Waze. Ez tök jó waze 2

Bár már többször írtunk a Waze szoftverről, ám az utolsó ilyen is már közel egy éve volt. Ezért most újra az elején kezdjük, milyen is a Waze szerintünk?

A Waze egy online, de amúgy ingyenes navigációs szoftver, amelyet többféle operációs rendszer alatt is használhatunk. Az adatforgalmi díjat természetesen fizetni kell, ám hazánkban mégis egy elfogadható alternatívát jelenthet. Közösségi szoftver, ami egyrészt nagyon buli (erről kicsit később), másrészt annyit jelent, hogy a térképek minősége, illetve a forgalmi adatok mennyisége nagyban függ a felhasználók számától, azaz tőlünk.

Ahogy a térképet nézem, a Waze felhasználók (Wazerek) többsége Budapest, illetve a nagyobb magyarországi települések, főutak körül található, de a legnagyobb közösség láthatólag a budapesti (még):

Apropó, közösség. Az egyik legfontosabb ezzel járó előny, az adatok beérkezésének gyorsasága, és pontossága. A szoftverben lehetőség van bizonyos események bejelentésére, amelyek azonnal kikerülnek a képernyőre is. Azaz egy baleset, vagy egy traffipax megjelenése az utakon, szinte azonnal eljut minden online felhasználóhoz.

Persze ezenkívül a szoftver a háttérben küldi a sebességadatokat is, így a fontosabb útvonalakon “magától” is képes megállapítani a haladás sebességét. Ehhez tudjuk mi még a magunk véleményét hozzátenni:

A kijelzőn egyetlen gomb megnyomásával jelezhetjük az általunk tapasztalt (azaz összesen két gombnyomás) rendkívüli helyzetet, melyet a többi Wazer azonnal megkap a kijelzőn, és ha akarja, akkor véleményezni is tudja:

A kijelezőn (ha akarjuk) megjelennek a:

Ezenkívül még a Veszélyhelyzetek, illetve a Sütik megjelenését is be lehet állítani (a Sütik begyűjtéséért plusz pontokat lehet kapni). Fontos lehetőség még a Benzikutak (illetve az árak) megjelenítésének lehetősége. Bevallom ez nagyon tetszik, kiválaszthatom a közelben lévő legolcsóbb benzinkutat, rákattintva oda is navigálhatok, majd ellenőrizhetem az árat, és ha változott, ki is javíthatom:

Az eddig leírtak alapján lássuk miért is szerethető a Waze:

– Magyar felület
– Magyar hang
– Forgalom (baleset, útfelbontás, stb)
– Haladási sebesség kijelzése
– Forgalom-traffipax-benzinárak bejelentése
– Útvonal megtanulása!!
– Traffipax-ok kijelzése
– Kamerák (akár a jelzőlámpába beépítetteké is)
– Benzinkútak és árak
– Benzinárak bejelentése-javítása
– Térképszerkesztés (weben keresztül, egy online térképszerkesztő segítségével)
– Matrica (hogy ez miért került ide? Csak a hozzáállás kedvéért. Anno lehetett kérni matricát, és ezt ingyen és bérmentve elküldték Amerikából…)

És persze lássuk a “sötét” oldalt is (nem győzöm kiemelni, hogy a szoftver letöltésért, és használatáért, az adtaforgalmi díjon kívül nem fizetsz semmit):

– útvonal súlyozás (városban nem biztos hogy mindig a leggyorsabb útvonalon tervez)
– házszámok (készül a megoldás rá)
– online (adatforgalommal jár)

Ezek azok a jelenlegi hiányosságok, amiket tudni kell ahhoz, hogy használatba vegyük a szoftvert (úgy, hogy később se érezzük magunkat átverve vele). És persze akad néhány olyan funkció, amelynek hiányát néha felemlegetik, úgymint:

– Köztes célpontok bevitelének hiánya

– Sávasszisztens
– Sebességkorlátozás
– TTS

Véleményem szerint, fogadjuk el hogy ez egy ingyenes szoftver, ezért vannak dolgok amiket nem képes (még, vagy talán sohasem kezelni). Nem vagyunk egyedül, egy közösség tagjai lehetünk, egymásnak fontos információkat adhatunk át akár azonnal is. És még azt is meg merem kockáztatni, hogyha valamelyikünk bajba kerülne az úton, csak egy üzenet a kijelzőre, és érkezne a segítség egy (vagy több) másik Wazer képében.

Amúgy, hogy milyen navigáció közben? Hétvégén Nagycenkről jöttünk hazafelé, és észre sem vettem, hogy nem valami “neves” navigációt használok. Beütöttem az úticélt, kiválasztottam a nekem tetsző alternatívát és elindultunk. Bár már Kőszegen úgy terveztem hogy a Waze vezet haza, ám mégis csak Nagycenken került rá a sor:

Az útvonal megtervezése, és a nekem tetsző alternatíva kiválasztása után indulhattunk is:

Amit különösen szeretek a Waze-ban, az-az, hogy üzenetek formájában előre (és menet közben is) látom, hogy mi történik körülöttem, illetve az útvonalamon is. Legyen az baleset, lassú haladás, vagy akár traffipax, ez mind megjeleníthető a térképen. A sebességmérő kamerák, sőt még a lámpába szerelt kamerák is láthatóvá válnak…

Örömmel tapasztaltam, hogy bár a térképet a felhasználók szerkesztik (ez egy hatalmas előnye szerkeszthető szoftvereknek, az kerül rá amit ráteszünk, és nem kell a változásra több hónapot várnunk), az enesei elkerülőt ismerte, és használta is:

Kicsit hiányzott a sebesség kijelzése (bár sosem megyek gyorsan, de a sebességhatárok megjelenítése mégis megnyugtat, de főképpen a sebességtúllépés hangos kijelzése). Időnként elbambulok, olyankor jót tesz egy figyelmeztetés.

A kőrforgalmak használata pontos, és érthető:

Az úton Waze felhasználókkal alig találkoztam, Pesthez közeledve azonban rohamosan nőtt a számunk:

Remélhetőleg egyre több júzer fogja használni az eldugottabb településeken is, így a térképállomány, és a bejelentések száma Budapesten kívül is bővülni fog. Az azonban biztos, az úton amelyet bejártam vele igazán jól használható volt. Jómagam eddig Android és iOS oprendszert futtató készülékeken teszteltem, mindkettőn jól működött.

Azt írja a Waze oldala, hogyha jól használod, akkor az adatforgalom havi 100 MB-t körül mozog. Ennek egyik feltétele, hogy az információk letöltése, illetve megjelenítése ne legyen teljes, szabjunk határt neki. Én a 25 km-es beállítást használom, de csak városi használat esetében szerintem elég az 5 km-es körzet beállítása is:

Letöltés:

– Androidos verzió: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.waze&hl=hu
– iOS https://itunes.apple.com/hu/app/waze-social-gps-traffic-gas/id323229106?mt=8
– Nokia telefonokra http://store.ovi.com/content/16466?clickSource=search&pos=2
– Windows-os mobilokra (nem találtam a Market Place szoftverei között

Kapcsolódó cikkek:

https://navigyurci.hu/2010/10/12/kozossegi-navigacios-szoftver-androidra/
https://navigyurci.hu/2011/08/07/napi-app-for-iphone-waze-ez-tok-jo-vaze/
https://navigyurci.hu/2011/08/07/napi-app-for-iphone-waze-ez-tok-jo-vaze/

45 hozzászólás
 1. avatar
  2013. február 8. Válasz
  Zsolto

  Ja, pár hete én is feltettem, és nagyon élvezem. Nem az a klasszikus, szigorú naviszoftver (az is, és ez a változat meglepően jól használható, a fenti hibái és a házszámok ismeretének általános hiánya ellenére is — bár én csak egészen amatőr felhasználó vagyok), hanem kicsit közösségi portál is, az ember nem érzi egyedül magát az autóban.

  Remek a grafikája, gyors, nekem eddig stabilnak is tűnt, és nagyon élvezem, hogy a pirosnál állva vált a kijelző és elkezd tájékoztatni a körülöttem zajló eseményekről.

  Emellett egyik nap olyat csinált, amit még soha, egyik “profi” naviszoftverem sem: olyan útvonalat javasolt a lakásomtól a Margit-híd budai hídfőjéhez, hogy először csak néztem, MI VAAAAN??? aztán hümmögtem egyet, hogy talán nem is hülyeség. És láss csodát, a csúcsforgalom közepén, délután fél hatkot hét (!!!) perc alatt átvitt a Margit-hídhoz. Meredeken felkaptattunk a dombra, és a Bimbó úton mint kés a vajban kerültem ki a Fasor/Moszkva tér/Széna tér által alkotott Bermuda-háromszöget.

  Ezt egyértelműen annak köszönhetően tudta megcsinálni, hogy a többi Wazer mozgásán látta, hogy a főutakon reménytelen lenne a dolog.

  Szóval én is szeretem :).

  • avatar
   2013. február 8. Válasz
   Gyurci

   @ Zsolto Te is fiam, blútúsz? Hihhetetlen. :) Olyan 5-6 alkalom után megtanulja a sűrün használt útvonalaidat is, és onnantól mindig úgy fog tervezni, ahogy mindig is szeretted volna. És tényleg egy közösség, jól ki van találva.

 2. avatar
  2013. február 8. Válasz
  Watt

  Jó cikk! :)
  Pici kiegészítés:
  Lehet köztes célpontot megadni, igaz csak egyet és kicsit macerás. (A (vég)célpont kiválasztó képernyőn az Egyéb gombra kell nyomni, majd a köztes célpont gombra és ez után kell a közbeeső pontot megadni. Sajnos térképre bökéssel nem lehet köztes pontot hozzáadni.)

  • avatar
   2013. február 8. Válasz
   Gyurci

   @ Watt Köszi! A kiegészítést is, gyorsan ki is próbálom.

 3. avatar
  2013. február 8. Válasz
  Tamaci

  Már jó ideje fontolgatom a telepítését, (iPhone) kicsit bátorítsatok még!:-))

  • avatar
   2013. február 8. Válasz
   Gyurci

   @ Tamaci Bátor, bátor… :)

 4. avatar
  2013. február 8. Válasz
  maci

  S ha meglátjátok milyen finomságok vannak már a következő verzióban, többet le sem szeditek a készülékekről…

  • avatar
   2013. február 8. Válasz
   Gyurci

   @ maci Halljuk… ;

 5. avatar
  2013. február 8. Válasz
  atás

  iPhoneon én nem találom a sebességhatárok jelzését. Segítsetek!

 6. avatar
  2013. február 8. Válasz
  Anti75

  Én mindenkinek csak nagyon tudom ajánlani. Lassan egy éve Waze-t használok a mindennapi ingázás során (ha csak dolgozni megyek és haza, az 50km). Sokszor mentett már meg a reggeli-délutáni csúcsokban. Másrészről, ahogy Zsolto is írta, jól ismert környéken is mutatott már olyan útvonalat, ami eszembe nem jutott volna.

  • avatar
   2013. február 9. Válasz
   Gyurci

   @ Anti75 Én azt szeretem nagyon benne, hogy egyrészt megtanulja a kedvenc útvonalamat, másrészt amikor feldobálja az aktuális eseményeket. Mindkettő jó ötlet.

 7. avatar
  2013. február 8. Válasz
  TooCool

  Nekem nagyon szimpatikus funkció a követés. Bekapcsolod, elküldöd a linket emilben a kedvesednek, és online-real time látja merre jársz, mikor érsz haza.

  • avatar
   2013. február 9. Válasz
   Gyurci

   @ TooCool Valóban jó lehet, ezt még nem próbáltam. :)

 8. avatar
  2013. február 9. Válasz
  Maci


  atás:

  iPhoneon én nem találom a sebességhatárok jelzését. Segítsetek!

  A Waze nem tudja (nem is tudhatja) a sebességhatárokat, ha valaki rendőrt jelent, akkor szólni fog ha közeledsz. Ha fix telepítésű kamerát jelentenek, akkor a térképszerkesztőben be lehet hozzá állítani a sebességet, ami felett büntet és ha ennél gyorsabban közeledsz hozzá, akkor is szólni fog.

  • avatar
   2013. február 9. Válasz
   Gyurci

   @ Maci Köszi a választ, rám mostanáig kellett volna várni. :)

 9. avatar
  2013. február 9. Válasz
  Marci

  Sok navigációs megoldást próbáltam már több is van a telefonomon (Sygic, Navigon, Route 66, Google, Waze) de valahogy mindennapi használatra a Waze a legjobb. Különösen amiatt, hogy segít elkerülni a baleseteket és dugókat, illetve előrejelzi a traffipaxokat és tereléseket (amennyiben valamely felhasználó már ezeket beírta). Csak ajánlani tudom mindenkinek!

  • avatar
   2013. február 9. Válasz
   Gyurci

   @ Marci Köszönjük a tapasztalataid megosztását!

 10. avatar
  2013. február 9. Válasz
  Watt


  Tamaci:

  Már jó ideje fontolgatom a telepítését, (iPhone) kicsit bátorítsatok még!:-))

  Ja, tényleg, az útvonalmegosztás funkció elég egyedi. Eddig mi volt? Amikor mész valakihez, felhívtad, hogy “most indulok, 1 óra múlva ott vagyok”… Aztán másfél óra múlva még mindig állsz valahol. Aminek két oka lehet: Az egyik, hogy az ember mindig jobb színben tünteti fel a dolgokat (sosem érsz oda egy óra alatt), vagy ugye dugóba kerültél.
  Namost, ehelyett a programból küldesz SMS-ben vagy e-mail-ban egy linket az illetőnek, aki vár rád. És nemcsak a várható érkezési idődet kapja meg, de látni fog egy térképen, ahogy haladsz. (Ehhez nem kell, hogy neki telepítve legyen a Waze.)
  Nincs többé “Mikor érsz már ide?” telefonhívás. Na, tudtommal ilyet csak a Waze tud.

Szólj hozzá te is a cikkhez!

A hozzászóláshoz jelentkezz be. Nem vagy még tag? Regisztrálj!


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás