TomTom GO 5100 – gyorsteszt

Navigáció – GPS. Hétvégére kaptunk tesztelésre egy TomTom GO 5100-as GPS készüléket, amely a legtöbb eddig kipróbált navigációs eszközhöz képest ad némi pluszt is. Ilyen például a beépített SIM kártya, amely nagyon fontos kiegészítő…

ttgo_5100_2

…mert ennek a segítségével (pl.) megszabadulunk az európai roaming díjak és az okostelefon mint plusz kiegészítő kötöttségétől. Hogy mire jó a beépített SIM kártya?

ttgo_5100_3

– TomTom Traffic (Lifetime)
– TomTom Speedcams (Lifetime)
– QuickGPSFix
– Online keresés (TomTom Places)

Néhány szóban a csomagolásról, avagy mit is kapunk a közel 90 ezer forintos vételár befizetése után? A doboz az “új” sorozat megjelenése óta változatlan, igényes és minden fontos tudnivaló rajta van, ami a vásárláskor segítségünkre lehet. A csomagolás minden kelléket tartalmaz ahhoz, hogy a TomTom GO 5100-at akár vásárlás után azonnal használatba vehessük:

ttgo_5100_4

– Készülék
– Aktív tartó
– Szinkronkábel
– Szivargyújtó csatlakozó
– Gyors telepítési útmutató

ttgo_5100_8

A készülék minősége jó, bár a ház kopogós műanyag, ám nem recseg – ropog – mozog sehol. A felszerelése egyszerű, a tartó jól tapad és sokféle szögben beállítható. A készülék tartóra helyezése egyszerű, a mágneses kialakításnak köszönhetően akár két ujj használatával is megtehetjük ezt. Rázkódás esetén stabilan áll, csak akarattal mozdítható.

Az új menü használata a régebbi készülékről váltók számára időt igénylő folyamat (gyakorlatilag minden máshol van, mint ezelőtt), a kezdők számára könnyebben megszokható.

ttgo_5100_5

ttgo_5100_6

A mostani menü már a sokadik frissítés után lett ilyen, a jelenlegi verzió talán legfontosabb újdonsága, hogy a készülék immár a megtett útvonalunk rögzítésére is képes.

ttgo_5100_7

Navigáció:

A készülék indulása lehetne gyorsabb is, nagyjából 50 mp mire a kereső is használható lesz. A pozícióját hamar megtalálja, A keresés gyors és okos is (a kedvencek és az előző találatok között is keres). Egy néhány km-es útvonal megtervezése néhány másodperc, míg egy komolyabb komolyabb 2000 km-es út megtervezése közel fél percbe is beletelik. A beépített SIM kártyának és a Live Traffic szolgáltatásnak köszönhetően a TMC adatok villámgyorsan megjelennek a kijelzőn, és az elkerülés is működik. A kijelző jól látható, nyomásra érzékeny és belesimul a készülék házába. A GPS jel megjelenése gyors. A navigációs hang jól érthető, de a magyar hangokkal szűkmarkúan bántak, és a magyar nyelvű Text-To-Speech is kimaradt belőle.

ttgo2_5100_23a

Összegzés: mindent összevetve jó készülék, a beépített SIM kártya és az árban kapott Life Time kiegészítők a használat során nem csak rejtve takarítanak meg pénzt nekünk (pl. a kamerák kijelzése általi bírságok esetleges elkerülése), hanem a valóságban is, hiszen a térképfrissítéseken és a kamerafrissítéseken rengeteg pénzt meg lehet spórolni, és a roaming díjával sem kell foglalkozni Európán belül.

Számokban:

– Európa térképfrissítés: 1x-i 60 euro (az egy éves ár/érték arányban jobb)
– sebességmérő kamera éves frissítés: 30 euro

A készülék 89 ezer forinttól megvásárolható. Hogy hol, ahhoz érdemes előbb a Google segítségét igénybe venni.

Néhány fontosabb technikai adat:

– Kijelző mérete: 5″ (13 cm), érintőkijelző
– Képarány: 16:9
– Kijelző felbontása: 480×272
– Multi-touch (két ujjal kezelhető kijelző)
– Beépített memória: 8 GB
– Bővíthető: micro SD
– Beépített SIM kártya (TomTom Traffic, TomTom sebességmérő kamerák és QuickGPSfix és Online keresés – Európán belül roaming díj és extra költségek nélkül)
– Aktív tartó
– Akku: több mint két óra üzemidő
– Méretek: 145 x 90 x 22 mm
– Súly: 235 g

A szoftver sajátosságai a teljesség igénye nélkül:

– Új “gördülő” menü
– Új kereső (címek és POI-között egyszerre keres)
– Tap and Go (bökj rá a térképre és navigálj azonnal)
– Route Bar (a Route Bar megmutatja a közlekedési és kamerainformációkat az útvonalon)
– 3D-s térkép (épületek és látnivalók 3D-s megjelenítése (hazánkban Budapesten és Debrecenben néhány látnivaló)
– IQ Routes
– QuickGPSFix
– LifeTime Maps (Világtérkép (Afrika, Ausztrália, Délkelet-Ázsia, Európa, Közél-Kelet, Észak Amerika és a Karibi szigetek, USA-Kanada-Mexikó, illetve Új Zéland)
– LifeTime Traffic
– LifeTime Speedcams

21 hozzászólás
 1. avatar
  2016. április 25. Válasz
  Zsolto

  Sok pénz, és valószínűleg nem sok embernek van PNA-ra egyben 90e Ft-ja, pláne a mai okostelefonos világban, de annak, akinek ez kell, és rászánja a pénzt, tényleg nagyon megéri. Kb. három év alatt garantáltan behozza a felárat, és afelől nincs kétségem, hogy a készülék ki is bír annyit, meg még jóval többet is. Persze nehéz ezt csak pénzügyi szempontból vizsgálni, de a TomTom navik más téren is maximálisan megállják a helyüket. Tetszik! :)

  • avatar
   2016. április 25. Válasz

   Aki nem jár külföldre (sokat), az tud spórolni azzal, hogy egy GO 510 vesz csak. Annyi a különbség, hogy abban nincs beépített modem, de a többi funkció ugyanaz. Ez a 89 ezer forint helyett, “csak” 68 ezer forint körüli összeg…

   • avatar
    2016. április 26. Válasz
    Zsolto

    Ahan, a 20e Ft az tényleg komoly spórolás, mert amúgy meg elég neki az okostelefonról BT-n megosztott mobilnet, ugye? Köszi a kiegészítést!

    • avatar
     2016. április 26.

     Igen, az kell neki, egy okostelefonról megosztott mobilnet. Persze ez csak addig lesz gáz, amíg a roaming díjak elfogadható szintre esnek, utána már szerintem feltétlenül kell a beépített SIM. Bár aki butatelefont használ annak telefont is kell (ene) váltani. Szóval nem egyszerű…

 2. avatar
  2016. április 25. Válasz
  Robi75

  Sziasztok!

  Nekem egy TOMTOM GO 5000-em van (ami kb. ugyan az csak EU térkép van hozzá) ,mit már két éve használok (használnék). A vásárlás után (2013. 04. 09) két héttel már ki kellett cserélni csatlakozó probléma miatt. Azután működött rendesen, de amit a frissítésekkel kínlódtam (szerencsére Gyurci sokat segített, köszönet érte megint), az nevetséges volt (ha a készülék árához viszonyítod), egyébként mostanra rendeződni látszik a probléma. A térképeket sd kártyán tárolom mivel a belső memóri nem elég. Az utolso sofver frissítésig gyakorlatilag volt hogy többszőr el kellett indítanom, hogy megtalálja a térképeket, de ezt szerencsére kijavították.
  Ami a mai napig bosszant az a térképek frissítése: már két éve próbálkozom, hogy egy einthoveni lezárt utra ne tervezzen a készülék (ami egyébként a nemzetközi iskolához vezet, eléggé forgalmas). A TOMTOM oldalán elfogadják, aztán a készülék meg ugyan úgy tervezi tovább. Egyszer sikerült egy fél sikert elérnem, még pedig azzal, hogy odafelé már nem tervezett, de visszafelé még minding azt az utat ajánlotta!!!! Az utolsó frissítéssel már megint tervez oda-vissza.
  Megírtam nekik hogy még egyszer utoljára megpróbálom, de ez lesz az utoló kísérletem.:)
  A készülék jelenleg szervízben van mivel az útvolal tervezést nem hajtja végre vagy úja indúl vagy visszalép a menübe, ha csinálok egy factory resetet akkor működik a következő bekapcsolásig. A helyi Media Markt ban mondtak hogy nem sűrűn visznek vissza TOMTOM ot mivel eléggé jó minőségű, valószínüleg csak nekem nincs szerencsém vele.

  A TOMTOM trafik egyébként szerintem nagyon jó és hasznos egy párszor már megmentett a dugóban állástól.

  Nem tudom hogy mi lesz a sorsa a jelenlegi készüléknek, még várom a szervíz értesítését. Remélem, hogy javítható.

  Kb. ennyi ami most hírtelen az eszembe jutott.

  Sziasztok

  Robi

  • avatar
   2016. április 26. Válasz

   Szia Robi!

   Szívesen! :)
   Köszönjük a tartalmas beszámolót.
   Akit bővebben érdekelnek Robi “viszontagságai” a GO 5000-rel itt olvashat róluk.

   – Valóban nem sok szerencséd van ezzel a készülékkel. A hiba amit említesz “A készülék jelenleg szervizben van mivel az útvonal tervezést nem hajtja végre vagy úja indul vagy visszalép a menübe, ha csinálok egy factory resetet akkor működik a következő bekapcsolásig.” nem túl bizalomgerjesztő. Remélem csak egyedi problémáról van szó…
   – Írod a térkép hiba ki nem javítását: alternatív lehetőségként az útvonal megtervezése után, az “Aktuális útvonal / “Útszakasz kikerülése nem megoldás? Vagy az új 16.101-es szoftver már képes rögzíteni az útvonalat, amit a leírás szerint követni tud a következő utazás során. Ha készítenél egy jó útvonalat, és legközelebb visszatöltenéd? Persze ezek csak ötletek, majd szólj vissza kérlek, hogy valamelyik bevált-e.
   – A TomTom Traffic itthon is egyre jobb, de még mindig jó lenne sok – sok online felhasználó…

   Üdv, és jó utat!
   Gyurci

   • avatar
    2016. április 26. Válasz
    Robi75

    Szia Gyurci!

    A térkép hibájánál ismerem a leírt alternatív megoldásokat amiket javasoltál, de nem használom őket mivel jól ismerem az utat. A problémám csupán az, hogy képtelenek kijavítani a már bejelentett hibát. Ha párhuzamot vonok az uthibás esettel akkor szinte mindenhol lehetnek ilyen alapvető térképhibák tehát bárhol bevihet a “málnásba” és ez nagyon bosszant. A HERE -ben pl. már nagyon régen ki van javítva.
    A TOMTOM Trafic – kal kapcsolatban meg annyit, hogy nyártól lesz majd egy plusz felhasználó, mivel költözünk haza:) – ha nincs komolyabb baja a készülékemnek.

    sziasztok

    Robi

    • avatar
     2016. április 29.
     Robi75

     Szia Gyurci!

     Szívesen, de még mindig én tartozom Neked a sok segítségért/információért amivel támogattál a kezdetektől.

     üdv

     Robi

    • avatar
     2016. április 30.

     Szia Robi!

     Köszi!! :)
     Üdv,
     Gyurci

    • avatar
     2016. április 28.
     Robi75

     Szia Gyurci/Zsolto!

     Vissza is kaptam a készüléket (7 nap után)! Csak egy szoftverfrissítést csinálltak rajta + gyáribeállításokat állították vissza. Természetesen nem jöttem el a Media Marktból míg meg nem bizonyosodtam róla, hogy működik. Persze a szofver verziót is megnéztem: na ekkor lepődtem meg mivel a januári verzió volt rajta nem a 16.101. Gyorsan kértem is egy új sorszámot, hogy rákérdezzek a miértre. Természtesen a helyi pultosnak gőze sem volt róla, de készségesen megadta a Holland TOMTOM costumer service számát. Fel is hívtam őket, mivel amint összekötöttem a Mydrive connect-el azonnal felajánlotta a frissítést (kötrelezően telepítendő, nem választható hogy akarom e vagy nem), és azt az infót kaptam, hogy az új 16.101 szofvernek semmi baja nyugodtan telepítsem, viszont a mapshare-val gond, az okozza a problémát kb 2 hete.
     Majd elkérte az e-mail címemet amin megerősítik az elmondottakat. Meg is kaptam 2-3 percen belül:
     ———————————————————————————————————-
     Irvin A. (NL), 28-04-2016 04:21 NM
     Dear mevrouw Kovács,

     The reference number for your query is 160428-005545.

     It’s safe to install the latest software version on your TomTom GO 5000. For the time being we would recommend you to not install the Mapshare community updates. We hope to resolve the issue very soon. You can send me an e-mail in the coming week if you want to know the most recent developments regarding the issue.

     With Kind Regards

     Irvin
     The TomTom Customer Care Team

     ————————————————————————————–

     Szóval ennyi, az ajánlásuk szerint a mapshare – t nem szabad frissíteni, amig meg nem oldják, szerintem 2-3 hét múlva írok nekik egy e-mailt (bár szerintem ezt meg is oszthatnák valahol nyilvánosan).

     sziasztok

     Robi

    • avatar
     2016. április 29.

     Szia Robi!

     Köszönjük a nagyon fontos infót, kreálok belőle egy gyorshírt! A 7 nap az nagyon kulturált javítási idő…
     Üdv,
     Gyurci

    • avatar
     2016. április 26.
     Robi75

     Szia Gyurci!

     Mindenképpen jelentkezem majd amint kapok valami hírt.

     Üdv

     Robi

    • avatar
     2016. április 27.

     Szia Robi!

     Köszi, előre is!
     Üdv,
     Gyurci

    • avatar
     2016. április 26.

     Szia Robi!

     Értem. Remélem a készülékedet végre megcsinálják, vagy kicserélik. Sikeres költözést, remélem addig még beszélünk. :)
     Üdv,
     Gyurci

  • avatar
   2016. április 26. Válasz
   Zsolto

   Hát ez egy elég csúnya rémtörténet, de én is remélem, hogy csak egyedi eset (mármint a hardveres/szoftveres problémák). A lezárt utcával kapcsolatban nekem Gyurci mindig azt szokta ajánlani, hogy a térképszerkesztőben jelöljem be, hogy arra ne tervezzen, és “víz” :) Szerintem kár a gőzért, ne bosszankodj rajta, inkább örülj neki, hogy csak ennyi a baj ;)

   • avatar
    2016. április 26. Válasz

    A “régebbi” szoftverrel működő készülékeden (mint a te GO 825-öd is volt, ez megoldás volt, mert néhány változtatást meg tudtál tenni a készüléken anélkül, hogy “jelentetted volna”. De az újabb készülékeken már hivatalosan is be kell jelenteni egy útlezárást, és nem tudod csak a saját készülékedre alkalmazni (remélem nagyjából érthető amit írtam).

    • avatar
     2016. április 26.
     Zsolto

     Na, látszik, hogy régi motoros vagyok: az új járgányokat nem ismerem :D

 3. avatar
  2016. május 31. Válasz
  halmai

  Kedves Gyurci!
  Egy kérdésem lenne, van valami ami nem világos számomra annak ellenére, hogy közel egy éve használom a készüléket. Vajon milyen célt szolgál az SD kártya? Milyen információt tárol rajta? Mikor érdemes használni.
  A készülékre kitérve… egyszerűen zseniális! A dugókat nyílt pályán is kb. 5-10 méteres pontossággal mutatja és nem csak a kezdetét hanem a végét is, beleértve az ehhez tartozó várakozási időt. Az ajánlott kerülő utak az esetek jelentős részében valóban jó megoldást jelentenek.
  A beépített SIM kártya egyszerűen zseniális. Én Németország – Svájc – Magyarország háromszöget járom viszonylag rendszeresen.
  Az első utamon a telefonomat használtam ezt + 25’000 ft.-ért köszönte meg nekem a t-com.
  Nem kell fejszámoló művésznek lenni hogy valaki kiszámolja mi éri meg neki.
  A következő eret vágó érv a trafipaxok. Egy-két ezer kilométer után csökken az ember ébersége. Az esetek jelentős részében nem csak a fix telepítésű mérőket jelzi méter pontossággal.
  Ajánlom mindenkinek! TomTom GO 5100
  hl.

  • avatar
   2016. május 31. Válasz

   Szia!

   Az SD kártyára a plusz térképeket tudod tenni, a GO 5100 világtérképes, az összes térkép jóval 10 GB felett van.

   A visszajelzést köszönöm. :)
   Üdv,
   Gyurci

 4. avatar
  2016. május 31. Válasz
  sasi70

  Szevasz Gyurci!

  Olvasom néhány napja a blogokat,, nagyon hasznosak a tartalmak és én is segítséget szeretnék kérni navi ügyben.
  Garim zümo frissítési gondokkal küzdök. Letöltöttem a Garmin Express-t , regisztráltam is a készüléket ahogy azt leírták de nekem nem akar működni. Van-e tapasztalat hogy mit lehet ilyenkor

  Üdv

  • avatar
   2016. június 1. Válasz

   Kedves Sasi!

   Nekem még nem volt olyan, hogy elindult de ne működött volna. Ha nem jutsz vele dűlőre, akkor megnézem szívesen.

   Üdvözlettel,
   Gyurci

Szólj hozzá te is a cikkhez!

A hozzászóláshoz jelentkezz be. Nem vagy még tag? Regisztrálj!


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás