Egy új Tomtom felhasználó kérdései
- This topic has 287 hozzászólás, 34 résztvevő, and was last updated 14 years, 5 months telt el by
Mihuka.
- SzerzőBejegyzés
- 2010. április. 22. csütörtök-13:49 #24369
GyurciAdminisztrátorNem fogod tudni csonkítani, mert egyben van a térképadatbázis, nem országonként.
2010. április. 23. péntek-21:02 #24372matt
FelhasználóGyurci Mondta
Nem fogod tudni csonkítani, mert egyben van a térképadatbázis, nem országonként.
Szia Gyurci!
Kézhez kaptam az XXL TomTom-ot.
Kicsit ismerkedtem vele, majd a TomTom Home-on lehívtam az utolsó térkép garancia menüt.
Nem akartam még élni a letöltéssel, tekintettel arra a a hírre, hogy a TA 2-3 héten belül kiadja a frissítést.
Azt hittem, padlót fogok.
A következő üzenetet kaptam: A legújabb térkép garanciája nem érvényes arra a térképre, amely most telepítve van a TomTom készülékére.
Mi a franc ez?
Az E-digitalnál rendeltem, de nem hiszem, hogy ez a lényeg.
Kihez forduljak?
Volt már ilyen átverésben része valakinek?
Egy info a térképről.:
CurrentMap=Europe_2GB
CurrentMapVersion=835.2448
No, ebben kérném a segítségedet nagy tisztelettel.
Üdv,
Tibor
2010. április. 23. péntek-21:54 #24373
GyurciAdminisztrátorSzerintem ne aggódj. Hogyha nem személyesen vetted át, van 8 napod (hogyha személyes átvétel volt, akkor 3 munkanap), hogy visszavidd. Vagy oldják meg a frissítést helyben, vagy vegyék vissza. Bizalom elveszett, kérsz egy másik típust. lehetőleg sd kártyával… A legújabb térkép, a v845.2645.
2010. április. 24. szombat-11:49 #24374matt
FelhasználóGyurci Mondta
Szerintem ne aggódj. Hogyha nem személyesen vetted át, van 8 napod (hogyha személyes átvétel volt, akkor 3 munkanap), hogy visszavidd. Vagy oldják meg a frissítést helyben, vagy vegyék vissza. Bizalom elveszett, kérsz egy másik típust. lehetőleg sd kártyával… A legújabb térkép, a v845.2645.
Hello Gyurci!
Beszéltem a forgalmazóval.
Visszaveszik.
A bővíthető készülék sajnos nem fér bele a költségvetésbe.
De már nem vagyok benne biztos, hogy TomTom kell-e nekem.
Klassz az 5″-os kijelző (én a PNA-k esetében szabvánnyá tenném ezt a méretet), tetszik, hogy Linuxos, ezért stabilabb, mint mások, jó a MapShare, de van valami, ami az iGo-ban megvan, de benne nincs.
Ez pedig az, hogy nem csak a következő, hanem az utána következő manővert is kijelzi. Grafikusan.
Nagyon fontos momentum ez a magamfajta “mindenhol eltévedek” típusnak.
Ha egy manőver után 80 méterrel jobbra kell fordulnom, azt szeretném idejében tudni.
Ugyanis több sáv van.
Nem mindegy, hogy hányszor kell sávot váltanom a biztonságos közlekedéshez.
De majd ezt is megoldják, gondolom, ha van rá igény.
Szerinted mi az optimális navigációs megoldás egy ilyen fazonnak?
Most egy Mio P360 és egy iGO birtokosa vagyok.
Nincs ezzel különösebb gond, de szeretnék egy “célhardvert”.
Ami nem mozizik, nem ovassa föl a Rejtő-könyveket (megvannak igazi papíron, nem iwiwezik, stb…)
Csak annyit tud, hogy friss a térképe, TMC, egyáltalán, közelít a real-time állapotban való tervezéshez.
Jó lett volna a TomTom.
Annyira dühös vagyok. Még mindig.
Érdemes-e várni az iGO Primo-ra, amíg néhány gyártó “megbrandeli”, vagy Becker, vagy PNA Amigo-val, vagy Sygic?
Szeretnék az autóba egy 5″-os eszközt, ami navigál.
Jogtiszta szoftverrel, térképekkel.
Korrekt áron frissíthetőekkel.
Tudsz ebben nekem segíteni?
2010. április. 24. szombat-13:37 #24375
GyurciAdminisztrátorA Becker hamarosan megérkezik, de sajnos 4,3″-os a kijelzője, és Magyarországon a tmc sem működik rajta. A primo-t érdemes lenne megvárni, de azt jelezték, hogy Navon készüléken jelenik meg először… Az meg gáz.
Talán érdemes lenne megnézned egy CNS Stylust, van 5″-os kijelzővel, a CNSMAP8 az iGO alapú, Navteq adatbázissal. Igaz magyarországi tmc, csak akkor lesz rajta, hogyha 20 euroért megveszed a TopMap Magyarországot hozzá… Viszont nem kell mindent egyszerre…
Meg tudod nyomogatni, a Daróczi úton, a Concorde-nál… 2 év magyarországi garancia van rá, és a térképe frisíthető.
Vagy megveheted ugyanezt az eszközt egy Sygic térképpel (TeleAtlas adatbázis), de figyelni kell mert nálunk tmc, csak a régi drive verzión van. Ha kapsz még olyat… Érdemes előtt kipróbálni.
Szvsz, előbb nézd meg a CNSMAP8-as megoldást. Az nem kerül semmibe.
2010. május. 4. kedd-20:12 #24388
sklaveAdminisztrátorSziasztok.
A kezembe került egy Tomtom XL classic ( ép van szadad hely a szélvédőmön
) Érdeklődnék, hogy hova lehet tenni a saját poi-kat? Hol találom azt a mappát, és ez a fajta melyik tipust használja?Jó gurit
sklave
2010. május. 5. szerda-08:38 #24389
GyurciAdminisztrátorSzia Tamás.
A poikat a térképmappába kell tenni, két részből tevődik össze a megjelenített információ, egy bmp formátumú ikonból, és egy ov2 kiterjesztésű adatfájlból. http://www.poiplaza.hu
Vigyázz magadra!
Gyurci
2010. május. 10. hétfő-11:31 #24390matt
FelhasználóSzia Gyurci!
Rosszul indult nálam a TomTom XXL-birtoklás.
Valamiért nem volt hajlandó az utolsó térkép garanciáját megoldani.
Vagyis, hogy letöltse és telepítse a 8.45-ös Európa- térképet.
Gratis, mert ezt ígérték.
Mert itt a 8.35 pihent a gépemen.
És kitartóan azt üzente a TomTom Home, hogy az Ön készülékén lévő térképhez nem érvényes a LMG.
Fölvettem a kapcsolatot az Ügyfélszolgálattal, nagyon korrektek, rendesek voltak.
3 nap elteltével kaptam egy e-mailt, hogy a profilomhoz csatolták a 8.45-ös Európa letöltési lehetőségét.
Letöltöttem, telepítettem.
Egyelőre működik.
Azt is közöltem velük, hogy a javasolt útvonalról való letérés, az azt követő újratervezés kissé döcögősen megy. Későn veszi észre a szoftver, hogy elhagytam a javasolt, megtervezett útvonalat.
Egyáltalán, a grafikája, pl. a körforgalomban való haladás, annak valósidejűsége hagy még némi kívánnivalót maga után.
De az a kritika, hogy a Magyarország térképe lemaradt az iGO-hoz képest, szerintem nem állja meg a helyét.
Én olyan kis falvakban vetettem be a TomTom-ot, hogy ihaj.
Házszámra pontosan navigált.
Kellemes csalódás.
Még annyit: a 2D/3D választás azt az elvárást hozza, hogy 3D.
Mert milyen jó három dimenziósan látni.
De nem feltétlenül.
Egy okos algoritmussal a 2D is lehet annyira informatív, hogy többet mond a képernyő, mint a három D.
Mint iGO-hoz szokott user, nem is tudtam.
Jó ez a TomTom.
Rá kell jönni.
2010. május. 10. hétfő-14:08 #24391
GyurciAdminisztrátorSzia matt.
Nem te vagy az első, akinek a 30 napos frissítés gondot okozott, de ez a probléma csak az XXL fordult elő nálam. A többi típussal nem. Tényleg frappánsan megoldották.
Érdekes amit írsz az iGO térképéről, én még ilyet nem tapasztaltam. Olyat viszont igen, hogy egy mellékutca a térképen kiér a főútig, de az életben nem. De ekkara hiba, hogyha nem sokszor fordul elő elnézhető.
Egyre jobban zavar engem is a kijelző mozgásának “akadása”. Eddig nem nagyon vettem észre, de most nagyon sok más tipusú navigáció volt/van a kezemben, és így nagyon feltünő…
Egyébként változatlanul fenntartom, rengeteg olyan megoldás van benne (térképjavítás, IQ Routes), ami miatt nem szabad a TomTom helyett navigációt venni, maximum mellé. Én jól elvagyok vele.
Üdv:
Gyurci
2010. május. 12. szerda-10:59 #24392matt
FelhasználóGyurci Mondta
Egyre jobban zavar engem is a kijelző mozgásának “akadása”. Eddig nem nagyon vettem észre, de most nagyon sok más tipusú navigáció volt/van a kezemben, és így nagyon feltünő…
Egyébként változatlanul fenntartom, rengeteg olyan megoldás van benne (térképjavítás, IQ Routes), ami miatt nem szabad a TomTom helyett navigációt venni, maximum mellé. Én jól elvagyok vele.
Szia Gyurci!
Ezt a választ kaptam a TomTom-tól.
Ctrl-C, Ctrl-V.
A legfrissebb térképpel kapcsolatos kihívás nagyon gyakori. Ok igazán
nincs, h miért pont Önnek nem engedte meg az automatikus letöltést.
Amit
Önnek figyelembe kell vennie az az, hogy a helyzet megoldódott és tudja
használni TomTom készülékét.A 2GB-os és annál kissebb
készülékre is készülnek térképek. Amint a TeleAtlas térképke meghaladja
az elobb említett nagyságot, akkor biztosíthatom Önt, hogy megoldást
találunk arra, hogy az Europa_2GB-os térkép muködo képes legyen
mármelyik készülék szegmensen. Ez egy prioritásként kezelt
kihívás.A késöbbi újra tervezést megelozni valamit orvosolni a
periódikus alaphelyzetbe állítással lehet.Ezt nem értem.
Négy éve foglakozom a navigációs megoldásokkal, mint felhasználó.
De ilyen kifejezést, mint a periodikus alaphelyzetbe állítás, még nem találtam.
Arra lett volna ez válasz, hogy miért reagál ilyen későn (az iGO-hoz képest) az eredeti útvonalról való letérésre, majd újratervezésre a TomTom.
Gyurci!
Tudom, hogy sok készüléket tesztelsz.
Irigyellek is ezért.
De ha ma megkérdezne egy újonc, kezdő, navigáció iránt érdeklődő, Te melyik megoldást javasolnád?
Loginname: matt
de inkább Tibor
2010. május. 12. szerda-21:34 #24393
GyurciAdminisztrátorSzia Tibor.
A “periodikus alaphelyzetbe állítás”, az a Gyári visszaállítás szerintem, amit időnként érdemes megcsinálni.

Miután tényleg sok navigáció megfordul a kezemben, és elég sok ideig vannak nálam ahhoz, hogy a hibáikat is lássam, ez egy nagyon nehéz kérdés. Hogyha magamnak vásárolnék, akkor komoly dilemmában lennék.
Most úgy látom, hogy ha magamnak vennék, akkor lenne egy TomTom, egy Becker, és egy CNS gépem is. De mindegy mit vennék, nem lenne tökéletes. Amúgy most egy TomTom GO950-t használok a legtöbbet…
2010. május. 17. hétfő-11:02 #24394matt
FelhasználóGyurci Mondta
Szia Tibor.
A “periodikus alaphelyzetbe állítás”, az a Gyári visszaállítás szerintem, amit időnként érdemes megcsinálni.

Miután tényleg sok navigáció megfordul a kezemben, és elég sok ideig vannak nálam ahhoz, hogy a hibáikat is lássam, ez egy nagyon nehéz kérdés. Hogyha magamnak vásárolnék, akkor komoly dilemmában lennék.
Most úgy látom, hogy ha magamnak vennék, akkor lenne egy TomTom, egy Becker, és egy CNS gépem is. De mindegy mit vennék, nem lenne tökéletes. Amúgy most egy TomTom GO950-t használok a legtöbbet…
Szia Gyurci!
Miért kell, ajánlott visszaállítani időnként a default beállítást?
Nekem itt az volt a gondom, hogy az újratervezés érzékenysége nem állítható.
Vagyis, hogy a felhasználó nem választhatja meg, milyen mértékű eltérésnél kezdjen a program újratervezni.
Ha egy user nem kevés időt, energiát szánt arra, hogy a maga képére formálja a naviját, akkor miért van erre szükség?
Örülök, hogy az általad preferált megoldások közül az első a TomTom. Ez megerősít a döntésemben.
Kipróbáltam élesben, de azért csak ismert útvonalon.
Az ördög nem alszik.
Hosszú az út a teljes bizalomig.
Elég jól ment minden, de Budapestre érve néha beszólt Andrea (őt le kellett töltenem, mert ő az egyetlen nő, aki beleszólhat a vezetésembe), hogy “Fordulj balra!”, de erre a manőverre csak 600 méter után lett volna szükség. A kijelző szerint. Is.
Nem értem, hogy a hangutasítások miért vannak ellentétben a kijelzőn látható információkkal.
Ezt nem nevezhetem térképhibának, mert a kijelzőn jól mutatott mindent.
A sávasszisztens nekem nem működik.
Legalábbis, amikor Budapestre érek, valamiféle táblát fellmutathatna, ahogy azt az iGO teszi.
Én nem láttam semmi ilyesmit.
Amikor a kibővített sávasszisztensről írnak TomTom-ék, akkor vajon hol kezdődik a bonyolult csomópont, amely segít eligazodni a vezetőnek?
Mennyire kell, hogy bonyolult legyen az a csomópont?
Én kevésbé bonyolultaknál is elvárnám ezt a szolgáltatást.
Ami viszont kellemes csalódás, hogy ha két manőver gyorsan követi egymást (kevesebb, mint száz méter), akkor bizony két manővert jelez grafikusan előre. Ezt a tulajdonságát nem ismertem. De nagyon jó. Tudniillik, ez volt az iGO egyik vonzereje.
Elő(re)fizettem az Europe_2GB térképfrissítést.
Remélem, valóban belefér ez a formula a 2GB-ba.
Üdv,
Tibor
2010. május. 18. kedd-19:14 #24397
GyurciAdminisztrátorKrokuta írta:
HozzászólásokTisztelt Tibor!Én is Igo-val(2005) kezdtem, majd jött a Tomtom (930,740 live, 950 live) még mellé kipróbáltam a Garmint( ez jött be a legkevésbé), illetve van még egy Navigon 8450 Live.Van összehasonlítási alapom! Mindezekből a szoftverekből – én is mint sokan mások- tudnék csinálni magamnak egy testre szabott csodagépet! De egyelőre még csak ott tartunk, hogy választanunk kell a meglévők mellett és annál kell maradni, akinél több a pozitívum, minta negatívum! Mindegyikben fogunk találni nem kézre álló, vagy nehezebben megszokható alkalmazásokat!Én Magasan a Tomtom mellé teszem a voksomat.Gyurcival megbeszéltük, hogy a közöljevőben csinálunk egy tesztet 4 csúcskategóriás géppel! (Tomtom,Navigon, Becker és ??)Jut eszembe, akinek van ötlete, hogy milyen összehasonlításokat tegyünk az írja meg GyurcinakA hangutasításnál az történhetett, hogy szerintem azt mondta andrea, hogy UTÁN fordulj balra ( ami szintén a megszokás kategória), hogy 600 méter után fordulj balra, csak kissé hülyén van megoldva !3 lehetőség van:1. Másik Andreával rámondatod után nélkül2.vagy kiiktatod az előrejelzés funkciót ( úgy tudom itt is lehet)3. megszokodA sáv asszisztenciát is meg kell szokni mindegyik szoftvernél!Engem például nagyon idegesít , amióta nem Igo-t használom, az Igo túl sok tábla mutogatós asszisztenciája pl a Moszkva téren, ahol elég ha csak a sávot mutatja mint a Tomtom, hogy melyikben menjek.A Totom LIVE-ja (ami júniustól hivatalosan is lesz M.o-n!), útvonal TERVEZÉSe,térkép hiba JAVÍTÁSa,telefon kiHANGOSÍÍTÓja,TÁVIRÁNYÍTÓja, Ügyfélszolgálatának segítőkészsége ( én már csak tudom!) VERHETETLENSzia Krokuta2010. május. 19. szerda-17:23 #24398
Törölt FelhasználóAdminisztrátorHali.
Azt hozzá kell tenni, hogy Andrea nem gyári tomtom hang. Én pl azért nem használom, mert azt csinálja amit mondasz. Igoban nincs benne az a funkció, hogy szól előre pl autópályán 2km forduló előtt. Marika viszont jól bemondja, viszont ott van az után fordulj balra :D
Simán átkonvertált Andrea, ezért nem teljesen illeszkedik sajnos a rendszerhez,.
Engem nem zavar, inkább mosolyra fakaszt Marika :)
Az mondjuk igaz, hogy sajnos lassan reagál. Volt egy szoft, ez a 8.351 volt, ami nagyon gyorsan reagált, erre panaszkodott mindenki, hogy sokat fogyaszt. Hát ez ilyen, vagy sokszor kéri le a pozíciót a progi vagy ritkábban, de ekkor későbbi reagálás van.
Én ezt elfogadom :D
Üdv
G
matt Mondta
Gyurci Mondta
Szia Tibor.

Szia Gyurci!
Miért kell, ajánlott visszaállítani időnként a default beállítást?
Nekem itt az volt a gondom, hogy az újratervezés érzékenysége nem állítható.
Vagyis, hogy a felhasználó nem választhatja meg, milyen mértékű eltérésnél kezdjen a program újratervezni.
Ha egy user nem kevés időt, energiát szánt arra, hogy a maga képére formálja a naviját, akkor miért van erre szükség?
Örülök, hogy az általad preferált megoldások közül az első a TomTom. Ez megerősít a döntésemben.
Kipróbáltam élesben, de azért csak ismert útvonalon.
Az ördög nem alszik.
Hosszú az út a teljes bizalomig.
Elég jól ment minden, de Budapestre érve néha beszólt Andrea (őt le kellett töltenem, mert ő az egyetlen nő, aki beleszólhat a vezetésembe), hogy “Fordulj balra!”, de erre a manőverre csak 600 méter után lett volna szükség. A kijelző szerint. Is.
Nem értem, hogy a hangutasítások miért vannak ellentétben a kijelzőn látható információkkal.
Ezt nem nevezhetem térképhibának, mert a kijelzőn jól mutatott mindent.
A sávasszisztens nekem nem működik.
Legalábbis, amikor Budapestre érek, valamiféle táblát fellmutathatna, ahogy azt az iGO teszi.
Én nem láttam semmi ilyesmit.
Amikor a kibővített sávasszisztensről írnak TomTom-ék, akkor vajon hol kezdődik a bonyolult csomópont, amely segít eligazodni a vezetőnek?
Mennyire kell, hogy bonyolult legyen az a csomópont?
Én kevésbé bonyolultaknál is elvárnám ezt a szolgáltatást.
Ami viszont kellemes csalódás, hogy ha két manőver gyorsan követi egymást (kevesebb, mint száz méter), akkor bizony két manővert jelez grafikusan előre. Ezt a tulajdonságát nem ismertem. De nagyon jó. Tudniillik, ez volt az iGO egyik vonzereje.
Elő(re)fizettem az Europe_2GB térképfrissítést.
Remélem, valóban belefér ez a formula a 2GB-ba.
Üdv,
Tibor
2010. május. 20. csütörtök-17:42 #24399
GyurciAdminisztrátorHmmm, jó kis TomTom. Vannak hibái, de mégis…
- SzerzőBejegyzés
- Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.

) Érdeklődnék, hogy hova lehet tenni a saját poi-kat? Hol találom azt a mappát, és ez a fajta melyik tipust használja?