TomTom Via és Start készülékek frissítése. Hogyan csináld

tomtom-logo_1*Frissítve! Néhány napja megjelent a v925-ös térkép, és ennek kapcsán muszáj ismét beszélnünk a frissítésről. Mégpedig azért, mert az új térkép nem fér rá a 4GB-os belső memóriára…

Bevezető: talán még emlékeztek rá, 2010 Júliusa tájékán a v850-es térkép megjelenésekor ugyanez a probléma adódott a régebbi, 2 GB memóriával rendelkező készülékek esetében. Akkor a TomTom felosztotta Európa térképét zónákra, amelyeket azóta is használ. Míg a régebbi készülékeken továbbra is öt zónát használhatunk, az újabbakra már nyolc zóna közül választhatunk. Ez annyit jelent, hogy az Európa térkép országait felosztották öt/nyolc körzetre, és ezekből egyet letöltve tudunk navigálni azóta is. Fontos még tudni, hogy ezek a zónák bármikor cserélhetőek, hiszen az eredeti teljes Európa térkép license feljogosít minket erre.

tt_v925_15

Most a Via, a Start és a GO sorozat is eljutott ide, azaz az új térkép kinőtte a memóriát (a MyDrive kliens által kezelhető készülékekhez nyolc zónát tölthetünk le):

tt_v925_12

*Mielőtt neki kezdesz a frissítésnek, gondold át! Döntsd el, hogy akarsz-e bővítőkártyát használni. Ha igen, tedd be a foglalatba, ha nem akkor az általad választott térképzóna telepítése után NEM fogsz tudsz visszaváltani teljes Európa térképre (a jelenlegi állapot szerint), csak a zónákat cserélgetheted. Ha változás lesz ezzel kapcsolatban, újra jelentkezem!

Kétféle TomTom készülék van forgalomban, az egyikben bővíteni lehet a memóriát, a másikban nem. Az előbbi esetben csak beteszünk egy memória kártyát a készülékben található kártyafoglalatba, a TomTom megformázza azt, és minden beavatkozás nélkül telepíti a most már kibővitett memóriára a teljes Európa térképet:

via130_29a

Egy 4 GB-os (ha az anyagi keret megengedi, akkor használjunk minél gyorsabb memóriakártyát-Class 8, Class 10), vagy nagyobb kártyával hosszabb időre is megoldhatjuk az egyre csak növekvő térkép adatbázis letöltését.

Amikor nem bővíthető a vas, akkor nem marad más hátra, mint a zónák használata. Régebben, amíg a TomTom Home szoftvert használhattuk, nem volt probléma. Letöröltünk ezt-azt, és azzal nyerhettünk egy kis helyet. Ez azonban a MyTomTom (most már MyDrive) megjelenése óta ez a megoldás már nem működik.

Lássuk mik is azok a zónák? Néhány európai ország összefogva egy TomTom által összeállított csoportba. Ahogy már említettem, a MyDrive által kezelt készülékre ezekből 8 féle készült. Hogy pontosan milyen országok vannak bennük, az kiderül innen.

Jómagam a 6-os zónát választottam:

v925_zonak

Persze a képen lévő felsorolásnak csak módjával szabad hinni, a részleges lefedettség adatai, még az őskorból származnak. Most ez az aktuális állapot:

Bulgária 60%, Ciprus 83%, Románia 99% !, Oroszország 60% !, Törökország 86%, Ukrajna 44%

Lássuk hogyan tovább: először a jobboldali ablakban jelöljük ki a régi térképet eltávolításra:

tt_v925_14

Válasszunk ki egy zónát, és ellenőrizzük a benne lévő országokat, hogy biztosan ezt szeretnénk-e:

tt_v925_16

Majd a telepítendő elemeket helyezzük át a jobboldali ablakba (előtte töröljük a régi térképet):

tt_v925_17

Ezután elindul a letöltés, majd a telepítés. Utóbbi a micro sd kártyás verzió esetében (a kártya sebességétől függően) akár két óra is lehet, míg a zónás megoldásnál (nem bővíthető készülékek), nagyjából 35-40 perc “szüttyögés” után használhatjuk újra a készülékünket. Nekem a frissítés elvégzése után, a “Beállítások” menüben szürke lett néhány ikon, ezért újra is kellett indítanom a vasat a művelet befejezése után.

Összegzés: macerásabb lett a frissítés mint eddig volt, de a következő már rutinból is menni fog. Nem biztos, hogy pont a zónás megoldás az üdvözítő, és ismerek ennél jobbat is, de a TomTom ezt használja, tehát ezt kell szeretni…

Sok sikert!

További képek a Pinterest-en: http://www.pinterest.com/navigyurci/tomtom-v925-os-terkep-verzio-hogyan-frissits/

És letölthető leírások a frissítésről: Refurbised modellek, Élettartam frissítéssel ellátott modellek

Előzmények:

https://navigyurci.hu/2010/07/08/tomtom-regionalis-terkepek/
https://navigyurci.hu/2014/02/23/megjelent-a-tomtom-uj-v925-os-verzioszamu-terkepe/

28 hozzászólás
 1. avatar
  2014. február 28. Válasz
  Cziraki_Gabor

  Szia Gyurci!
  A fizetős térképfrissítéssel kapcsolatban szeretnék kérdezni. A régebbi (TomTom Home-os) gépekre a frissítést online lehet megvásárolni, a kaparóskártyás megoldás ezeknél nem működik. Az újaknál (MyTomTom, vagy újabban Drive, vagy mi) pedig a magyar felhasználók csak a kaparós kártya megvásárlásával tudnak frissíteni, online bankkártyás frissítésvásárlás nincs, mint a Home esetében, ugye?
  Tehát a kérdés, hogy jól tudom-e. :-)

  Más. Érdekelne, hogy valóban van-e jelentősége annak, hogy milyen gyors a memóriakártya, amit beledugunk. Tapasztalatom szerint inkább a fényképezőgépeknél számít ez, ahol a nagy felbontás miatt egy fotó készítésénél a másodperc tört része alatt nagy mennyiségű adatot kell írni a kártyára. A GPS-eknél tudomásom szerint nincs ilyen terhelés, az alap (Class4) kártyák is zökkenőmentes navigációt biztosítanak. De lehetséges, hogy tévedek, várom a véleményedet erről.

  • avatar
   2014. február 28. Válasz

   Szia Gábor!

   A TomTome Home-os gépek biztosan elfogadják a kaparós kártyát, én már többet frissítettem így. A MyDrive Connect esetében pedig van online megoldás, csak a magyar shop oldal nem működik (már jeleztem, de eddig még nemy csinálták meg). De ha az osztrák, német vagy az angol oldalon próbálod, szerintem működni fog:
   http://hu.support.tomtom.com/app/answers/detail/a_id/10193/locale/en_gb

   Telepítésnél a (kártya nélküli) közel 40 perces idő, nagyjából két óra körülire nőtt. Nyilván van valami különbség adatmennyiségben a 32 országos zóna, és a full térkép között, de nem hiszem hogy ennyi. És – bár ez csak inkább csak egy érzés volt, de a keresésnél és az útvonal megtervezésénél is mintha éreztem volna különbséget. De szerintem igazad lehet, navigáció közben már nem lesz észrevehető.

 2. avatar
  2014. február 28. Válasz
  Árpi

  Sziasztok!

  Frissítettem a Via125-öt az aktuális v925-ös térképre és sebességmérő adatbázisra.
  Van a kütyüben egy 2 GB-s SD-kártya, más extrák (extra hangok, vagy bármi, amit esetleg le lehetne rá tölteni) nincsenek rajta. A Mydrive most a memóriahasználattal kapcsolatban az alábbiakat írja:

  Eszköz: 3662.83 MB használt 54.23 MB szabad;
  Memóriakártya: 18.89 MB használt 1911.4 MB szabad.

  Éppen, hogy csak elkezdte a külső memóriát használni. Gondolom, ez majd később a térkép foltozgatásával (map share) egyre több lesz.

  Van 1.9 GB szabad helyem, mit kezdjek vele? :-)

  • avatar
   2014. február 28. Válasz

   Szia, nekem is hasonló értékek lettek. A készüléken 3,7 GB foglalt, és 85 MB szabad, a kártyára viszont 1,87 GB adatot pakolt fel. A szabad helyet őrizd, egyszer még jól jöhet… :)

 3. avatar
  2014. március 3. Válasz
  Péter

  Sziasztok!

  Hogyan lehet térképzónáról visszatérni a teljes térképre, ha már telepítettem térképzónát?
  Nálam már múltkor a v920 térkép frissítésénél előjött a probléma, hogy nem volt elég hely a 4GB-os Via120-as készülékemen a teljes Európa térképnek. Mivel nem volt szabad microSD kártya kéznél, ezért a 6-os térképzóna telepítést választottam a MyDriveban. Később bővítettem a navit egy 8GB kártyával, amit szépen felismert, viszont a MyDrive továbbra sem ajánlotta fel a teljes térképet, csak a 8 zóna között lehet váltogatni. Most vártam a v925 térképet, hátha az új térképverzióból válaszható a teljes Európa térkép, de nincs változás. A Frissítés gombot választva elkezdte letölteni a 6-os zóna térképet és itt sem volt lehetőség a bővítőkártyát választani teljes Európa térkép telepítésre. Mindenképpen szeretnék visszaállni a teljes térképre, mert ezért bővítettem a navit és most fog lejárni a 2 éves frissítési lehetőség is. Erre tudtok megoldást? Előre is köszönöm!

  • avatar
   2014. március 4. Válasz
   Péter

   Szia Gyurci!
   Köszönöm, hogy tudtál foglalkozni a teljes térkép visszaállításának kérdésével. Látom frissült a cikk az új infóval, remélhetőleg minél többen olvassák, akik frissítés előtt állnak, mert érdemes. Nekem most az a megoldás, hogy kivárom a fejlesztést, ami megoldja a visszaállást teljes térképre, addig pedig a 6-os térképzóna tűnik a legjobb verziónak. Gratula a bloghoz, mindig tanul belőle valami újat az ember!

   • avatar
    2014. március 5. Válasz

    Szia Péter!

    Szívesen! Az elismerést köszönöm (mindannyiunk nevében), és ha lesz új fejlemény, akkor közzéteszem azt is (ha esetleg Anglia felé járnál, akkor pedig a 8-as zóna lesz jó).

    Üdv:
    Gyurci

  • avatar
   2014. március 3. Válasz
   Péter

   Szia Gyurci!
   A MyDrive-ban hogyan tudok régi térképet visszatenni? Az egyetlen funkció, amit elérhető a “Térképzóna váltása”. Még több zónát sem lehet feltelepíteni, pedig lenne hely, hanem lecseréli az előző zónát. Nem jelenik meg a “Free up space of your device…” ablak sem, mivel mindegyik zónatérkép egymagában elfér a navi memóriáján, miután kérdezés nélkül leszedi az előző zónát. Amúgy a v920-ról v925-re frissítésnél azt vártam volna, hogy használja a 8GB bővítőkártyát és kiválasztható lesz teljes térkép is, viszont egyből a 6-os zónát frissítette.
   Az az érzésem, hogy a MyDrive-ban nagyon hiányzik egy “Install” vagy “Add map” gomb Via120 készülék használata esetén. Licensz oldalról akkor megvan a jogosultságom a teljes Európa térképre, viszont technikailag egyirányú utcába vitt a MyDrive a zónásítással, amiről kiderült, hogy zsákutca. Akkor csak egy MyDrive 3.3.0.1342 verziónál újabb lehet a megoldás, vagy van más trükk?

   • avatar
    2014. március 4. Válasz

    Szia Péter! Kerítek egy készüléket, és kipróbálom. Szerintem este fogok tudni konkrét választ adni. Addig is üdv!

  • avatar
   2014. március 3. Válasz

   Szia. Bár ezt a variációt én nem csináltam még, de úgy kezdnék neki, hogy visszatenném a régi Európa térképet, betenném a memóriakártyát, és frissítenék az új Európa térképre: https://hu.support.tomtom.com/app/answers/detail/a_id/15402/kw/t%C3%A9rk%C3%A9pz%C3%B3n%C3%A1k/related/1

   Amúgy pedig hiába zónásítottad a készülékedet, ettől a licenced még teljes Európa maradt, azaz bármelyik zónát letöltheted, és a legutolsó jogosult verziód megmarad, akkor is ha lejárt a két éved.

 4. avatar
  2014. március 4. Válasz
  Árpi

  Sziasztok!

  Hogyan kezeli a VIA a belső és külső (SD) memóriát? Szóval ha betelt a belső 4GB, akkor a térkép file-t “feltörve” annak egy részét rátölti az SD kártyára, vagy ha a komplett térkép nem fér a belső memóriára, akkor azt úgy, ahogy van tokkal-vonóval a külsőre fogja rakni?
  Ha utóbbit csinálja, akkor ugye egy 2 GB-s SD-kártya nem jó a kütyüben semmire, minimum egy 4GB-s kell bele (?).

  • avatar
   2014. március 5. Válasz
   Árpi

   Szuper, köszi:-)

   • avatar
    2014. március 5. Válasz

    Szívesen!

  • avatar
   2014. március 5. Válasz

   Szia, nekem 1,87 GB-ot tett át, azaz pont annyit amekkora hely a 2 GB-os kártyán volt szabadon.

 5. avatar
  2014. március 19. Válasz
  Ildikó

  Szia Gyurci!
  Van nékem egy Németországban vásárolt TomTom Via 135-ös.
  Magyar menü van. Magyar hang nincs. Sajnos!
  Mit is kellene tennem? Válaszod előre is köszönöm!
  Üdvözlettel : Ildikó

 6. avatar
  2014. március 19. Válasz
  Ildikó

  Ezt dobta a gép… :)
  Sajnáljuk, a keresett oldal nem létezik. (404-es hiba)
  És hiába töltöttem le Ervint is ,arra is azt írja a Tomi, hogy nem szeresse :(

 7. avatar
  2014. március 19. Válasz
  Ildikó

  Minden Tiszteletem!
  A művelet sikeresen befejeződött! :)
  Köszönöm a segítséget!

  • avatar
   2014. március 20. Válasz

   Jó reggelt! Nagyon szívesen!

 8. avatar
  2014. augusztus 29. Válasz
  Erika

  Kedves Gyurci!
  Vásárolnék egy Tomtom via 135-ös gyárilag felújított modellt. Szeretném megkérdezni, hogy a 90 nap után kb hány évig tudok majd rá fizetős verziót frissíteni?

  • avatar
   2014. augusztus 30. Válasz

   Kedves Erika!

   Valószínűleg sokáig. Még a TomTom One V3-hoz is léteik letölthető térképfrissítés, pedig az már 2009-ben sem volt fiatal: https://navigyurci.hu/wp-content/uploads/2014/08/tt_v3.png

   • avatar
    2014. augusztus 31. Válasz
    Erika

    Kedves Gyurci!
    Köszönöm szépen ! :D

    • avatar
     2014. augusztus 31.

     Kedves Erika!
     Nagyon szívesen! :)

 9. avatar
  2015. július 9. Válasz
  Duczy

  Szia Gyurci!

  Kb 2és fél éve vásároltam egy tomtom via 125 navit, a rajta lévő Európa térkép verzió a 905.
  Szeretném frissíteni, de nem tudom hogyan kell, sajnos nem vagyok egy informatikai virtuóz!
  Tomtom home-t vagy a my drive connect-et kell telepíteni?
  Előfizetői fiókot csináltam.
  Magyar oldalon jön a 404-es kód , hogy nem létezik az oldal, németen és angolon megjelennek a térképek és az áruk is!

  Van valahol egy üzlet ahol ráfrissítenek helyettem?

  Vagy ha nincs akkor légyszíves írd le az útját -módját!

  Köszönettel: Duczy

  • avatar
   2015. július 9. Válasz

   Szia Duczy!

   A Tomom MyDrive Connect-et kell telepíteni, és régebben lehetett magyar regisztrációval is vásárolni, de egy ideje már nem.
   Ide dobj egy mélt: info (kukac) gpsfrissites.hu

   Üdv,
   Gyurci

Szólj hozzá te is a cikkhez!

A hozzászóláshoz jelentkezz be. Nem vagy még tag? Regisztrálj!


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás