Nokia Ovi Maps 3.04. Az új szoftver mellé új térkép is dukál

A telefonomon megbújva már jó ideje ott lapul a zsebemben, csendben várva azokat az alkalmakat, amikor szóhoz juthat a „Nagy Tesó”, vagyis az iPaq 316-osom mellett. Igen, az Ovi Mapsről van szó, melyet a Nokia már jó ideje ingyen kínál többféle telefonjához, és melynek a múlt héten jelent meg az új változata, a 3.04 (278)-as verzió….

Mivel ehhez új térkép is dukált, gondoltam, ennek örömére mesélek egy kicsit erről a navigációs programról – és online adatbázisról –, mert a térkép mellett számtalan egyéb hasznos funkciója is van.

Annak, aki nem még nem ismerné, röviden elmondom, hogy ez egy teljes értékű, álló és fekvő nézetben is működő, ingyenes autós és gyalogos navigációs program, mely magyar nyelvű hangutasítással kanyarról-kanyarra vezet el a célhoz. Angol hangot választva akár a Text-to-Speech üzemmódot is kipróbálhatjuk, de az a magyar utcanevekkel elég viccesen hangzik. Remekül használható, főleg ez az új változat, melybe a jelek szerint javított útvonaltervezési algoritmus került.

A dolog hátterébe nem látok bele, de az üzleti modell gondolom az lehet, hogy a Nokia a felhasználóknak ingyen adja a programot, a főmenüből elérhető számtalan online szolgáltatást (műsorújság, programajánló, időjárás-előrejelzés, Michelin Guide stb.) viszont jól megfizetteti az érintett cégekkel. Így mindenki jól jár, főleg mi, felhasználók, hiszen ha nem akarjuk, ezeket az online dolgokat nem kell igénybe vennünk, a navigálás ettől függetlenül működik.

A múlt héten az én telefonomon a 3.04 (165)-ös szoftver- és a 0.1.23.112 térképverzió frissült a (278)-as szoftver- és a 0.1.41.123-as térképre, és bár a szoftver esetében csak a zárójelben álló szám változott, a kezelőfelület sem maradt a régi: a komor feketét egy fehér háttér váltotta le, és más lett az ikonok egy része is:

Először is látni akartam, hogy mi a helyzet a sokat emlegetett autópályákkal, az M6-ossal, az M31-essel és az M43-assal. Nos, az M6-os még nincs rajta (Duanújváros alatt véget ér),az M31-es szintén nincs, az M43 viszont megvan:

Nem akarom sokáig húzni a dolgot, a két verzió képernyőmentéseit végigböngészve nem sok változást vettem észre. Az viszont egyből feltűnt, hogy a térképen megjelentek a tömegközlekedési járművek megállói, és hogy megszűnt egy régi hiba: a Szilágyi Erzsébet fasorról a Krisztina körút felé haladva végre nem akar tenni egy kört a Moszkva téren, hanem csak jobbról érinti azt.

Továbbra is megvannak a különböző nézettípusok és megjelenítési lehetőségek: a fentebb már bemutatott 3D-s, a műholdas (különböző nagyítási fokozatokkal), az éjszakai és az egész útvonalat tartalmazó áttekintő nézet:

A térkép alatt a fogaskerekekre kattintva különböző lehetőségek válnak elérhetővé, melyek közül talán a Kezelőpult a legérdekesebb, mivel az utazással kapcsolatos statisztikai adatokat jeleníti meg. A Közlek. infó ikonra kattintva rendben lezajlik egy frissítés, de hogy az így letöltött „közlek. infók” hol jelennek meg, azt nem sikerült kiderítenem.

A térkép tetszőleges pontjára bökve kezdődik a mulatság, ugyanis itt belépünk az online szolgáltatások világába. A térkép a netről lerántja a közelben található POI-k listáját, melyek közül bármelyiket egy kattintással úti céllá tehetünk:

Ha már az online témánál vagyunk, lássuk, mi mindenre jó még az Ovi Maps a navigáláson kívül! Van itt a pillanatnyi helyzetünkre vonatkozó időjárás-előrejelzés, moziműsor, koncertek, ezerféle egyéb kulturális program, áttekinthető kategóriákba szedve, Lonely Planet útikönyv, est.hu-tartalom, és egy csemege, melyről a képek alatt lesz bővebben szó.

Szóval a csemege. Igen, a Nokia Ovi Mapsben is lehetőségük van a felhasználóknak, hogy bejelentsék a térképhibákat és különböző kategóriákban egyéb észrevételeket tegyenek. Még a nyáron magam is megpróbáltam bejelenteni, hogy egy létező házszám nem szerepel a térképen (egyébként a Nokiának nincs miért szégyenkeznie, ez a házszám a TopMap adatbázisában sincs benne…), de akkor még nem működött a dolog:

Ma újra tettem egy próbát, és bár a teszt nem perdöntő, mivel a hely és a bejelentett hiba sem volt azonos, ezúttal – legalábbis a visszajelzés szerint – sikerrel jártam, bejelentettem egy kiégett utcai lámpát:

Na,elég a sok képernyőfotóból. A végére hagytam pár háttérinformációt, melyek fontosak lehetnek a leendő felhasználók vagy a frissítés előtt állók számára. A Nokia Ovi Maps az alábbi címről tölthető le: http://maps.nokia.com/services-and-apps/ovi-maps. Sajnos a térkép frissítéséhez nem elég a sokak által amúgy is használt Nokia PC Suite program, ehhez még fel kell tennünk a monstre méretű és igen lassan (de gond nélkül) települő Nokia Ovi Suite programcsomagot is.

A bevezetőben említett szoftver- és térképfrissítés során a telefonomról törlődött a régi Magyarország-térkép, mivel az nem kompatibilis az új szoftverrel. Csakhogy a frissítő keretprogram az új térkép letöltését nem kínálta fel automatikusan.

A telefonomon „Térképek” néven szereplő program ettől függetlenül elindult, és mivel nem találta a memóriakártyán a térképet, szépen nekiállt az amúgy is rendelkezésére álló adatkapcsolaton át leszedni a pozícióm körüli térképszelvényt. Mire leállt, csaknem 1,5 MB forgalmat generált, és akkor még csak egy helyben álltam…

Így jöttem rá, hogy valami nem stimmel, és valahogy még rá kell varázsolnom a térképet is a memórikártyámra, ha valóban ingyen akarom használni a programot. Ekkor derült ki, hogy ehhez szükség lesz az Ovi Suite-ra is, aminek nem örültem, de nem volt más választásom, feltelepítettem és megvártam, míg szép lassan leszedi és áttölti a telefonomban lévő kártyára a 80 MB körüli térképállományt.

A fenti apróság ellenére úgy érzem, jó, és egyre jobb ingyenes alternatívát kínál a Nokia Ovi Maps – persze csak azoknak, akiknek Nokia X6, N97 (minden változat), N86, E72, E71, E66, E55, E52, E5, C6, C5, 6760 Slide, 6730 Classic, 6720 Classic, 6710 Navigator, 6700 Classic, 5800 XM, 5800 Navigation Edition, 5235, 5230 vagy 2710 Navigation Edition készülékük van.

Kapcsolódó cikkek:

https://navigyurci.hu/2012/01/10/ingyenes-navigacios-programok-ovi-maps/
https://navigyurci.hu/2011/08/28/saarbrucken-budapest-az-ovimaps-szel/
https://navigyurci.hu/2011/04/28/ismet-frissult-az-ovi-maps/
https://navigyurci.hu/2011/02/02/nokia-ovi-maps-csak-egy-kicsi-hianyzik/
https://navigyurci.hu/2010/05/08/sajat-navi-hang-ovi-maps-hoz/
https://navigyurci.hu/2011/05/22/januar-februar-itt-a-nyar-mivel-navigaljunk-elso-resz/
https://navigyurci.hu/2011/05/24/mivel-navigaljunk-gondolatok-egy-cikk-nyomaban/

43 hozzászólás
 1. avatar
  2010. szeptember 21. Válasz
  Pietro68

  Ami a térképet illeti, nos az M6 Dunaújváros alatti szakasza, vagy épp az M31-es azért nincs benne, mert a Nokia Ovi Maps a Navteq térképeit használja, azoknál pedig még mindig nincs ez a két útvonal benne. A Navigonosok is ugyanígy járnak. Hisz ezek a készülékek is ezeket a térképeket használják.

  • avatar
   2010. szeptember 21. Válasz
   Gyurci

   @ Pietro68 Igen így van, láttam a Beckeren…

 2. avatar
  2010. szeptember 21. Válasz

  Akkor ez az oka — köszi a kiegészítést! :)

 3. avatar
  2010. szeptember 21. Válasz
  matt

  Összességében az Ovi Maps a Tom-Tomhoz, az iGo-hoz képest hogyan teljesít?

  Vettem egy Nokia E52-t.
  Még nem próbáltam ki élesben.
  Frissítettem a térképeket.

  Ha nekivágok Európának, akkor korrekt útvonalat tervez, vagy felejtsem el.

  A többiekhez viszonyítva.

 4. avatar
  2010. szeptember 21. Válasz

  Hú, ezzel a kérdéssel feladtad a leckét, de nagyon jogos a felvetése. Nekem például nincs komolyabb tapasztalatom az Ovi Mapsszel, csak Magyarországon belül bóklásztam vele. Azokon az utakon úgy tűnt, hogy nem csinál nagy butaságokat. A friss verzió útvonaltervezése láthatóan jobb a korábbinál (reméljük, hogy csak a butaságokat vették ki belőle, és újabbak nem kerültek bele :)) Ha van pici türelmed, csinálok majd egy összehasonlítást, megterveztetek egy-egy mintaútvonalat valami külföldi úti célig az iGO-val és az OVI-val is. De most meló van, és ehhez le kell még szednem majd legalább egy osztrák és egy német térképet. Merre mennél amúgy?

 5. avatar
  2010. szeptember 22. Válasz
  kakukk

  Én Igo után próbáltam ki az ovi maps-et, mivel pár hete még nokia telóm volt. Nekem csak bosszúságot okozott a nokia 5800XM + ovimaps páros amíg használtam, hiába volt ingyenes. Volt hogy kerülővel navigált, volt, hogy rosszul adott meg távolságokat a valósággal ellentétben…Azóta lecseréltem a nokiát egy HTC-re és visszatértem meghunyászkodva az IGO-hoz. Ég és Föld a különbség, végre van navigációm és nem csak bohóckodok az utakon és hűtlenségi fogadalmat is tettem. :)

  • avatar
   2010. szeptember 22. Válasz
   Gyurci

   @ kakukk Én már elég régen próbáltam ahhoz, hogy véleményt formálhassak róla. Akkor úgy láttam, hogy arra jó, hogy mindíg legyen nálunk navigáció.

 6. avatar
  2010. szeptember 22. Válasz
  kakukk

  jav: hűségi fogadalmat :D

 7. avatar
  2010. szeptember 22. Válasz
  Tido

  Nekem is E52esem van, és én használgatom is néha a navigációt benne. Nekem az a véleményem, hogy inkább legutolsó lehetőségnek hagyd meg. Elöször is kicsia képernyője, néha egész érdekesen tervez, és pl azt sem tudta, hogy ( ha jól emlékszem a Szabadság híd után ) fel volt túrva az út, de már fél éve, és mindig egyenesen vitt volna tovább, ugy, hogy be volt kapcsolva az útinformációk frissítése..
  Én azt mondom, hogy egy IGo mérföldekkel jobb.. E52esen pl nem is tudod végigkövetni az utat, nincs benne szimuláció…
  Viszont engem is párszor kihúzott csávából, mikor nem tudtam hogy merre tovább, és van benne sáv asszisztens is, ami szintén nem utolsó.
  Szóval jó ha az embernél van, ha hirtelenbe van rá szüksége, akkor is isegitség, de ezzel nem mennék neki a nagyvilágnak, csak ha muszály. Kb olyan ez, hogy lehet fotózni a mobiloddal is, de ha minőséget akarsz veszel egy fényképezőgépet.

  • avatar
   2010. szeptember 22. Válasz
   Gyurci

   @ Tido “Kb olyan ez, hogy lehet fotózni a mobiloddal is, de ha minőséget akarsz veszel egy fényképezőgépet.” Ez a jó megfogalmazás. :)

 8. avatar
  2010. szeptember 22. Válasz
  hazafi

  Írjad meg lépésről lépésre, hogyan kell frissíteni 304re !!

  Köszi

 9. avatar
  2010. szeptember 22. Válasz
  Tido


  hazafi:

  Írjad meg lépésről lépésre, hogyan kell frissíteni 304re !!
  Köszi

  Ennyi kreativitás legyen benned :) ha van lehetőség, amikor bemész az Oviba, és ott a térképekbe, akkor betolja, hogy új térképek vannak fennt, és alkalmazások.

 10. avatar
  2010. szeptember 22. Válasz
  Dönci

  Sziasztok,

  Kis kiegészítést tennék: az M43 legelső szakasza van csak rajta, a nemrég átadott részt nem látom a képen. (mivel szegedi vagyok, igy rögtön kiszúrtam)
  Tavaly még Nokia 6210 Navigatorom volt, amire próbaképpen vettem egy hónapnyit, mivel előtte reklámozták, hogy megújult.
  Hát, mit mondjak, enyhén szólva nem voltam elájulva tőle. Igaz, csak itthon próbáltam. Egy bizonyos pontból kiindulva volt olyan, hogy kétféleképpen akart elvezetni a célhoz. Ez még nem is lett volna nagy baj, de a közlekedési viszonyokat sem mindig ismeri, mivel volt, hogy 2x kétsávos úton akart befordítani balra ott, ahol nem megengedett. (záróvonal)
  Annyira elment a kedvem tőle, hogy azóta Samsung telefonom van Igo navival. Ez sem tökéletes, de legalább itthon ismeri a kanyarodósávokat. :)

  • avatar
   2010. szeptember 22. Válasz
   Gyurci

   @ Dönci Első szakasz? Köszönjük. :)

Szólj hozzá te is a cikkhez!

A hozzászóláshoz jelentkezz be. Nem vagy még tag? Regisztrálj!


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás