Egy új Tomtom felhasználó kérdései
- This topic has 287 hozzászólás, 34 résztvevő, and was last updated 12 years, 6 months telt el by Mihuka.
- SzerzőBejegyzés
- 2009. december. 27. vasárnap-15:02 #23835lautnermarkFelhasználó
Üdv. Srácok és szia Gyurci
1./
Kispest-Nagytétény útvonal megtervezésénél a gyors beállítással miért a Lágymányosi-hídon át tervez,nem pedig az M0-on?
Időpont: Dec.26. reggel 6:30 Tmc-n semmi esemény nem volt az M0-n.
2./
Mapshare: K*rva nagy találmány,nagyon tetszik.Nobel-díjat a kitalálójának.Már vagy 15 jelentést beadtam neki,majd hétfőn rátöltöm a közösségre is.Kérdés:Ha egy utcát zsákutcásítanak,akkor azt melyik gombbal tudom megadni? Ill. mit jelent a Létező utca gomb?Ez mire jó?
3./
Egy I-go-s beidegződésű kérdés:milyen módon lehet Tracklogot rőgzíteni?
4./
A gyorshajtásra figyelmeztető jelzés(a sebességjelző piros alapszínűre változása) milyen mértékűként van beállítva ill. állítható-e?
Pl.: M0 80km/h a szabályos,de csak 90 km/h-tól pirosodik be.Ezek szerint 89 km/h-val még nem követek el gyorshajtást?
5./
Speedcam-eket milyen módon lehet rátölteni a gépre?Nah,most csak ennyi,ha lesz még kérdésem,majd firkálok megint.Előre is köszi minden segítő hszt.
Üdv. Márk2009. december. 27. vasárnap-15:23 #24058GyurciAdminisztrátorSzia Márk.
Gratulálok! Látom megvan Tomi. Megpróbálok mindenre válaszolni…
1. Valószínüleg a távolságot, illetve az IQ Route által ismert forgalmat figyelembe véve, ez volt a gyorsabb.
2. Én az egyik felét lezárnám az utcának, és allandóra.
3. Van erre egy letölthető program, innen tudod letölteni: http://www.opentom.org/TTTracklog
https://navigyurci.hu/2008/10/23/erdekes-pontok-es-traffipax-informaciok-letoltese/
2009. december. 29. kedd-17:27 #24064huckyFelhasználóKedves Tagok és Gyurci!
Most regisztráltam a fórumra, ennek oka pedig, hogy születésnapomra nemrég kaptam egy TomTom XL készüléket. Előzőleg kb egy évig kölcsönben volt nálam egy Mio 520-as, amelyet eléggé megkedveltem, nyílvánvaló hiányosságai ellenére. Miután vissza kellett adnom a Mio-t, elhatároztam, hogy ha majd veszek magamnak egyszer egy GPS-t azt alaposan körbejárva fogom kiválasztani. De aztán a sors közbeszólt, mert meglepett a család a TomTom-mal. Izgatottan keztem meg az ismerkedést, de már rögtön az elején találkoztam néhány olyan dologgal, amely hamar lelohasztotta lelkesedésemet. Aztán elkeztem a neten utána olvasni a TomTom-nak, és bizony elég vegyes hangvételű írásokkal találkoztam. Aztán gyakorlatban is tesztelni kezdtem a készüléket, és be kell valljam őszintén, kicsit csalódott vagyok…
A Mio után kifejezetten nehézkesnek találom a menürendszer kezelését – pedig azt sem tartottam túl egyszerűnek. Tény, hogy vannak benne olyan lehetőségek, amelyeket a Mio-ból hiányoltam, ilyen pl. a kerülőút lehetőségének kiválasztása. Először azt gondoltam, hogy a térkép javítás klassz dolog, de úgy vettem észre, hogy hiába teszek észrevételt valamely térképhibára, mégsem történik semmi. (Lehet, hogy nam jól csinálok valamit, bár kétlem) Márpedig térképhibából sajnos van bőven, ami pedig magára a navigációra is erősen kihatással van.
Például napi rendszerességgel használom a budai alsó rakpartot, teljes hosszában, amit a készülékem hibásan jelez, mivel “nála” a Margit hídtól a Mozaik utcáig lezártnak van jelezve, ergó nem is lehet rajta közlekedni. Természetesen a Margit híd után új lehajtó sincs még jelölve rajta… Mindezek nem annyira friss változtatások, hogy ne szerepeljen helyesen rajta. De találkoztam már olyan utcával is, amely viszont biztos, hogy több éve megépült már, ennek ellenére a TomTom nem jelzi.
Az első dolgom az volt, hogy a meglévő navigációs hangok helyett letöltöttem egy új -állítólagosan nyelvtanilag helyes – verziót. Hogy ennek a hibája-e, vagy a szoftveré, de többször előfordul olyan, hogy benyögi “Fordulj jobbra”. Hogy mikor, azt már nem, csak a következőre. A leginkább melepő pedig az, amikor azt mondja: “Tarts arra!” Nyílván balra akar lenni, mert a “Fordulj balra!”-t jól mondja.
Ajándék lónak ne nézd a fogát-tartja a mondás, így aztán megpróbálok megbarátkozni vele, és javítani rajta, amit lehet. Ezért is vagyok most itt.
Remélem fogok majd hasznos segítségeket kapni.
Üdv!
Hucky
2009. december. 29. kedd-19:09 #24065GyurciAdminisztrátor“De aztán a sors közbeszólt, mert meglepett a család a TomTom-mal.”
Szia Hucky, üdv. a fórumon.
Szerintem még nyomogasd egy kicsit, mielőtt elkeseredsz. Lehet, hogy a Mio új korában jó volt, de sajnos már elég régen elvesztette a fonalat… A TomTom a másiik véglet, ő most kezdi felgombolyítani…
A menü kezelése, néhány nap után magától érthetődő lesz, és a MapShare is tárolja az elküldött információkat, és a legtöbbet bejelentett hibákat előre veszik. Ezen kívül többek között használja az IQ Route is (remélem a tiedben is van), aminél nagyobb ötlet nem sok van. Ha megszokod nem is fogsz más kütyüt használni…
A lezárt útszakasz szerintem nem akadály, a térképjavítás menüpontban nyisd meg. Nagyon fontos, hogy feltedd a Latest Map Guarantee keretében neked járó térképfrissítést. A v840-es térkép a legfrissebb.
A hangok közül a legjobban használható az iGO utánzat, második helyre talán Ervin hangját sorolnám.
Néhány szösszenet a TomTom-ról, illetve a szolgáltatásokról:
/2009/06/18/gyurci-es-az-iq-route/
/2009/05/06/tomtom-mapshare-mire-jo-2/
/2009/08/09/tomtom-xl-iq-route-ennel-nem-kell-jobb/
Még beszélünk.
Üdv: Gyurci
2009. december. 30. szerda-17:38 #24066lautnermarkFelhasználóSzia Gyurci
Elöször is bocs,hogy csak most válaszolok,de dögrováson vagyok.Köszönöm a válaszokat.Azt mond meg még nekem,hogy a térképjavításoknál mire jó a Létező utca gomb.A tracklogolást azt hiszem egyenlőre hanyagolom inkább,nem akarok mindenféle programokat telepítgetni.Speedcams meg Poiplaza,hogy én mekkora marha vagyok.Pár éve navizok már,de ezek teljesen kimentek a fejemből.Poiokat letöltöttem néhányat,a speedcamre meg befizettem egy negyedévet.A gyorshajtás plusz 10%-ára mit mondjak?A traffipax hivatalos mérési hitelesítése 100km/h-ig 3km/h,100km/h felett 3% Ha ezt meghaladjuk,akkor már fotozhatnak is.Pl. 80-as táblánál a navi szerint 89-től van figyelmeztetés,de a zsandár már 84-től fotozhat.Amúgy azt el is felejtettem írni,hogy nem azt a 630-ast vettem meg amiről beszéltünk,hanem egy 950-est.Na most BUÉK.Márk
2009. december. 30. szerda-17:56 #24067lautnermarkFelhasználóhucky Mondta
Kedves Tagok és Gyurci!
Most regisztráltam a fórumra, ennek oka pedig, hogy születésnapomra nemrég kaptam egy TomTom XL készüléket.
(kicsit rövíditettem az idézeten. Gyurci)
Szia Hucky
Nyomkodd még egy kicsit és megszereted,amúgy ha fordítva lenne,akkor meg a Miora panaszkodnál.
“a Mio-ból hiányoltam, ilyen pl. a kerülőút lehetőségének kiválasztása”
Hát,pedig benne volt.
Mennyire friss a térképed?
2009. december. 30. szerda-17:58 #24069lautnermarkFelhasználóTényleg,a Mapshare beállításoknál a megbízhatóságot mennyire ajánlatos beállítani?Nekem most 4ből 3-on van.
2009. december. 30. szerda-19:18 #24068GyurciAdminisztrátorSzia Márk.
Egy GO 950-t? Te aztán tudsz élni. :D Gratulálok, használd egészséggel!
Jobbulást, és neked is Boldog Újévet!
A létező utca gombnak utána kell néznem, azt még én sem használtam (azt gondolnám, hogy egy lezárt utcát tudsz megnyitni vele. Utánakérdezek). A MapShare nekem úgy van beállítva, hogy azokat a javításokat fogadja, amit sok felhasználó erősített meg.
A gyorshajtásnál a figyelmeztetés szerintem is gyenge, sok a 10%.
Üdv:
Gyurci
2009. december. 31. csütörtök-14:48 #24070lautnermarkFelhasználóÜdv. Gyurci
Köszönöm és viszont kivánom..
A 950-s alkalmi vétel volt,azért nem hagytam ki.90ezret biztos nem tudtam volna kiadni érte.
Üdv. Márk
2009. december. 31. csütörtök-18:06 #24073NévtelenInaktívÖrülök, hogy sikerült. remélem jobban beválik mint a Navigon. :)
2009. december. 31. csütörtök-19:36 #24072Edy MormusFelhasználóTisztelettel üdvözlök Mindenkit!
Nagyon örülök hogy rátaláltam erre az oldalra.Sok kérdésem lessz az elkövetkező időben. Most mennem kell. Boldog Újévet Kivánok mindenkinek!!
2010. január. 1. péntek-09:02 #24074GyurciAdminisztrátorEdy Mormus Mondta
Tisztelettel üdvözlök Mindenkit!
Nagyon örülök hogy rátaláltam erre az oldalra.Sok kérdésem lessz az elkövetkező időben. Most mennem kell. Boldog Újévet Kivánok mindenkinek!!
Szia Edy.
Boldog Újévet, és üdv. a csapatban. :)
2010. január. 4. hétfő-10:01 #24085Edy MormusFelhasználóSziasztok!
Nem régen vettem TomTom XL navigációt.Kérdéseim a következők: az álltalam bejelentett térképhibák mikor lesznek kijavitva? A térkép frissétésért fizetni kell? Gondolok itt az évi 4 frissitésre amit a TomTom kiad.
Csak a gyári TMC jelvevővel müxik a készülék? Az utlezárás funkció hogy müködik?
Előre is köszönöm a segitő válaszokat!
2010. január. 4. hétfő-16:25 #24086GyurciAdminisztrátorSzia.
– A térképhibák körülbelül hat hónap alatt lesznek kijavítva.
– A 4x-i térképfrissítés fizetős, kivétel hogyha azzal vetted a készüléket, de ezt jelzik a dobozán!
https://navigyurci.hu/2009/04/29/tomtom-2-eves-tekepfrissites-hogy-is-van-ez/
– Csak a gyári TMC vevővel működik, a bolti ára valahol 20 ezer forint körül van, de használtan olcsóbban is hozzá lehet jutni (pl: Vatera).
– Az útkizárást a térképre kattintva, a Navigálás melletti gombbal (Altenatíva keresése) tudod megtenni. A lehetőségek, adott szakasz kizárása, távolságra való kerülés. Ehhez tartozik még az útvonal érintse opció is, amivel testre tudod szabni a megtervezett utat.
A TomTom-nál igaz az örkényi mondás: “legszebb álmaink is megvalósíthatóak…” :)
2010. január. 4. hétfő-16:56 #24087Edy MormusFelhasználóGyurci Mondta
Szia.
– A térképhibák körülbelül hat hónap alatt lesznek kijavítva.
– A 4x-i térképfrissítés fizetős, kivétel hogyha azzal vetted a készüléket, de ezt jelzik a dobozán!
https://navigyurci.hu/2009/04/2…..is-van-ez/
– Csak a gyári TMC vevővel működik, a bolti ára valahol 20 ezer forint körül van, de használtan olcsóbban is hozzá lehet jutni (pl: Vatera).
– Az útkizárást a térképre kattintva, a Navigálás melletti gombbal (Altenatíva keresése) tudod megtenni. A lehetőségek, adott szakasz kizárása, távolságra való kerülés. Ehhez tartozik még az útvonal érintse opció is, amivel testre tudod szabni a megtervezett utat.
A TomTom-nál igaz az örkényi mondás: “legszebb álmaink is megvalósíthatóak…” :)
Köszönöm a választ. Az utvonalkizárást néhányszor szerettem volna használni, azonban az indulás helyétől számolta a megadott távolságot, igy nem tudtam használni ugy ahogy szerettem volna. Igazából van egy utszakasz ami nem szilárdburkolatú, és eső után sz@r. Az utvonal tervező pedig ezen keresztül tervezi meg az utat, ezért akartam néhányszor kizárni a tervezésből. Tudom, más funkcióval megoldható, de ezzel hogy?
- SzerzőBejegyzés
- Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.