TomTom regionális térképek

Tegnap, hosszú várakozás után letölthetővé vált a TomTom Európa térképfrissítése, és ezzel együtt kaptunk négy régió térképet is. Lássuk miért, és mire jó ez nekünk. Hosszú idő eltelt az első bejelentés óta. Nagyon sokan vártuk már az új térképeket, most lássuk mit válasszunk a lehetőségek közül?

Néhány szóban talán az előzményekől. Amint azt bizonyára már hallottátok, olvastátok, az Európa térkép több száz megabájttal túllépte a 2 gigabájtos méretet. Ez ugye nagyon jó, mert nyilván több a térképadat benne. Azonban ez nem mindenki számára üdvözítő. mert sok felhasználó (köztük én is) olyan készülékkel rendelkezik, amely nem bővíthető, és a belső memóriája 2 GB. Ilyen például a One, és az XL sorozat nagyrésze, de az újak közül ezek IQ Routes-os verziói is.

Ezért azt a megoldást választotta a TomTom, hogy a térképeket régiókra szabdalja, és így teszi letölthetővé. Ez a megoldás nem rossz, bár nekem a Navigon megoldása jobban tetszik, ahol egyesével választhatom ki, hogy melyek azok a térképek amiket használni kívánok.

Természetesen ez a zónákra bontás, nem érinti azokat a készülékeket, amelyek bővíthető memóriával rendelkeznek. Nekik rendelkezésükre áll ezután is a teljes Európa térkép egyben. Nekünk, akiknek nem bővíthető a “vasuk”, a legpraktikusabb a Keleti zóna térképét letölteni, lévén ebben van benne Magyarország térképe is. Ebben a szekcióban 37 ország térképe van, ami több mint elég. Amennyiben mégis olyan országba mennénk, ami nincs a térképeink között, akkor lehetőségunk van “zónát váltani”.

Ez a 37 térkép elfér a 2 gigabájt belső memóriával rendelkező készülékeken is, marad is közel 600 megabájt szabad memória. Így feltölthetjük kedvenc sémáinkat, vagy akár a több száz saját érdekes pontunkat is. Egy biztos: most, hogy megoldották a frissítés kérdését, a térkép állapota miatti készülékcsere lekerülhet a napirendi listáról. A TomTom tájékoztatása szerint, bár ez a frissítés kicsúszott a második negyedévből, de természetesen a szokásos négy térkép idén is meglesz.

És akkor a régiós megoldás hátránya. Szuper a 37 ország DE: Ha történetesen Angliába szeretnél menni, akkor ugyi az nincs a Keleti zóna térképén. Ok. Felteszed a Nyugati zóna térképét… És meglepődve tapasztalod, hogy a másik eltűnt. Ugyanis nem települ két régió egyszerre. Ezt oldd meg egy XL vason… Mit tudsz csinálni? Elmented a Keleti zóna térképét, majd felteszed a Nyugati zónát, és ezt is elmented. Az angliai utazásra viszel laptopot, és a határon, egy parkolóban térképet váltassz. ja, hogy ez egy lassú készüléken 40 perc? És hogy visszafelé is ugyanezt végig kell csinálni? Azonban az igazsághoz hozzátartozik, hogy a részünkre készített zóna térkép jó. De messze nem tökéletes…

A képernyőmentések, egy TomTom XL IQ Routes Európa készülékről készültek. A térképverzió, a v850.2800.

Kapcsolódó cikkek:

https://navigyurci.hu/2012/02/15/hogyan-vasarolhatom-meg-a-tomtom-terkepeit-hat-igy/
https://navigyurci.hu/2010/09/29/hogyan-valtsunk-terkepzonat-tomtom-keszulekunkon/

75 hozzászólás
 1. avatar
  2010. július 10. Válasz
  Tamas

  Sikerült nekem is, ugyan 4x töltöttem le a 2,3 GB-ot de most végre jó lett.

  • avatar
   2010. július 10. Válasz
   Gyurci

   @ Tamas Grat. Mintha régebben, ez könnyebben ment volna…

 2. avatar
  2010. július 10. Válasz
  Cziráki Gábor

  Az, hogy a térképek meg fogják haladni a 2 GB-os méretet azért már jó ideje sejthető volt. Már az eddigi frissítések is csak cipőkanállal mentek fel, sokszor törölni kellett egyéb tartalmakat (hangokat, kamerákat, poikat) annak érdekében, hogy a teljes térkép felférjen. Tehát a felhasználók már korábban is “csökkentett módban” tudták csak használni a teljes EU-s készülékek egy részét, csak ez nem volt ennyire feltűnő, mint a zónásítás.

  Azt nem értem, hogy ha ezt ők is előre látták, akkor miért nem tértek át még idejekorán a 4gb-os hardverre? Mert az, aki mondjuk 2-3 éve vette a készülékét, évekig frissítette és megelégedéssel használta, az könnyebben tudomásul veszi, hogy az ő készüléke ilyen értelemben avult, ezért korlátozásokkal használható. Még azt is elfogadná, hogy ideje készüléket váltani. De azért aki nemrég vette meg a teljes EU-s készülékét, az esetleg csalódik, hogy a boltból kihozva rajta volt 42 ország, és Budapesttől Londonig megtervezhette az utat, aztán az új térkép garanciában rátöltött frissítés után csak zónája van, illetve kényelmetlen a tervezés egy hosszabb útvonalon. Ha ezt a vásárláskor tudta volna, lehet, hogy egy másik márkát választ, ahol nincs ilyen akadály…

  Nem is beszélve azokról, akik most tervezik GPS vásárlását. Ha már jóideje lennének új, 4GB-os TomTom modellek, akkor lenne alternatíva. De egyelőre a polcokon továbbra is a 2GB-os ONE és XL modellek figyelnek, és sajnos mindegyikben – mint a kagylóban szunnyadó gyöngy – ott rejlik a zónásítás réme. Nagyon bízom benne, hogy az új generációs modellek már minimum 4GB-tal kerülnek forgalomba. Ez az átmeneti időszak azonban nem kedvez a TomTomról eddig kialakult, viszonylag kedvező képnek.

  El tudnék most képzelni egy olyan eszközt – ha már a TomTom nem erőlteti meg magát, akkor akár ügyes kezű amatőrtől – ami hasonlóan a TMC vevőhöz, közdarabként ékelődne a GPS és az autós töltő közé. Egy memóriát tartalmazna (vagy microSD aljzatot), amit az USB-n keresztül látna a TomTom, így mintegy megvalósulhatna a kártyás bővítés az XL és ONE modellekhez is. A TomTom készülékre felkerülhetne ehhez a kezelőszoftver. Tudom, tudom, USB host hiánya… Nade szoftveresen sok minden megoldható. Ha a TMC jeleket venni tudja az USB-n keresztül, akkor az elvi lehetősége megvan egy másfajta adatátadásnak is… Legalább ha nem is látná, mint memóriabővítést, de ha csak annyit tudna, hogy betöltsön a külső egységről, hogy ne kelljen laptopot vinni az utazáshoz…

  De ez csak egy ötlet volt… :)

  • avatar
   2010. július 10. Válasz
   Gyurci

   @ Gábor Maximálisan egyetértek azzal amit mondassz. Amúgy pedig ez színtiszta spórolás, hiszen “csak” a kártyaolvasót spórolta ki TomTom, azokból a készülékekből, amikben régen benne volt. Nekem volt olyan TomTom One készülékem (V3), amiben még volt kártyaolvasó, és sd-vel bővíthető volt… :(

 3. avatar
  2010. július 10. Válasz
  Tamas

  Érdekes amit írsz, de nem teljesen értek egyet. 2-3 éve vettem a 730-ast olyan 100e Ft körül, és azóta évente fizetek a legfrissebb térképért és eszem ágában sincs újabb eszközt venni, mert egyszerűen nem éri meg és a célnak ez is tökéletesen megfelel.
  Nekem inkább az lenne az elvárásom, hogy ha valamit ennyiért megveszek, akkor 2-3 év után ne kelljen kidobni (vehettem volna 20e-ért is eszközt), pláne úgy hogy folyton fizetek is a szolgáltatásért.
  Egyetlen lehetőségük az országonkénti szelekció szerintem, illetve nekem és még akiknek van benne SD egy 4GB-os kártya használata.

  Gyurci nem szervezel valami elektromos petíciót, amit alárnánk, a fenti ügy érdekében?

  • avatar
   2010. július 10. Válasz
   Gyurci

   @ Tamas Szerintem is az országonként térkép a megoldás. Szerintem ebbe azért nem mertek belevágni, mert nem tudják “felfűzni” őket. Ezalatt azt értem, hogy olyanok lennének mint a régi c720-am… Nem tudtál Keletről-Nyugatra tervezni, mert két “fél” térkép volt benne. Bár lehet, hogyha elég sok reklamáció összegyűlik, akkor elgondolkoznának valami más megoldáson. De azt hiszem erre nem én vagyok a megfelelő fórum, hanem az Ügyfélszolgálat. Ő hivatalosan tudja “láttamozni” a beérkező panaszokat…

 4. avatar
  2010. július 10. Válasz
  matt

  Szia!

  Tulajdonképpen az egész hozzászólásod kikezdhetetlen.
  Tökéletes.
  Én csak azért nem fogalmaztam ennyire bőven, mert valahol azt olvastam, hogy képernyőn sok karaktert olvasni nem egészséges :-)

  Szerintem ez annyira jó, hogy a TomTom Ügyfélszolgálat is megértené.
  Érdemes lenne ezt nekik is elküldeni.

  • avatar
   2010. július 10. Válasz
   Gyurci

   Már azt hittem soha nem reagáltok a cikkre. Pedig gondolatébresztőnek szántam.

 5. avatar
  2010. július 10. Válasz
  Cziráki Gábor

  @ #28
  Szombaton a gondolat is később ébred…

  • avatar
   2010. július 10. Válasz
   Gyurci

   @ Gábor :D

 6. avatar
  2010. július 10. Válasz
  Cziráki Gábor

  @ Gábor A hozzászólás hossza miatt, áthelyeztem a fórumba. Kérem, hogy ott folytassuk: https://navigyurci.hu/forum/tomtom/tomtom-v850-es-terkep-beszeljunk-a-zonakrol/

 7. avatar
  2010. július 10. Válasz
  Cziráki Gábor

  AZ előző hsz-ban a “továbbiakban” helyett “alábbiakban”-t kellett volna használnom. :-)
  Félreértés ne essék, én nem vagyok a TomTom embere, csak a véleményemet nekik is megírtam, és ők példás gyorsasággal ezt a választ küldték. Tehát rajta vannak az ügyön, nem akarják szőnyeg alá söpörni.
  Hajrá TomTomi!

 8. avatar
  2010. július 11. Válasz
  matt


  Gyurci:

  @ matt Nem jó. De csodálkoznék, hogyha a közeljövőben változtatnának rajta.

  Én nem lepődnék meg annyira.
  A TomTom épphogy kiheverte a Tele Atlas felvásárlását. 2-3 milliárd dollár, nem tudom.
  Ha ezek a szakemberek nem értik meg, hogy amit csinálnak, az kevés, a világ elszalad mellettük, ők meg csak állnak, ha ezt nem értik meg, akkorát fognak bukni, hogy ihaj.
  Én aztán igazán nem vagyok a cég embere, de TomTom-tulajdonos lettem néhány hónapja.
  Nekem ezért fontos, hogy tisztességesen működjenek.

  • avatar
   2010. július 11. Válasz
   Gyurci

   @ matt Legyen neked igazad.

 9. avatar
  2010. július 11. Válasz
  Szép tamás

  Hello

  nekem olyan problémám lenne, hogy szüleimtől kaptam ajándékba egy TOMTOM xl-t, de mikor csatlakoztatom a géphez akkor azt írja ki, hogy a memóriája csak 979 MB abból kb a fele szabad..
  Itt azt olvastam, hogy 2 gb memória van? akkor én nem is tudok rá mást már letölteni mert nem fér rá ???
  Köszönöttel

  Szép Tamás

  • avatar
   2010. július 11. Válasz
   Gyurci

   @ Szép Tamás Szia. Csak 1 gigabájtos lenne? Mi van most rajta, Kelet Európa térkép?

 10. avatar
  2010. július 11. Válasz
  Szép tamás

  SZIA

  IGEN A DOBOZON IS AZ VAN, HOGY CENTRAL& EASTERN EUROPE 13.
  Például nincs rajta olaszország, de ukarja sem, nem sokat használtam, ahol lakok ott épült 1 uj út 2 éve azt még nem tudja, de alig fél éve van meg, Lengyelországot, ausztria, németország ok…

  • avatar
   2010. július 11. Válasz
   Gyurci

   @ Szép Tamás Ennek utána kell kérdeznem. Ilyen összeállításban a neten nem találok készüléket. A térkép sd kártyán van, vagy a gépben?

Szólj hozzá te is a cikkhez!

A hozzászóláshoz jelentkezz be. Nem vagy még tag? Regisztrálj!


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás