TomTom regionális térképek

Tegnap, hosszú várakozás után letölthetővé vált a TomTom Európa térképfrissítése, és ezzel együtt kaptunk négy régió térképet is. Lássuk miért, és mire jó ez nekünk. Hosszú idő eltelt az első bejelentés óta. Nagyon sokan vártuk már az új térképeket, most lássuk mit válasszunk a lehetőségek közül?

Néhány szóban talán az előzményekől. Amint azt bizonyára már hallottátok, olvastátok, az Európa térkép több száz megabájttal túllépte a 2 gigabájtos méretet. Ez ugye nagyon jó, mert nyilván több a térképadat benne. Azonban ez nem mindenki számára üdvözítő. mert sok felhasználó (köztük én is) olyan készülékkel rendelkezik, amely nem bővíthető, és a belső memóriája 2 GB. Ilyen például a One, és az XL sorozat nagyrésze, de az újak közül ezek IQ Routes-os verziói is.

Ezért azt a megoldást választotta a TomTom, hogy a térképeket régiókra szabdalja, és így teszi letölthetővé. Ez a megoldás nem rossz, bár nekem a Navigon megoldása jobban tetszik, ahol egyesével választhatom ki, hogy melyek azok a térképek amiket használni kívánok.

Természetesen ez a zónákra bontás, nem érinti azokat a készülékeket, amelyek bővíthető memóriával rendelkeznek. Nekik rendelkezésükre áll ezután is a teljes Európa térkép egyben. Nekünk, akiknek nem bővíthető a “vasuk”, a legpraktikusabb a Keleti zóna térképét letölteni, lévén ebben van benne Magyarország térképe is. Ebben a szekcióban 37 ország térképe van, ami több mint elég. Amennyiben mégis olyan országba mennénk, ami nincs a térképeink között, akkor lehetőségunk van “zónát váltani”.

Ez a 37 térkép elfér a 2 gigabájt belső memóriával rendelkező készülékeken is, marad is közel 600 megabájt szabad memória. Így feltölthetjük kedvenc sémáinkat, vagy akár a több száz saját érdekes pontunkat is. Egy biztos: most, hogy megoldották a frissítés kérdését, a térkép állapota miatti készülékcsere lekerülhet a napirendi listáról. A TomTom tájékoztatása szerint, bár ez a frissítés kicsúszott a második negyedévből, de természetesen a szokásos négy térkép idén is meglesz.

És akkor a régiós megoldás hátránya. Szuper a 37 ország DE: Ha történetesen Angliába szeretnél menni, akkor ugyi az nincs a Keleti zóna térképén. Ok. Felteszed a Nyugati zóna térképét… És meglepődve tapasztalod, hogy a másik eltűnt. Ugyanis nem települ két régió egyszerre. Ezt oldd meg egy XL vason… Mit tudsz csinálni? Elmented a Keleti zóna térképét, majd felteszed a Nyugati zónát, és ezt is elmented. Az angliai utazásra viszel laptopot, és a határon, egy parkolóban térképet váltassz. ja, hogy ez egy lassú készüléken 40 perc? És hogy visszafelé is ugyanezt végig kell csinálni? Azonban az igazsághoz hozzátartozik, hogy a részünkre készített zóna térkép jó. De messze nem tökéletes…

A képernyőmentések, egy TomTom XL IQ Routes Európa készülékről készültek. A térképverzió, a v850.2800.

Kapcsolódó cikkek:

https://navigyurci.hu/2012/02/15/hogyan-vasarolhatom-meg-a-tomtom-terkepeit-hat-igy/
https://navigyurci.hu/2010/09/29/hogyan-valtsunk-terkepzonat-tomtom-keszulekunkon/

75 hozzászólás
 1. avatar
  Zsolto

  Na, ez a cikk és a sok komment megint nagyon hasznos volt. Felmerült egy kedvező lehetőség egy TomTom XL megvásárlására, ahhoz sok érdekes háttérinfót kaptam itt a zónákkal kapcsolatban. És sajnos (megint…) Gyurcinak lett igaza, a TomTom a cikk óta sem oldotta meg a zónákon átívelő tervezés problémáját :(. Ez pedig nem jó, mert nem csak az a baj, hogy a zónahatáron térképet kell váltani, hanem az, hogy itthonról nem is tudok megterveztetni egy teljes utat mondjuk Angliába. Meg tudom terveztetni a zónahatárig, majd onnan tovább, de azt, hogy a zónahatár mely pontjáig tervezzen, vagyis hol lépjek át az egyik zónából a másikba, azt nekem kell kiválasztanom, “hasra ütve”, és nem a navi mondja meg, az egész utat figyelembe véve.

  Ez pedig nem jó… Ad abszurdum ez olyan, mintha a magyar-osztrák határon is térképet kéne váltanom. Mondhatjuk, hogy oké, menj el a határig és ott váltsál. De melyik határátkelőig menjek? Ha Grazba mennék, nem ugyanaz a legcélszerűbb határátkelő, mint amikor Bécs az úti cél. Ebben a döntésben viszont így a navi nem tud segíteni. Legalább egy olyan lehetőségnek kéne lenni, hogy a főbb útvonalakat ismerje egész Európában, mert akkor itt beírom, hogy Bp-Manchester, a durváját megtervezi, tudom, merre kell menni, a finom térképre meg majd átváltok a zónahatáron. De ha jól hallom, ilyen lehetőség sincs.

  • avatar
   Gyurci

   @ Zsolto Ennyire nem sarkos ez a dolog. Szó sincs arról, hogy Bécsbe, Berlinbe vagy ahová a vágyad szólít ne tudnál elmenni. A legsarkosabb hiányosság az, hogy Angliába és környékére nem tudsz útvonalat tervezni, de Anglia ne is minden gyártó készülékén van rajta alapból… Bár abban igazad van, hogy ennél, már láttunk jobb megoldást más gyártó esetében.

 2. avatar
  Cziraki_Gabor

  @Bende Sándor

  Ne haragudj, Sándor, de nem értem, amit írtál, illetve, hogy mit kérdezel.
  Mindegyik Európában eladott TomTom tartalmazza a magyar menünyelvet, ez a készüléken beállítható, térképtől függetlenül. Magyar navigációs hang a Magyarországon kapható készülékeken alapból fent van, egyébként díjmentesen letölthető internetről is.
  A magyar nyelvű menü, illetve a magyar hang a térképektől függetlenül kezelhetők, tehát akkor is működnek, ha olyan térkép van fenn a készüléken, ami nem tartalmazza Magyarországot.
  Az európai térképzónák közül a keleti és a központi zóna tartalmazza hazánk térképét.


  Bende Sándor:

  olyan kérdésem lenne feljebb látom a térképnél hogy mivan a készüléken azt ,hogy magyar van a térképekbenis több nyelv vagy az csak a készülék nyelvére vonatkozik?

 3. avatar
  Bende Sándor

  olyan kérdésem lenne feljebb látom a térképnél hogy mivan a készüléken azt ,hogy magyar van a térképekbenis több nyelv vagy az csak a készülék nyelvére vonatkozik?

 4. avatar
  Cziráki Gábor

  Tamás készüléke a TomTom XL 13, ami 13 közép-és kelet-európai ország térképét tartalmazza részletesen: AT,CH,CZ,DE,EE,HR,HU,LI,LT,LV,PL SI,SK,
  valamint további 10 ország főútvonalait: AL,BA,BG,BY,MD,ME,MK,RO,RS,UA.
  Ez még abból az érából való, amikor a TomTom a megnevezésekben csak azt a számot tüntette fel, ahány országot részletesen tartalmaz. Ez így szerintem korrektebb volt, de mivel a versenytársak igyekeztek minél nagyobb számot írni a saját termékük dobozára, az eladhatóság érdekében divat lett, hogy a minimálisan feldolgozott országtérképeket is belesorolják. Érthető, hiszen az áruházak polcairól a “tudatos” vásárló azt a dobozt fogja levenni, amelyiken a nagyobb számot olvassa. Ez hasonló ahhoz, hogy egy videokamerán hányszoros a digitális zoom, vagy hogy régebbre menjek vissza, a minihifi hány wattos…
  Ezek amolyan parasztvakító meseszámok, a piaci társadalom marketingfogásai. Mennyivel jobb egy 44 országos Európa, egy 42 országosnál? Gibraltár és Monaco különszámlálásával…
  A TomTom emiatt változtatott a modellek elnevezésén. Az XL 13 utóda az XL Classic 26 lett, ami gyakorlatilag majdnem ugyanaz, csak Olaszország került pluszban bele (ami ugye testvérek között is három: Itália, San Marino és a Vatikán, hehe)
  Ezek a regionális készülékek 1 GB belső memóriával rendelkeznek, de ezeket problémamentesen lehet frissíteni, hiszen már eleve “zónásak”, és bőven van mellette tartalék hely a memóriában.
  Egyes ONEV3 modellek (nem mindegyik) 512 megásak, ezek még kisebb zónát tartalmaznak, az itthon eladottak Kelet-Európát.
  A TomTom javára legyen mondva, hogy ha időközben valamelyik főútvonalas térkép a részletesek közé avanzsál, az frissítéskor ugyanúgy bekerül a készülékekbe, külön díj nélkül. Ugyanígy például a görög és a török térkép azelőtt nem is volt a palettán, most pedig a teljes Eu-s készüléktulajdonosok frissítéskor megkapják (a szerencsésebbje egyben, a többség pedig valamelyik zónában). Ez egy picuri kompenzáció a zónásítás kényelmetlenségével szemben.

 5. avatar
  Szép tamás

  Hello

  Köszi a segítséget, Pesten egyébként egy Transporter hátsó ulésén ültem és akkor próbálgattam frissen ahogyí kiszálltam lett aztán ahogy visszaültem minden ok volt…
  A házunk fémtetős ami mondjuk kicsit árnyékol..
  Mégegyszer Köszönöm a segítséget

 6. avatar
  lali563


  lali563:

  @Szép Tamás nekem is TOM TOM XL a navím a memóría 1 GB “DE_AT_CH-and_Eastern_Europe”v850.2820 térkép van rajta! Olaszország nincs de Ukrajna rajta van.Április végén vettem Magyarországon a térképet már én frissítettem a TOM TOM hom-rol! Nekem tökéletessen megfelel!

  A szobába is mükszík jól navigál!

 7. avatar
  lali563

  @Szép Tamás nekem is TOM TOM XL a navím a memóría 1 GB “DE_AT_CH-and_Eastern_Europe”v850.2820 térkép van rajta! Olaszország nincs de Ukrajna rajta van.Április végén vettem Magyarországon a térképet már én frissítettem a TOM TOM hom-rol! Nekem tökéletessen megfelel!

 8. avatar
  rooland

  Szép Tamásnak

  létezhet az, hogy a gépedben csak 1GB memória van. Még manapság is gyártanak olyan TomTom-ot amiben csak ennyi van… Létezik One és XL modellben is… Ezeket mind Regionálisnak adják el, tehát csak pár ország van benne…
  olyan térképadatbázissal ami neked van szerintem magyarországon nem adnak el. Nálunk a Central and Eastern Europe 17 országos és további 9 orszának tartalmazza a főbb összekötő útvonalait.
  a GPS vétel a szobádban nem fog működni. Ezek a navigációk “szabad ég” alatt működnek, ami azt jelenti, hogy ki kell menni vele a szabadba. Az első GPS kapcsolat hidegindítás után mindig hosszabb ideig tart. Magas épületek között lehetséges, hogy akadozik a GPS vétel de szerintem Pesten azért működnie kell. Ami eszembe jut a Te esetedben az az, hogy ha van szélvédő ablakfűtésed az árnyékolhatja a tomtom-odat…

  Üdv!

 9. avatar
  Szép tamás

  HEllo
  Szerintem ilyesmi,
  http://tinyurl.com/37qdk9k
  de összeadtam és nem tud csak24 országot a leírás az eladó oldalon meg 17+9-et azaz 26ot emlit az egyik ami hiányzik azaz olasz..

 10. avatar
  Szép tamás

  Szia

  nincs a gépen kártyahely ezért nem is bővíthető csak belső memóriával rendelkezik
  Amikor csatlakoztatom a commander feismeri mint egy pendrive-ot és a tulajdonságokba írja ki ezt az adatot…
  Vannak olyan országok amik nincsenek az adatbázisába van ami benne van mint Ukrajna, de csak Kijevet ismeri mint települést, nálam a szobába nincs érvényes GPS jel, ki kell mennem a szabadba, de Pesten is ki kellett szállnom a kocsiból és utána 2-3 perc után lett.. addig nem találta a műholdat utána lett több is.
  nem tudom mi a gondja..ez normális?
  Üdv Tomi

Szólj hozzá te is a cikkhez!

A hozzászóláshoz jelentkezz be. Nem vagy még tag? Regisztrálj!


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás