Telefonálás külföldről, akár harmadával olcsóbban

Az előző írásban előrevetítettem, hogy az internet lehet megoldás a kapcsolattartásra, de nem lehet arra építeni, hogy itt vagy ott majd találunk egy szabad hálózatot… Nem tudjuk hogy holnap, holnapután merre járunk?

Az utolsó 3-4 hónapban viszonylag állandó útvonalon jártam, ezért körbejártam a lehetőségeket. Úgy gondolom, nem fontos maga az ország, (országok) mert a felhozatal, a lehetőség majdnem ugyanaz mindenhol. Árban sem sok különbség van.

Amivel szembe kellett néznem, hogy az internet kártya (SIM) használata, már közel sem annyira egyszerű adminisztrációs szempontból, mivel a legtöbb helyen az erre szolgáló kártya használata regisztrációhoz van kötve. Konkrét példát mondok azért, hogy tudjátok mire gondolok (És most olvastam PDA_FAN hozzászólását).

Németországban kedvelt a kollégáim körében az Aldi, és Lidl (utóbbi az O2-től béreli a sávot) által kínált lehetőség. Anélkül, hogy vettem volna bármelyiket, többször regisztráltam az utóbbit olyannak, aki vásárolt. Hogy miért én? Prózai az ok. Az első használatkor nem indult el, konkrétan a Lidlis, mert regisztrációhoz van kötve. Ezt meg lehet tenni telefonon, és interneten is. Telefon haza – nekem. Én gép elé. Regisztráció.

Megbeszélte a góré a német cégünkkel, hogy megadhatjuk az ő címüket és telefonszámukat. Itt például, kell egy vezetékes számot megadni a regisztrációkor. (Hopsssz. Nem csak itt. Bővebben később a következő esetleírásnál) Ment a dolog. Regisztráltunk…

Egyszer csak kezdték letiltani a kártyákat.. A feltöltést még elfogadták. Nálam is van egy használhatatlan, de feltöltött kártya, és egy 3G modem (Memória és SIM kártya olvasó, ez mégfontos szerepet kap a későbbiekben).

Gyanítottuk, hogy sok regisztráció ment arra a címre, és ezért lett letiltva . Jól gondoltuk. Az egyik letiltott, felhívatta egy német kollégával a help vonalat (Valóban, benne van a ÁFSZ-ben, hogy feltétel a német lakcím, és gondolom ezért kell a vonalas szám). És már itt is van az első probléma: az olcsó szolgáltatók nem tartanak fenn üzlethálózatot. Megveszed a fent leírt bolt valamelyikében, aztán ha problémád van, akkor…?

Ez a gond nem fordult elő az Aldis megoldásnál, bár lehet, hogy azt (még) nem vették meg olyan sokan… Tehát, eddigi tudomásom szerint, két-három kártya ment kukába. Megoldás az lett, hogy kerestek ismerőst, és az ő címükre regisztráltak másik kártyát.

40 euro a kártya, és a stick, amit nem kellett volna megvenni másodszor is (de nem kérdeztek, csak vették) mert lehet kapni csak magát a kártyát is. Ez 5-10 euro. Kb. 20-30 euroért használják havonta, ami nagyon jó ár, viszont csak nagyobb városok körül van széles sáv, egyébként lassú, bár használható, és olcsóbb mint a telefon.

Ők a kint – lét idejét, ebben az országban töltik. Előnye még, hogy ezekben az üzletekben, lehet feltöltést is vásárolni, és ezek az üzletek, hasonlóan az itthoniakhoz, városok, települések szélén találhatóak, és a környékén meg lehet állni kamionnal.

Nem akartam konkrét szolgáltatókat, megnevezni, mert nagyon nehéz bármelyikről írni, hiszen, a kínálat hasonló a dzsumbuj mint itthon, ha valaki elolvassa az előző részben belinkelt ÁFSZ-eket (amik magyarul vannak!!).

Ennek ellenére a következő, egy példa Franciaországból: A Bouygues Telekom kártyája. 10 euro. Ebben van két nap próba. Amit elhasználhatsz, de csak egymás utáni napokon. Regisztrálni nem feltétel ( itt is kell egy vonalas szám), de akkor nem adatmennyiséget kapsz, hanem órát. 40 óra 39 euro, és 60 nap az érvényessége a feltöltéstől számítva. Ha találsz ismerőst aki beregisztrálja, akkor 1.5 Gb – 30 euro, de ez  egy hónapra szól. Feltölteni csak neten lehet. Az üres kártya, erre az oldalra irányít, ha kapcsolódsz.

Egyébként, kell hozzá még egy stick, (3G modem) amit a fenti Lidlisből avanzsáltam, vagy egy független! okostelefon (vagy egy Androidos kütyü).

És akkor elérkeztünk a 3G modemhez: Franciaországban is kínálnak a nagy szolgáltatók csomagot, amiben benne van a stick ára is. Itt is kb. 40 euro. Ezért érdemesebb itthon beszerezni függetlent, hiszen használtan 3-5000 Ft-ét lehet hozzájutni, és nem kell minden országban megvenni. Egy helyen sikerült találnom függetlent 16 000 Ft-ért… Nem az van nálam.

Azon kívül, hogy nem kell minden országban megvenni, van rajta egy szoftver amivel lehet konfigurálni a modemet. Ez lehetne másik történet, de mégis itt mondom el. A különböző külföldi szolgáltatók, megfelelő opcióinak beállítása szintén nem kis utánjárás, hiszen a saját modemeikkel adott program tartalmazza a beállításokat is, egyébként meg lehet az adott nyelvű oldalakat bújni, mert például az utóbb említett szolgáltatónak nem találtam az oldalán… Az üzletben azt mondta az eladó, hogy csak tolom a modembe és megy (vagy nem). Nem is ment.

Nem szeretném az időtöket rabolni. Azért írtam meg „röviden” hogy milyen kálváriával járt a megfelelő megtalálása, hogy aki esetleg ugyan ebben a cipőben jár, elkerülhesse a leírtakat, hiszen e – közben a meglévő számla hízik rendesen. Itt nem napokra kell gondolni, sokkal inkább hetek, de ha jobban belegondolok, akkor inkább 1-2 hónap, hiszen közben dolgozni is kell, nem tudok bemenni, megállni, nem mentem abba az országba stb.

Vissza a hazai szolgáltatókhoz. Úgy érzem, kiderült az, is, hogy nehéz több országban működő külföldi szolgáltatót találni, hiszen nem lakunk ott, és nem tudunk egy jó ajánlatot kifogni, mert nem kerül a kezünkbe egy szórólap, ami felhívná a figyelmünket mint azt tette a Vodafone egyik kiadványa, ami után elkezdtem „bogarászni” az ÁFSZ-eket

A vodás kártya adva, volt, hiszen én is kipróbáltam a valamikori (már megszűnt) „Paszport” nevű csomagot, ami addig volt jó, amíg nem lettek egységesek, és így olcsóbbak az EU-s tarifák. Az előző részben leírtak szerint, a 10 perc 319 Ft, ekkortól drágább lett, mintha az új tarifával beszélek ugyanennyi időt.

Nézzük a két ajánlatot, ami számomra szóba jöhetett:

Az első ajánlat: A már meglévő mobilinternet előfizetésedhez kapható, tehát külön nem lehet rendelni. Ennek árra havonta 5490 Ft, amiért 500 MB adatforgalmat kapsz külföldön. Nem sok, és alá kell írni 1-2 évet, amit nem nagyon szeretnék, hiszen ez kb. 8000 Ft havonta.

A második jó ajánlat: Az „ Europa Napijegy”. Ennek ára 990 Ft/ nap és nem jár hűséggel, mert a meglévő feltöltőkártyával használható. Amit kapunk érte:

– Hívásindítás Mo-ra a hazai percdíjjal
– Hívás fogadás ingyenes
– Napi 50 Mb internet (túllépés esetén nem kapcsol szét!! hanem levesz a kártyáról 60Ft-ot 100 kb-ént)
– Annak az országnak a számait ahol éppen tartózkodsz, a kártyádhoz tartozó belföldi, hálózaton kívüli percdíjért hívhatod.
– SMS hazai díjjal Érvényes az EU-ban, valamint Horvátországba, Svájcban, és Törökországban.

Használata egyszerű. Elküldöd a megrendelő sms-t és arra a napra 0-24 h-ig érvényes (KEUNAPI). Számoltam, osztottam, szoroztam. 990 Ft kb. 30 perc beszélgetést jelent. Ennyi. Semmi net.

Ezeknek az információknak a felhasználásával, összeállítottam a „Sklave Csomagot” ami a következőt jelenti:

Két kártya van, az egyik nálam, a másik otthon (1000 Ft). A két kártya között lehetőség van kedvezményes beszélgetést rendelni. Az „Egy + Egy” opció havi 400 Ft/kártya (800 Ft). Ezért a két kártya között a beszélgetés 4 Ft/perc.

– Minden másnap „Beszélgetős nap” Ilyenkor 990 Ft + a hazai 4 Ft/perc.a költség. Illetve ilyenkor ott van még a napi 50 Mb net is, amit esetleg elbeszélgethetünk Skype-on ez kb. 2 óra időtartamra elég. Ugyanez kamera használata mellett (nagyobb adatforgalom) nagyjából 1h 30 percre elég. De sima böngészéssel is 2 órát lehet használni (Részletek az ÁFSZ-ben).

Egyenlőre, ezeket a lehetőségeket találtam, amivel csökkenthetőek a számlák. Az első hónap eredménye kb. 30-40 % költségcsökkenés. Nem beszélgetünk kevesebbet, csak átrendeztük a szokásokat.

Remélem, tudtam ötletet adni, vagy esetleg egy jobb megoldás megtalálásában segíteni.

Jó gurit!
sklave

Kapcsolódó cikkek:

https://navigyurci.hu/2012/11/04/tanacsok-a-kulfoldi-telefonalasi-szokasok-kialakitasahoz/

13 hozzászólás
 1. avatar
  2012. november 12. Válasz
  makkhatos

  Ez sem rossz.
  Amit én használok: Voda előfizetőknek, “mobilnet külföldön opció” a neve. A meglévő otthoni havi 990ft/100 mega mellé már rendelhető. 1990ft/hó, napi 50 mega (nimbuzz-al akár 150 perc is lehet naponta). “Hagyományos” percek nincsenek benne, a többi ugyanaz mint az általad írt napijegyes (EU plusz Svájc stb, túlszámlázás 60ft/100kb, de androidon a 3Gwatchdog megoldja, hogy ne lépd túl). Utolsó számla 10990ft lett a feleségemével együtt. Igaz, hogy mi flottában vagyunk. Kollégám 35-40 ezres számlákat fizetett a t-nek napi 10-15-20 percekért (friss jegyes pár). Mikor ezt mondtam neki, vett egy vodás előfizut csak ezért. Matrix3, 5300-at fizet havonta és másfél órát dumálnak minden nap. Nem reklám akar lenni, de szerintem (és most már 6 kollégám szerint is) ez a leg költséghatékonyabb -és nem utolsó sorban leg kényelmesebb- módja az otthoniakkal való kommunikációnak (nem is beszélve arról, hogy az unalmas, rámpán állós órák alatt olvashatom kedvenc oldalaimat, vagy egy rosszul megadott címet/céget meg tudok keresni a neten/googlemaps-en). Nincs stick, modem, nem kell regisztrálni, nem kell hozzá laptop/notebook, csak egy symbianos/androidos/iOS-es/win-es telefon. Január óta használom, akkor még 1690-ért vettem, de bőven megéri.

  • avatar
   2015. április 8. Válasz
   mikike

   Ha én még nem vagyok vodás, akkor milyen előfizetések kellenek összesen?
   Mit kell megrendelni, ha bemegyek személyesen?
   Légyszíves úgy írd le mint ha egy 3 éves gyereknek tennéd :D

   • avatar
    2015. április 8. Válasz

    mikike@
    Ha nem vagy meg elofizeto,akkor be kell menned egy Voda boltba.Alltalaban az ajtoban all egy ” biztonsagi” aki koszon (illendo visszakoszononni napszaknak megfeleloen :D ) Megkerdezo,hogy mit szeretnel,majd a sorszamhuzobol kinyomtat Neked egy sorszamot,gondolva,hogy, mar bocs, de nem.vagy ra kepes,hogy eldontsd,hogy a listabol a megfelelot kivalaszd :-)
    Aztan figyeled a kijelzot es amikor feltunik a Te szamod,akkor odamesz a megfelelo asztalhoz,es kozlod,hogy szeretnel elofiueto lenni egy Voda Red EU csomagra, valaszul az udvarias kerdesre,hogy ” Miben segithetek?”
    Az ugyintezo nagyon kedves es orul,hogy ott vagy.
    Elmomdja a felteteleket..Valoszinu,hogy a lenyegen kivul, mindent elmond…Ezt a hoka- moka tenyt,hogy a kethavi itthoni forgalmad atlagat beszelgetheted csak le, csak roviden kozli,hogy “itthon is hasznalnod kell..” Nem rabolja az idodet..Ha nem olvasod a navogyurcin postolt reszletet az AFSZ- bol,akkor siman alairod es orulsz..De! Te olvasod,es okosan rakerdezel,hogy hogyan is van ez :-) Ezutan nemtom mi tortenik,mert ilyenrol nem tudok. Egyszeruen ezt az aprosagot elfelejtik :-(
    Lenyeg,hogy gondold at,hogy mennyit tartozkodsz itthon,es mennyit kulfoldon adott szamlazasi idoszakban es utana dontsd el,hogy megeri-e.
    Egyebkent nem rossz,csak ezeket figyelembe kell venni es szamolni. A legmagasabb csomaghoz jar 4 Gb net is.Azert ez nem rossz. Ha nem sokat vagy kulfoldon,akkor szamolj,hogy erdemes-e belemenni.
    A masik,hogy lehet ebben egy szamitas a Voda reszerol..Ha ebbe belemegy,akkor mar tudhat valamit arrol,hogy mikor szunik meg a romaing..Ugyanis,akkor ennek mar nem lesz jelentosege, viszont Teged magahoz kotott 2 evre…

    • avatar
     2015. április 9.

     mikike@
     Ha 5-6 hetig vagy kint,akkor felejtos!! Ki van zarva,h szamlazasi idoszakban itthoni hivast tudj eszkozolni,ha csak nemnkuldod haza a sim kartyat. A korlatlansag a belfoldi forgalomra vonatkozik.Miert az atlagolas? Mert igy dontottek es ez van a szerzodesben..Akkor csinalj egy sima elofizetest kb.3000 forint. Ehhez naponta vehetsz 1000 Ft- ert napijegyet.Ilyenkor a hazai percsijakon telefonalsz,van 100 Mb neted. Nincs romaing,vagsis Neked igyen van a bejovo hivas,a kimeno pedig az otrhoni. A csak sima Red csomagod van 13990;akkor azon napon ingyen hivsz mindenkit,mivel ebben korlatlan beszelgetes,sms,mms van itthon,minden halozatban,igy kintrol is. Mivel meg most kezded a kinti melot,vard meg a telefonszamladat ami kint keletkezik.Vegyel egy feltoltos kartyat.Arra is aktivalhatsz napijegyet 1000 Ft+ert es meglatod,h mennyi lesz a telefonkoltseged,aztan tudsz kalkulalni.

    • avatar
     2015. április 9.
     Gyurci

     Köszönjük, sok hasznos infó – egy helyen!

    • avatar
     2015. április 9.
     Gyurci

     Ez nagyon komoly leírás, köszönjük. :)

    • avatar
     2015. április 8.
     mikike

     sklave!
     Most még belföldön nyomom a fuvart!
     Júli végétől már külföldön fogom nyomni!
     Lehet 5-6 hétig haza sem fogok jönni!
     Akkor most egyik RED-es EU csomag sem jöhet szóba a három közül?
     Ha nem leszek itthon , nem lesz átlagom sem!
     Miért kell átlag, ha korlátlan?

  • avatar
   2012. november 13. Válasz
   Gyurci

   @ makkhatos Szia, köszönjük a hasznos infókat.

 2. avatar
  2012. november 13. Válasz

  @makkhatos.Igen. Jó megoldás. Én nem akartam hűséget aláírni, meg semmi kötöttséget.

 3. avatar
  2012. november 13. Válasz
  makkhatos

  Hát, amit én írtam, az “aláírás” nélkül nem megy. De én amúgy sem tervezek elugrálni a flotta miatt. Jó gurit!

 4. avatar
  2012. november 15. Válasz
  Zsolto

  Elképesztő kavalkád, nem semmi átlátni rajta, és őrült probléma nektek, kamionosoknak. Sklave megoldása azért jó, mert akár egy nyaralásra is jó lehet annak, akinek az év többi részében ez nem probléma, mert alig van külföldön.
  Makkhatosé azért klassz, mert egyszerűbbnek tűnik, viszont hosszabb távra kell tervezni vele.
  Baromi jó cikk volt, köszi! :)

 5. avatar
  2015. április 8. Válasz
  Gyurci

  Sziasztok. Az alábbi infó Sklave-tól származik, és harmatosan friss. Olvassátok figyelmesen:

  “Ovatosan a Vodafone Red EU elofizetessel!! Az alabbiakat a AFSZ- bol masoltam. Igaz,hogy a Red csomagokban eltoroltek a romaing dijakat,de van egy feltetel… Ezt nem.biztos,hegy elmondjak,amikor oromtol bodultan,hogy vegre beszelgethetsz az itthoniakkal,alairod a szerzodest…”

  https://navigyurci.hu/wp-content/uploads/2015/04/voda_red_roaming.png

 6. avatar
  2015. április 9. Válasz
  mikike

  Na és mi a helyzet a családi ajánlattal a RED BASIC EU + RED BASIC EU-val?
  Elvileg 17980 lenne havonta a két csomag!
  Az asszony már alapból Red-es, ehhez jönnék még én!
  Azt írják, hogy “korlátlan EU-n belüli beszélgetés mindkettőtöknek minden magyarországi
  hálózatba”
  Tehát az asszony itthon beszél elég sokat, én meg felhívnám napi pár percre kintről!
  Ez így járható, vagy ebben is van valami buktató apró betűs rész?

Szólj hozzá te is a cikkhez!

A hozzászóláshoz jelentkezz be. Nem vagy még tag? Regisztrálj!


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás