T-Mobile Pulse eredeti Eclair rom. Az első tapasztalatok

Nagyon vártam hogy megjelenjen, elsősorban azért, hogy azok a programok, amik nem futtathatóak az Android 1.5 alatt, számomra is elérhetőek legyenek. Fontos az átlátható menü, a könnyű kezelhetőség, és a külső is. Eddig nagyjából 10-12 vátozatot próbáltam ki, de mindegyiknek volt valami hibája…

Csak remélni mertem, hogy a gyári romnak nem lesz. Végülis ebben nem csalódtam, a “Force Close” üzenetek száma láthatóan csökkent, bár azért itt-ott felbukkan egy-egy, de nem, zavaróan. Ilyen alkalom például, amikor a névjegyeid mellé, képeket akarsz rendelni. Többször is felbukkant a hibaüzenet, majd a sokadik kép beillesztése után megszűnt…

Apropó, kamera. Az első alkalommal nem akart fotózni, és az autófókusz sem működött. Több próbálkozás után, egy újraindítás segített a dolgon. Itt kell megemlítenem, hogy a kamera szoftverén valamit nagyon eltaláltak, mert óriási minsőség javulás történt! Nagyon tetszik, hogy geotag-et is tesz a képre, így az navigálásra is alkalmas lesz. Például egy kirándulás emlékei között, utólag könnyen azonosíthatóak a meglátogatott helyek. Itt kell megjegyeznem, hogy a kamera alkalmazás beállításai között, nem lehet kikapcsolni a geotag beillesztését. Ezért ezt csak a készülék beállításai között, a gps teljes lezárásával tudjuk megoldani.

Végre fel tudtam telepíteni a Goggles nevű programot, ami képes (elvileg) egy képet azonosítani a Google kereső segítségével. Nagyon tetszik az ötlet, és a kivitelezés is. Bár egyelőre csak játéknak tűnik, de komoly lehetőségek rejlenek a szoftverben. A következő hibaüzenetet itt sikerült begyüjteni, álló módban nem nagyon szeret analizálni.

Az Android 2.1-re már fel lehet telepíteni a GoogleMaps új, 4.x-es verzióját is, amely sokkal több lehetőséget kínál mint elődei. Pédául használhatjuk a Google, Buzz alkalmazását, amely már a megjelenése óta sok vita forrássa, láthatjuk a barátaink helyzetét, alkalmunk lenne a forgalmi információkat megjeleníten (persze ez nálunk nem működik), és ez lenne az alapja a Google ingyenes navigációjának, amely talán előbb, vagy utóbb nálunk is használható lesz. Itt jegyezném meg, hogy a gps vevő kikapcsolásakor, a Beállítások alkalmazás adta fel a harcot…

Ugye eddig három hibaüzenettel találkoztunk. Ezek egyike sem vészesen komoly, a bezárás üzenetre kattintva, minden működik tovább, mintha mi sem történt volna. De az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem tökéletes a szoftver.

Ezen az Android verzión jól használható a 3G watchdog alkalmazás, amely hűen követi adatforgalmunkat. Akinek nincsen több gigabájtos net előfizetése, ez a program kötelező darab. Pár szót a kinézetről is. Sokkal igényesebb a menü, az ikonok, és az alkalmazások felülete is. Szerencsére a háttérképek is változtak, de aki akarja az a régieket is tudja tovább használni. Megjelent az élő háttér, ami nagyon jópofa dolog, de még ebben a romban sem működik hibátlanul. Egy-egy alkalmazás bezárásakor, vagy újraindításkor rendszeresen eltűnik a beállított élő tapéta.

Nagyon ötletes, hogy elhúzható képernyőzűárat kapott az új szoftver, és végre a kezünk ügyébe került a némítógomb is. Mindent összevetve, nagyon tetszik az új rom, de mégsem ezt fogom használni. Hogy miért? Amikor megvettem a Pulsét, néhány nap múlva, kicsinek bizonyult. Miután az Androidos szoftverek ingyenes, így az ember óhatatlanul több szoftvert pakol fel rá, mint amire szüksége lenne. Erre a gyári romok, a nagyon rossz memóriakihasználás folytán alkalmatlanok.

Ezért, mióta megvana telefonom, a MoDaCo által készített, egyedi romokon “élek”. Nem lesz ez másként most sem. Az általam elvárt, számomra kötelező programjaim sem fértek fel a készülékre, és még is 17!! megabájt szabad memória van a készüléken. A pulse, és gondolom más készülékek is, itt már nagyon belassulnak. Csak emlékeztetőül, a HTC Hero képes aká 120 megabájt szabad ramot, a desiré akár 250!! megabájt szabad ramot is tartogatni. Hát ehhez tessék viszonyítani a 17 megát…

Nem tudom elfogadni, hogy a híváslistám, nagyjából 10! másodperc alatt nyílik meg. ez egy kész örökkévalóság. Ezért minden tiszteletem mellett, továbbra is rootolni fogom a készüléket, és egy értelmesen kigyomlált, aránylag hibamentes szoftvert fogok használni. Hogy lesz-e ilyen? Hát persze…

86 hozzászólás
 1. avatar
  2010. május 29. Válasz
  Kimi

  Gyurci!

  Szerinted érdemes felraknom, ha csak az Igo-t használom (mint nagy terjedelmű prg), sygic, taskiller, uninstaller, pár widget van fennt a telin?!

  Előre is köszi, a válaszokat!

  KIRÁLY vagy a tesztekért is illetve a segítőkészségedért is!!!!

  • avatar
   2010. május 29. Válasz
   Gyurci

   @ Kimi Nem tudom, ezt neked kell eldöntened. Nekem nem sokáig lesz fent. Szerintem egyelőre örülj a mostani legjobb romnak, ami a Pulsédon van.

 2. avatar
  2010. május 29. Válasz
  Márk

  áhhh akkor ez én néked nem ajánlom……

  Úgy gondolom, hogy bitang lassú lesz ….. igo meg elég nagy helyet foglal el sajnos

 3. avatar
  2010. május 29. Válasz
  Márk

  Na akkor én is írok pár sort a félig meddig hivatalos varázslatomról :D

  Na Gyuri tudja mekkora egy kamikáze vagyok a pulse-al. Még az u8230-as Red Bull Mobile szoftverével is nekiestem a telefonnak- ami mióta flashelhető biztos felmenne-de most azt már nem vállalom be(vagyis ma biztos nem)

  Mivel nekem a sok kamikáze akció miatt a hivatalos frissítés nem ment fel, így én modacoról szedtem le, egy flashelhető zip fájlt, ami már rootolt. Szabad memórám nekem 48mb maradt. De mivel root-olt így tovább tudom pucolni és megszabadulni a tréjmobilos szutykoktól. Én azt mondom a modacos változatok jobbak voltak. Ezt azért mondom mert ugye app2sd!!!! és gyorsabbak. Kivéve a v5, mert az nálam haláli lassú volt. Mivel itt a hivatalos rom(aminek alapja bármennyire meglepő- paul- bigbear által írt rom -ez kicsit vicces). Akik várták a hivatalos romot és nem próbálták be a Paulék romját, nekik újdonság, de aki azt használta annak szerintem hiányzik a gyorsaság. Bár azt elismerem, hogy gyorsabb mint az 1.5, de ezt még egy “szűz” telefonra mondom. Ami itt ugye kimaradt: a voice search. Nem mintha én annyira hiányolnám, mert nem igen használtam és mindig fc-s volt. Nincs navigáció csak a sima maps-bár a navi MO-n úgy sem ment. Most pár napig tesztelgetem és várom, hogy kijöjjön a gyagyába rázott vanillás rom. Aki minden áron ragaszkodik a gyári romhoz, az nem fogja megérezni a jó telefon hatását :D

  Tényleg érdemes lesz majd váltani vanillára, mert gyors, nincs tréjmobile cuccokkal telerakva. Tárcsázója is jobb-mert 1 helyen elérem a contactot, a hívásnapolót stb. Hiába volt fc, és reboot a béta változatoknál, de nekem akkor is hiányzik valami a gyáriból. Olyan hiányérzetem van. Lehet azért mert a “béták” egy nemzetközi pulse közösség álma volt, és amihez minden tesztelő hozzájárúlt annyival hogy felrakta, tesztelte és visszejezett hogy mi nem megy?!

  Azért az RBM2 romra kiváncsi vagyok, hogy mivel tud többet a mi tréjesünknél.
  Próbálom összeszedni a gondolataimat a rom-mal kapcsolatban, de elég keszekuszára sikerült a bejegyzésem :D

  • avatar
   2010. május 29. Válasz
   Gyurci

   @ Márk Köszi, hogy megosztottad velünk a tapasztalataidat. Több szem, többet lát…

 4. avatar
  2010. május 29. Válasz
  Márk

  nos! nem is kell tovább várni! Már indul is az online főzés!
  Ami annyit tesz(reményeim szerint), hogy optimalizálva van, stabil ,gyors

  • avatar
   2010. május 29. Válasz
   Gyurci

   @ Márk Megyek, körülnézek…

 5. avatar
  2010. május 29. Válasz
  viragk


  Gyurci:

  @ Márk Megyek, körülnézek…

  Ok, de linket is ám!
  Hol kell körülnézni?

 6. avatar
  2010. május 29. Válasz
  barii

  nos, ok, hogy nincsenek benne a”t-mobilos szutykok”, de pl a web’n’walokos mobiltévés cuccot fel lehet tenni herbelt rom-ra? ha már ugyis médiás csomagom van t-nél….

  Gyurci, ha újra MoDaCos ROM-od lesz, és úgy érzed, jobb mint a gyári, szólj kérlek, most már lehet, hogy rászánom magam, tekintettel arra, hogy a hang úgy tűnik egész tűrhető lett…

  • avatar
   2010. május 29. Válasz
   Gyurci

   @ barii Ahogy találok egy elfogadhatót.

 7. avatar
  2010. május 29. Válasz
  barii

  amúg a vanilla rom mitől vanilla? Linux kernelben pont a “gyári” a vanilla nevű.

  Gyurci, a fenti képen a notification terület szürke a képen, gyári romon meg fekete.. akkor hogy is van ez?

  • avatar
   2010. május 29. Válasz
   Gyurci

   @ barii Ecsém, jó szemed van! NEM tudtam képernyőmentést csinálni, Ez a screenshot valamelyik MoDaCo-s rom-ból maradt… :)

 8. avatar
  2010. május 29. Válasz
  barii

  amúgy ha beállítjátok a mozgó hátterek közül a nexuest nektek is teljesen darabos már akkor is, ha nem csinálsz vele épp semmit? mert én közvetlenül a rom felrakása után próbáltam, és nagyon szaggatott, itt meg nem:
  Link törölve.

  • avatar
   2010. május 29. Válasz
   Gyurci

   @ barii Egy nagyon halvány akadás mintha látszana, de csak ha nagyon akarom látni. Egyáltalán nem feltünő, és főleg nem zavaró. Az sokkal jobban az, hogy állandóan eltűnik a beállított mozgó háttér…

 9. avatar
  2010. május 29. Válasz
  barii

  akkor a fenébe, az én telefonom tényleg lassabb

  • avatar
   2010. május 30. Válasz
   Gyurci

   @ barii Hát, lehetséges hogy más a proci, vagy a ram típusa, vagy ki tudja.

 10. avatar
  2010. május 30. Válasz
  viragk


  barii:

  nos, ok, hogy nincsenek benne a”t-mobilos szutykok”, de pl a web’n’walokos mobiltévés cuccot fel lehet tenni herbelt rom-ra? ha már ugyis médiás csomagom van t-nél….
  Gyurci, ha újra MoDaCos ROM-od lesz, és úgy érzed, jobb mint a gyári, szólj kérlek, most már lehet, hogy rászánom magam, tekintettel arra, hogy a hang úgy tűnik egész tűrhető lett…

  Szerintem a wen”n”walkhoz nem kellenek külön cuccok. Elég ha a böngészőbe beírod a címet és utána a linket le is tudod menteni walamelyik panelra.

Szólj hozzá te is a cikkhez!

A hozzászóláshoz jelentkezz be. Nem vagy még tag? Regisztrálj!


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás