákra megvásárolt (nem is tudom lehet-e) HU mapok természetesen működni fognak és kompatibilisek lesznek a környező országok régi de Topmap térképeivel.

  Az NNg ezért nem vállal felelősséget. Sajnos nincs feltüntetve sehol és csak egy december végi vita kapcsán derült ki ez a kis turpisság… eddig valahogy ez senkinek nem szúrt szemet. :D

  Szóval a tisztán Here térképet használó Becker vagy más NNG szoftveres termékek esetén sajnos valamelyik ujjunkat meg kell harapni. Vagy jó lesz a fizetős rész és nem lesz jó néhány külföldi tervezés, vagy jó lesz külföldre, de nem ismeri majd az új fizetős utakat….

  További érdekesség, hogy ha valaki megveszi a HUN térképet most és mondjuk 2 hónap múlva a teljes Here csomagot, az akkor érkező teljes csomag természetesen a kukába küldi majd a most megvett friss NNG térképet is.

  Szóval mindenki gondolja át a dolgot vásárlás előtt. A vevők tájékoztatását illetően meg meg van a véleményem… el kéne kezdenem megint írni…. :D :D

  • avatar
   2015. január 16. Válasz
   DM43

   Schaf!
   Amúgy te megnézted ezt a Letenyét? Mert szerintem rendesen tervez evvel a magyar és a Here 2014.Q2-es horvát térképpel:
   https://navigyurci.hu/wp-content/uploads/2015/01/tm_here.png

  • avatar
   2015. január 16. Válasz
   DM43

   Helló Schaf!
   Kösz az infót! Ezek szerint megint fennáll a “határ hiba”? Régebben szembesültem evvel, de egy jó ideje nem volt ilyen gond. Egyébként meg aki ilyen esetben a táblákat követve (és nem a navit bámulva) nem talál át a határon, az megérdemli! :-)

   • avatar
    2015. január 16. Válasz
    Schaf

    Khm.. mint írtam csak egy adott esetben áll fenn. A régi TopMap kiegészítőkártyás Beckerrel és az esetleges warezolt tartalmaknál ugye nem veszi észre a user, hiszen nem HERE EEU térképet használ..

  • avatar
   2015. január 16. Válasz

   Üdv Schafi!

   Nem rosszalkodni ám! ;) Erről a hibáról eddig még én sem hallottam, pedig némi tapasztalatom van Becker ügyben. Hétfőn utánajárok, mit szól ehhez az NNG gárdája. Addig türelmedet kérem.

   Üdv,
   Gyurci

    • avatar
     2015. január 17.
     Schaf

     Az uticél nem elérhető fizetős beállítások nélkül….

    • avatar
     2015. január 17.

     Ezt a Ferihegyi Airport-os kérdésemre írtad? Mert én is ezt tapasztaltam. De ez így hülyeség. Legalább vigyen addig, amíg lehet, nem?

    • avatar
     2015. január 17.
     OldMike

     Nem lehet, hogy ez a kétféle navi program miatt van? Ha jól látom, akkor DM43-nak Primo-ja van, Schaf-nak pedig Becker-je. Ettől persze a Becker esetében valósnak látszik a gond.

     Egyébként az egyéves licencemen belül frissítettem a Magyarország térképemet, valóban elkerüli (a megfelelő beállítással) az új fizetős szakaszokat. Érdekes, bár logikus hogy a – Naviextras szóhasználat szerinti – 2014. 1. negyedévről rögtön a 2014. 4. negyedévre ugrott.
     Mike

    • avatar
     2015. január 17.

     Megpróbálnál egy Ferihegy Airport 2 uticélt tervezni? Mit tapasztalsz? Természetesen a fizetős utak kizárásával.
     Üdv,
     Gy

Szólj hozzá te is a cikkhez!

A hozzászóláshoz jelentkezz be. Nem vagy még tag? Regisztrálj!


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás