OTG – Vigyázzunk a tabletvásárlásnál
Kezdőlap › Fórumok › Levél a szerkesztőnek › OTG – Vigyázzunk a tabletvásárlásnál
Címkézve: külső töltő, micro usb, okostelefon, OTG, tablet
- This topic has 6 hozzászólás, 4 résztvevő, and was last updated 8 years, 10 months telt el by Gyurci.
- SzerzőBejegyzés
- 2015. március. 23. hétfő-19:56 #32982VgyuriFelhasználó
Nem kell megijedni, nem magával az OTG funkcióval, azaz a különböző bővítő perifériák (memóriák, klaviatúrák stb.) USB interfészen kivüli csatolásásához a tabletek és okostelefonok kibővítésére. Ma már minden jobb okoseszköz rendelkezik ezzel a funkcióval. A gond nem is az OTG-vel van, hanem a fogadásához szükséges mikro USB csatlakozóval. Amiből általában csak egy van. És ez az egy szolgál az OTG csatlakozásra és töltésre. Külön tápfeszcsatlakozót én telefonon nem láttam, a tabletek egy részén sincs. Vagyis vagy töltünk, vagy háttértárolunk vagy billentyűzünk, egerészünk.
Mikor kell “menet közben” tölteni? Ha nagy dologba fogunk, például filmet nézünk. Órákig. Ezt a legtökösebb belső akkumulátorok sem bírják, a filmet meg nehéz elhelyezni a szűkös belső tárban. Viszont ha csak nem magashegyi búvárkodás közben csináljuk, akkor a töltési lehetőség rendelkezésre áll. Állna, ha az egyetlen microUSB csatlakozót el nem foglalná az OTG periféria. No persze, a boltok és főleg az eBayhoz hasonló webáruházak tele vannak a fillérekért kapható USB HUB elosztókkal, van Y kábel, sőt – na olyan betű nincs az ábécében – 3 vagy 4 ágú elosztó, sőt intelligens dobozok is, egyik-másikban még kártyaolvasó is van. A megnevezésben legtöbbször ott van, hogy OTG HUB és tápfeszültség elosztó (splitter). Azt hinnénk, hogy egy négyágú kábelben lesz majd hely a pendrájvnak, BT egerentyűnek, klaviatúrának, égigérő vascsicsergőnek és a külső töltönek.
Na itt kezdődik a baj. Hiába dugjuk az egyik lyukba a külső töltőt, szembe találjuk magunkat a mikro USB csatlakozó legkellemetlenebb tulajdonságával: kétféle van. Ezt az az 5. láb dönti el, amivel a mikro USB több, mint a 4 lábú sima (nagy) USB. Ha ez a láb a levegőben lóg, akkor a csatlakozó töltőé vagy PC-hez kapcsoló szinkronkábelé. Ha a földdel (GND) van összekötve, akkor OTG kábelé. Ez alapján dönti el a tablet vagy okostelefon, hogy mit kell csinálni a bedugott eszközzel. Vagy OTG, vagy töltés/szinkron. Vagy-vagy. És ha a HUB-ba vegyesen tettünk OTG perifériát meg töltőt? Akkor koppantunk. Az OTG perifériák fognak működni, de a külső töltőtől felkopik a kütyü álla, mert ezek a HUB-ok mindig OTG-nak vannak bekötve. (Ez a főcsapás iránya.) Na ezt a tényt a készülék leírások a specifikáció utolsó sorában- esetleg – leírják. E sorok írójának végső kétségbeesésében (mert nem olvasta el az apróbetűst) megvett csilivili 3 USB+kártyaolvasó+extra tápfeszcsatlakozó varázsdobozán még LED is jelzi, hogy jön ám az 5V a töltőből. Csak az nem, hogy ebből semmi nem megy a tabletbe, telefonba. Az csak azért van (ez is valami), hogy a nagyétkű OTG perifériák ne a tablet akkumulátorát merítsék. De az OTG-nek bekötött kimenő mikroUSB papa csatlakozón az a gazdát (HOST) nem táplálja.
Na ez az, amit már a tablet vásárlásnál (telefonnál nem is lehet) mérlegelni kell. Ha nem csak email olvasásra, minimális böngészésre, fényképezésre kívánjuk használni, hanem számítunk tömegtároló, külső egér, klaviatúra használatára is fel akarunk észülni, jól nézzünk körül a csatlakozóknál, vagy nézzük meg a dobozban levő hálózati töltőt. Ha megtaláljuk a külön töltő általában kerek DC csatlakozóját, akkor ebből a szempontból a vásárlás rendben van.
Csak azt ne felejtsük el, hogy sokszor evés közben jön meg az étvágy és később merül fel az igény a külső töltés és az OTG perifériák egyidőben használatára.
2015. március. 24. kedd-07:32 #32984GyurciAdminisztrátor…A gond nem is az OTG-vel van, hanem a fogadásához szükséges mikro USB csatlakozóval. Amiből általában csak egy van. És ez az egy szolgál az OTG csatlakozásra és töltésre. Külön tápfeszcsatlakozót én telefonon nem láttam, a tabletek egy részén sincs. Vagyis vagy töltünk, vagy háttértárolunk vagy billentyűzünk, egerészünk…
Szia Gyuri!
Jó kis leírás, köszi. :) Én mindig ellenérzéssel viseltettem az egyedi töltők iránt, amivel eddig találkoztam ritka megoldások voltak, nagyon nehéz pótolni őket, és amelyik kütyü nem tölt USB-n az bizony rosszabb esetben csúnyán meghal útközben.
Az “egy töltős” tabletek (telefonok) esetében megoldás lehet az, hogy 1-2 filmet a belső memóriába (sd kártyára ) tenni, és amikor elfogy akkor a pendrive-ról “megújítani” ezeket.
Üdvözlettel,
Gyurci2015. március. 24. kedd-08:48 #32987ZsoltoAdminisztrátorKlassz figyelemfelkeltés, köszi!
Azt gondoltam volna, hogy ha egy cuccot úgy hirdetnek, hogy a perifériák mellett a töltést is lehetővé teszi, akkor az úgy is van… Adott esetben biztos bedőltem volna az ígéretnek.
Még1x köszi!
Zsolto2015. március. 24. kedd-10:23 #32988VgyuriFelhasználóNem kell annyira félni a külön töltőtől. A régi sokszínűség már megszünt, műkődik a szabványosítás. Már csak helyigény miatt is a csatlakozó általában a kisméretű (3,4 mm) kerek DC dugó. Ilyen töltőt meg mnden telefonboltban lehet kapni. Vannak univerzális töltők is, amiken van egy USB aljazat, amibe a csatlakozózsinórok egész sorozatát mellékelik. És ha ez eghal, a miroUSB aljazaton keresztüli töltés lehetősége még mindig megmarad. Csak akkor jönnek az alap-írásban foglalt gondok.:-(
2015. március. 24. kedd-18:17 #32989GyurciAdminisztrátorNem kell annyira félni a külön töltőtől. A régi sokszínűség már megszünt, műkődik a szabványosítás. Már csak helyigény miatt is a csatlakozó általában a kisméretű (3,4 mm) kerek DC dugó. Ilyen töltőt meg mnden telefonboltban lehet kapni…
Én még a Navon tablet töltőjénél tartok, olyat még nem láttam sehol.
2016. március. 25. péntek-17:39 #35526JekiFelhasználóSziasztok.
Tudnátok segiteni?
Honot 7es mobilomhoz vettem egy endoszkóp kamerát, mikor csatlakoztatom azt irja ki a készülék “OTG Töltés” s ezáltal nem is ismeri fel a kamerát.
Probáltam másik telon egy LG G2esen, azon simán dolgozik..
Mi a megoldás, hol tudom kikapcsolni, hogy ne ugy ismerje fel a kamerát mint töltésre szöruló eszköz..?
Válaszotokat előre köszönöm.2016. március. 27. vasárnap-17:26 #35527GyurciAdminisztrátorSziasztok.
Tudnátok segiteni?
Honor 7es mobilomhoz vettem egy endoszkóp kamerát, mikor csatlakoztatom azt irja ki a készülék “OTG Töltés” s ezáltal nem is ismeri fel a kamerát. Probáltam másik telon egy LG G2esen, azon simán dolgozik. Mi a megoldás, hol tudom kikapcsolni, hogy ne ugy ismerje fel a kamerát mint töltésre szoruló eszköz..? Válaszotokat előre köszönöm.Szia, sajnos ebben nem tudok segíteni.
Esetleg valaki??
Üdv,
Gyurci - SzerzőBejegyzés
- Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.