Veszek egy navigációt

Hangzik el a mondat, miután valaki hallotta, hogy az élet navigáció nélkül nem élhető. Most nem a Kedves olvasóról beszélek, hiszen aki a Gyurci oldalára, vagy más, ilyen témával foglalkozó oldalra eljut, az kb. képben van, és nagyjából azt is tudja hogy mit akar.

Aki nem tölt órákat a gép előtt? Ő úgy gondolja, hogy bemegy egy boltba, és felvilágosítást kér az eladótól. Igen, ez a gondolat egyértelmű hiszen, valamikor az eladók, nem eladók voltak, hanem kereskedők. Ők tisztában voltak az árukészlettel, és élből vágták a Szaratov hűtőszekrény kezelését.

Jó! Nem volt nagyon bonyolult. Készülék (elektromos kábele!) bedug a konnektorba, ajtó kinyit, hűteni való betesz, ajtó becsuk. Esetleg, ha tisztában volt vele, még ajánlhatta a közeli munkavédelmi felszerelések boltját is, ahol a kedves vásárló beszerezhetett, az évekkel arányosan növekvő működési zaj ellen egy füldugót. Persze ha nagyon profi volt(az eladó), akkor egy gumiszőnyeget is ajánlott, hogy ne a kedves vásárló legyen a földelés. Ezeket elmondani egy pillanat műve volt, hiszen nem érdeklődött senki, hogy melyik energiatakarékos osztályba tartozik a készülék. ( Szerintem, kb. a „ZS” osztályba) Szóval, volt ez, és volt még egy, esetleg két (Ebben nem vagyok biztos) készülék, ami előfordulhatott. Vagy egy vasaló? Bedug, vasal, kihúz. Hőfokszabályzó? Gőzölés?

Menjünk be ma egy nagyáruház ( „madaras”, „gazdaságos”, „hülye” stb.) műszaki osztályára. Már az is bravúr, ha találunk egy eladót, és ha mégis odatéved valaki, lehet hogy a zöldség részlegből küldték. Egy ilyen nagyáruház műszaki osztályán, ma többféle (maradjunk a hűtőnél)hűtő van, mint valamikor egy bolt teljes árukészlete volt, és akkor nem beszéltünk a többiről. Azért itt elvárni az eladó áruismeretét….

– Jó napot! Segíthetek?- hangzik el a kérdés a zárójelben lévő nagyáruházak egyikében, azután, hogy a Primó a boltokba került, és azután, hogy kb. öt perce toporogtam bizonytalanul. a majdnem üres áruházban. Már maga a köszönés ténye is meglepett.

– Jó napot!- válaszoltam, magamhoz térve a meglepetéstől. Akkoriban, itt az oldalon, már napok óta beszéltünk a Primo-ról, és valaki említette, hogy hol lehet kapni, ezért irány az említett bolt. Nekem természetesnek tűnt, hogy erről mindenki tud, aki ezzel foglalkozik – Érdeklődnék, hogy van e még az Igo Primo-ból? – kérdeztem, hiszen arra gondoltam, hogy biztos mindenki rohant, hogy első lehessen, és már elfogyott.

– Ilyen készülékkel (!) nincs Igo, csak… – és jött a felsorolás, hogy milyen készülékek vannak Igo-val. A Primo nem volt közte…

Nem haragudtam. Megköszöntem a „felvilágosítást” és a fenti gondolatok jártak a fejemben, miszerint, tényleg nem várható el a naprakész ismeret. (Ja. Havi 80-90 ezerért?)

Közben, nézegettem valami használt PDA-t, ugyan is, ami nálam van az a Gyurcié, és illő lenne már vissza adni, de van nálam olyan tesztprogram ,ami csak PDA-n fut. Ezért zargattam Zsoltot a HP miatt mert, bár régi a szerkezet, ez nekem megfelelne a célnak.

Betértem, városom szerintem legnagyobb „használt kütyü kereskedésébe”
-Sziasztok. – köszöntem udvariasan, és szememmel a vitrinekbe kitett készülékek között kutattam, de nem volt PDA közte. Két „hajatlan” eladó, vagy tulajdonos, nem tudom, köszönt majdnem egyszerre. Ez, már úgy gondolom egy pozitívum. Már hogy a köszönés…

– Helló! Segíthetünk? – Ez, már csúcs. Belépés után semmi perc alatt köszönés, érdeklődés. Szóval, inkább tulajdonosok lehettek.
– PDA-t keresnék.
– PDA-t! – kérdezte „hajatlan 1”, majd szétnézett ő is a vitrinekben, majd megállapította amit én is – Sajnos nincs PDA. Mire kellene ? – kérdezte, udvariasan, ami teljesen meglepett, hiszen elszoktam már attól, hogy valaki egy boltban, el akar adni valamit.
– Navigációhoz kellene – merültem a részletekbe, hiszen, úgy látszott, hogy hozzáértő emberek,
– Van navigációnk is – kapcsolódott a beszélgetésbe „hajatlan 2”
– Köszi, nem navigáció érdekel, mert az van, de van olyan programom, ami csak PDA-n fut.
– Az mindegy. Ami megy PDA-n az megy navigáción is! – jelentette ki hajatlan2, aki egy asztalnál ülve, valami mobilt buherált.
Nem túlzok. Komolyan, a lélegzetem elállt.
– Ne haragudjatok, de ez így, nem igaz, hiszen más az operációsrendszere a két készüléknek – tértem magamhoz a meglepetéstől – hogy futhat, egy program mindkét rendszeren? Persze van olyan, (A Sygic Drive-re gondoltam, csak nem tudtam kinyögni) de ez nem általános.
– Ő már csak tudja – szólalt meg „hajatlan1” – Szokott csinálni(!) navigációkat.
– Az Igo is megy mind a kettőn – erősködött hajatlan2. Püff!

Pár percig, még vitáztunk, majd belátva, hogy ennek semmi értelme, köszönés, majd, „jobbra el” Ez, egy majdnem szakbolt. Nincs hűtő, vasaló, mikro stb.

A szakbolt, amibe a minap sikerült bemennem, valahol Magyarországon. Mi az hogy sikerült? Nyaralunk, és természetesen, ilyenkor együtt megyünk mindenhová nejjel, akit kb. annyira érdekel a navigáció világa, mint engem a ruha, táska, fehérnemű cipő stb. Tehát, kölcsönösen nem megyünk be a másikat érdeklő szakáruházakba.

Nem tudom a fent nevezett bolt, tudatosan vette-e így ki a helységet, de ha egyszer nyitok egy navigációs boltot, akkor, biztos, hogy valami ruha-, cipő-, fehérnemű-, ékszerbolt között nyitom, meg. Utána ráveszem a többieket, hogy adjunk egymásnak kedvezményt. Mindenki boldog lesz, és nejnek feltűnik, hogy az ember szívesen jár vele abba a boltba, amibe eddig be sem tette a lábát. Sőt! Ő erősködik, hogy oda menjenek, hiszen akció van. A cipőhöz adnak egy navigációs készüléket.

Persze nem tudja, hogy előző nap, ember már kifizette, és boltos (Én) átküldi megbeszélt időpontra a megfelelő boltba. Vagy! Egyenesen olyan boltot nyitok, ahol ezeket mind kapni lehet. Navi&Bugyi. Na! navibugyi.com ( Megvalósítás esetén, kérem az ötletgazdát megjelölni)

Mivel, a felsorolt boltok egyike sem érdekelt, megbeszéltük, hogy nej oda ( ruha, cipő stb.) én meg ide. Végre! Nyugisan szétnézek. Jól megnézem a navigációkat, kérdezek, tájékozódom. Az eladón, és rajtam kívül senki.

– Jó napot!
– ……- jött a válsz, mert eladó, vagy tulaj, nem tudom, bőszen telefonált. Azért biccenthetett volna. Oké. Ha telefonálni kell, akkor telefonálni kell.
Öt perc múlva visszamentem, és nézelődtem a vitrinben. Volt benne 3 azaz három készülék. A dolog azért volt elkeserítő, mert a nejt érdeklő boltokból, volt vagy 4-5. „- Mi a fenét csinálok addig? – gondoltam elkeseredve- Hoppá! Itt egy készülék UtiNavi-val!”

– Ez milyen szerkezet, ez az UTINavi? – kérdeztem naívan, Valahogy húzni kellett az időt.
– Az egy program – jött a rövid, de mindent elmondó válsz, az arcból, ami nem tudom miért, kezdett őt, sőt hét collosra változni. Gőzöm nincs miért.
– Oké. Azt gondoltam. Milyen térképet használ? – kérdeztem tovább, hiszen, szerintem nej, kb. még nem végzett egy bolttal sem.
– Utinavit (!) – felelte „7 collos arc” lekezelően.
– Az a program, de milyen térkép van benne, melyik gyártótól?
– Hogy, hogy milyen térképet? – háborodott fel – Utinavit! – ismételte meg, és szemében láttam, hogy totál hülyének néz.
– Oké értem. Az UTINavi egy navigációs program, ami használ valamilyen térképet. Vannak térképkészítők, azok más lapra tartoznak….. – mondtam neki pár dolgot.
Az arc „mérete” nem változott, és kivágta a nagy ászt.
– Na, akkor az Igo milyen térképet használ? – kérdezte gúnyosan, szemében a „tudás” diadalával, miszerint, az Igo egy térkép, és nem egy navigációs program.

Nem vitatkoztam vele tovább, inkább átmentem egy másik boltba, Nem volt nagy a választék. Hol vegyünk navigációs készüléket? A fentiekből kitűnik, hogy nincs könnyű helyzetben, aki nem tájékozódik az interneten, és ha igen, akkor is meggondolandó. Lehet, hogy legjobb (lesz) egy bugyis boltban?

Jó gurit
Sklave

37 hozzászólás
 1. avatar
  2010. augusztus 8. Válasz
  Zsolto

  Hát igen, így jár az ecceri vásárló, akit te most remekül lemodelleztél.
  A kécceri vásárló pedig először a neten tájékozódik, hogy mik a lehetőségek (irány a navigyurci.hu, ha nézelődni kezd a guglin, ma már szerencsére ki sem tudja kerülni), majd irány a hardverapró, némi vadászgatás és megveszi kéz alól — vagy félkéz alól, újonnan, garival, ami csak az eladónál érvényesíthető.
  A használt navis/pda-s boltokban vicc, hogy milyen árakat kérnek egy-egy levitézlett készülékért…

 2. avatar
  2010. augusztus 8. Válasz
  deathroww

  Sziasztok.

  Hát porul lehet járni a navikkal az biztos.
  Ha valaki nem ért hozzá vagy nincsen olyan ismerőse aki a vágja a témát azt biztos bepalizzák ,csak az a kérdés hogy hol?
  Vagy a multiknál tutymálják rá szegény madárra a bent rekedt 2-3 éves készletet (myguide,iconx ,mypilot és a többi noname ),aminek már nincs is terméktámogatása, és amikor hazamegy és megnézi hogy mitvásárolt akkor jönn rá hogy bepalizták,és amikor visszamegy akkor közlik vele hogy ez van a készülék müködik és használja egészséggel csak az a baj hogy a térkép 3 éves rajta :) .
  Vagy a neten jóvágású csalok telózól nekik és már mehetsz is valami parkolóba megvenni a portékát és amikor megkérdezed a térkép frissitést akkor a válasz rá hogy:hivj fel ezen a számon párhonap múlvaés frissitem neked.Amikor pedig felhivod a számot akkor beleszól egy férfi hogy villanyszerelést válal ólcson :).
  A bolti eladókról meg annyit hogy mit várunk tölük amikor több év meló nélkül a munkanélküliközpontba adnak neki egy cimet ,ő elmegy és felveszik nettó 80 pénzért.A multi jól jár hogy talált egy melóst ,a melós meg örül hogy talált munkát.
  Csak a probléma hogy a melós képesitése szobafestő ,de nem számit most müszakiosztályon eladó,párhónap múlva úgy is kivágja a multi,de legalább eladd pár selejtes televizót,gpst stb.
  Ez itt a lehetőségek országa.
  Csodálkozom hogy még a sárgapiacon a kinai nem álul gpst és mondja közbe “oco ,ocó ,nagyon ocó “.
  Hát eről ennyit.
  Sziasztok

  • avatar
   2010. augusztus 8. Válasz
   Gyurci

   @ deathroww Viszont ha van egy hely, ahol van legalább egy hozzáértő, annak hamar híre megy…

 3. avatar
  2010. augusztus 8. Válasz
  vacsa

  remek írás, szokás szerinti poénos stílusban!

  szerencsére azért vannak kimondottan navigációra (is) kihegyezett boltok!
  kétféle vevő van ezen a fronton, az egyik (mint pl. Sklave) tudja mit akar és képben van. ez a fajta vevő úgyis felhajtja magának amit akar! :)
  a másik típus pedig azt fogja megvenni amit meglát és nem is érdekli, mi hogyan van (vagy lesz). ez van…

  • avatar
   2010. augusztus 8. Válasz
   Gyurci

   @ vacsa Nekem volt szerencsém/szerencsétlenségem ilyen helyen dolgozni. A főnök úgyis jobban tudja, úgyhogy akkor sincs sok esélyed, ha véletlenül éppen ismered azt a készüléket…

 4. avatar
  2010. augusztus 8. Válasz
  deathroww

  @gyurci.
  Ha van hozzáértő ….. !
  Annyira azért én se vagyok naviszakértő ,de szerencsére már pár ismerősnek tudtam segiteni hogy ne egy szart vegyen.
  Kollégám is egy ilyen parkolós “kereskeddőtöl” akart venni,de halgatott rám és inkább vett egy tomtom gpst amivel fullra elégedett :) !!
  Csak az a baj ha az ember szeretne maga útánajárni és kiprobálni a készülékeket akkor sajna eléggé levan korlátozva a lahetőségekben.
  Mert ilyenkor rögtön elmegy egy nagy müszaki áruházba ,és szeretné kiprobálni hogy a kütyük miket is tudnak ,de ekkor kiderül hogy nincs benne kártya,lefagyott,lemerült az aksi,bedöglött,illetve van a demo készüléken egy 2 éves szoftver amin még az M0-ás sincs rajta,és ilyenkor ott áll tanácstalanul mint a fasz a lakodalomba hogy melyiket válassza.
  Én is az itt olvasottak alapján illetve a veled váltott pár levél után döntöttem a tomtom navi mellett ( és nem bántam meg eddig ,és mégegyszer köszi a segitségért :) ),a boltokban kitett navik alapján nem tettem volna .
  Januárban még a készülékeken a v8.30 -as térkép volt ami csak úgy nyüzsgött a hibáktól,és még most is ilyenek vannak kirakva.
  És persze ha nem vagy határozott,akkor a “hozzáértő eladó” kiis fogja használni és rád sóz egy szart.
  A naviboltok azok mások ott értenek hozzá csak az emberek még hisznek a multik reklámjainak ,és a naviboltoknak nincs 0 % kamatú hitelük és sajnos ezért inkább a multiknál veszik az emberek mert nincs 60-80 ezrük kp-be.
  Útána meg örülnek hogy milyen segitőkész volt az eladó és vett egy szuper navit jó áron .
  Mert hülye azért nem vagyok :) .
  majd pár honap múlva jönnek rá hogy bepalizták őket,de akkor már késső …………….

  • avatar
   2010. augusztus 8. Válasz
   Gyurci

   @ deathroww A baráti kör, az valóban elég jó segítség. Valakinek, a valakijének a valakije biztosan ért hozzá.

 5. avatar
  2010. augusztus 8. Válasz
  PDA_FAN


  Gyurci:

  Viszont ha van egy hely, ahol van legalább egy hozzáértő, annak hamar híre megy…

  Lehet, hogy híre megy, de ha a madarastexoban 5 forinttal olcsóbb a cucc, akkor hiába megy híre, nem nála veszik.

  Azért szerettem évekig a Murányi utcai boltba járni SebiFerihez, mert ő aztán az utolsó szögig ismerte, amit árult. Szó szerint, hiszen szervizelte is.

  Viszont nem tudta az akciós mosópor mellé 19 ezerért adni a program nélküli PNA-t, meg nem volt hajlandó rá “okosba” kalózprogit telepíteni, így aztán le is húzhatta a rolót.

  Az öntudatos vásárló meg mehet birkózni a cikkben leírt “szakértőkkel”, hogy az iGO az most vajon térkép-e, és van-e raktáron Primo márkájú készülék?


  deathroww:

  A naviboltok azok mások ott értenek hozzá…

  Már amelyik. Anno párszor nagyot koppantam a legnagyobb nevű gyártó Visegrádi utcai márkaboltjában, mivel a derék emberek csak a PNA-kkal foglalkoztak, és a PDA-kra, okostelókra készült szoftvert hírből sem ismerték. Hiába volt meg nekem jogtisztán a tőlük vett térkép, kénytelen voltam a trükkökre magamtól rájönni, meg a netről összevadászni.

  • avatar
   2010. augusztus 8. Válasz
   Gyurci

   @ PDA_FAN Lehet. Bár szerintem nem mindenki a legxarabbat akarja, occsón… De, lehet tévedek, már régen dolgoztam olyan helyen ahol…

 6. avatar
  2010. augusztus 8. Válasz
  PDA_FAN


  Gyurci:

  @ PDA_FAN Lehet. Bár szerintem nem mindenki a legxarabbat akarja, occsón…

  Persze, hogy nem, de a többségnek fogalma sincs, mekkora a különbség az akár 1-2 ezres különbséggel árult kütyük között. Ők ugyanúgy vesznek navit, mint ahogy mosógépet, vagy más háztartási eszközt.

  • avatar
   2010. augusztus 9. Válasz
   Gyurci

   @ PDA_FAN Lehet.

 7. avatar
  2010. augusztus 9. Válasz
  NJoco

  Hát talán nem mondok újat, de nemcsak a navigációs kütyük, hanem szinte minden témában hasonló a helyzet. Még talán a bugyiboltban is :)
  Van még egyáltalán olyan, hogy műszaki eladó szakképzés? Szerintem nincs, vagy ha van is, akkor szót sem érdmel. Csak fülönfognak valakit az utcán, aztán beteszik a polc mellé.

 8. avatar
  2010. augusztus 9. Válasz

  Sziasztok!
  Fent leírtak mind megtörténtek. Nem a képzeletem szülte :D :D A nagyáruház esetét, a fiam nyárimunkája iis ihlette, amikor egyedül hagyták, mint diákmelóst, és eladott két navigációt, két tévét, három mosógépet, úgy, hogy az volt az első napja. Szerintetek kérdezte valaki, hogy mi hogy működik? Az emberek már elszoktak a képzett eladóktól.

  • avatar
   2010. augusztus 10. Válasz
   Gyurci

   @ sklave Hát, még az általad említett “KERESKEDŐKTŐL”.

 9. avatar
  2010. augusztus 9. Válasz
  vacsa

  ebben nem is kételkedtünk! (mármint hogy a leírtak nem csak képzelődések, hanem valóban megtörténtek!) valahogy olyan valóságszagú (ízű) volt a dolog! de ha a fiad rád “ütött”, akkor talán nem volt neki túl nehéz navigációt eladnia, vagy tévedek? :)

 10. avatar
  2010. augusztus 9. Válasz
  Mivida

  Nagy luzer az aki nem Garmin GPS-t vesz. Messze a legjobb minöségü hardverek (fényerő vazze), az áruk is barátságos már, és szinte minden országról van hozzá térkép. Nem csak fizetős, hanem ingyenes is tonnaszámra.

  • avatar
   2010. augusztus 10. Válasz
   Gyurci

   @ Mvidia @ deathroww Ez itt nem volt stílus, és nem is lesz! Kéretik szépen a személyeskedést abbahagyni. Irgum-burgum!!!

Szólj hozzá te is a cikkhez!

A hozzászóláshoz jelentkezz be. Nem vagy még tag? Regisztrálj!


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás